ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN REPUBLICA MOLDOVA Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,3% din voturi

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2016

Igor Dodon (Sursa foto: Facebook)

Igor Dodon (Sursa foto: Facebook)

Protestele la sediul Comisiei Electorale Centrale din Chişinău s-au reluat astăzi

Candidatul proeuropean Maia Sandu a primit 47,7% din voturi

În diaspora, sute de moldoveni au stat la cozi imense, iar buletinele de vot au fost epuizate

-----------

Actualizare 21:35 Guvernul speră că instituţiile din Republica Moldova vor colabora pentru a susţine parcursul european al ţării

Guvernul României îşi exprimă speranţa că instituţiile fundamentale ale Republicii Moldova vor colabora pentru a asigura stabilitatea politică şi pentru a susţine parcursul european al ţării.

"În urma rezultatelor preliminare şi a concluziilor observatorilor OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a OSCE şi a Consiliului Europei, care au participat la monitorizarea alegerilor, Guvernul României îşi exprimă speranţa că instituţiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilităţii politice a ţării, pentru continuarea agendei de reforme şi a procesului de modernizare, menite să susţină parcursul european al Republicii Moldova şi să aibă un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, "participarea importantă a cetăţenilor Republicii Moldova la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale" reflectă dorinţa acestora de a contribui la consolidarea democratică a ţării şi întăreşte totodată "responsabilitatea decidenţilor politici de a răspunde echilibrat aşteptărilor legitime ale tuturor cetăţenilor moldoveni".

"Guvernul României rămâne angajat în continuarea relaţiilor speciale pe care România le are cu Republica Moldova, în baza afinităţilor istorice şi a rădăcinilor comune şi în temeiul împărtăşirii valorilor democraţiei şi statului de drept", se mai arată în comunicatul Executivului.

(D.M.)

--------

Actualizare 17:40 Klaus Iohannis recunoaste rezultatul votului din Republica Moldova: "E necesar ca noul preşedinte să îndeplinească cu înţelepciune şi echilibru mandatul său"

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de votul exprimat de cetăţenii Republicii Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi spune că "este necesar ca noul Preşedinte să îndeplinească cu înţelepciune şi echilibru mandatul său", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele României consideră că este necesar ca noul Preşedinte să îndeplinească cu înţelepciune şi echilibru mandatul său, având în vedere responsabilitatea deosebită care revine acestuia în respectarea întocmai a atribuţiilor constituţionale ale funcţiei de şef al statului", se arată în comunicat.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis apreciază faptul că singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al asigurării stabilităţii politice interne şi al implicării responsabile a tuturor factorilor politici şi instituţionali în continuarea şi consolidarea procesului de reforme destinate modernizării statului şi susţinerii parcursului european, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova, conform sursei citate.

În comunicat se mai precizează că, de asemenea, Iohannis reafirmă, în acest scop şi pe această bază, sprijinul ferm al ţării noastre pentru traseul european al Republicii Moldova şi evidenţiază susţinerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul şi autorităţile locale ale Republicii Moldova, în acord cu aşteptările cetăţenilor săi.

(L.B.)

--------

Actualizare 16:20 Maia Sandu, după rezultatele alegerilor: "Vom prezenta Curţii Constituţionale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral"

În conferinţa de presă susţinută astăzi de către candidatul comun la preşedinţie, Maia Sandu, şi liderul PPPDA, Andrei Năstase, aceasta a declarat că în acest moment echipa sa lucrează pentru a colecta cât mai multe probe cu fraudele produse la alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie, transmite Unimedia.info.

"Noi am respectat oamenii şi legea. Aceste autorităţi care nu au legitimitate şi-au dat arama pe faţă a cîta oară. Instituţiile subordonate lor, cu mult cinism, au dispreţuit zeci de mii de cetăţeni. Reiterez, cer demisia preşedintelui CEC, Alina Rusu, şi a Ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, pentru încălcarea dreptului constituţional al cetăţenilor din diaspora de a-şi exprima votul.

Noi vom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident şi pentru a cere examinarea fiecarei contestaţii pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curţii Constituţionale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral.

Cu părere de rău cetăţenii acestei ţări sunt cei care au de pierdut, iar adevăratul învingător şi profitor este Vlad Plahotniuc. Însă noi, oamenii buni ai acestei ţări, îi spunem lui şi altora ca el că Moldova e ţara noastră, nu jucăria lor", a declarat Maia Sandu în cadrul conferinţei.

Cât despre protestele organizate astăzi în PMAN şi în faţa sediului CEC, Sandu a declarat că "Căteţenii au dreptul să-şi exprime punctul de vedere şi sper ca instituţiile statului să ia act şi să se întâmplă nişte demisii".

Maia Sandu susţine în aceste clipe o conferinţă de presă, alături de Andrei Năstase.

(L.B.)

-------

Actualizare 13:34 Victor Ponta: "Trebuia să ne implicăm în Moldova să nu iasă Dodon preşedinte, nu să ne jeluim acum"

România trebuia să se implice în Republica Moldova, astfel încât "să nu iasă Igor Dodon preşedinte", a afirmat, astăzi, fostul premier Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

"În 2012-2014, Guvernul Romaniei a investit în Republica Moldova eforturi şi bani pentru: gazoduct, microbuze şcolare, construcţia de grădiniţe, extinderea SMURD, reabilitarea unor obiective culturale simbolice, burse pentru studenţi, informatizarea Parlamentului, maternitatea din Chişinău ş.a.m.d. Şi am arătat că veştile bune din economia României vor aduce dezvoltare şi peste Prut. Rezultatul politic a fost că, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, partidele proeuropene l-au bătut pe Igor Dodon şi au format Guvernul! În 2015-2016, preşedintele Iohannis nu a efectuat nicio vizită oficială la Chişinău (ba chiar a promis că «nu se va amesteca în alegerile din Moldova»). Guvernul tehnocrat a blocat toate proiectele. Propaganda din România s-a «exportat» peste Prut doar cu temele de manipulare de la noi făcând din Maia Sandu doar o copie moldovenească a Monicăi Macovei - rezultatul este că ne-am trezit preşedinte cu Igor Dodon, care se declară pe faţă anti-România şi pro-Rusia!!! Un «lucru bine făcut» marca Iohannis!", a scris Ponta.

Potrivit acestuia, "acum ne plângem că suntem încercuiţi, dar nu se spune o vorbă despre politica regională catastrofală de la Bucureşti".

"Eu nu mai am niciun chef să tot răspund la acuzaţii (...) că sunt «pro-Rusia» sau că îmi beau cafeaua în fiecare dimineaţă cu Putin?? (...) Şi am căutat în toate funcţiile publice în care am fost să urmăresc binele şi interesul României şi al poporului român/ îi admir pe cei care se luptă pentru ţara lor şi îi detest din tot sufletul pe acei români care pretind că sunt mai «catolici decât Papa» (adică mai americani decât americanii, mai germani decât germanii sau mai europeni decât europenii) lovind mereu în propria ţară şi propriul popor! (...) Şi, da, trebuia să ne implicăm în Moldova să nu iasă Dodon preşedinte - nu să ne jeluim acum!", a adăugat Victor Ponta, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 12:44 Igor Dodon anunţă că va propune alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova

Candidatul prorus Igor Dodon, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, a anunţat astăzi, la Rossiya 24, că va propune alegeri parlamentare anticipate în 2017, scrie Le Figaro.

Într-o intervenţie telefonică la postul tv, Dodon a explicat că această iniţiativă vizează îndepartarea actualului guvern pro-european al ţării, pentru ca el şi aliaţii săi să îşi poată pune în aplicare proiectele, mai scrie publicaţia franceză.

(I.S.)

-----------

Actualizare 11:25 Băsescu: "Scorul obţinut de Maia Sandu dă certitudinea că 48% din populaţia moldoveană este proeuropeană"

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a afirmat, astăzi, că priveşte cu optimism către ţara vecină şi că scorul obţinut de Maia Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale ne conferă "o certitudine", şi anume că "48% din populaţia Republicii Moldova este proeuropeană şi pro-România".

"Privesc cu optimism către Republica Moldova. Maia Sandu a pierdut cursa prezidenţială. Sabotată masiv de presa pro-rusă, lovită cu laşitate de Biserica ortodoxă rusă, trădată de Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi oligarhul Plahotniuc, cu votanţi aduşi organizat şi ilegal din Transnistria, lovită crunt de lipsa buletinelor de vot la secţiile de votare din Europa, Maia Sandu avea şanse minime să câştige. Dar scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine şi anume aceea că 48% din populaţia Republicii Moldova este proeuropeană şi pro-România", a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, trebuie să continuăm politica de apropiere a moldovenilor de ţara noastră.

"Să continuăm a acorda anual cele 5.000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe, cu certitudine în cinci, şase ani vom putea vorbi despre UNIRE. Până atunci, trebuie să continuăm s-o construim. Să ne gândim că în 2005 doar 3% din cetăţenii Republicii Moldova erau unionişti şi doar câteva procente mai mult erau proeuropeni. Progresul este fantastic şi prin acest vot a devenit o certitudine", a precizat fostul şef de stat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:03 Igor Dodon a obţinut 52,29% din voturi, Maia Sandu - 47,71%, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale

Diferenţa între socialistul Igor Dodon şi candidata proeuropeană Maia Sandu a ajuns la 73.000 de voturi, după numărarea a 99,9% din procesele verbale, informează Unimedia.info.

Liderul PSRM acumulează 835.010 de voturi (52,29%), faţă de 761.934 de voturi (47,71%), cât a obţinut Maia Sandu. Au mai rămas de procesat voturile din două secţii de vot.

(S.A.)

----------

Actualizare 09:20 BBC, despre victoria lui Igor Dodon: Candidatul pro-Moscova câştigă alegerile în Moldova

Publicaţia BBC scrie că Igor Dodon, candidatul care vrea să restabilească legături strânse cu Rusia, a obţinut 55% din voturi, cu aproape toate buletinele de vot numărate.

"Rivalul său, candidatul proeuropean Maia Sandu, este cu mult în urmă, cu 45%. Votul naţional marchează primele alegeri prezidenţiale directe în Moldova din ultimii 20 de ani. Începând cu anul 1996 preşedinţii au Moldovei au fost aleşi de parlament", relatează BBC, potrivit Unimedia.info.

BBC precizează că alegerile din Moldova au fost văzute ca "o luptă între cei care sprijină legături mai strânse cu Rusia şi cei care doresc integrarea în Uniunea Europeană".

Publicaţia scrie despre Dodon: "A fost un prim-ministru adjunct în Partidul Comuniştilor guvernului înainte de 2009. El acuză corupţia larg răspândită în Moldova cu privire la partidele pro-UE, care au condus ţara de atunci. Ambii candidaţi au criticat votul de duminică, despre care au spus că a fost prost organizat, subliniind lipsa buletinelor de vot pentru alegătorii de peste hotare".

Jurnaliştii BBC menţionează că prezenţa finală la vot a fost de 53,3%.

"Moldova, o fostă republică sovietică, ce are legături istorice strânse cu Moscova, şi-a declarat independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Ea are, de asemenea, o regiune separatistă susţinută de Rusia, Transnistria. În ultimii ani a ţinut să creeze legături mai strânse cu Uniunea Europeană, curs susţinut de Maia Sandu", punctează BBC.

(I.S.)

----------

Actualizare 09:08 Presa rusă: Candidatul pro-Kremlin, noul preşedinte al Republicii Moldova

Presa de la Moscova scrie astăzi despre victoria socialistului Igor Dodon la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, relatează Unimedia.info.

Astfel, Russia Today a publicat un articol intitulat "Victoria Socialismului. Dodon şi Radev au devenit preşedinţi ai Moldovei şi Bulgariei"

Agenţia Tass notează: "Preşedinte al Moldovei a devenit Igor Dodon, candidatul care optează pentru apropiere de Moscova".

Postul rus de televiziune NTV a publicat un articol în care scoate în prim plan diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi.

RiaNovosti anunţă că noul preşedinte vrea să restabilească "relaţiile strategice" cu Rusia şi să normalizeze cooperarea în plan energetic.

(I.S.)

-----------

Actualizare 08:52 Diferenţa dintre Maia Sandu şi Igor Dodon s-a redus, după numărarea a 99,8% din procesele verbale

Igor Dodon a acumulat 52,4% din voturile exprimate, iar Maia Sandu a obţinut 47,6%, după numărarea a 99,81% din procese verbale, informează Unimedia.info.

Au fost procesate rezultatele a 2078 din 2081 secţii de votare, până la ora 07.00.

Astfel, Igor Dodon acumulează 834 940 de voturi, faţă de 759 509 ale Maiei Sandu, iar diferenţa între cei doi candidaţi este de 75 431 de voturi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 07:43 Băsescu: "Prin votul lor, cetăţenii Republicii Moldova au dat o amânare parcursului european al ţării"

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, consideră că prin votul de ieri, prin care socialistul Igor Dodon a fost preferat în faţa candidatului prooccidental Maia Sandu, cetăţenii moldoveni au "amânat" parcursul european al Republicii Moldova.

"Îmi pare rău Maia Sandu, nu atât pentru tine, pentru că oamenii politici nu stârnesc niciodată compasiune, dar îmi pare tare rău că cetăţenii Republicii Moldova, prin votul lor, au dat o amânare parcursului european al ţării. Oricum, eu voi continua să susţin parcursul european şi drumul către unirea cu România al ţării din stânga Prutului", a scris, aseară, Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Traian Băsescu a votat ieri în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, la secţia deschisă la Ambasada acestei ţări la Bucureşti.

"Sunt cetăţean al Republicii Moldova. Am votat pentru candidatul care în toată campania a susţinut că va menţine drumul european al Republicii Moldova şi apropierea faţă de România", a spus Băsescu, la ieşirea de la urne, potrivit Agerpres.

(S.A.)

-----------

Actualizare 07:36 Dodon, către alegătorii Maiei Sandu: "O să iau în calcul toate dorinţele dumneavoastră, dar haideti să calmăm spiritele!"

Socialistul Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă, aseară, după anunţarea rezultatelor parţiale potrivit cărora a câştigat alegerile cu 55,39% din voturi, în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le "să calmeze spiritele".

"Cu toţii am înţeles că am învins. Când am trecut de limita de 820.000 de alegători, noi am depăşit limita de 50 de procente plus 1, sunt date preliminare. Mulţumesc tuturor cetăţenilor din Republica Moldova care mi-au încredinţat viitorul acestei ţări. Eu înteleg foarte bine responsabilitatea care îmi revine de astăzi şi vă promit că voi fi preşedintele tututor", a spus Dodon, potrivit News.ro.

El a felicitat-o pe Maia Sandu pentru rezultatul foarte bun şi i-a mulţumit pentru "o campanie electorală dură, dar bună".

"Acum haideţi să calmăm spiritele, nu avem nevoie de ură în societate. Stimaţi concetăţeni care aţi votat-o pe Maia Sandu, o să iau în calcul toate dorinţele dumneavostră, o să ascult pe fiecare, dar haideţi să liniştim spiritele, să recunoaştem, diferenţa este destul de mare. Ieşiţi cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata şi mâine pentru o întrevedere, dar nu trebuie divizată societatea", a declarat Dodon, care le-a transmis celor din diaspora că, după anunţarea rezultatelor finale, va fi şi preşedintele lor.

(I.S.)

-----------

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a reuşit să obţină 55,39% din voturile exprimate în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în timp ce proocidentala Maia Sandu a strâns 44,61% din sufragii, după centralizarea a 95,48% din procesele-verbale, potrivit News.ro. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.

Mai multe persoane au protestat în timpul nopţii în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova.

Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot, scrie deschide.md.

De asemenea, toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, în timp ce protestele au avut loc în întuneric, cu drapele fluturate în aer.

Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei CEC, care nu au livrat un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor din Republica Moldova.

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat, ieri, la urne, dintre care 133.967 de persoane au votat doar în secţiile din străinătate până la ora 22.00.

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rândul comuniştilor moldoveni şi s-a alăturat legislativului ca deputat în urma alegerilor generale din 2009.

Ulterior, Dodon a părăsit la începutul anului 2011 facţiunea comunistă din legislativ şi a aderat alături de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

De asemenea, prezidenţiabilul socialist are şi experienţă în executiv, după ce a condus ministerul Economiei timp de mai bine de trei ani, în perioada 2006-2009.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Se intrevede ca Romania va fi iar in offside sau pe post de "Gigi-contra" cu orgoliul "ciobit" si coada "stindard de lupta", cu Rep.Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, tari din UE si in final poate chiar si Ucraina, ce vor recladi, cu lideri cu mintea si orientarea "normala", relatii normale de vecinatate si colaborare economica, reciproc avantajoasa, cu Rusia. Cred ca vom fi singurii cu spectrul "agresiunii" in fata ochilor, intunecindu-i in "noaptea mintii", nici macar tarile baltice nu vor mai fi atit de categorice (sper!), ca sa nu mai vorbim de Polonia.

    Daca 1,6 mil votanti reprezinta 53% din populatia cu drept de vot a Rep.Moldova, atunci "Băsescu: "Scorul obţinut de Maia Sandu dă certitudinea că 48% din populaţia moldoveană este proeuropeană" " cum se poate afirma aceasta ineptie, avind baza in proximativ 800 mii alegatori, adica din 3,226 milioane cetateni cu drept de vot, reprezinta aprox 24%, exact procentul uzual de cei declarati ca fiind romani in statistici, cu cetatenie romana sau plecati prin Europa (Vest) sau cu legaturi de familie in Romania.

    1. Problema lui Basescu este ca pe la inceputul anilor 2000, 70% dintre moldoveni erau pro-europeni. Acum s-a ajuns la 48%. Curat progres.

    Total alegatori asteptati 2.807.740

    Voturi exprimate 1.597.682 = 53,49% 

    Buletine de vot impartite 3.156.611 

    pro Dodon 835 mii = 29% din asteptati 

    pro Sandu 762 mii = 27% din asteptati

    Despre ce "integrare si unire" vorbim? 

    1. chiar asa, jumatate din "alegatori" sunt rusi, ucrainieni sau asiatici, adusi de bolsevici in Moldova; aceste vinituri nici n-ar trebui sa aiba cetatenie moldoveneasca; "Moldova" de care vorbesti este produsul celor mai mari reginuri criminale din istoria omenirii, bolsevic si nazist, iar acum rusia le impleteste pe amandoua cu succes

      Moldova in starea actuala este produsul prostiei romanesti. Ea, altfel, este o provincie cucerita de rusi de la turci cu pretul sangelui dar si inteligentei generalului Kutuzov.

      asta-i parerea unui bolsevic

    Asteptam "Maidan" sau establishment-ul nu mai sponsorizeaza din schimbare de "mod privire"?

    1. Pina si pe guvernatorul Odessei, fostul presedinde Gruzin fugit din propria-i tara unde-i "cerut pentru judecata", pro establishment american, Mikhail Saakashvili, l-au destituit ucraineenii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb