ALEGERILE SE VOR ŢINE, CEL MAI PROBABIL, MÂINE  CNVM a constatat două concertări la SIF1 Banat Crişana

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2013

Dragoş Bîlteanu

Dragoş Bîlteanu

Voturile grupului Bîlteanu şi ale grupului Ioan Tatu, limitate la câte 5% din acţiuni

Grupul Banca Transilvania nu acţionează concertat

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a limitat drepturile de vot la 5% pentru două grupuri de acţionari ai SIF1 Banat Crişana - unul în jurul preşedintelui Dragoş Bîlteanu, iar celălalt în jurul omului de afaceri Ioan Tatu, în contextul alegerilor programate pentru astăzi. Totodată, CNVM a decis că Grupul Banca Transilvania nu acţionează concertat.

Adunarea Generală a Acţionarilor SIF1 Banat-Crişana în care se va alege Consiliul de Administraţie pentru un mandat de patru ani are cele mai multe şanse să se desfăşoare mâine, la a doua convocare, având în vedere că, la prima convocare, cvorumul necesar de 50% este greu de întrunit.

"Nu s-a întâmplat în niciun an să fie cvorum în prima zi", ne-a declarat Ioan Cuzman, fostul preşedinte SIF1.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a constatat că grupul format din Aktra Holding Limited, Dragoş Bîlteanu, El Lakis Najib şi Romenergo sunt prezumaţi că acţionează concertat, deţinând împreună 8,95% din capitalul social al SIF Banat-Crişana, potrivit unui atestat publicat, ieri, de Comisie.

De asemenea, Comisia a constatat că acţionarii Ioan Tatu şi Premium SRL sunt prezumaţi că acţionează concertat, deţinând 5,000049% din capitalul social al SIF1.

Potrivit unor ordonanţe CNVM, Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana are obligaţia să adopte măsurile necesare în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, astfel încât voturile acestora să fie limitate la 5% din capitalul social, limita impusă prin lege.

CNVM a mai constatat şi că grupul format din Horia Ciorcilă, Powerax Limited, Roberto Marco Marzanati, Andrei Dudoiu, Simona Sopon, Emilia Lăcătuş, fondul închis de investiţii BT Invest/SAI BT, BT Classic administrat de BT Asset Management, FDI BT Maxim/SAI BT Asset Management şi Dodworth Limited nu are deţineri la SIF Banat-Crişana ce depăşesc limita de 5% din capitalul social.

12 candidaţi pentru conducere

Pe lista candidaţilor pentru funcţia de membru în Consiliul de Adminis-traţie al SIF1 s-au înscris 12 persoane. Şapte dintre concurenţi sunt propuşi de actualul Consiliu de Administraţie, respectiv Dragoş Bîlteanu, actualul preşedinte al CA SIF Banat-Crişana, administratorii Ştefan Dumitru, Emil Cazan şi Ion Stancu, Ali h. Lakis, şeful departamentului de credit al Banqui SBA, Adrian Petreanu, manager de fond în cadrul Ashmore Investment Management, şi Valentin Chiser, CEO Romenergo.

Ceilalţi cinci, propuşi de către acţionari, sunt Ioan-Alin Tatu, adminis-trator al Premium SRL, Bogdan Emil Vânătoru, administrator al societăţii Bev Oil SRL, Adrian Henorel Niţu, conferenţiar universitar în cadrul universităţii Aurel Vlaicu din Arad, Iulius-Grigore Postolache, director de investiţii la Allianz-Ţiriac Pensii Private, precum şi Ioan Cuzman, vicepreşedintele Consiliului de Adminis-traţie SIF1.

Mai multe variante de dividend

Acţionarii vor decide, în Adunarea Generală, şi distribuirea profitului pentru 2012. Aceştia vor alege una din variantele de dividend propuse de Consiliul de Administraţie, sau alternativa oferită de acţionarii Ioan-Alin Tatu şi Bogdan Emil Vânătoru. Variantele Consiliului de Administraţie sunt să ofere un dividend de 0,04 lei/acţiune, un dividend de 0,12 lei/acţiune sau să păstreze întregului profit pentru investiţii.

Oamenii de afaceri Ioan-Alin Tatu şi Bogdan Emil Vânătoru, care, împreună, controlează 5,4% din acţiunile SIF1 Banat-Crişana, au propus aprobarea acordării unui dividend brut de 0,1649 lei/acţiune.

Anul trecut, societatea a acordat un dividend brut de 0,1 lei/acţiune, în sumă de 54,8 milioane lei.

Pe ordinea de zi a adunării se mai află aprobarea situaţiilor financiare pentru anul 2012, aprobarea descărcării de gestiune a Consiliului de Administraţie, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a programului de activitate pentru anul în curs, aprobarea remuneraţiei cuvenite membrilor CA pentru anul acest an, precum şi alegerea auditorului financiar.

Într-un interviu acordat ziarului BURSA la începutul lunii aprilie, Dragoş Bîlteanu a declarat că SIF Banat-Crişana are un plan de restructurare a modalităţii de administrare a unora din participaţiile majoritare pe care le deţine, iar pentru eficientizarea lor, unele companii din portofoliu vor fi restructurate.

Domnia sa a explicat că SIF Banat-Crişana deţine cote de participare majoritare în mai multe firme din sectorul imobiliar şi al serviciilor hoteliere, planul pentru aceste deţineri fiind de a le grupa în două societăţi de tip holding, controlate de SIF Banat-Crişana.

Dragoş Bîlteanu a mai spus: "Le-am denumit generic în acest moment SIF Imobiliare, respectiv SIF Hoteluri. Prin această măsură vrem să rezulte structuri optime pentru creşterea valorii activelor administrate, a profitabilităţii şi a randamentului capitalului investit în aceste firme la vânzare. Acţiunile acestor două societăţi de tip holding ar urma să fie lis-tate la Bursa de Valori Bucureşti, pentru început în secţiunea ATS, apoi pe piaţa reglementată".

În momentul înfiinţării, cele două vehicule vor fi deţinute integral de SIF Banat-Crişana, iar prin listarea acestora se va facilita accesul şi altor investitori în structura de acţionariat, a precizat preşedintele SIF1.

"În acest fel va creşte şi gradul de transparenţă în ceea ce priveşte modul în care vor fi administrate şi rezultatele obţinute. Concretizarea acestui proiect ne aşteptăm să genereze şi scăderea discountului dintre preţul de piaţă al acţiunilor SIF Banat-Crişana şi valoarea activelor administrate", a declarat Dragoş Bîlteanu.

Conducerea SIF Banat-Crişana are în vedere şi implicarea în proiecte investiţionale noi.

SIF Banat-Crişana a înregistrat la finalul lunii martie un câştig de 13,82 milioane lei, cu 29,1% sub câştigul din primele trei luni ale anului precedent.

Activul net al societăţii a crescut cu 0,75% în martie, faţă de februarie, la 1,413 miliarde lei. Activul net este, astfel, cu 7,3% peste nivelul de anul trecut, de 1,317 miliarde lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb