ALEGERI LA SIF2 Ciorcilă şi Hanga (BT) în conducerea SIF Moldova

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 aprilie 2013

Ciorcilă şi Hanga (BT) în conducerea SIF Moldova

UPDATE 17:16: Cătălin Iancu şi Octavian Radu, administratori din turul doi

Cătălin Iancu, de la OTP Asset Management, a obţinut 50,33% din voturile estimate, iar omul de afaceri Octavian Radu a obţinut 55,85% din voturi, astfel că au fost aleşi administratori ai SIF Moldova din turul al doilea.

---

UPDATE 16:02: Ceocea, Doroş, Ciorcilă, Hanga şi Hrebeciuc, administratori la SIF Moldova

Cinci candidaţi au obţinut peste 50% din voturile acţionarilor, la alegerile pentru Consiliul de Administraţie SIF2 Moldova.

Aceştia sunt actualul preşedinte Costel Ceocea (71,60%), vicepreşedintele Claudiu Doroş (75,12%), Horia Ciorcilă (69,11%), preşedintele Băncii Transilvania, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management (67,70%), şi Andrei Hrebenciuc (52,86%).

În turul doi al alegerilor au intrat Mihai Ionescu, de la Deutsche Bank România, omul de afaceri Radu Octavian, Cătălin Iancu, de la OTP Asset Management, şi Mihai Chişu de la Swiss Capital.

---

UPDATE 13.28: Secretariatul şedinţei a fost ales

Secretariatul şedinţei AGA va fi format din Gabriel Lupaşcu, Cătălin Nicolaescu şi Mihaela Puşcaş, potrivit anunţului făcut de comisia tehnică.

Costel Ceocea a anunţat că secretariatul îşi începe atribuţiile.

----

UPDATE ora 12:45: Marcel Gheorghe: Buletinul de vot este nelegal

Acţionarii urlă unii la alţii, certându-se pe problema procedurii aplicate votului pentru secretariatul de şedinţă.

Marcel Gheorghe consideră că buletinul de vot este nelegal, întrucât pe acesta sunt tipărite numai propunerile SIF Moldova pentru secretariat şi nu cele ale acţionarilor din sală.

Domnia sa a cerut să se consemneze că se opune întregii proceduri. "Comiteţi un abuz!" i-a spus acesta preşedintelui Costel Ceocea.

În acel moment, Cătălin Nicolaescu, reprezentantul departamentului Control intern SIF Moldova, a intervenit cu unele clarificări.

Potrivit domniei sale, procedurile privind derularea AGA sunt stabilite de către CA şi comunicate acţionarilor.

Domnia sa a continuat: "Alegerea secretariatului este pe ordinea de zi, iar ca să fie validată, trebuie să obţină majoritatea voturilor. În AGA, prezenţa fizică este de câteva procente, pentru că foarte mulţi au votat prin corespondenţă.

Trebuie să asigurăm un tratament egal pentru toţi actionarii, inclusiv pentru cei care au votat prin corespondeţă. Nu putem pune problema că facem o ilegalitate, cum s-a expirmat aici. Este o problemă pe ordinea de zi".

Între timp, în sală, acţionarilor li s-a cerut să voteze propunerile. Unii acţionari s-au întrebat cum vor fi numărate.

---

UPDATE 12:05: Acţionarii vor să facă propuneri pentru secretariatul de şedinţă

Cvorumul pentru AGOA, în care se alege noua conducere, este de 52,9%.

Şedinţa nu a început încă, întrucât avocatul Marcel Gheorghe a ridicat obiecţii referitoare la modul de alegere a secretariatului de şedinţă.

După ce acţionarii s-au certat pe această temă aproape o jumătate de oră, preşedintele SIF2, Costel Ceocea, a anunţat că roagă secretariatul tehnic să consemneze, să înscrie şi să supună votului şi propunerile făcute de acţionari pentru secretariatul tehnic.

Domnul Ceocea a specificat că această decizie nu este un compromis, ci că are rolul de a asigura derularea AGA.

Marcel Gheorghe l-a propus pe Mihai Maxim, Mihai Chişu i-a propus pe Cătălin Moise şi pe Adrian Nicolae, iar un alt acţionar i-a propus pe cei anterior nominalizaţi pentru secretariat, respectiv Gabriel Lupaşcu, Cătălin Nicolaescu şi Mihaela Puşcaş.

Costel Ceocea a cerut secretariatului tehnic să verifice dacă propunerile făcute din sală îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, de a avea calitatea de acţionar, la data de referinţă.

Condiţiile pentru înscrierea candidaturilor au fost îndeplinite.

---

UPDATE 10:33: AGEA nu se ţine

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SIF Moldova nu poate avea loc, din lipsă de cvorum.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, a anunţat că prezenţa pentru AGEA, la ora 10:30, era de 44,489%, sub cvorumul necesar de 50%.

---

UPDATE ora 10:30: SIF Moldova: Limitarea drepturilor de vot se aplică dacă CNVM nu dispune măsuri corective

Preşedintele SIF Moldova Costel Ceocea a informat acţionarii veniţi, astăzi, la Adunarea generală, că administratorii SIF Moldova au luat măsurile pentru aplicarea dispunerilor CNVM emise, aseară, în jurul orei 22, referitoare la limitarea drepturilor de vot ale grupului Banca Transilvania şi Wood&Co, după ce Comisia a stabilit că acţionează concertat.

Costel Ceocea a mai anunţat că, noaptea trecută, după primirea ordonanţelor CNVM, a dispus departamentelor abilitate din cadrul SIF2, respectiv control intern, serviciul juridic, relaţia cu investitorii, să analizeze informaţiile transmise de CNVM.

Potrivit domniei sale, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management a dat şi o declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar.

În baza verificărilor şi a acestei declaraţii, SIF2 Moldova a transmis un raport către CNVM, în jurul orei 2. Raportul a fost transmis comisarilor, comisiilor de supraveghere şi, spre ştiinţă, Depozitarului Central.

Astfel, suspendarea exercitării dreptului de vot în condiţiile precizate se aplică dacă, până la închiderea prezenţei acţionarilor pentru cele două AGA, CNVM nu dispune alte măsuri corective .

---

UPDATE 10:30:

Consiliul de Administraţie al SIF 2 Moldova, întrunit astăzi în şedinţă extraordinară, a dispus măsurile pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei CNVM privind suspendarea exercitării dreptului de vot pentru acţiunile deţinute peste pragul legal de 5% prin limitarea "pro-rata" la deţinerile din data de referinţă în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor convocate astăzi, informează un raport curent remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Suspendarea dreptului de vot în condiţiile precizate se aplică dacă până la închiderea prezentei acţionarilor pentru cele două adumări generale, CNVM nu dispune alte măsuri corective la Ordonanţa 83/04.04.2013 şi Atestatul nr. 33/04.04.2013", conform comunicatului.

---

CNVM a constatat, joi seară, că Banca Transilvania acţionează concertat cu Wood&Co, la SIF Moldova, şi le-a limitat drepturile de vot, pentru alegerile de astăzi, de la aproximativ 10%, la 5%, pragul impus de lege la SIF-uri.

Comisia a luat decizia după deliberări intense şi repetate, având şedinţe cu două zile înainte de AGA, cu o zi înainte, în dimineaţa de ieri (înainte de prima convocare a AGA) şi chiar aseară, după ce acţionarii nu s-au întrunit în şedinţă din lipsă de cvorum.

CNVM a stabilit concertarea pe baza unei declaraţii de la Wood, primită ieri, în jurul prânzului, iar această decizie ştirbeşte din susţinerea candidaţilor BT (vezi în insert motivele CNVM).

Cvorum istoric, dar insuficient, la prima convocare

Alegerile pentru Consiliul de Administraţie SIF2 Moldova vor avea loc astăzi, la a doua convocare a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, după ce şedinţa nu s-a putut ţine, ieri, din lipsă de cvorum.

La AGOA au fost prezenţi acţionari cu deţineri de 48,5% din companie, cvorum nemaiatins până acum, însă pentru întrunirea şedinţei era necesară o prezenţă de peste 50%.

Conducerea SIF Moldova se pare că era pregătită ca AGOA să se ţină ieri, şi pe bună dreptate. O parte dintre acţionari însă au preferat să nu se înregistreze tocmai pentru a împiedica derularea şedinţei, situaţie care a mai fost întâlnită, recent, şi la Adunarea Generală a Bursei de Valor Bucureşti.

Pentru conducerea SIF Moldova se înfruntă acţionarii coagulaţi în jurul Băncii Transilvania, pe de o parte, cu cei din jurul omului de afaceri Mihai Rotaru.

Cei rămaşi pe hol erau, în special, dintre cei care fac opoziţie Grupului Banca Transilvania.

Andrei Hrebenciuc, fiul PSD-istului Viorel Hrebenciuc, care îşi doreşte un loc de administrator SIF2, avea emoţii pentru alegeri. Deşi numeroşi oameni din piaţă îl dădeau ca sigur câştigător al unui loc în CA, Andrei Hrebenciuc nu părea atât de încrezător.

Dintre acţionarii prezenţi la AGA, cei mai apropiaţi de "frontul de luptă", se pregăteau pentru o victorie a Grupului Banca Transilvania, în timp ce unii mai detaşaţi aşteptau să vadă show-ul.

"Avem două grupuri de acţionari care doresc să preia conducerea SIF Moldova. Vom vedea mâine (n.r. astăzi) cine câştigă", ne-a spus un acţionar.

AGOA se va ţine, astăzi, indiferent de prezenţă, iar Adunarea generală extraordinară a acţionarilor (AGEA) va avea nevoie de un cvorum de 50%, la a doua convocare.

Pe lângă alegeri, la AGOA, acţionarii vor mai dezbate şi raportul anual pe 2012 şi repartizarea de dividende, în timp ce, dacă AGEA se va întruni, va discuta răscumpărarea unui pachet de până la 10% din acţiunile societăţii şi modificarea actului constitutiv, în vederea reducerii cerinţelor de cvorum.

Propunerea CA este aprobarea unui dividend brut pe acţiune de 0,17 lei, în timp ce un grup de acţionari a propus ca dividendul să fie de 0,24 lei.

Motivaţia deciziei CNVM

CNVM a publicat aseară, în jurul orei 22, un atestat prin care ia act de faptul că grupul de acţionari format din Horia Ciorcilă, Simona Ciorcilă, Maria Mates, Andrei Dudoiu, Nevenca Doca, Simona Sopon, Luminiţa Runcan, Fondurile BT Invest1, FDI BT Maxim (concertaţi cu Banca Transilvania), împreună cu Wood & Company Financial Services Praga acţionează în mod concertat, deţinând împreună 9,80% din capitalul social al SIF Moldova, depăşind astfel limita de deţinere de 5% din capitalul social.

Comisia a avut în vedere următoarele:

- în data de 08.03.2013 a avut loc o tranzacţie derulată pe piaţa DEAL a BVB cu un pachet de acţiuni reprezentand 4,91% din capitalul social al SIF MOLDOVA între Banca Transilvania

(vânzător) şi Wood & Company Financial Services Praga (cumpărător),

- în data de 08.03.2013, Banca Transilvania a achizitionat de la Wood & Company Financial Services Praga un numar de 25.500 warrante, având ca activ suport 4,91% din capitalul social al SIF MOLDOVA SA,

- Wood & Company Financial Services Praga a precizat faptul că sumele utilizate pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni SIF2 de piaţa DEAL a BVB au rezultat din vânzarea warrantelor către Banca Transilvania,

- specificaţiile instrumentului financiar "EUR CALL WARRANT ON SIF MOLDOVA SA" în ceea ce priveşte preţul de exercitare, precum şi condiţiile de exercitare ale respectivului instrument financiar.

Astfel, "rezultă că sunt incidente prevederile art. 2 alin. (3) lit. e) din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 în ceea ce priveşte acţiunea concertată între Wood & Company Financial Services Praga şi

Banca Transilvania", potrivit CNVM.

Totodată, Banca Transilvania este prezumată că acţionează concertat cu Horia Ciorcilă, Simona Ciorcilă, Maria Mates, Andrei Dudoiu, Nevenca Doca, Simona Sopon, Luminiţa Runcan, Fondurile BT Invest1, FDI BT Maxim, administrate de SAI BT ASSET MANAGEMENT, în considerarea următoarelor aspecte:

- Banca Transilvania deţine 80% din capitalul social al SAI BT ASSET MANAGEMENT şi este, în acelaşi timp, un investitor semnificativ în cele două fonduri, administrate de SAI BT ASSET MANAGEMENT,

- persoane fizice din cadrul grupului de mai sus exercită funcţii de conducere în cadrul Băncii Transilvania şi al unor societăţi controlate de aceasta;

- persoane fizice din cadrul grupului de mai sus sunt persoane implicate cu persoanele fizice care exercită funcţii de conducere în cadrul Băncii Transilvania şi al unor societăţi controlate

de aceasta.

CNVM a dispus ca SIF Moldova şi Depozitarul Central să suspende drepturile de vot aferente deţinerii de peste 5%, în cazul acţionarilor concertaţi, pentru Adunarea generală de astăzi. Aceştia din urmă au obligaţia ca, în trei luni de zile, să se încadreze în limita legală de deţinere.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Jumatati de masura si multe multe ezitari la CNVM. Dupa atatea eschive e putin probabil ca masura sa mai aiba un efect real asupra voturilor deja exprimate iar actionarii prezenti nu au posibilitatea de a mai influenta semnificativ tinand cont ca multi au procuri care le limiteaza posibilitatile de vot.

    1. HA! HA! HA! in timp ce un grup de revolutionari isi sarbatoreau mica vicotrie la Dumbrava sub supraveghere atentasi invaluita in aduri de trabuc, grupul de la Helen a lucrat. Este mat(olit) (d)intr-o mutare.

    buni securistii de la sif moldova ...au venit cu secretariatul in plic...era deja ales..:))))

    nu au mai ales dintre actionarii prezenti in sala !!...o noua metoda brevetata de 'sifonarii ' smecheri..care stau pe 20000 eur/luna..banii fraierilor de actionari... 

    1. Chiar asa, CNVM ce pozitie are fata de acest abuz al administratorilor legat de secretariatul de sedinta ?

      Iar actionarii grupati in jurul lui Mihai Rotaru au avut onestitatea de a se declara concertati?

      Cu Banca Transilvania la timona interesele tuturor actionarilor ar fi fost aparate intr-un mod cu adevarat profesionist si corect. 

      Numirea secretariatului AGA se face de catre toti actionarii care participa la AGA. Este corect ca actionarii care voteaza prin corespondenta sa poata sa participe la numirea membrilor secretariatului AGA in acest fel se asigura realizarea drepturilor tuturor actionarilor.

      Imi explici si mie cum pot vota cei care au dat mandat alegerea secretariatului de sedinta, pe baza propunerilor facute de actionarii prezenti la AGA? Chiar credeti ca toata lumea e proasta, doar o mana de securisti sunt destepti? Intre abuz si lege e o diferenta, lasa minciunile!

      normal ca secretariatul e la plic, nu-i asa ca plicul era transparent? - totdeauna a fost asa... ca sa nu le perturbe nimeni punerea AGA in scena.

      Toti actionarii, inclusiv cei care au votat prin procura au putut sa voteze in cadrul procurilor propunerile pentru secretariat. Trebuie doar sa citesti procura.

      Spargerea unei AGA e deja o meserie... si nu mai merge s-o faci dupa ureche.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb