ALEGERI PARLAMENTARE ÎN GERMANIA: Angela Merkel a câştigat, cu 33% din voturi, al patrulea mandat de cancelar

M.I.
Internaţional / 25 septembrie 2017

Angela Merkel a câştigat, cu 33% din voturi, al patrulea mandat de cancelar

Actualizare 17:07 Juncker îi cere lui Merkel să formeze un Guvern puternic şi stabil

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut cancelarului Angela Merkel să formeze un Guvern puternic de coaliţie care să ajute la modelarea viitorului Europei, relatează Reuters.

El a scris într-o scrisoare publicată: "Ţinând cont de provocările globale mari, acum, mai mult ca oricând, Europa are nevoie de un Guvern german stabil, care să ajute în mod activ la modelarea continentului nostru".

------

Actualizare 15:18 Negocieri pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Germania: Liberalii identifică puncte comune cu Verzii

Democraţii Liberi (FDP), formaţiunea liberală din Germania, cred că pot colabora cu Verzii în domenii precum educaţia şi informatizarea, a declarat azi liderul formaţiunii, Christian Lindner, citat de Reuters.

El le-a spus, jurnaliştilor, la o zi după alegerile naţionale din Germania: "Există puncte în comun cu Verzii privind reforma educaţiei, privind drepturile civile şi privind extinderea reţelelor de fibră optică, pentru care este nevoie de mai multe fonduri".

------

Actualizare 13:15 Schulz promite o "opoziţie puternică", în urma înfrângerii zdrobitoare în alegerile parlamentare

Liderul Partidului Social-Democrat (SPD) Martin Schulz, contracandidatul înfrânt al Angelei Merkel la şefia Guvernului, a promis astăzi o "opoziţie puternică", în urma înfrângerii zdrobitoare a formaţiunii sale în alegerile parlamentare de ieri, relatează The Associated Press.

Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European (PE), a promis imediat după scrutin că social-democraţii vor părăsi "marea coaliţie" a lui Merkel.

El a apreciat astăzi că rezultatul acestor alegeri îi îndeamnă formaţiunea "să fie o opoziţie puternică în această ţară".

Liderul SPD le-a spus susţinătorilor formaţiunii: "Într-o democraţie, opoziţia este poate o forţă mai decisivă decât Guvernul. Opoziţia este cea care arată Guvernului ceea ce acesta face rău".

Social-democraţii, care au pierdut patru alegeri consecutive, sunt "partidul care-şi acceptă înfrângerile, le abordează şi le transformă cu scopul de a deveni cea mai puternică forţă în această ţară, în viitor", a spus el.

----

Actualizare 12:37 Macron o felicită pe Merkel după obţinerea celui de-al patrulea mandat de cancelar, înainte să-şi prezinte propunerile în vederea reformării UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o pe Angela Merkel după obţinerea celui de-al patrulea mandat de cancelar, scrie The Associated Press.

Şeful statului francez a anunţat pe Twitter că a discutat în noaptea de duminică spre luni la telefon cu şefa în exerciţiu a Guvernului german, potrivit News.ro.

"Ne vom continua hotărât cooperarea, esenţială Europei şi ţărilor noastre", a scris el.

------

Actualizare 12:00 Frauke Petry, copreşedinta AfD, refuză să facă parte din grupul parlamentar al formaţiunii

Copreşedinta Partidului Alternativa pentru Germania (AfD) Frauke Petry a anunţat astăzi că refuză un mandat din partea formaţiunii de dreapta naţionalistă în Camera Deputaţilor, din cauza declaraţiilor agresive ale mişcăriii în urma alegerilor, relatează AFP şi The Associated Press.

"Am hotărât, după o analiză atentă, să nu fac parte din grupul parlamentar" al partidului în Bundestag, a declarat ea într-o conferinţă de presă, la Berlin, alături de alţi lideri ai mişcării antiimigraţie, după care a părăsit sala, refuzând să răspundă altor întrebări, potrivit News.ro.

(M.I.)

-------

Actualizare 10:32 Rezultatele definitive ale alegerilor parlamentare din Germania

Conservatorii lui Angela Merkel - care a obţinut al patrulea mandat de cancelar - au obţinut o victorie mult mai redusă decât se aştepta, în urma alegerilor legislative naţionale de duminică, marcate de o ascensiune a dreptei naţionaliste, potrivit AFP care prezintă rezultatele definitive.

Conform sursei, Angela Merkel urmează să fie realeasă cancelar de către deputaţii din Bundestag, după constituirea unei coaliţii majoritare în Parlament.

Negocieri dificile în acest sens, între democraţi-creştini (CDU/CSU), liberali (FDP) şi ecologişti (Verzi) vor dura până în decembrie.

Cifrele dintre paranteze arată evoluţia faţă de alegerile din 2013.

Conservatori (CDU/CSU): 33% (-8,5)

Social-democraţi (SPD): 20,5% (-5,2)

Alternativa pentru Fermania (AfD): 12,6% (+7,9)

Liberali (FDP): 10,7% (+5,9)

Stânga radicală (Die Linke): 9,2% (+0,6)

Ecologişti (Verzi): 8,9% (+0,5)

Viitoarea cameră a Deputaţilor va cuprinde un număr-record de aleşi - 709 faţă de 630 în actuala adunare.

(A.C.)

-----

Actualizare 07:21 Merkel: "Este o provocare extraordinară"

Cancelarul Angela Merkel, care şi-a asigurat un al patrulea mandat, astăzi, în urma alegerilor parlamentare din Germania, consideră că se află în faţa unei provocări extraordinare, în timp ce social-democraţii au anunţat, prin liderul Martin Schulz, că vor încheia colaborarea cu CDU/CSU, formaţiunea Angelei Merkel, alături de care s-au aflat în ultimii patru ani, şi vor trece în opoziţie, potrivit unei surse din presă.

Conform sursei, după anunţarea exit-poll-urilor, care arată că obţine al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a spus că spera la un rezultat mai bun. Ea a apreciat că vor trebui ascultate şi părerile susţinătorilor partidului de extremă dreapta AfD.

"Mă bucur pentru victorie, dar speram la un rezultat mai bun. Suntem în faţa unei mari provocări, a intrat AfD în Bundestag", a spus Merkel, conform Le Figaro, citat de News.ro.

"Guvernul care va fi format va trebuie să se teamă de noi. Vrem să ne luăm ţara înapoi", au anunţat reprezentanţii AfD, imediat după apariţia primelor rezultate.

Potrivit sursei citate, la rândul său, Martin Schulz, principalul contracandidat al Angelei Merkel, a anunţat că Partidul Social-Democrat (SPD), care în ultimii patru ani a fost la guvernare alături de Uniunea Creştin-Democrate (CDU), intenţionează să treacă în opoziţie, după rezultatul nefavorabil obţinut în urma alegerilor de duminică.

"Colaborarea noastră cu CDU se încheie in această seară, a declarat liderul social-democratilor", Martin Schulz, citat de BBC.

(A.C.)

------

Conservatorii din CDU/CSU, Uniunea Creştin-Democrată, partidul condus de cancelarul Angela Merkel, şi-au asigurat un al patrulea mandat consecutiv în fruntea Guvernului de la Berlin, în urma alegerilor legislative desfăşurate ieri în Germania, câştigând alegerile cu 32,5% din voturi, indică exit-pollurile, transmite Reuters.

Totodată, scrutinul a adus un partid de extremă-dreaptă în Parlamentul german, pentru prima dată în peste jumătate de secol.

Blocul conservator al lui Merkel - creştin-democraţii săi (CDU) şi aliaţii lor bavarezi, Uniunea Creştin-Socială (CSU) - au caştigat 32,5% din voturi, ceea ce îl face cel mai mare grup parlamentar, potrivit unui exit-poll realizat pentru televiziunea publică ARD.

Principalii lor rivali, cei de centru-stanga din Partidul Social-Democrat (SPD), au căzut la 20% - un nou scor minim după Război.

Formaţiunea de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) surprinde clansându-se pe locul al treilea şi intrand pentru prima dată în Parlament, cu 13,5%.

Într-o primă reacţie după aceste estimări, Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz a anunţat că nu va reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliţie guvernamentală şi vor intra în opoziţie, potrivit Agerpres.

Astfel CDU-CSU va trebui să-şi caute aliaţi în rândul partidelor mai mici care vor reuşi să intre în Parlament.

Sondaj efectuat la ieşirea de la urne, la comanda postului ARD:

CDU/CSU: 32,5%

SPD: 20%

AfD: 13,5%

FDP: 10,5

Alianţa '90/Partidul Verzilor: 9,5%

Die Linke: 9%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb