Sârbii sunt chemaţi la urne, duminică, pentru un triplu scrutin: alegeri prezidenţiale, alegeri legislative anticipate şi alegeri locale în anumite voraşe, între care şi Belgrad. La putere de 10 ani, Aleksandar Vucic speră să obţină un nou mandat de preşedinte, informează news.ro.
Vucic este principalul personal politic din Serbia din 2012, când Partidul Progresist Sârb (SNS) a reuşit să formeze guvernul după alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2012. El a profitat rapid de ocazie pentru a-şi marginaliza opozanţii atât din interiorul partidului cât şi din exterior şi a se propulsa din poziţia de ministru al Apărării în cea de premier şi apoi de preşedinte.
Criticii lui Vucic nu uită că el a fost ministru al Informaţiilor în 1998-2000, în perioada lui Slobodan Milosevic - acuzat de genocid şii de crime de război, dar care a murit în aşteptarea procesului - şi vicepreşedinte al Partidului Radical Sârb, cunoscut pentru retorica ultranaţionalistă în timpul războaielor din fosta Iugoslavie.
Deşi s-a deliminat de trecutul său politic, a adoptat o poziţie pro-europeană şi şi-a creat relaţii bune cu politicieni occidentali, el a fost calificat deseori drept un autocrat şi populist, din cauza felului în care şi-a tratat opozanţii politici, notează euronews.com.
Conform sondajelor, Vucic este cel mai popular politician din Serbia, ceea ce duce la gândul că alegerile prezidenţiale se vor reflecta în scrutinul parlamentar şi, într-o mai mică măsură, în alegerile la nivel local.
În afară de Aleksandar Vucic, preşedinte din 2017, mai candidează la alegerile prezidenţiale şapte persoane, dintre care patru vin din partea naţionalistă a spectrului politic. Însă candidatul opoziţiei care ar putea avea şanse de succes este generalul în rezervă Zdravko Ponos, conform sondajelor. Ponosh reprezintă o coaliţie de partide, United Serbia.
Ceilalţi candidaţi sunt Misa Vacic, Biljana Stojkovic, Branka Stamenkovic, Milica Durdevic Stamenkovski, Milos Jovanovic şi Bosko Obradovic.
În ceea ce priveşte alegerile legislative, sârbii vor vota pentru ocuparea a celor 250 de locuri în parlamentul unicameral.
Un sondaj Faktor Plus publicat miercuri de cotidianul Blic creditează SNS cu 53,6 la sută din intenţiile de vot, Alianţa pentru Victorie cu 13,7 la sută şi partenerul de coaliţie al lui Vucic, Partidul Socialist, cu 10,2 la sută.
Secţiile de votare s-au deschis la ora 05.00 GMT şi se vor închide la ora 18.00 GMT.