Alegerile anticipate, o soluţie pentru putere şi opoziţie

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2015

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate a devenit, brusc, o temă care nu displace nici partidelor aflate la putere şi nici celor din opoziţie. Contextul actual face ca devansarea alegerilor parlamentare cu un an să reprezinte o soluţie pentru majoritatea partidelor. Problemele cu care se confruntă premierul Victor Ponta fac ca situaţia în PSD să devină explozivă. Renunţarea, fie şi temporară, la funcţia de preşedinte al partidului a făcut ca inclusiv în sânul PSD să se vorbească de oportunitatea demisiei lui Victor Ponta din fruntea guvernului, lucru solicitat până acum de liberali şi de către preşedintele Klaus Iohannis. În plus, nici în sânul alianţei aflate la putere lucrurile nu mai stau la fel de bine ca în urmă cu un an - doi, între liderii PSD şi UNPR apărând mai multe divergenţe, pe diverse teme de ... interes naţional. Pe de altă parte, liberalii, în ciuda declaraţiilor războinice şi a negocierilor cu diverse partide mai mici şi cu parlamentari plecaţi din formaţiunile lor, nu au reuşit să "zdruncine" actualul guvern, iar mult clamatele moţiuni de cenzură nu au avut sorţi de izbândă. Preşedintele Klaus Iohannis, care luna trecută a solicitat public demisia premierului din cauza problemelor pe care le are cu justiţia, a declarat în repetate rânduri că îşi doreşte să colaboreze cu un guvern liberal, în care să aibă deplină încredere.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga nu respinge ideea alegerilor anticipate, dar lasă să se înţeleagă că acest lucru i-ar conveni în momentul actual mai mult premierului: "Domnul Ponta ar dori cât mai repede anticipate, dar cu el la guvernare. Asta este părerea mea. El nu va dori niciodată să lase puterea, pur şi simplu, cum ar fi şi normal, pentru că pune România într-o situaţie delicată, dar el ar vrea să rămână la guvernare, să organizeze el alegerile." În schimb, un liberal cu vechime în partid, Mircea Ionescu Quintus, vede problema alegerilor dintr-o altă perspectivă: "Organizarea alegerilor anticipate este o idee greu de realizat. În condiţiile aplicării Constituţiei, va fi foarte greu să avem alegeri anticipate, dacă acest guvern nu se dărâmă singur". Social-democraţii nu vorbesc direct, deocamdată, despre oportunitatea organizării alegerilor anticipate, dar pentru mulţi aceasta este o soluţie mai bună decât demisia premierului şi posibilitatea ca în 2016 alegerile să fie organizate de către un guvern PNL - UNPR. Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, a vorbit, în cadrul unei conferinţe a organizaţiei de femei a PSD Teleorman, despre "alegeri mai grăbite": "Partidul are capacitatea şi forţa interioară să câştige viitoarele alegeri, parlamentare şi locale, parlamentare şi la termen sau mai grăbite eventual, pentru că nu ştie nimeni ce va fi la toamnă. Vă rog ca în luna august să vă odihniţi, să vă faceţi concediile, pentru că este posibil ca în septembrie să avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră." Pe de altă parte, dar legat tot de alegeri, liberalii, prin vocea copreşedintelui Alina Gorghiu, au solicitat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenţă.

În acest context, alegerile anticipate par a fi singura portiţă care să permită tuturor actorilor de pe scena politică să-şi rezolve problemele.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ambele tabere spera sa mai pacaleasca inca odata poporul. Halal clasa conducatoare, se rotesc cadrele mai ceva ca pe vremea lui Ceausescu.

    Cum e posibil sa depui atitea eforturi nedemocratice, in conditii de mers binisor spre bine a tarii!, sa schimbi guvernul?

    Eate de neinteles. Rusinica! 

    1. N=am inteles ..unde este acel bine.?...spre care merge tara ? A dat D-zeu ploi in luna mai si vom avea porumb la toamna ??? ... Doamne feri dar daca vine o ghiata ce facem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb