Noul guvern pe care Germania îl va avea după alegeri ar urma să continue să ajute ţările europene cele mai afectate de criză, indiferent de culoarea politică a acestuia, ca urmare a faptului că cea mai mare economie europeană îşi bazează creşterea economică pe exporturi, iar Uniunea Europeană este principalul său partener comercial, potrivit companiei americane de intelligence Stratfor. Stabilitatea politică şi economică a Germaniei depind foarte mult de accesul acesteia la pieţe externe, ceea ce explică susţinerea sa fermă pentru zona euro şi acordurile de liber schimb din Europa, se arată într-o analiză a companiei.
Stratfor consideră că autorităţile de la Berlin se află într-o dilemă cu privire la întărirea cererii interne, care ar reduce dependenţa faţă de contextul extern, dar, în acelaşi timp, ar diminua competitivitatea exporturilor germane.
Susţinerea UE şi a zonei euro, în special, nu înseamnă, însă, că Germania va începe să finanţeze programe ample de stimulare a economiilor ţărilor cu probleme, atrag atenţia analiştii Stratfor. O serie de piedici de ordin juridic şi instituţional, precum opoziţia unor grupuri parlamentare mici, vor limita nivelul ajutoarelor oferite de Berlin.
Persistenţa crizei va pune autorităţile germane în faţa provocării să convingă nu doar alegătorii germani, dar şi guvernele ţărilor europene cu o situaţie economică ceva mai bună de importanţa eforturilor comune pentru prevenirea dezintegrării zonei euro.
Germania este adesea prezentată drept liderul statelor europene, ţara care poate să definească viitorul continentului, o imagine parţial corectă, sunt de părere analiştii Stratfor, care arată, însă, că acţiunile guvernului de la Berlin sunt determinate mai degrabă de dorinţa de creştere a cererii externe şi de nevoia să menţină coeziunea UE.