Aleksandar Vucic: "Este clar că Serbia trebuie să plătească preţul pentru politica sa independentă"

D.T.
Internaţional / 21 aprilie 2023

Aleksandar Vucic: "Este clar că Serbia trebuie să plătească preţul pentru politica sa independentă"

Este clar că Serbia trebuie să plătească preţul pentru politica sa independentă, a declarat astăzi preşedintele sârb Aleksandar Vucic, cu referire la viitorul raport al Parlamentului European privind progresele realizate de ţara sa în vederea aderării la Uniunea Europeană, informează Agerpres.

''Nu avem o problemă cu plata acestui preţ, nici măcar nu sunt prea îngrijorat legat de acest lucru. Este de înţeles, aud asta în fiecare zi - (raportul) va fi în cea mai mare parte despre faptul că nu am impus sancţiuni Rusiei'', a spus Vucic, care a amintit că întotdeauna rapoartele PE privind Serbia au fost extrem de critice.

''Ceea ce este important pentru mine este că ei vor lăuda alegerile din nordul Kosovo-Metohija, care vor avea o prezenţă la vot de 1%, şi ne vor explica că acestea sunt cele mai ridicate valori europene şi eu îi voi felicita pentru asta'', a adăugat el ironic.

Aleksandar Vucic a mai spus că este mult mai interesat de poziţia Parlamentului European cu privire la economia sârbă. ''Chiar dacă rămâne destul de mult în urma celor mai dezvoltate ţări europene, economia Serbiei recuperează această diferenţă întrucât ritmul său de creştere este mai ridicat decât al economiilor acelor ţări şi întrucât are o rată a datoriei publice mai mică decât media din zona euro şi din UE'', a subliniat preşedintele sârb.

Serbia şi Kosovo au convenit în 2013, sub auspiciile Uniunii Europene, cu privire la aşa-numitul Acord de la Bruxelles privind normalizarea relaţiilor, dar amândouă se acuză acum reciproc de încălcarea acestei înţelegeri, adaugă sursa.

În ultimele săptămâni negocierile s-au intensificat, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti întâlnindu-se de două ori, la sfârşitul lui februarie la Bruxelles şi la jumătatea lui martie la Ohrid, unde, sub medierea şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, Serbia şi Kosovo au convenit să implementeze acordul, deşi nu au semnat deocamdată nimic.

Principala condiţie pusă de preşedintele Vucic este formarea unei Uniuni a Municipalităţilor Sârbe (ZSO) în nordul Kosovo, stipulată în acordul din 2013, însă până acum Pristina s-a opus, comparând ZSO cu Republika Srpska din Bosnia, cu referire la instabilitatea susţinută de autorităţile entităţii majoritar sârbe.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Eu intotdeauna v-am admirat pt acest gen de independenta. Inca de pe vremea Iugoslaviei lui I Broz Tito, care a ,,schitat" (cu succes) liniile acestei politici. (Se pare ca Vestul a ,,uitat" toate astea.)

    1. poate ai admirai si cand puneau grenade sub copii nou nascuti ai albanejilor,daca milosevici ar fi fost mai inteligent si ar fi cooperat cu comunitatea europeana si cu onu si nu ar fi pus botu la sfaturile rusiei de atunci, iugoslavia ar fi fost poate in aceleasi granite dar sub forma de autonomie largita sau chiar federala,si nu ar mai fi trecut prin toate chinurile prin care au trecut,acum ar fi fost inaintea poloniei datorita pozitiei stategice si istoricului ei foarte bun de colaborare cu occidentul de pe timpul comunismului ,dar ce vrei nu toti au diplomatia lui TITO ,cand intervine nationalismul salbatic asa se intampla

      binespus mai ales ca actualul presedinte ai calca pe urme lui milosevici nu da drepturi minoritatii romanesti,motiveaza ca ar fi valahi nu romani ,cam ce parere sa ai dspre astfel de oameni,ce ar fi sa facem si noi la fel cu minoritatea maghira pe motivul ca sunt un trib nomand stabilit din greseala pe aici,eu cred ca nu ar fi deloc corect, mai ales ca neamul sarbilor a ajuns pe aceste meleaguri cand vlahii,actualii romani stapaneau toate aceste teritorii,dar ce vrei toata lumea promoveaza si interpreteaza istoria de la anumite perioade cum le convine lor, nucum a fost din vremuri stravechi ,dinainte de hristos si de imperiul roman,asa le convine lor cear fi sa fac eu ca ronam continuator al dacilor sa fac o harta cu jumatate di n europa si sa am pretenti cai tara measi toate popoarele pana la granita cu grecia germania franta italia polonia sa dispara ar insemna sa fiu diliu timpurile se schimba, dar dilii ca 0RBAN ,PUTIN, VUCIC ,ERDOGAN ,JINPING,SI ALTI NENOROCITI CA EI , admirati si idolatrizati de milioane de prosti

      Sa vezi cat o sa platesti aliindu-te cu ceea ce se doreste a fi marea putere mondiala.

    Am origini sîrbești ( bunicul Ecobici) mă mandream cu asta prin 70/80 până când am ajuns în piața din Severin să cumpăr vegeta, cafea,blugi etc. Nimeni în lume nu m-a tratat așa! Inițial am venit cu argumentul că sunt pe jumătate sârb! Îi durea untdeva! Aveau salarii de 8-900$ echivalent. Noi sub 100 ! Erau înțeleși la preț și ne tratau ca pe ultimii oameni!

    Când mă gândesc că pe bunicul comuniștii au vrut prin 1950 sa-l bage la zdup când eram certați sub presiunea rusească cu Tito! Bunicul a rămas cu sperietura spunând că a luptat alături de Ecaterina Teodoroiu pentru Ardeal!

    Acum în Ardeal mi se spune că sunt oltean ce caut eu peste munți? Dacă mai izbucnește un război ce variante să mai ai? Răspuns: interesul ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb