ALEGERI PARLAMENTARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Curtea Supremă exclude partidul lui Usatîi din alegeri

Valentin Busuioc
Internaţional / 30 noiembrie 2014

Foto: pagina oficială de Facebook a lui Usatîi

Foto: pagina oficială de Facebook a lui Usatîi

Actualizare 14:18 Vladimir Voronin are temeri privind fraudarea alegerilor

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, şi-a exprimat astăzi temerile privind fraudarea alegerilor parlamentare, susţinând că actuala putere va falsifica alegerile din cauză că "nu doreşte să plece de la guvernare, nici în mod civilizat, nici în alt mod", informează surse din presă.

"Alegerile sunt organizate în aşa mod, că o să fie aceste falsificări", a opinat Voronin, adăugând că nu este perfect funcţional sistemul informatic moldovenesc de înregistrare a alegătorilor.

---

Actualizare 12:07 Premierul Iurie Leancă a votat "pentru o Moldovă europeană"

Premierul moldovean Iurie Leancă a votat astăzi "pentru o Moldovă europeană" şi "o justiţie corectă", transmite presa din Republica Moldova.

"Am votat astăzi pentru o Moldovă europeană, pentru o justiţie corectă, pentru o Moldovă în care cetăţenii îşi văd viitorul lor şi al copiilor lor, pentru o Moldovă mult mai prosperă", a declarat Leancă la ieşirea de la urne.

În ceea ce priveşte reforma justiţiei, prim-ministrul a afirmat că Republica Moldova are deja "un plan mai bine integrat", continuând: "Urmează să-l discutăm cu colegii din Uniunea Europeană. Este nevoie de resurse financiare şi de resurse umane".

---

Actualizare 10:41 Preşedintele Nicolae Timofti: "Să votăm acele forţe care ne vor conduce pe calea cea corectă"

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, speră ca alegerile parlamentare de astăzi să ducă ţara "pe calea cea corectă", subliniind că politicienii de la Chişinău pot avea rezultate bune doar dacă va exista unitate, transmit surse din presă.

Susţinător al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Timofti a explicat: "M-am gândit la Dumnezeu să ne lumineze pe toţi, să votăm acele forţe care ne vor conduce pe calea cea corectă. Am votat pentru binele poporului nostru, noi să trăim mai bine, în pace, şi să realizăm toate gândurile cele frumoase şi bune despre care am vorbit în campania electorală şi eu sunt sigur că o să reuşim, dacă vom fi uniţi".

Şeful statului a făcut apel la toţi cetăţenii moldoveni să iasă la vot ca să-şi hotărască soarta: "Îi chem pe toţi să vină să voteze, pentru că prin votul lor îşi hotărăsc soarta, şi să nu lase ca pentru ei, pentru viaţa lor, să hotărască alţii".

---

Actualizare 10:28 Peste 2.000 de secţii de votare, în ţară şi străinătate, pentru mai mult de 3,2 milioane de moldoveni

Un total de 2.073 de secţii de votare au fost deschise, în această dimineaţă, în Republica Moldova şi în alte state ale lumii pentru a le permite cetăţenilor moldoveni cu drept de vot să-şi exprime opţiunile electorale în alegerile parlamentare, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău. Dintre acestea, 95 de secţii funcţionează în străinătate.

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi astăzi la urne, să desemneze, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului.

Cele mai multe secţii de votare externe au fost constituite în Italia (25) şi în România (11). În Statele Unite ale Americii, vor fi 6 secţii de votare, iar în Franţa, Portugalia şi Rusia, câte 5. În Marea Britanie şi Canada, vor funcţiona câte 3 secţii, iar în Ucraina 2. Secţiile de votare au fost deschise la ora 7, iar urnele vor fi închise la ora 21.

CEC mai informează că la alegerile parlamentare de astăzi au fost acreditaţi 3.192 de observatori naţionali, din partea a 23 de organizaţii. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat şi de 816 observatori internaţionali, reprezentând organizaţii nonguvernamentale, misiuni diplomatice sau OSCE.

În cursa electorală, s-au înscris 20 de partide şi coaliţii politice, precum şi 4 candidaţi independenţi, reprezentând atât dreapta, cât şi stânga politică şi avânt atitudini pro-europene sau pro-ruse. Distribuirea mandatelor va fi făcută în sistem proporţional, pe liste, toate raioanele Moldovei constituind o singură circumscripţie electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid şi de 2% pentru candidaţii independenţi.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianţă are nevoie să obţină 51 de mandate (50%+1), iar pentru alegerea preşedintelui ţării, 61 de mandate (60%+1).

---

Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a hotărât ieri să menţină decizia Curţii de Apel din Chişinău privind excluderea Partidului Patria din cursa pentru scrutinul legislativ de astăzi, transmite presa moldovenească. Formaţiunea este condusă de omul de afaceri Renato Usatîi, despre care mass media din ţara vecină scriu că ar fi un apropiat al Moscovei.

Ca urmare a deciziei Curţii Supreme, Partidul Patria va fi exclus definitiv din cursa electorală, iar în dreptul lui, pe buletinele de vot va fi aplicată ştampila "RETRAS".

Joi, Curtea de Apel Chişinău a hotărât excluderea formaţiunii din cursa electorală, Usatîi fiind acuzat că a folosit în campanie bani proveniţi din străinătate, fapt interzis prin lege. Mai precis, este vorba despre 8 milioane de lei moldoveneşti (aproape 1,9 milioane RON). Curtea de Apel a dispus confiscarea resurselor financiare suspecte. Magistraţii au luat această hotărâre după ce, miercuri, Comisia Electorală Centrală ceruse (la sesizarea Inspectoratului General de Poliţie) anularea deciziei prin care partidul lui Usatîi fusese înregistrat în campania electorală. Poliţiştii susţineau că Partidul Patria folosise în campania electorală fonduri nedeclarate public.

În replică, Renato Usatîi a negat acuzaţiile, declarându-se victima unui scenariu politic şi explicând că nu a cheltuit banii care i-au fost trimişi din străinătate: "Au fost transferaţi de o companie off-shore. Banii nu au ajuns în cont şi evident că nu s-au cheltuit. Acest off-shore a fost fondat în octombrie 2014. În octombrie, deja era clar care o să fie provocarea. Usatîi pur şi simplu nu va pleca. Vor fi proteste".

Usatîi este prezentat în presa din ţara vecină drept un individ controversat, având legături cu oameni de afaceri şi politicieni din Rusia. Politicianul a devenit cunoscut în România după ce a declarat că vrea să construiască o replică a Marelui Zid Chinezesc la graniţa Republicii Moldova cu ţara noastră. La finele lunii septembrie, Usatîi a afirmat că vrea să implementeze în Republica Moldova un sistem de conducere autoritar similar celui din Belarusul lui Aleksandr Lukaşenko. Mai mult: Renato Usatîi şi-a declarat susţinerea (inclusiv financiară) pentru referendumul organizat în februarie în regiunea autonomă moldovenească Găgăuzia cu privire la parcursul european al Republicii Moldova.

Partidul Patria este creditat cu 8% dintre intenţiile de vot, pragul electoral pentru intrarea în Parlament fiind de 6%. Presa moldovenească mai scrie că, în cazul cel mai probabil, voturile ar merge către Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), de orientare pro-rusă, în fruntea căruia se află Igor Dodon (prim-viceprim-ministru între 2008 şi 2009 şi ministru al Economiei în perioada 2006-2009, când ţara era condusă de comunistul Vladimir Voronin). Dodon a trecut din PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) în PSRM în 2011.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Inainte spre UE. Va vor primi la pastele cailor.

    Doar prostii va mai cred ca rusii nu stiu sa transmita bani negri nedetectabili. Doar spala bani prin bancile moldovenesti de 2x PIB-ul Moldovei. 500 de mii de $ cat ati inscenat voi se puteau cara intr-o punga de 1 leu (ca DD la Oltchim). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb