"Alenia Aeronautica" contestă anularea licitaţiei pentru furnizarea avioanelor de transport

Monica Măgureanu
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 9 februarie 2007

"Alenia Aeronautica" contestă anularea licitaţiei pentru furnizarea avioanelor de transport

Firma italiană ar putea pierde licitaţia privind livrarea avioanelor de transport militar către Forţele Aeriene Române Compania va adresa o plângere Guvernului român şi Ministerului Justiţiei

Compania italiană "Alenia Aeronautica", membră a grupului "Finmeccanica", este nemulţumită de decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind anularea procedurii de licitaţie deschisă pentru furnizarea a şapte avioane de transport des­tinate Forţelor Aeriene Româ­ne. Paolo Pozzessere, prim-vicepreşedinte al departamentului de vânzări internaţionale din cadrul "Alenia Aeronautica", apreciază că această decizie nu este corectă şi ea va aduce prejudicii grave atât ţării noastre, cât şi companiei pe care o reprezintă. Domnia sa consideră ca licitaţia s-a derulat cu încălcarea principiilor privind transparenţa, egalitatea şi nediscriminarea - anulând astfel rezultatul licitaţiei prin care oferta "Alenia Aeronautica" a fost desemnată câştigătoare de către Comisia de Evaluare.

Acordul privind achiziţia avioanelor de transport destinate armatei a fost semnat în iulie 2006, între "Alenia Aeronautica" şi "Romtehnica" SA, în urma evaluării ofertei tehnice care a corespuns cerinţelor solicitate de către Forţele Aeriene Române, spune domnul Pozzessere.

Însă, în urma unei contestaţii formulate de firma concurentă - "EADS Construcciones Aeronauticas" SA din Spania, CNSC admite în parte contestaţia şi dis­pune anularea procedurii de licitaţie deschisă pentru furnizarea a "şapte avioane de trans­port scurt/mediu curier", suport logistic iniţial (minimal) şi servicii de mentenanţă pe toată durata de viaţă a avionului, către armata română. Domnul Paolo Pozzessere consideră acest lucru un "abuz" şi, ca urmare, compania va formula o plângere pe care o va adresa Guvernului român şi Ministerului Justiţiei, sperând ca aceste instituţii să analizeze foarte atent situaţia.

"Alenia" a oferit un preţ mai bun decât "EADS Construcciones Aeronauticas"

Domnul Pozzessere subliniază că atât preţul per avion, cât şi preţul total al ofertei "Alenia Aeronautica" (şapte avioane + suport logistic iniţial minimal + servicii de mentenanţă pe toată durata de viaţă a avionului) sunt mai mici decât cele oferite de "EADS Construcciones Aeronauticas". Potrivit procesului verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din data de 22 noiembrie 2006, diferenţa este de 42.280.586 de euro.

Domnul Pozzessere spune că, dacă această licitaţie este anulată, înseamnă că sunt anulaţi şi cei 12 milioane de euro anual - cât însemna investiţia companiei pe durata de viaţă a programului în România, estimată la minimum 10 ani.

"Alenia Aeronautica", cel mai mare actor din industria aeronautică din Italia, este lider european în domeniu, deţinând operaţiuni mondiale de aviaţie comercială şi militară. Compania coordonează activităţile "Aermacchi" şi "Aeronavali" (societăţi deţinute în totalitate), în proiectarea şi respectiv producţia de aeronave militare de antrenament, precum şi în efectuarea de reparaţii, întreţinerea şi modificarea aparatelor de zbor militare şi comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb