Alegerile prezidenţiale: concurenţă scăpată de sub control

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2014

Principala miză politică a anului 2014 o reprezintă alegerile prezidenţiale. Ieşirea din scenă a lui Traian Băsescu şi umplerea golului lăsat de acesta reprezintă o preocupare majoră pentru partide, dar şi pentru electorat. Cu siguranţă că şi alegerile europarlamentare reprezintă un pariu important pentru clasa politică, dar principalele energii sunt canalizate pentru scrutinul care va avea loc la sfârşitul anului. Dacă în urmă cu un an exista un punct fix pe această tablă plină de variabile, candidatura lui Crin Antonescu din partea USL, în acest moment orice variantă este posibilă. Discuţiile din cadrul USL, alianţă care pare să aibă zilele numărate, au deschis multiple posibilităţi, inclusiv pentru opoziţie, care vede o şansă în fărâmiţarea blocului aflat la guvernare.

În primul rând, conducerea PSD are în vedere pregătirea unui candidat la prezidenţiale. Două nume sunt rostite în acest context: Victor Ponta şi Sorin Oprescu. Cele mai mari şanse să fie propus le are primul, beneficiază de capitalul de imagine al funcţiei de prim-ministru şi este liderul partidului. La capitolul minusuri se înscriu nenumăratele declaraţii în care îl susţinea vehement pe Crin Antonescu pentru preşedinţie, care ar atârna greu într-o confruntare electorală directă, dar şi faptul că până acum nu s-a impus într-o bătălie electorală majoră. Sorin Oprescu a avut numeroase probleme de imagine în această toamnă, dar, din câte se pare, au fost depăşite în mare măsură, are avantajul că nu este legat de PNL cu nicio promisiune şi are experienţa confruntărilor directe. Victor Ponta consideră că schimbarea "regimului Băsescu" reprezintă marea miză a acestui an: "Eu cred că putem să fim uniţi nu doar în cadrul USL, dar cred că putem să fim uniţi şi cu alţi reprezentanţi ai partidelor politice sau societăţii civile care s-au săturat de regimul Băsescu. Şi PDL s-a săturat de regimul Băsescu, de abuzuri, de şantaj, de dosare, de linşaj mediatic (...). Important e că trebuie să folosim 2014 pentru adevărata schimbare a României. Am încredere că PSD poate fi actorul principal în acest sens, dar nu singur, ci împreună cu toţi cei din USL şi din afara USL care vor această schimbare".

Candidatul USL din ultimii patru ani, Crin Antonescu, pare să aibă probleme tocmai pe ultima sută de metri. Cu partenerii de alianţă a avut mai multe schimburi dure de replici, care au lămurit în bună măsură problema susţinerii, iar mai nou au început să apară şi problemele interne. Numele lui Călin Popescu Tăriceanu este rostit tot mai des în contextul alegerilor prezidenţiale. Preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, vicepreşedinte al PNL, a anunţat că va cere organizarea unui Congres extraordinar al USL în cadrul căruia să se voteze reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu. În cazul, uşor de anticipat, în care candidatura nu e reconfirmată, următorul pas ar fi organizarea unui Congres extraordinar al PNL în care să se pună în discuţie candidatura la prezidenţiale şi într-un astfel de cadru orice surpriză este posibilă.

La sfârşitul anului 2013, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că în urma alegerilor interne a fost desemnat drept candidat al partidului pentru prezidenţiale Cătălin Predoiu, acesta obţinând 100.000 de voturi, în timp ce Gheorghe Falcă a obţinut 40.000 de voturi. La scurt timp au apărut şi primele probleme, potrivit unei cercetări realizate de CSOP la comanda PDL în perioada 20 - 27 noiembrie 2013, din care reieşea clar că la capitolul încredere Predoiu era depăşit clar de Victor Ponta, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu. Mai mult, acesta este devansat şi de colegii din partid precum Emil Boc, Monica Macovei, Elena Udrea sau Vasile Blaga. Pe acest fond susţinătorii candidaturii lui Emil Boc, propusă chiar de preşedintele Traian Băsescu, sunt tot mai vocali. În plus, candidatul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, susţine în continuare ca partidele de dreapta să aibă o singură propunere, fiind "dispus" să-şi asume această misiune. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că îşi va face publice simpatiile în privinţa prezidenţialelor abia după europarlamentare: "Dacă voi susţine pe cineva, o voi face după europarlamentare. Aş vrea să fie un preşedinte de dreapta (...). Eu cred că viitorul preşedinte al României trebuie să fie un preşedinte exigent în relaţia cu partidele, chiar şi propriul lui partid atunci când partidul nu este într-o linie favorabilă României".

Şi Conservatorii studiază posibilitatea lansării unei candidaturi proprii, existând două variante: preşedintele partidului Daniel Constantin şi realizatorul TV Mihai Gâdea. Opinia publică, extrem de sensibilă la subiect, are propriile propuneri, inclusiv aceea ca în această bătălie să fie lansat un om al Bisericii, fiind avansat numele arhiepiscopului de Harghita şi Covasna, Ioan Selejan.

Lista este deschisă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb