ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Primele alegeri prezidenţiale prin vot direct după 2000

Internaţional / 30 octombrie 2016

Primele alegeri prezidenţiale prin vot direct după 2000

ACTAULIZARE 17:55 Galaţi: Studenţii din Republica Moldova votează pentru un preşedinte care să garanteze libertatea şi democraţia

Zeci de studenţi din Republica Moldova s-au prezentat la secţia de votare amenajată în holul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, pentru a vota preşedintele acestei ţări, în alegerile prezidenţiale, informează Agerpres.

Potrivit preşedintelui secţiei de votare de la Universitate, Ludmila Parasii, aproximativ 70 de persoane au votat de la deschiderea urnelor, cei mai mulţi fiind studenţi. Ea a precizat că până în prezent nu s-au înregistrat incidente, iar procesul electoral se desfăşoară în mod normal.

Studenţii moldoveni îşi doresc un trai mai bun şi un preşedinte care să scape ţara de corupţie şi să o apropie de valorile europene.

"Am venit la vot cu gândul la schimbările care vreau să se întâmple acasă, să avem şansa de a trăi într-un stat liber, într-un stat în care politica îşi face treaba, nu capturează celelalte domenii, un stat în care suntem liberi să vorbim, într-un stat în care nu există captură de către oligarhi. Am votat pentru un preşedinte care să fie cu adevărat un garant al valorilor libertăţii şi democraţiei în Republica Moldova", a declarat preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni de la Universitatea Dunărea de Jos, Vasile Spânu, student în anul doi la Facultatea de Drept.

O studentă de la Facultatea de Medicină a spus că a votat împotriva corupţiei şi pentru Europa: "Sper să se schimbe situaţia din ţara noastră, nu îmi convine corupţia, este sărăcie, se tot fură. Cred că din cauza asta vrem ceva mai bun. Spre Europa am votat", a afirmat Daniela Ţurcan.

O altă studentă, de la Facultatea de Drept, a precizat că a votat pentru un preşedinte care să-i reprezinte pe tineri, să le redea speranţa: "Am votat cu un gând pozitiv, cu speranţă, pentru că sunt pentru prima dată la vot când votez un preşedinte şi cred că ce am votat eu să fie cu noroc. Am speranţa să fie mai bine decât a fost până acum. Am aşteptări pozitive în urma votului pentru că preşedintele ţării ne reprezintă pe noi şi aşteptăm tot ce e mai bun, să fie o schimbare, să fie mult mai bine faţă de cum a fost până acum", a afirmat Adriana Gârlea.

"Eu am votat pentru un trai mai bun, spre Europa. E prima dată când votăm pentru preşedinte şi vrem un trai mai bun. Am ajuns să ne alegem noi preşedintele, nu cum vor parlamentarii. Sunt din Chişnău, dar am cunoscut pe cineva aici din Galaţi şi am venit aici", a declarat şi Mariana Tomică, în vârstă de 40 ani, venită la Galaţi în vizită la prieteni.

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a fost şi el prezent la secţia de votare de la Universitatea Dunărea de Jos pentru a se asigura că procesul electoral se desfăşoară normal.

"În municipiul Galaţi a fost constituită o secţie de votare pentru persoanele care sunt rezidente în Republica Moldova. S-a deschis la ora 7:00 şi se va închide la ora 21:00. Până la ora actuală totul este în limite normale, nu sunt probleme deosebite. Am trecut pe aici ca să văd dacă este totul pus la punct", a declarat Panaitescu.

La Universitatea Dunărea de Jos Galaţi studiază aproximativ 400 de studenţi din Republica Moldova, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 16:41 Maia Sandu: "Am votat pentru un preşedinte onest, corect"

Candidatul unic al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, speră ca alegerile preşedinţiale de astăzi să ofere Republicii Moldova un preşedinte onest şi corect, transmite Agerpres.

Sandu a declarat, la finalul votului pe care l-a exercitat la Liceul Teoretic Petru Rareş din Chişinău, că Republica Moldova are nevoie de un preşedinte care să îi unească pe cetăţeni, nu să îi divizeze.

"Am votat pentru un preşedinte onest, corect, care să ne reprezinte pe noi, care să promoveze interesele oamenilor ce muncesc cinstit, oamenilor care vor să trăiască în Republica Moldova, un preşedinte care să ne unească pe noi toţi, să nu ne divizeze, să nu ne sperie că ne va alunga din această ţară, un preşedinte care vrea ca această ţară să prospere şi în care toţi oamenii să se bucure de bunăstare", a afirmat Maia Sandu.

Liderul PAS a făcut un apel la electorat să meargă la vot pentru a lupta împotriva corupţiei. "Vreau să le spun tuturor cetăţenilor Republicii Moldova să nu le fie frică, să vină astăzi la vot şi împreună să facem ordine în Republica Moldova. Aceste alegeri sunt extrem de importante. Noi am demonstrat că oamenii simpli, oamenii cu puţine resurse, dar cu bun simţ şi intenţii bune, pot să facă diferenţa. Haideţi să mai facem un pas şi să mergem cu toţii la vot şi să le demonstrăm corupţilor că noi suntem puternici, că noi suntem mai mulţi şi vom reuşi", a adăugat Sandu.

Maia Sandu a subliniat că, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale de duminică, va respecta votul cetăţenilor şi va lupta, alături de cei cu care a făcut echipă în campania electorală, ca să "curăţe ţara de oameni corupţi", conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 16:07 Igor Dodon, despre relaţia cu România: "Fraţi, fraţi, dar brânza-i pe bani"

Românii sunt "vecinii", "prietenii" şi "fraţii noştri", dar "brânza-i pe bani", a declarat, la ieşirea de la urne, candidatul Partidului Socialiştilor la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, prorusul Igor Dodon, transmite Agerpres.

"Românii sunt vecinii noştri. Românii sunt prietenii noştri. Românii sunt fraţii noştri, dacă doriţi. Fraţi, fraţi, dar brânza-i pe bani", a afirmat Dodon.

"Eu niciodată nu am fost, nu sunt şi nu voi fi antiromân. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice mişcări unioniste în Republica Moldova, în opinia mea, sunt în afara legii", a mai spus candidatul socialiştilor, răspunzând unei întrebări despre cum vede relaţia cu România în cazul în care ar ajunge preşedinte al Republicii Moldova.

La ieşirea din secţia de votare, Igor Dodon, care era favorit în sondajele de opinie, a declarat în faţa presei că scrutinul de duminică "poate să fie şi cred că va fi un nou început".

"Astăzi am votat împotriva celor care au fost la guvernare pe parcursul ultimilor şapte ani. Am votat împotriva oligarhiei, împotriva celor care au distrus sistemul bancar, au distrus ţara şi şi-au bătut joc de oameni (...) Am votat pentru o Moldovă prosperă, pentru o Moldovă unde copiii noştri să aibă un viitor frumos, pentru o Moldovă unde părinţii noştri, pensionarii, să simtă că statul are nevoie de ei", a spus politicianul, care şi-a declarat convingerea că nu va mai exista un al doilea tur de scrutin.

Dacă niciun candidat nu reuşeşte să obţină la primul tur de scrutin de duminică majoritatea absolută de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur în care se vor înfrunta primii doi clasaţi.

Dodon a mai spus că "următorul preşedinte va fi un preşedinte al tuturor cetăţenilor, indiferent de viziunile politice, indiferent de stânga sau dreapta", conform Agerpres.

(M.I.)

-------

Actualizare 15:19 Ana Guţu: "Am votat pentru unirea Republicii Moldova cu România"

Candidatul Partidului unionist "Dreapta", Ana Guţu, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru unirea Republicii Moldova cu România, relatează Radio Chişinău.

"Am venit cu speranţa că Republica Moldova se va uni cu România. Am votat pentru Unire. Cred că unionismul în această campanie electorală a fost instituţionalizat din punct de vedere al discursului politic la toate instituţiile media, discurs deschis, pentru prima dată în istoria recentă a Republicii Moldova. Sper că acest scrutin electoral se va transforma într-o veritabilă placă turnantă şi că de acum încolo drumul nostru spre realizarea dezideratului naţiunii române este pavat", a declarat Ana Guţu, conform sursei citate.

(M.I.)

----------

Actualizare 13:45 Candu: "Am votat pentru viitorul european al republicii"

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat "pentru viitorul european al Republicii Moldova", relatează Unimedia.md.

De asemenea, Candu şi-a exprimat speranţa ca viitorul preşedinte să fie un garant al Constituţiei.

"Am votat pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru ca toate reformele să se desfăşoare ca în aceste zece luni şi cu siguranţă vom reuşi să facem mai multe. Din partea preşedintelui, îmi doresc (ca acesta) să fie un garant al Constituţiei, să ţină cont în primul rând de ea şi să fie parte a tuturor reformelor pe care şi le propune Guvernul şi Parlamentul", a declarat Andrian Candu, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Actualizare 12:26 Ghimpu: "Am votat pentru libertatea şi unitatea neamului nostru"

Candidatul Partidului Liberal (PL) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat "pentru libertatea şi unitatea neamului nostru", transmite Agerpres.

"Am votat pentru înaintaşii noştri, pentru Ion si Doina Teodorovici, pentru că astăzi este o zi care ne aminteşte despre durerea şi tristeţea noastră", a afirmat Ghimpu.

Duminică se împlinesc 24 de ani de la decesul, într-un accident de maşină, a artiştilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

"Am votat pentru libertatea şi unitatea neamului nostru. Pentru munţi şi mare, pentru că e greu să trăieşti fără munte şi fără mare. Pentru o zi în care să revină fericirea pe acest pământ, prosperitatea şi libertatea", a mai spus liderul Partidului Liberal, fost preşedinte interimar al ţării, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Actualizare 11:28 Pavel Filip: "Este important să construim o Moldovă bazată pe valorile europene"

Este foarte important să construim o Moldovă bazată pe valorile europene, a declarat astăzi, după ieşirea de la urne, premierul Pavel Filip, care şi-a exprimat convingerea că alegerile prezidenţiale vor fi corecte, transmite Agerpres.

"Avem un exerciţiu foarte important astăzi, un exerciţiu care nu a mai avut loc în Republica Moldova de 20 de ani: alegerea directă a preşedintelui. Ar fi bine ca toată lumea să participe la aceste alegeri, contribuind astfel la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova", a afirmat Filip în faţa presei, după ce a votat într-o secţie din Chişinău.

"Am votat cu gândul că viitorul preşedinte va înţelege foarte bine contextul prin care trece Republica Moldova şi va contribui de comun acord cu toţii la modernizarea Republicii Moldova, la revenirea Republicii Moldova la un alt nivel", a mai declarat prim-ministrul, făcând referire în special la revenirea ţării pe piaţa financiară internaţională.

El şi-a mai exprimat convingerea că scrutinul prezidenţial nu va fi marcat de probleme, "pentru că am dispus toate măsurile cu colegii de la guvern ca aceste alegeri să aibă loc într-un mod transparent şi corect". Filip a adăugat că peste 3.000 de observatori s-au înregistrat pentru a monitoriza scrutinul, dintre care mai mult de 500 sunt observatori internaţionali.

Premierul a subliniat de asemenea că "este foarte important, aşa cum ne-am propus de comun acord, să construim o Moldovă bazată pe valorile europene", conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Peste 2,8 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt aşteptaţi azi la urne pentru a-şi alegere preşedintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.

Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7 dimineaţa, la 2.082 de secţii de votare din republică şi 100 peste hotare - majoritatea în Italia, România şi Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21:00, transmite Agerpres.

Se vor înfrunta 9 candidaţi: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubaşenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiştilor (PSRM), Ana Guţu din partea Partidului Dreapta şi independenţii Silvia Radu, Maia Laguta şi Valeriu Ghileţchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) şi candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reuşeşte să obţină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasaţi.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiţi de Parlament pe principiul reprezentării proporţionale şi unul de către Preşedinte.

Circa patru mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura condiţiile de păstrare a materialelor electorale şi pentru a menţine ordinea publică în secţiile de votare. De asemenea, poliţiştii vor fixa şi documenta cazurile de încălcare a legislaţiei electorale pe o rază de 100 de metri de la secţiile de votare.

Alegerile prezidenţiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii şi 562 de observatori internaţionali, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb