ALEGERI SIF MOLDOVA: ÎNŢEPĂTURI ÎNAINTE DE ALEGERILE SIF MOLDOVA Turtoescu vrea reexaminarea cererii pentru vot cumulativ

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 martie 2013

Turtoescu vrea reexaminarea cererii pentru vot cumulativ

Fostul preşedinte susţine că SIF Moldova a interpretat subiectiv solicitarea sa şi avertizează privind posibilitatea contestării AGA

Costel Ceocea, actualul preşedinte: "Respingerea solicitării, strict din cauza nerespectării termenului legal"

Sorin Turtoescu, acţionar al SIF Moldova şi fost preşedinte al societăţii, consideră că SIF Moldova are o interpretare subiectivă şi, în consecinţă, eronată a solicitării sale pentru aplicarea metodei votului cumulativ la alegerile pentru noua conducere a societăţii, programate pentru 4/5 aprilie.

Actuala conducerea a SIF Moldova a respins, luni, solicitarea lui Sorin Turtoescu, considerând că cererea este tardivă în raport cu termenul legal de completare al ordinii de zi (8 martie).

Sorin Turtoescu cere conducerii să reanalizeze solicitarea sa "pentru a evita ca una din cele mai importante hotărâri pe care le va lua Adunarea Generală să capete atributul de nulitate absolută, ca urmare a nerespectării condiţiilor de fond de desfăşurare a şedinţei".

Fostul preşedinte SIF2 a subliniat că nu a solicitat completarea ordinii de zi, ci aplicarea metodei votului cumulativ: "Singura mea obligaţie era sa fac cererea cu zece zile înainte de AGA, ceea ce am şi făcut".

Costel Ceocea: "Respingerea solicitării, strict din cauza nerespectării termenului legal"

Respingerea solicitării a venit strict din cauza nerespectării termenului legal, ne-a spus Costel Ceocea, preşedintele Consiliului de Administraţie SIF Moldova. Am pus la dispoziţia acţionarilor toate obligaţiile şi informaţiile pentru a asigura un tratament egal tuturor, a adăugat domnia sa.

"Sub acest aspect dacă cererea lui Sorin Turtoescu era adresată în termen de 15 zile, aşa cum prevede Legea 31/1990 şi convocatorul societăţii, aceasta putea fi supusă analizei, însă solicitarea a fost depusă după încheierea acestui termen", a subliniat Costel Ceocea.

Preşedintele SIF Moldova ne-a mai spus: "Convocatorul societăţii a fost publicat după data de 1 martie în Monitorul Oficial şi a fost precedat de cel puţin trei comunicate cu privire la desfăşurarea Adunării Generale a Acţionarilor".

Costel Ceocea consideră că Sorin Turtoescu este un acţionar iniţiat, a ocupat o funcţie importantă în cadrul societăţii şi are cunoştinţă de toate aspectele interpretative legate de aplicarea metodei votului cumulativ.

Aplicarea votului cumulativ la alegerile BVB, unul dintre argumentele lui Turtoescu

Sorin Turtoescu a subliniat că obligaţia SIF2 era ca, în cazul în care constata că solicitarea este făcută de un acţionar nesemnificativ, să o supună aprobării AGA.

"Precizările suplimentare pe care le-am facut în solicitare s-au datorat faptului că mă aşteptam ca unii din actualii administratori să se opună ducerii la îndeplinire a obligaţiilor prevăzute de Regulamentul numărul 1 din 2006 (n.r. al CNVM)", se arată într-un răspuns oficial al domniei sale transmis conducerii SIF2.

Ca un argument, Sorin Turtoescu a amintit că metoda votului cumulativ a fost aplicată la alegerea Consiliului de Administraţie de la BVB (unde de asemenea deţinerile sunt limitate), fiind considerată legală.

Domnia sa a mai invocat un articol din Regulamentul CNVM numărul 1 din 2006 ce specifică: "Nicio prevedere a actelor constitutive ale societăţilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu poate anula, modifica sau restrânge dreptul acţionarilor de a solicita şi obţine aplicarea metodei votului cumulativ în condiţiile Legii nr. 297/2004 şi ale prezentului regulament. Dispoziţiile din actele constitutive ale acestor societăţi care au ca scop sau ca efect restrângerea aplicabilităţii votului cumulativ nu sunt opozabile acţionarului care a solicitat, în condiţiile legii, aplicarea acestei metode pentru alegerea administratorilor".

Conducerea SIF2 a precizat în raportul de luni că modificarea şi completarea ordinii de zi nu se poate face după expirarea termenului legal de completare a ordinii de zi, în cazul de faţă 8 martie 2013, iar că solicitarea nu a fost formulată de un acţionar semnificativ, Sorin Turto-escu având o deţinere de 0,17% din companie.

Sorin Turtoescu a replicat: "Afirmaţia conducerii societăţii de in-vestiţii nu poate fi calificată nici măcar ca opinie, nefiind susţinută de nici un act normativ, ea reprezentând eventual o dorinţă, dar şi aici conducerea ar trebui să dea dovadă de consecvenţă".

Potrivit SIF2, după momentul începerii votului prin corespondenţă (8 martie), schimbarea procedurilor publicate şi a modalităţii de exercitare a votului prin corespondenţă este imposibilă fără a se aduce atingere drepturilor acţionarilor la un tratament echitabil.

Sorin Turtoescu este de părere că acţionarii au dreptul să voteze prin corespondenţă, inclusiv să-şi schimbe opţiunile de vot, până pe data de 2 aprilie. "Nu cred ca a abilitat cineva Consiliul de Administraţie să cenzureze posibilitatea ca acţionarii să se exprime prin vot în adunarea generală referitor la aplicarea sau nu a metodei votului cumulativ. Procedurile şi modalitatea de vot au fost stabilite de Consiliul de Administraţie şi nu de acţionari", a indicat domnia sa.

Referitor la respingerea solicitării ca tardivă, Sorin Turtoescu subliniază că aceasta a fost făcută în termenul prevazut de Regulamentul numărul 1/2006.

Sorin Turtoescu este de părere că votul cumulativ nu pune niciun fel de probleme, ba chiar simplifică lucrurile şi reprezintă un câştig pentru acţionari.

Domnia sa ne-a spus: "Ori le este lene să-şi modifice procedurile, ori este altceva la mijloc. Pentru a fi aplicată metoda propusă de mine, ea ar trebui avizată/aprobată de CNVM şi aşa ceva deja devine complicat".

Litigii pot apărea dacă nu se aplică metoda votului cumulativ, viciile de fond şi formă ale desfăşurării AGA putând atribui calitatea de nulitate absolută hotărârii de alegere a administratorilor, consideră Sorin Turtoescu.

Domnia sa a preferat să nu comenteze pe marginea conducerii SIF2.

Sorin Turtoescu speră ca, după alegerile Consiliului de Administraţie, societatea să nu intre în lichidare controlată.

Pentru alegerile pentru Consiliul de Administraţie SIF2 Moldova, se conturează o luptă între două tabere de acţionari, una în jurul Grupului Băncii Transilvania, iar altul în jurul omului de afaceri Mihai Rotaru.

Sorin Turtoescu a fost preşedinte şi Sorin Turtoescu a fost preşedinte şi director general la SIF Moldova din 2005 până în 2008, în iulie 2008 renunţând la această funcţie din motive de sănătate. Domnia sa a rămas membru în Consiliul de Administraţie şi a încheiat un contract de consultanţă în domeniul economico-financiar în valoare de 19.000 de lei/lună cu SIF2. Contractul era valabil pe o perioadă maximă de 3 ani. În aprilie 2009, Sorin Turtoescu a fost înlocuit din Consiliul de Administraţie.

Sorin Turtoescu a chemat în judecată societatea de investiţii financiare, în 2010, reclamând nerespectarea contractului de consultanţă încheiat în 2008.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Urmaresc evolutia acestui subiect si concluzia la care am ajuns este ca situatia se transforma intr-un razboi personal intre Dl. Turtoescu si conducerea actuala a SIF2.Probabil sunt si alti actionari care doresc sau sunt avantajati de aplicarea votului cumulativ,insa,nu vad de ce doar domnul fost Presedinte isi exprima asa vehement optiunea !

    1. Cam asa pare. Disputa personala e clara si nu e noua

      Ca disputa nu este noua,stim cu totii,insa,in interviul acordat de Dl.Catalin Iancu,candidat la un loc in CA la SIF2,acesta subliniaza ca este adeptul conducerii dualiste si a votului cumulativ.....Oare de ce nu a actionat in consecinta ?

      Nu este nici un razboi personal. In acest moment nu mai am nici un alt interes decat cel de actionar. Nu pot totusi nega un anumit sentimentalism fata de compania unde am lucrat atatia ani. Asa se justifica si investitia facuta aici, dar si atentia speciala pe care i-o acord.Daca veti avea curiozitatea sa cititi Regulamentul nr.1 din 2006, veti vedea ca se refera la multe spete, ceea ce descurajeaza chiar si pe cei mai initiati in legislatia pietei de capital. Eu am aprofundat putin problema (puteti gasi in zirul Bursa un articol pe aceasta tema semnat de mine - dovada ca m-a interesat votul cumulativ si nu SIF Moldova), iar lucrurile pot fi simplu rezumate:

      "Regulamentul nr 1 din 2006, Art. 125. (1) Acţionarii unei societăţi admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată pot face, în scris, propuneri adresate administratorilor, pentru aplicarea metodei votului cumulativ, cu cel puţin zece zile înainte de data adunării generale a acţionarilor având pe ordinea de zi alegerea sau revocarea administratorilor. Aplicarea acestei metode este supusă votului în cadrul adunării generale doar în cazul în care solicitarea este făcută de acţionari care nu au deţineri semnificative".

      Referitor la vehementa, nu inteleg de ce nu va intriga vehementa cu care cei de la sif isi apara punctul de vedere. Cel putin eu o fac pentru a face sa fie respectata legea si accept orice parere care sa o contrazica pe a mea, dar sa fie bazata pe lege si , as adauga, si pe buna credinta. 

      Dl. Turtoescu s-a judecat cu SIF 2 in mai multe litigii, penale si civile cu administratorii SIF si a pierdut pe toata linia.

      Acum incearca sa-si deschida o noua cale litigioasa cu SIF2 si spera sa obtina sprijinul si al altor actionari pentru a initia un astfel de demers.

      Nu as merge asa departe......dar nu inteleg de ce doar dansul si-a exprimat dorinta si nu este sustinut de nici un alt actionar nesemnificativ.Sentimentalismu l evocat in randurile de mai sus nu cred ca are nici o legatura cu cererea de reexaminare si o eventuala contestare AGA.

      care este contributia dvs la dezv sif2?? reforma s-a vazut odata cu acest consiliu.

    Chiar daca e minat in lupta si de motive personale, adaugate firii sale aprige, Dl Turtoescu are mare dreptate in acest caz.

    Asa cum cei mai multi dintre noi am optat pentru un vot uninominal la alegeri in locul unei liste , ptr a vedea la ochi pe cel pe care il alegem, tot asa si actionarii isi doresc un vot cumulativ, Ceea ce se practica in prezent este un adevarat vot pe liste, in care fiecare grupare (ca sa nu zic gasca) isi intocmeste o lista , avind ca punct de plecare posibilitatile candidatilor cei care ii trag in echipa. 

    Uitativa la structura CA al SIF Moldova . Ve-ti vedea in CA persoane care au luat bani grei din aceasta functie , fara a fi mari actionari sau niste specialisti de mare renume, dar care asigurau o majoritate confortabila in CA.  

    Va spune ceva numele D-nei Morosanu, care a stat in CA-ul SIF Moldova mai multe mandate? 

    Ca fost administratorde top ma mira opozitia D-lui Turtoescu fat ade controlata.Inca de la infiintarea SIF-urilor MARII , FOARTE MARII, beneficiari ai acestor societati au fost administratorii, urmati la mica distanta de salariati. Indeminizatiile administratorilor completate cu o participare la profit dea dreptul nerusinat , si cu nenumarate sinecuri obtinute din participarile la diferite Consilii de Administratie, sunt de-a dreptul fabuloase. 

    Si asta in conditiile in care o mare parte din banii SIF Moldova au fost datespre administrare unor fonduri de investitii cu sediul in Cluj. 

    Ati auzit de banca Marfin? 

    Eu am auzit prima data de aceasta valoroasa banca cipriota, atunci cind am vazut in rapoartele SIF2 ca acolo erau plasati peste 1 milion de Euro, restul fiind plasati cu cap, la Banca Transilvania. Poate e bine, dar nu era mai judicioasa o dispersare a riscului. Cred ca CNVM-ul stie mai bine. 

    Ati auzit de ilustrele firme din industria mineritului aurifer in care SIF Moldova a plasat bani multi ? 

    Nu cred ca vom vedea in raportul administratorilor o informare despre randamentul acestor investitii. 

    Deci Domnule Turtoescu ramin la parerea ca o lichidare controlata este mult mai benefica actionarilor.

    Ptr ca cei care au peste 100.000 actiuni stiu sa se administreze singuri, iar ceilalti macar vor primi o parte mai putin ciuntita din averea care li se cuvine. 

    1. Exact asta este dorinta celor care vor acum sa se aplica votul cumulative la SIFuri - lichidarea administrative controlata de ei. In felul acesta actionarii care au reusit sa stranga 2-3% din CS al SIF si-au format un consortiu si incearca sa-si bage proprii oameni in CA, oameni pe care restul actionarilor nu i-ar vota si in alta varianta nu ar avea nicio sansa sa ajunga in CA. In acest fel, actionarii din umbra vor fi cei care conduc in realitate SIF-ul iar CA-ul va actiona ca un camp de lupta pentru diferitele fractiuni ale actionarilor impartiti in grupul de la Cluj si grupul de la Bucuresti. Cine castiga, o sa se vada zilele urmatoare, functie de modul in care CNVM reactioneaza la situatia actuala referitoare la aceste SIF-uri.

    1. Votul cumulative nu s-a aplicat la BVB si in general nu s-a aplicat la nicio institutie a pietei de capital dare are limitare a detinerilor la 5% din CS. A fost o intentie a CA de la BVB -de modificare a actului constitutiv cu introducerea votului cumulativ - dar nu s-a concretizat.

    2. Termenul de 10 zile se refera la actionarii care detin 10% din CS nu si la cei care detin mai putin de 110%.  

    3. Solicitarea formulate de dl. TS, astfel cum rezulta din informatiile publicate se refera la solicitarea de a fi inscris pe buletinul de vot un nou punct cu privire la care actionarii sa voteze respective - aplicarea sau nu a votului cumulative pentru alegerea administratorilor. Acest lucru echivaleaza cu o modificare a ordinii de zi a AGA, modificare care nu se poate face decat in termenul prevazut de lege. Reglementarile CNVM sunt date in aplicarea legii, motiv pentru care nu pot sa deroge de la lege. 

    Art. 117^1 din Legea nr. 31/1990 stabileste termenul limita pana cand se poate solicita completarea OZ AGA (15 zile de la momentul publicarii convocatorului). Ca urmare, acesta este termenul care trebui respectat. 

    3. Regulamentul CNVM nr. 1/2006 in art. 125 contine o reglementare care nu a fost actualizata dupa momentul modificarii Legii nr. 31/1990. Termenul de 10 zile era aplicabil in perioada in care termenul de convocare AGA esr de 15 zile si nu de 30 zile cum este acum.

    Necorelarea unor termene de catre CNVM nu este motiv de a initia o disputa pe teme false. Legea este cea care primeaza in raport cu orice alta reglementare secundara sau tertiara. In plus, stabilirea unui termen unic prin lege este in accord cu prevederile din Directivele Europene transpuse pana in present in legislatia primara si partial in legisaltia secundara. 

    1. Doriti opinia CNVM la interpretarea de mai sus?

      DA! daca vine de la CNVM...NU daca vine de la chibiti sau de la orice parte interesata.

      Cred ca este interesant de aflat opinia impartiala a CNVM. 

      da

    Dl Turtoescu Sorin are senzatia ca are de a face cu oameni "saraci cu duhul"? Rupand un articol de lege dintr-un context si avand pretentia de a fi si aplicat... Foarte bine a subliniat colegul meu mai sus.."117^1 din Legea nr. 31/1990 stabileste termenul limita pana cand se poate solicita completarea OZ AGA (15 zile de la momentul publicarii convocatorului)."

    Dle Turtoescu, ati uitat cand v-ati strans mana cu dl Catalin Chelu, i-ati cedat locul si v-ati ales cu u contract de consultanta frumusel ? Ca mai apoi, cand acesta v-a fost reziliat tocmai ptr ca nu genera plus valoare, tot la incurajatile lui ati inceput sa sicanati conducerea SIF 2? In final pierzand termen dupa termen la procesul pe care tot dvs l-ati intentat... 

    Nu va ridicati nici pe departe la nivelul de performanta al dlui Ceocea.. Va mai amintiti cand erati colegi de munca? Va era net superior in toate consiile/intalnirile mai mult sau mai putin formale.. Superior la absolut TOT !! 

    In loc sa mai cautati persoane cu care sa coabitati in lupta aceasta a sicanelor, mai bine v-ati demonstra dumneavoastra insuva ca aveti verticalitate.

    Prietenii stiu de ce !  

    1. Apropo de procesul amintit mai sus,pe data de 14.03.2013 s-a respins ca nefondat recursul inaintat de dl Turtoescu,irevocabil.

      "Multumim din inima partidului

      Multumim din inima...." 

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb