ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la 19:00

S.A.
Internaţional / 13 noiembrie 2016

Igor Dodon şi Maia Sandu (Sursa foto: captură Youtube)

Igor Dodon şi Maia Sandu (Sursa foto: captură Youtube)

Puteţi urmări aici, în timp real, prezenţa la vot (Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova)

Cozi uriaşe în diaspora; moldovenii reclamă lipsa buletinelor de vot

Au votat deja mai mulţi oameni decât în primul tur

-----------

Actualizare 19:33 Bueltinele de vot au fost epuizate şi la Dublin

La Dublin, Irlanda buletinele de vot au fost epuizate la ora locală 15:00, informează Unimedia.info.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, buletinele sunt pe sfârşite la două secţii de vot din Moscova, două din Bucureşti, una din Bologna, precum şi la Frankfurt.

Maia Sandu, candidata proeuropeană, a cerut demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, precum şi a ministrului de Interne, pentru încălcarea dreptului constituţional la vot.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:20 Prezenţa la vot: 52%

Peste 1,55 milioane de alegători moldoveni au votat până acum, prezenţa la urne fiind de 52% ora 19.20, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova.

De asemenea, aproape 120.000 de alegători au votat în secţiile din străinătate până la ora menţionată.

Prezenţa la vot a depăşit-o deja pe cea din primul tur de scrutin.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:14 Comisia Electorală Centrală infirmă informaţia cum că la mai multe secţii de votare în afara ţării a fost epuizat numărul buletinelor de vot

La Dublin (Irlanda) mai sunt 640 buletine, la Paris (Franţa) - 205. Totodată, Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti mai are în jur de 200 de buletine de vot, informează deschide.md.

(I.S.)

----------

Actualizare 19:08 CEC: La Stratford, Londra, au fost epuizate buletinele de vot distribuite

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că la secţia de votare nr. 1/336 din Stratford, Londra, Marea Britanie au fost epuizate cele 3000 de buletine de vot distribuite, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral, potrivit deschide.md.

Comisia informează că au fost întreprinse toate măsurile de comunicare în vederea redirecţionării cetăţenilor pentru a-şi exercita dreptul de vot la cea mai apropiată secţie de votare -nr.1/335 din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, unde mai sunt disponibile circa 800 de buletine de vot.

(M.K.)

-----------

Actualizare 17:17 Protest la Stratford, Londra unde s-au epuizat buletinele de vot cu şase ore înainte de a se închide secţia

La secţia de votare din Stratford, Londra buletinele de vot sunt pe sfârşite, iar coada este în continuare una kilometrică, relatează Unimedia.info.

Din acest motiv, mai mulţi moldoveni au început să protesteze în faţa secţiei de votare.

De asemenea, sute de oameni semnează contestaţii.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:56 Maia Sandu: "Nu pot ei fura, cât putem noi vota!"

Maia Sandu, candidata prooccidentală la alegerile prezidenţiale de astăzi din Republica Moldova, a atras atenţia asupra cozilor interminabile de la secţiile de votare din străinătate şi i-a îndemnat pe oameni să meargă să voteze, susţinând că "nu pot ei fura, cât putem noi vota".

"Oamenii din diaspora stau la rânduri enorme pentru a vota!", a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a precizat: "În unele secţii de votare din afara ţării numărul buletinelor de vot e pe sfârşite. Nu plecaţi. Iar pentru fiecare vot obstrucţionat în afara ţării, sunaţi acasă şi aduceţi două voturi aici, în ţară!".

"Nu pot ei fura, cât putem noi vota!", a conchis Maia Sandu.

Aceasta a publicat şi două fotografii cu sutele de persoane care stau la cozi în străinătate pentru a putea vota.

(I.S.)

-----------

Actualizare 16:40 Prezenţa la vot în turul II, mai mare decât în turul I şi la parlamentarele din 2010

Prezenţa la vot la ora 16:30 depăşeşte rata din turul I şi din 2014, apropiindu-se de cea din 2010, scrie Unimedia.info.

Astfel, până la această oră, au votat peste 1,33 milioane de cetăţeni moldoveni cu drept de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova. De asemenea, peste 90.000 de persoane din diaspora au votat.

De asemenea, până la ora 16:00, au votat în Italia 28.000 de cetăţeni cu drept de vot, în România-peste 10.000, în Rusia - aproximativ 6.000, în Franţa - peste 6.000.

Totodată, se atestă o creştere majoră în rîndul votanţilor din stânga Nistrului, până la această oră votând deja peste 9.000 de persoane.

(M.K.)

-----------

Actualizare 16:32 Vot masiv al transnistrenilor în raionul Rezina

Raionul Rezina este circumscripţia electorală cu cea mai înaltă rată de participare, potrivit deschide.md.

La ora locală 15.30, la secţiile de votare au ieşit peste 44% dintre alegători. La polul opus se află raionul Cantemir, cu 32% prezenţă la vot până la ora menţionată.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:19 Numărul total de votanţi din primul tur, din diaspora, a fost deja depăşit

Numărul alegătorilor care au votat în secţiile de votare deschise peste hotare a trecut de 85.000, depăşind numărul total înregistrat în primul tur, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.

Cele mai multe persoane au votat până acum în Italia, relatează Agora.md.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale în secţiile de votare deschise peste hotare s-au prezentat la urne 67.150 de alegători.

Cea mai activă participare s-a înregistrat în:

- Republica Italiană - 21.904 alegători;

- România - 9.440 de alegători;

- Franţa - 5.139 alegători;

- Federaţia Rusă - 4.578 alegători;

- Marea Britanie - 4.002 alegători.

În turul doi, se atestă, astfel, o mobilizare mult mai mare a diasporei.

În general, prezenţa la vot este mai bună faţă de scrutinul din 30 octombrie 2016.

(I.S.)

-----------

Actualizare 16:11 Zeci de cetăţeni moldoveni stau la rând la Consulatul Republicii Moldova din Iaşi ca să voteze pentru alegerile prezidenţiale

Zeci de cetăţeni moldoveni stau la rând, în această după-amiază, la Consulatul Republicii Moldova, din Iaşi, ca să voteze pentru alegerile prezidenţiale, prezenţa la vot fiind sensibil mai mare faţă de primul tur, când la urne au venit doar 1.400 de alegători, relatează News.ro.

La ora 15.00, la rândul din faţa Consulatului din Iaşi aşteptau în jur de 30 - 40 de cetăţeni moldoveni, după ce la primul tur nu s-au semnalat cozi.

"În urmă cu două săptămâni, erau cam două-trei persoane în faţa secţiei de votare. Acum, sunt câteva zeci în permanenţă, iar semnele sunt bune, prezenţa la vot este importantă. Există interes din partea moldovenilor care stau în Iaşi de a veni la vot. Cei din secţia de votare de la Iaşi mi-au spus că prezenţa e mult peste cea din urmă cu două săptămâni", a declarat Igor Rotaru, unul dintre iniţiatorii grupului "Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele".

Cei care vin la vot la secţia din Iaşi sunt în majoritate tineri.

La primul tur, la alegerile prezidenţiale, au votat la secţia din Iaşi 1.400 de cetăţeni moldoveni. Tinerii basarabeni din Iaşi care s-au mobilizat pe Facebook spun că ţinta pentru turul al doilea este dublarea numărului de voturi la Iaşi.

(M.K.)

------------

Actualizare 16:05 Prezenţa la vot: 43%

Până la această oră au votat peste 1,27 milioane de cetăţeni moldoveni cu drept de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova. De asemenea, peste 83.000 de persoane din diaspora au votat.

(I.S.)

-----------

Actualizare 16:01 Andrei Năstase: "Astăzi este ziua marelui protest împotriva celor care ne-au batjocorit ţara"

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), Andrei Năstase, şi-a exercitat dreptul la vot. Năstase a afirmat că a votat pentru viitorul copiilor săi, dar şi a întregii ţări, relatează Unimedia.info.

"Aşa ca şi în primul tur, am votat pentru un trai mai bun, pentru viitorul copiilor mei şi a întregii ţări. Am votat pentru decenţa în viaţa politică. Ea poate face schimbarea. Va fi un preşedinte onesc, puternic, aşa cum a demonstrat-o pe parcursul acestei campanii electorale. Este de datoria noastră să ne exercităm acest drept. Dacă o face diaspora, trebuie să o facem şi noi cei de acasă. Noi am mers împreună la vot cu mama mea. Dacă nu vom face această schimbare acum, Plahotniuc ne va duce într-un mare protest. Astăzi este ziua marelui protest. Întreaga ţară trebuie să protesteze împotriva celor care ne-au batjocorit ţara", a declarat Năstase.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:02 Vlad Plahotniuc a votat: "Indiferent de rezultatul votului, Republica Moldova rămâne pe calea europeană"

Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, şi-a exercitat dreptul la vot, informează Unimedia.info.

Într-o postare pe Facebook, acesta a precizat: "Am votat pentru stabilitate, pentru linişte în ţară. Dar în acelaşi timp am votat împotriva demagogiei, împotriva populismului".

"Indiferent de rezultatul votului, Republica Moldova rămâne pe calea europeană, iar printre priorităţile majorităţii parlamentare şi ale guvernării rămâne modernizarea ţării, rămân reformele, care să aducă o viaţă mai bună oamenilor", a mai scris Plahotniuc.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:40 Renato Usatîi, la Ambasada Republicii Moldova la Moscova: "Am votat împotriva regimului banditesc al lui Plahotniuc"

Primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, a votat astăzi la Ambasada Republicii Moldova la Moscova. Acesta a declarat că şi-a dat votul împotriva regimului banditesc al lui Plahotniuc, Cavcaliuc şi alţii, relatează Unimedia.info.

Liderul formaţiunii "Partidul Nostru" a reiterat că nu este căutat de Interpol şi nu se ascunde de nimeni, de aceea a votat la Ambasadă.

"Acum cu conştiinţa împăcată merg la tir, la poligon. Vouă o zi bună. Toată lumea trebuie să iasă la vot, deoarece asta este viitorul ţării", a afirmat Usatîi.

Liderul "Partidului Nostru" a declarat anterior că îl va susţine pe socialistul Igor Dodon, aşa cum s-a înţeles cu acesta.

(M.K.)

----------

Actualizare 14:35 Prezenţa la vot: 37%

Până la această oră au votat aproape 1,1 milioane de cetăţeni moldoveni cu drept de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova. De asemenea, peste 63.000 de persoane din diaspora au votat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:25 Prima secţie de vot din diasporă s-a închis

La ora 14.00 a fost închisă secţia de votare din Tokyo (Japonia). La scrutin au participat 46 de alegători, relatează deschide.md.

În primul tur din 30 octombrie de la Tokyo, au votat 25 de cetăţeni.

(I.S.)

-----------

Actualizare 13:47 Cozi kilometrice la secţia de votare din Stratford, Londra

Cozi kilometrice s-au format la secţia de votare din Stratford, Londra. Moldovenii stau ore în şir în aşteptare pentru a putea vota, relatează Unimedia.info.

În ciuda acestor obstacole, cetăţenii moldoveni sunt determinaţi să aştepte pentru a putea vota pentru viitorul ţării.

Potrivit sursei citate, la această secţie de vot deja nu mai ajung buletine de vot. Cele 2.000 de buletine au fost deja utilizate.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:27 Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: "Până acum, au votat peste 4.000 de persoane, mai multe decât în primul tur"

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat că, până la ora 12.00, au votat peste 4.000 de cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, la cele două secţii din Bucureşti exprimându-şi opţiunea de vot aproximativ 1.600 de oameni, mai mult ca în primul tur de scutin.

Ambasadorul a făcut un apel ca moldovenii care vor să voteze în Capitală să meargă şi la secţia de votare de la consulat pentru că există temeri că se vor termina cele 3.000 de buletine de vot rezervate ambasadei, relatează News.ro.

Mihai Gribincea, amasadorul Republicii Moldova în ţara noastră, a declarat: "După cum ştiţi, sunt deschise 11 secţii de votare pe teritoriul României, dintre care două în Bucureşti. Până în prezent, pe teritoriul României şi-au exercitat dreptul de vot peste 4000 de persoane, deci ma mult decât la alegerile precedente, în Bucureşti în jur de 1.600 de de persoane dintre care 1.100 la sediul Ambasadei şi 500 la sediul Consulatului. Profit de acestă ocazie, pentru că avem temeri că nu vor ajunge buletinele de vot la sediul Ambasadei, pentru a încuraja cetăţenii Republicii Moldova să se prezite la vot la secţia Consulară în ceea ce priveşte Bucureştiul".

Întrebat ce se poate face în cazul în care cele 6.000 de buletine de vot, numărul maxim emis pentru Bucureşti, se vor termina, Gribencea a afirmat: "Din păcate nu putem face nimic pentru că conform legislaţiei o secţie de votare poate avea doar 3000 de voturi".

La ora transmiterii acestei ştiri, la coadă la Ambasada Republicii Moldova din Capitală sunt peste 200 de persoane care aşteaptă să voteze.

Până acum procesul de votare la secţia de la Ambasadă s-a desfăşurat fără incidente.

(M.K.)

----------

Actualizare 13:20 Peste 800.000 de alegători la ora 13.00, aceeaşi rată de participare ca şi acum două săptămâni

Peste 800.000 de alegători au votat până la ora 13.00, rata de prezenţă la vot fiind de 30%, aceeaşi rată de participare ca şi acum două săptămâni, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.

În diasporă, la urne s-au prezentat aproximativ 45.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

(I.S.)

----------

Actualizare 13:13 Mobilizare fără precedent la secţiile de vot din Varniţa; sute de moldoveni din stânga Nistrului au venit organizat, cu microbuzele

Cozi interminabile la o secţie de vot din Varniţa, destinată pentru cei din stânga Nistrului. De la primele ore ale dimineţii, sute de oameni au venit în mod organizat, cu microbuzele, informează Unimedia.info.

Aceştia au venit cu microbuze pe care este inscripţionat: "Vîborî Varniţa" (trad. Alegeri Varniţa).

De asemenea, la secţiile de vot din Varniţa, unde votează cei din stânga Nistrului, se află sute de maşini cu numere de înmatriculare transnistrene.

"Angajaţilor de la întreprinderile din Bender şi Tiraspol li se verifică fişele din buletin să vadă dacă au votat", precizează site-ul citat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:07 Mihai Ghimpu, despre aşteptările pe care le are de la viitorul preşedinte: "Cel puţin măcar să nu ne încurce"

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi-a exercitat dreptul la vot. Acesta a declarat presei că nu are de gând să formeze relaţii cu viitorul preşedinte, dar fiecare trebuie să îşi îndeplinească funcţiile, relatează Unimedia.info.

De asemenea, acesta a declarat că, deşi puterea în stat o deţin Guvernul şi Parlamentul, preşedintele este arbitrul acestora şi, dacă nu va conclucra cu ele, "cel puţin să nu încurce guvernării".

Mihai Ghimpu a afirmat: "Am votat pentru preşedintele care va conlucra cu puterea. Moldova are nevoie de stabilitate ca niciodată, acum avem toate instrumentele pentru a face reforme şi pentru a schimba lucrurile. Cel puţin măcar să nu ne încurce, să fie un om de stat, să se gândească la oameni şi să nu fie populist şi să nu se confrunte cu Parlamentul şi Guvernul, pentru că oricum puterea în stat... sunt trei puteri, el e un arbitru şi azi este mai important ca niciodată ca aceste puteri şi cu preşedintele să nu uite votul cetăţenilor".

"Eu vreau ca Republica Moldova să nu fie din nou deturnată, eu am votat pentru un viitor european al ţării, pentru ca moldovenii se aruncă dintr-o extremă în alta când sunt dezamăgiţi", a declarat soţia liderului PL.

Mihai Ghimpu a participat la primul tur al scrutinului şi a acumulat 1,8%. În turul doi acesta a declarat că va susţine candidatul comun Maia Sandu.

(I.S.)

-----------

Actualizare 12:55 Maia Sandu a votat: "Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga"

Candidatul prooccidental Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că va câştiga alegerile, dacă acestea vor fi corecte. "Vreau să vă rog să fim vigilenţi astăzi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem", a spus Maia Sandu, după ce a votat.

"Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţări, am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit şi de care sunt tare impresionată. Am votat pentru oamenii care cred în corectitudine, în muncă cinstită, în educatie, în bun simţ. Le multumesc celor care s-au mobilizat şi au ajuns la vot, am demonstrat că suntem mulţi şi suntem puternici. Îi rog pe cei care nu au ajuns la vot să facă acest lucru. Votul dumneavoastră este foarte important pentru noi toţi. Vreau să vă rog să fim vigilenţi astăzi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem, aşa cum am demonstrat ăi până acum", a declarat Sandu, după ce a votat, potrivit News.ro.

Maia Sandu le-a mulţumit şi cetăţenilor moldoveni din diaspora care au mers în număr mare la vot.

Aceasta a adăugat: "Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga. Vreau să-i rog pe toţi cetăţenii să fie calmi şi să aşteptăm rezultatele. Eu sunt încrezătoare că noi vom învinge".

Candidatul PAS a mai spus că au fost deja înregistrate anumite încălcări, însă o decizie asupra acestui lucru va fi luată numai după ce vor fi analizate toate rapoartele CEC, dar şi ale observatorilor, menţionând că ea contează pe vigilenţa observatorilor, dar şi a cetăţenilor.

Întrebată care vor fi primele lucruri pe care le va face în calitate de preşedinte, Maia Sandu a declarat că va reda încrederea cetăţenilor în statul Republica Moldova. Pentru acest lucru, candidatul prooccidental a precizat că va numi în funcţiile pe care poate preşedintele Republicii Moldova să le numească oameni cinstiţi şi oneşti.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:17 Cozi la secţiile de vot din Italia, Moscova; mobilizare în Transnistria

Cetăţenii moldoveni cu drept de vot din diasporă s-au mobilizat pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul ţării, întrucât vor decide pentru următoarea etapă dacă aceasta îşi continuă calea spre UE sau spre Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia, relatează Agerpres.

Astfel, până la ora locală 10:00, peste 400 de persoane au votat la Mestre, în Italia, în timp ce şirul persoanelor care veniseră să voteze a crescut considerabil.

În primul tur al scrutinului prezidenţial, la Mestre au votat aproximativ 1.900 de persoane. Favorita alegătorilor moldoveni din Italia a fost Maia Sandu, care a obţinut 80% din sufragii, faţă de contracandidatul său prorus Igor Dodon, care a acumulat doar 7,2% din voturi.

La cele două secţii de votare deschise la Moscova, peste 1.000 de persoane stăteau în acestă dimineaţă la coadă ca să voteze, potrivit portalului Deschide.md. În total, în capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova.

Potrivit observatorilor, în cazul în care cozile se vor menţine şi în următoarele ore, este posibil ca buletinele de vot să se dovedească insuficiente.

Câteva secţii de votare stau la dispoziţia alegătorilor din Transnistria. Portalul InfoPrut evocă autocare cu alegători transnistreni şi o mobilizare fără precedent în regiunea transnistreană pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

Un anunţ care îi îndeamnă pe transnistreni să participe la scrutin a fost difuzat pe reţelele de socializare. De obicei, autorităţile de la Tiraspol erau reticente faţă de alegerile din Republica Moldova.

Astfel, cei care deţin acte de identitate valabile pot merge să-şi exercite dreptul la vot la următoarele secţii de votare: satul Răscăeţi - Casa de cultură, satul Copanca - Liceul Alecsandri, satul Hagimus - Casa de cultură, satul Varniţa - Liceul Ion Creangă, satul Cocieri - Primăria, satul Doroţcoe - Casa de cultură, satul Coşniţa - liceu, oraşul Rezina - Casa de cultură, satul Senatovca - Casa de cultură.

Conform estimărilor de la ora 12:15, aproximativ 32.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat în diasporă.

(I.S.)

-----------

Actualizare 11:50 Prezenţa la vot: 21%

Aproape 600.000 de cetăţeni moldoveni au votat astăzi, până la ora 11.45, iar prezenţa la vot a ajuns la 21%.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, din persoanele care s-au prezentat la vot, aproximativ 26.500 (4,4%) sunt din diaspora.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:45 Andrian Candu: "Campania a divizat societatea"

Preşedintele Parlamentului Moldovean, Andrian Candu, a afirmat astăzi, după ce a votat, că a fost o campanie "destul de grea care a divizat societatea" moldoveană.

"A fost o campanie destul de grea, o campanie care, în mare parte, iarăşi a divizat societatea. Din păcate! Mâine, unul din cei doi candidaţi va fi declarat preşedinte al Republicii Moldova. Îmi doresc ca cel ales să fie parte a reformelor începute, iar cel vare va pierde - să ştie să recunoască şi să meargă înainte", a declarat Candu, potrivit deschide.md.

Totodată, politicianul şi-a exprimat speranţa ca aceste alegeri să reprezinte un imbold pentru majoritatea parlamentară şi pentru executiv.

(I.S.)

-----------

Actualizare 11:26 Coadă la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti

Zeci de cetăţeni moldoveni stau la coadă, astăzi, în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti, pentru a vota noul preşedinte, la acest moment fiind peste 50 de persoane care aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.

Încă de la ora 10.00 a început să se formeze coadă la intrarea în Ambasada Republicii Moldova, unde cetăţenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul României aşteaptă să-şi voteze favoritul pentru funcţia supremă în stat, relatează News.ro.

Majoritatea celor care aşteaptă să voteze sunt tineri, însă sunt şi persoane mai în vârstă sau familii cu copii.

Până la ora trasmiterii acestei ştiri, sute de persoane au şi-au exprimat deja opţiniunea de vot şi este de aşteptat ca numărul acestora să crească în orele următoare, dar fiind faptul că sosesc continuu grupuri de studenţi la Ambasada Republicii Moldova.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

La Bucureşti sunt organizate două secţii de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova şi Consulatului, în timp ce în restul oraşelor este amenajată câte o secţie. Astfel, la Iaşi moldovenii vor putea vota la sediul Consulatului; la Galaţi, la Universitatea "Dunărea de Jos"; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu"; la Braşov, la Casa de Cultură a Studenţilor; la Cluj, la Casa de Cultura a Studenţilor; la Constanţa, la Cantina Studenţească din incinta Universităţii "Ovidius"; la Bacău, la Universitatea "Vasile Alecsandri"; la Suceava, la Universitatea "Ştefan cel Mare"; la Craiova, la sediul universităţii.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:00 Preşedintele Nicolae Timofti: "Îmi dorec ca drepturile fundamentale ale cetăţenilor să fie respectate"

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, speră ca viitorul şef al statului va respecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul de a se exprima liber.

Timofti, care a votat la Secţia de votare 234 de la Liceul Teoretic Matei Basarab din Chişinău, îşi doreşte ca Republica Moldova să fie consecventă în deciziile pe care le adoptă atât în plan intern, cât şi în plan extern, relatează Agerpres.

"Eu votez pentru binele ţării, pentru binele acestui popor, pentru linişte, pace în Republica Moldova şi să fie un preşedinte care să reuşească mai mult decât am reuşit noi. Viaţa nu stă pe loc, ea se mişcă şi eu sunt sigur că o să fie schimbări pe viitor mai bune. Eu doresc ca cetăţenii noştri să fie bine asiguraţi cu toate cele necesare, dar în primul rând să fie respectate drepturile fundamentale, dreptul de a se exprima liber în societatea asta, să gândească singur, să hotărască soarta ţării aşa cum vede el cetăţeanul, fiecare în parte, pentru că votul este separat. Eu sunt sigur că vom reuşi, dar este foarte important să fim consecvenţi. Trebuie să avem ca exemplu ţările care au început ca noi în 1990 şi până astăzi, dar au fost consecvente în acţiuni", a afirmat Nicolae Timofti.

(I.S.)

----------

Actualizare 10:56 Procesul de votare este afectat, în unele localităţi, de defecţiuni tehnice

În aproximativ 15 localităţi din ţară sunt pene de curent, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.

Cele mai multe sesizări au fost făcute în legătură cu penele de curent provocate de condiţiile meteo, transmite deschide.md. În teritoriu sunt delegaţi reprezentanţi Red-Nord, Red-Nord Vest, Red-Union Fenosa. Aceste sesizări au constituit 90 la sută din totalul sesizărilor.

Totodată au fost înregistrate două sesizări privind plasarea publicităţii electorale în raza secţiilor de votare.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:46 Igor Dodon, după ce a votat: "Voi fi un preşedinte al tuturor; sper să nu avem proteste după pronunţarea rezultatelor"

Liderul socialist Igor Dodon a afirmat, după ce şi-a exprimat votul, că cetăţenii Republicii Moldova vor pace şi i-a îndemnat pe oponenţii săi să recunoască rezultatele scrutinului, transmite deschide.md.

"Majoritatea cetăţenilor vor ca ţara să meargă într-o direcţie mai bună. Eu voi fi un preşedinte al tuturor, indiferent de viziuni. Scopul nostru este ca viaţa să fie mai bună. Cetăţenii vor pace, ca situaţia să se liniştească, ca să trăiască mai bine. Eu sper că noi nu vom ajunge la proteste. Doresc ca oponenţii să monitorizeze procesul de votare, iar după pronunţarea rezultatelor să le recunoască", a declarat liderul PSRM.

(I.S.)

----------

Actualizare 10:38 Prezenţa la vot: 10%

Până la 10.30 au votat peste 10% din numărul total de alegători (aproximativ 283.000 de persoane), potrivit deschide.md.

Din aceştia, aproximativ 11.000 de alegători sunt din diasporă.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:28 Traian Băsescu a votat: "Vreau să se menţină vectorul UE al Republicii Moldova şi apropierea de România"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a votat în acestă dimineaţă pentru alegerea noului preşedinte al Republicii Moldova, el precizând că îşi doreşte să se menţină vectorul UE al ţării vecine şi "apropierea de România".

Traian Băsesci a declarat, potrivit site-ului deschide.md: "Vreau să se menţină vectorul UE al Republicii Moldova şi apropierea de România. Eu ca cetăţean al Republicii Moldova vreau ca Moldova să-şi păstreze vectorul european. Orice om care gândeste la binele Republicii Moldova va vota pentru candidatul pe care l-am votat eu. Uniunea Vamală înseamnă sărăcie şi valori învechite".

Traian Băsescu a venit alături de soţia sa, Maria şi a fost aşteptat în faţa ambasadei Republicii Moldova de un grup de susţinători care l-au aplaudat pe fostul preşdinte atât la intrarea în ambasadă, cât şi la ieşire, solicitându-i să le arate paşaportul moldovenesc, lucru pe care Băsescu l-a făcut în uralele acestora, transmite News.ro.

La ora transmiterii acestei ştiri, circa 50 de persoane stăteau la coadă la ambasada de la Bucureşti aşteptând să le vină rândul să voteze.

Candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a ameninţat pe fostul preşedinte român Traian Băsescu, sugerând în cursul unei dezbateri electorale că, dacă va câştiga scrutinul din 13 noiembrie, îi va retrage cetăţenia moldoveană pe care acesta a primit-o recent.

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:23 Premierul Pavel Filip, după vot: "Îmi doresc foarte mult ca noul preşedinte să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul"

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a exprimat astăzi speranţa că noul preşedinte al ţării va colabora cu guvernul pentru implementarea reformelor elaborate până acum.

"Sper foarte mult ca noul preşedinte ales să se dezică de retorica electorală, să lucreze de comun acord cu guvernul, să se documenteze în primul rând în legătură cu tot ce a reuşit să facă guvernul până acum. În această perioadă avem o foaie de parcurs realizată, acum un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi suntem foarte avansaţi în negocieri cu Banca Mondială", a declarat prim-ministrul Pavel Filip, după ce şi-a exprimat votul, la Chişinău, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, transmite Agerpres.

"Îmi doresc foarte mult şi sper ca noul preşedinte să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul, pentru că avem elaborate reforme foarte importante şi aceste reforme trebuie implementate, trebuie duse până la capăt, în primul rând în interesul cetăţenilor Republicii Moldova", a adăugat şeful executivului de la Chişinău.

(I.S.)

------------

Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi astăzi la secţiile de vot pentru a-şi alege preşedintele în al doilea tur al scutinului prezidenţial, care va decide continuarea drumului european sau o apropiere de Moscova.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar alegătorii moldoveni sunt aşteptaţi să decidă până la ora 21.00 între prooccidentala Maia Sandu şi socialistul Igor Dodon, informează News.ro.

De asemenea, moldovenii vor putea vota şi în cele 11 secţii de vot deschise pe teritoriul României.

Până în acest an, preşedintele moldovean era ales în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Însă, Curtea Constituţională a decis în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.

În Republica Moldova, rolul preşedintelui este unul important, acesta având puterea de a întoarce legile şi de a dizolva legislativul în anumite condiţii, precum şi atribuţia de a desemna noul premier, care va forma un executiv.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar moldovenii sunt aşteptaţi până la ora 21.00 să îşi aleagă preşedintele.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că peste 3 milioane de alegători sunt înscrişi în registrul electoral, dintre care aproximativ 390.000 de persoane nu au reşedinţă sau trăiesc în regiunea disputată Transnistria.

Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la una din cele peste 2.000 de secţii de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. De asemenea, autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - "Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele", pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. De asemenea, două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte "Adoptă un vot" şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Şi Traian Băsescu este aşteptat să voteze în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la 3 noiembrie în Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Fostul preşedinte român a precizat că va vota cu Maia Sandu, pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova.

Liderul PSRM a obţinut peste 47% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu mai bine de zece procente în faţa proeuropenei Maia Sandu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Igor Dodon, după ce a votat: "Voi fi un preşedinte al tuturor; sper să nu avem proteste după pronunţarea rezultatelor" 

    Nu va fi cazul; proteste ar fi existat doar daca ai fi iesit castigator. 

    1. Igen, cu conditia ca fratii basarabeni sa fie treziti, si sa mearge la vot. 

      Igor Dodon va fi castigator

    Dade, dade...

    doi oameni din popor pentru popor

    cndidatii traiesc insa mai relaxati decat poporul. 

    la unul leafa vine din est, la altul din vest. 

    indifferent de rezultat d.na Merkel si d-nul Putin se inteleg pe sb Moldova 

    Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Brexit, Trexit, Moldexit.

    1. ti se pare ca Moldova a fost in ceva ca sa iasa de acolo si sa fie Moldexit?

      un stat esuat au fost sunt si vor fi.

      Au fost cu un picior într-o alianță periculoasă cu Ucraina și Polonia. Periculoasă pentru că orice colaborare cu polonezii nu te poate duce decât în duel cu rușii. Între polonezi și ruși, câștigătorul este sigur. Pariul pe un cal mort dar polonez este sinucigaș și un gest tâmp.

       

      2014: "NATO trebuie să suplimenteze prezenţa militară în estul Europei pentru a proteja statele membre, dar şi ţări precum Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, aflate într-o situaţie "dificilă" din cauza atitudinii agresive a Rusiei, afirmă generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme al SUA." 

       

      2014: "Polish President Bronislaw Komorowski is in the Moldovan capital of Chisinau, Thursday, where he is to meet his opposite number Nicolae Timofti as well as the Ukrainian president, Petro Poroshenko, to discuss regional security." 

      Planurile polonezilor pentru un Intermarium anti-rus vor lua o mică pauză. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb