ALERT / BANCA NAŢIONALĂ A ELVEŢIEI A ABANDONAT PRAGUL DE 1,20 FRANCI/EURO Francul elveţian, la valori-record în raport cu euro

Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2015

În faţa Băncii Naţionale s-au adunat protestatari, presă şi câţiva jandarmi.

În faţa Băncii Naţionale s-au adunat protestatari, presă şi câţiva jandarmi.

Actualizare 19:35 Cooper Pear: Efectul situaţiei actuale a francului, devastator pentru clienţii împrumutaţi în perioada 2007-2008

Analizând situaţia actuală a francului elveţian, putem spune că efectul este devastator în rândul clienţilor care s-au împrumutat în această valută, în perioada 2007-2008, deoarece aceştia se confruntă cu două probleme majore, a declarat Vlad Elias, Managing Partner, Cooper Pear.

Potrivit acestuia, prima este dată evoluţia cursului de schimb, iar a doua de deprecierea semnificativă a valorii locuinţelor achiziţionate în acea perioadă. "Spre exemplu un client care a cumpărat o locuinţă în 2007, a cărei valoare era de 100.000 euro şi a optat pentru un credit în franci elveţieni cu avans de 15%, se regăseşte acum în situaţia de a plăti o rată cu 223% mai mare. Creşterea ratei este dată exclusiv de diferenţa de curs valutar, de la 1,92 lei pentru un franc în iunie 2007, la 4,32 lei pentru un franc în prezent. Mai mult decât atât, dacă ţinem cont de deprecierea valorii imobilelor, observăm că acum, aceeaşi locuinţă valorează nu mai mult de 70.000 euro .

Analizând evoluţia, din punct de vedere al cursului de schimb, a unui credit de achiziţie locuinţa acordat în 2007, în franci, constatăm următoarele: un credit de 166.000 franci în 2007 reprezenta echivalentul a 100.000 euro, acum, reprezintă echivalentul a 162.000 euro; rata la un astfel de credit în 2007 era 1106 franci echivalentul a 2132 lei, acum, reprezintă echivalentul a 4777 lei", a explicat Vlad Elias.

Acesta a adăugat că decizia Băncii Naţionale a Elveţiei este una importantă în contextul în care peste 50.000 de români au luat împrumuturi în franci elveţieni în perioada 2007-2008. Volumul total estimat al acestor finanţări se ridică la peste 3,5 miliarde franci.

Cooper Pear este o platformă online de comparaţie credite, lansată în anul 2011.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 18:21 Admiral Markets: "Este posibil ca francul să continue să se aprecieze faţă de euro, astfel că deprecierea ar putea deveni mai mare de 15%"

Datorită măsurilor de stimulare monetară urmărite de către Banca Centrală Europeană, este posibil ca francul să continue să se aprecieze faţă de euro, astfel că deprecierea ar putea deveni mai mare de 15%, arată o analiză Admiral Markets.

"Ziua de 15 ianuarie 2015 devine una istorică în piaţa valutară internaţională. Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la pragul fix de 1,2 euro pentru un franc, anunţând o dobândă de referinţă negativă, de -0.75%. În primele minute francul elveţian a înregistrat aprecieri chiar şi de 30-40% faţă de euro, însă, în orele următoare piaţa s-a stabilizat uşor deasupra parităţii. Acest nivel de preţ înseamnă o scădere de aproximativ 15% într-o singură zi de tranzacţionare", arată un comunicat remis redacţiei.

"Din păcate, cea mai importantă implicaţie a deciziei o reprezintă scumpirea creditelor în franci elveţieni. Persoanele sau firmele care au astfel de credite în derulare, se vor trezi efectiv peste noapte că au de plătit cu aproximativ 15% mai mult. Adiţional, datorită măsurilor de stimulare monetară urmărite de către Banca Centrală Europeană, este posibil ca francul să continuie să se aprecieze faţă de euro, astfel că deprecierea ar putea deveni mai mare de 15%", mai arată analiza companiei de brokeraj.

"În România mai există aproximativ 150.000 de persoane cu credite în franci şi o parte din ei ar putea intra în incapacitate de plată în perioada următoare. Acest lucru se traduce în pierderi mai mari pentru bănci şi o întârziere adiţională a relansării creditului ipotecar", spun analiştii companiei de brokeraj Admiral Markets în România. Astfel, între 5 şi 10% dintre creditele acordate în franci ar putea intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna că aproximativ 5.000 de apartamente vor fi aruncate la vânzare în piaţa imobiliară, mai notează sursa citată.

Brokerii mai arată că bursa din Elveţia a scăzut cu peste 6% şi "a contaminat negativ şi alte burse din Europa".

"Cea mai sigură victimă a evenimentelor va fi economia Elveţiei. Pe de o parte exportatorii vor fi influenţaţi puternic negativ de aprecierea cursului de schimb, pe de altă parte, depozitele în băncile elveţiene şi în franci vor fi din ce în ce mai scumpe. Dobânda negativă anunţată de SNB (Banca Centrală a Elveţiei) va fi transmisă şi către clienţi, care vor primi fie dobânzi zero, fie chiar vor trebui să platească bani pentru a depozita bani în băncile elveţiene. Sistemul bancar este principala ramură economică a Elveţiei, aşa că, dobânzile negative vor afecta puternic atractivitatea acestui sector", potrivit comunicării.

"Conform raportărilor internaţionale, o serie de fonduri de investiţii macroeconomice au pariat pe deprecierea francului şi mişcarea bruscă i-a luat prin surprindere. Este foarte posibil ca o parte din aceste fonduri să înregistreze pierderi masive, ceea ce ar putea declanşa o criză în sectorul fondurilor de investiţii internaţionale", estimează analiştii Admiral Markets.

Potrivit acestora, fluctuaţiile de astăzi sunt fără precedent în piaţa valutară internaţională. Principalele valute internaţionale fluctuează maxim 10% într-un an, dar francul s-a apreciat dupa anunţ cu până la 30% faţă de euro, stabilizându-se la 15%.

"Practic, caţiva ani de tranzacţionare au fost comprimaţi într-o singură zi, pragul de 1,2 fiind stabilit în 2011. Având în vedere că în piaţa valutară se tranzacţionează în marjă, ieri au putut fi posibile şi câştiguri cu randamente de câteva mii de procente. Cine a reuşit să anticipeze o astfel de mişcare a câştigat sume fabuloase pariind pe aprecierea francului, aşa că este posibil să vedem în perioada următoare ştiri cu traderi deveniţi milionari peste noapte", spun analiştii Admiral Markets.

(A.C.)

-------------

Actualizare 18:00 Protestatari: "BNR ne-a ţepuit"

Manifestanţii prezenţi la protestele din faţa sediului Băncii Naţionale au declarat că instituţia bancară i-a "ţepuit" şi că i-a asigurat că francul elveţian este "sigur".

"Am luat credit în 2006 cu 1,8 lei francul", a declarat una dintre persoanele aflate la proteste.

"Să-mi ia casa că altceva nu are", au mai declarat manifestanţii referitor la creditele luate de la bănci în moneda elveţiană.

Aceştia vor ca BNR să stabilească la maximum 3 lei cursul franc/leu.

Organizatorul protestului, Cătălin Voievozeanu, a declarat că "cel mai negru scenariu e ca parlamentarii să nu facă nimic pentru noi".

"Nu există posibilitate de refinanţare", a mai declarat acesta.

"Banca m-a sfătuit să iau în franci", a mai spus cineva prezent la protest.

Declaraţii de la persoanele prezente la protest: "N-am făcut greşeala vieţii noastre singuri, am fost la un consultant bancar. Nu vreau să ajung să-mi pierd casa".

"Am consultat avocaţi...în instanţe sunt fie pro consumatori, fie împotrivă. Procesul colectiv e încă în amânări. Fac parte din grupul avocatului Piperea", a mai declarat una dintre persoanele din faţa BNR-ului.

"Consultanţii bancari au spus că preţul francului este foarte stabil şi că doar un război ar putea destabiliza cursul", a mai afirmat cineva.

Aceştia deplâng situaţia creată şi afirmă că sunt afectate familiile lor.

(A.C.)

-----------

Actualizare 17:42 În faţa BNR-ului s-au strâns 12 persoane

În faţa Băncii Naţionale a României (BNR) au sosit 12 persoane pentru a protesta împotriva politicilor Băncii Centrale şi pentru a cere măsuri pentru protecţia celor care au credite în franci elveţieni.

(A.C.)

--------

Actualizare 17:16 În faţa BNR-ului sunt jandarmi şi presă

Momentan, în faţa sediului Băncii Centrale se află jandarmi şi reprezentanţi din presă, lumea fiind aşteptată să participe la proteste pentru acţionarea în favoarea clienţilor care au credite în franci elveţieni.

(A.C.)

----------

Actualizare 16:52 AURSF solicită Guvernului şi Parlamentului să acţioneze cu "maximă urgenţă" pentru a-i ajuta pe cei afectaţi

În contextul evoluţiilor "extrem de nefavorabile" înregistrate astăzi de francul elveţian (CHF), moneda în care sunt împrumutaţi la bănci "sute de mii de români", Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Premierului, Preşedintelui Camerei Deputaţilor şi Preşedintelui Senatului să acţioneze cu maximă urgenţă pentru identificarea unei soluţii care să vină în ajutorul celor afectaţi.

Printr-o scrisoarea deschisă transmisă astăzi de AURSF, aceştia solicită adoptarea "rapidă" a unui act normativ, "de preferinţă, OUG, având în vedere urgenţa situaţiei" privind conversia creditelor în valută în moneda naţională:

"Stimate domnule Prim Ministru,

Stimate domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Stimate domnule Preşedinte al Senatului,

În contextul evoluţiilor extrem de nefavorabile înregistrate astăzi pe piaţa valutară de francul elveţian (CHF), moneda în care sunt împrumutaţi la bănci sute de mii de români, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) vă solicită să acţionaţi cu maximă urgenţă, potrivit competenţelor de care dispuneţi, pentru identificarea unei soluţii care să vină în ajutorul celor afectaţi.

În Parlament se află în dezbatere de câteva luni două iniţiative legislative pe tema conversiei creditelor în franci elveţieni în lei, una dintre ele aparţinând unui grup numeros de parlamentari - 131 deputaţi şi senatori.

Având în vedere vacanţa parlamentară, considerăm că se impune adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să plece de la propunerile legislative aflate în Parlament, care să fie apoi adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în cel mai scurt timp după reluarea activităţii parlamentare.

AURSF s-a implicat activ în dezbaterile care au avut loc în cadrul Comisiei de Buget-Finanţe de la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, venind cu un set de propuneri suplimentare, care să rezolve situaţia celor care s-au împrumutat în franci elveţieni:

1. Obligarea instituţiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, în cazul în care există o diferenţă de cel puţin 20% între cursul actual şi cel de la momentul acordării creditului. Cursul de conversie nu va putea depăşi cursul de la momentul acordării creditului cu mai mult de 20%.

2. Interzicerea solicitării şi aplicării oricăror alte comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor;

3. Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în nouă monedă de creditare.

Menţionăm că propunerile AURSF se inspiră atât din Directiva UE 17/2014, cât şi dintr-o recentă decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalui Galaţi în cazul unui credit acordat în CHF şi, în acelaşi timp, iau în considerare următoarele realităţi:

- înainte de izbucnirea crizei financiare, inclusiv pe fondul unei lipse de reglementare la nivel naţional, consumatorii au fost victimele unor practici de creditare iresponsabile şi netransparente;

- consumatorilor le-a fost impusă achiziţia de credite în valută în perioada 2006-2008, în condiţiile în care creditele în moneda naţională aveau costuri de până la 2,5- 3 ori mai mari;

- până la OUG 174/decembrie 2008, consumatorii nu intrau în posesia contractului de credit decât în momentul semnării acestuia;

- consumatorii au fost de multe ori atraşi de bănci prin oferte de credite cu o dobânda fixă relativ redusă pe perioada limitată (3,6 sau 12 luni), urmând ca după expirarea acestui termen costurile creditelor să se majoreze semnificativ;

- în condiţiile crizei financiare care s-a manifestat începând cu finalul anului 2008, consumatorii au plătit rate mult mai mari la credite, datorate deprecierii accentuate a leului faţă de francul elveţian: iulie 2007: curs mediu BNR CHF/leu - 1,8915; iulie 2014: curs mediu BNR CHF/leu - 3,6294; 15 ianuarie 2015: curs BNR CHF/leu - 4,3287.

Va mulţumim anticipat şi ne manifestăm totală deschidere de a contribui la identificarea unei soluţii urgenţe care să fie în beneficiul consumatorilor utilizatori de servicii financiare".

(A.C.)

---------

Actualizare 16:10 Organizatorul protestului de la BNR: "Am primit destule confirmări pentru participare"

Pentru protestul programat azi la ora 17:30 în faţa sediului Băncii Centrale, organizatorul manifestaţiei, Cătălin Voievozeanu, a primit destule confirmări pentru participare, potrivit declaraţiilor acestuia la un post de televiziune.

"Toată lumea este nerăbdătoare să apară în faţa BNR-ului", a mai afirmat acesta.

Anterior, acesta a anunţat pe Facebook: "Vă aştept la 17:30 în faţă la BNR. Scandăm împotriva puturoşeniei şi dezinteresului de care au dat dovadă: BNR-ul, PARLAMENTUL şi GUVERNUL în tergiversarea şi dezbaterea legii cu privire la conversia creditelor".

(A.C.)

-----------

Actualizare 15:23 Acţiunile Banca Transilvania au scăzut cu 3,75%

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) erau, în jurul orei 15:20, în scădere cu 3,75%, la 1,925 lei/acţiune, în şedinţa de astăzi de pe bursa de la Bucureşti. Banca Transilvania a semnat la începutul lunii decembrie un contract pentru preluarea Volksbank România, instituţie de credit cu un portofoliu semnificativ de credite acordate în franci elveţieni.

Acţiunile Banca Transilvania erau în scădere cu 2,3% la mijlocul zilei, în urma unui rulaj de 7,6 milioane de lei. Cotaţia Banca Transilvania a închis ieri în urcare cu 17,6% faţă de şedinţa din 25 noiembrie, anterioară anunţului băncii că negociază preluarea Volksbank România.

Cele două instituţii de credit au semnat contractul prin care Banca Transilvania a preluat Volksbank pe 10 decembrie.

(A.C.)

-------------

Actualizare 14:23 Băncile comerciale vând franci la valori între 4,37 lei şi 5 lei

Şase bănci comerciale din ţara noastră vând azi francul eleveţian (CHF) la valori de la 4,37 lei la 5 lei şi cumpără moneda elveţiană la valori între 3,6997 lei şi 4,357 lei.

Piraeus Bank cumpără francul elveţian la 4,357 lei şi îl vinde cu 4,535 lei.

Credit Europe Bank cumpără moneda elveţiană cu 4,2 lei şi o vinde cu 4,4 lei.

Bancpost cumpără francul cu 4 lei şi îl vinde cu 5 lei.

Volksbank cumpără moneda cu 3,6997 lei şi o vinde cu 4,58 lei.

Raiffeisen Bank cumpără CHF cu 4,17 lei şi vinde CHF cu 4,37 lei.

Millennium Bank cumpără franci cu 4,257 lei şi îi vinde cu 4,407 lei.

(A.C.)

------------

Actualizare 14:00 Piperea: "Vor creşte ratele cu 20-30% lunar, ceea ce va provoca falimente în lanţ"

Evoluţia de astăzi a francului în raport cu leul este "o catastrofă" pentru persoanele care au credite în CHF, creşterea monedei elveţiene putând duce la "falimente în lanţ" şi la evacuări din locuinţe a celor care au contractat credite ipotecare în această valută, a declarat, astăzi, pentru ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa ne-a explicat: "Pentru cei care au credite în franci elveţieni, este o catastrofă, deoarece, chiar dacă se va stabiliza cumva cursul pe la 4-4 şi ceva lei/franc (eu nu cred în dobânzile astea fantasmagorice, de 6,5%, care se afişează, în momentul ăsta, spre exemplu la sediile Bancpost), aşa cum îi ştiu eu pe aceşti oameni din declaraţiile pe care le fac direct, în discuţiile cu mine, ei sunt la limita de sus a oxigenului, nu mai pot respira. Chiar şi aşa, la 3,7 lei/franc, de-abia mai puteau respira. Darămite acum, când a sărit dincolo de 4 lei/euro. Este de aşteptat o creştere a ratelor cu 20-30% în fiecare lună, ceea ce va duce în mod sigur la falimente în lanţ şi la evacuări din casele familiale a acestor oameni. Nu trebuie să uităm că aceste credite în franci elveţieni poate sunt, ca valoare nominală (aşa cum spune domnul Adrian Vasilescu, de la BNR) la 4-5% din total. Dar aceste credite sunt credite ipotecare. Oamenii aceia acolo locuiesc, ei şi familiile lor. Din punctul acesta de vedere, pe plan social, este extrem de grav".

Avocatul a subliniat că francul elveţian este o monedă "toxică", iar cei care au lansat-o pe piaţă sunt "iresponsabili".

Gheorghe Piperea a punctat: "Pentru mine, într-o anumită măsură, ce se întâmplă acum este nimic altceva decât o dovadă a ceea ce am spus teoretic acum un an şi jumătate: că această monedă este nu doar o monedă exotică şi imprevizibilă; este o monedă toxică, iar cei care au pus pe piaţă această monedă sunt, pur şi simplu, iresponsabili. Ei ar trebui să fie sancţionaţi, şi nu oamenii".

Avocatul a menţionat că, la nivel naţional, 150.000 de persoane au procese cu băncile pe tema creditelor în franci elveţieni.

Domnia sa a detaliat: "Eu voi câştiga procesele cu băncile, numai că voi mai avea de tras cel puţin 2-3 ani de zile până când rezolv în totalitate problema acestor oameni. Pentru că băncile recalcitrante luptă până în pânzele albe: vor face apel, recurs şi aşa mai departe. Trebuie să plătească şi ele nişte bani consistenţi avocaţilor lor. Dar oamenii aceştia nu mai au timp să aştepte 2-3 ani de zile. În plus, să nu uităm că sunt câteva mii de persoane care sunt în proces. Eu am vreo 4.000 de persoane care au astfel de procese. Vorbim, totuşi, de 150.000 de persoane per total în ţară".

Întrebat cum vor fi afectate depozitele populaţiei în franci elveţieni, avocatul Gheorghe Piperea a răspuns: "E greu de spus. Probabil că oamenii vor migra către depozite în franci elveţieni, dar asta va duce la o creştere şi mai mare, la o explozie a cursului la franci elveţieni, deoarece, cu cât oamenii cumpără mai mulţi franci elveţieni, ca să îşi plătească eventual anticipat ratele în această monedă, cu cât oamenii cumpără bani de acest gen, ca să-i transforme în depozit, ca să se apere de inflaţie, cu atât cursul va creşte. Deci s-ar putea să intrăm într-un adevărat cerc vicios din care n-o să mai ieşim foarte curând".

(V.B.)

---

Actualizare 13:19 Case de schimb: Francul elveţian, 4,3-4,37 lei la vânzare

Francul elveţian este cotat, astăzi, la amiază, la 4,3-4,37 lei la vânzare pe piaţa caselor de schimb valutar, după publicarea referinţei BNR, la ora 13:00. Anterior, moneda elveţiană se vindea la valori cuprinse între 3,77 şi 3,85 lei.

Tot după ora 13, CHF era cumpărat de casele valutare la niveluri de 3,75-4,2 lei, după cotaţii de 3,55-3,73 lei.

(V.B.)

---

Actualizare 13:05 BNR: Francul elveţian a crescut astăzi cu 15,69% faţă de leu, până la 4,3287 lei

Francul elveţian a crescut, astăzi, cu 15,69% faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) stabilind un nivel de 4,3287 lei pentru un CHF. Ieri, francul elveţian era cotat de BNR la 3,7415 lei.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 12:46 Adrian Vasilescu, BNR: "Când va fi transmis, azi, cursul de BNR, probabil că pragul nu va mai fi în vigoare"

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat că aşteaptă lista cursurilor valutare de la ora 13:00 pentru a vedea dacă pragul va mai fi în vigoare.

"Banca are o listă de cursuri pe care o publică în fiecare zi la ora 13:00. Aşteptăm şi lista de astăzi. Vom vedea probabil că pragul de 5 lei nu mai este în vigoare", potrivit declaraţiilor acestuia în cadrul unei intervenţii la un post de televiziune.

Din totalul românilor care au credite, 5% sunt împrumutaţi în franci elveţieni, spune consilierul BNR.

Potrivit lui Vasilescu, această cotaţie nu afectează "prea mult" piaţa valutară din România.

(Alexandru Costea)

-----------

Francul elveţian a crescut, astăzi, cu peste 30% în raport cu euro, atingând un record istoric absolut, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, practicat în ultimii trei ani, scrie Reuters.

La câteva minute după anunţul BNS, francul a depăşit rapid nivelul de paritate cu moneda unică europeană, ajungând la 0,8052 franci/euro.

Totodată, moneda elveţiană s-a apreciat cu 25% în raport cu dolarul, până la 0,89 franci/dolar.

În ultimele luni, BNS s-a confruntat cu presiuni puternice ca să elimine pragul de 1,20 franci/euro, introdus în septembrie 2011, pe fondul creşterii spectaculoase a francului elveţian, datorită faptului că investitorii căutau să se pună la adăpost de dificultăţile economice şi politice ale zonei euro.

De asemenea, speculaţiile că Banca Centrală Europeană (BCE) ar începe, săptămâna viitoare, un program de tipărire a bancnotelor (pregătind un program de achiziţii de obligaţiuni) au sporit presiunile asupra Băncii Naţionale a Elveţiei, instituţia cumpărând constant euro în ultimele zile, la o cotaţie de 1,2009 CHF/EUR, mai scrie Reuters.

În jurul orei 12:30, bursa elveţiană scădea, astăzi, cu 6,75%, indicele principal SMI ajungând la 8.577,67 puncte.

Totodată, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a redus, astăzi, dobânda la depozitele la vedere la -0,75%, de la -0,25%.

Pe 9 octombrie 2014, OTP Bank recomanda clienţilor cu credite în franci elveţieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar pentru CHF va coborî în circa doi ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul nu va mai acţiona ca o monedă de refugiu, afirma directorul general al băncii, Laszlo Diosi.

Oficialul declara: "Creditele în CHF sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire".

În perspectiva unei alte crize economice care ar putea apărea după o perioadă de creştere, şi, având în vedere că împrumuturile imobiliare sunt contractate pe o perioadă de cel puţin 20-25 de ani, Diosi a apreciat că situaţia clienţilor nu s-ar putea deteriora mai mult decât în criza începută în 2008, în timp ce aprecierea cursului valutar pentru francul elveţian nu ar fi mai mare.

Directorul Laszlo Diosi a mai comentat: "Nu cred că va fi mai rău. Chiar şi în acest an paritatea CHF/euro ar fi fost 1,3 dacă nu ar fi fost criza din Ucraina. Cursul de CHF a crescut mult după ce a început criza pentru că este o valută de refugiu, dar nu va mai dura mult. Când a fost cursul sub 1,1 CHF/euro a fost o mare panică, am avut nişte clienţi care au vrut să schimbe în lei, dar i-am convins să nu facă această transformare şi a fost o decizie bună, pentru că după nişte zile cursul a revenit la 1,2-1,24 CHF/euro".

Întrebat dacă, la momentul introducerii creditelor în franci elveţieni pe piaţă, conducerea OTP era conştientă de riscul valutar mare care ar putea apărea în viitor, Diosi a precizat că banca a realizat analize pe istoricul valutar din ultimii 15 ani, care nu au arătat nicio problemă, drept pentru care nu au putut previziona criza care a urmat şi consecinţele sale.

Reprezentantul OTP a mai spus că situaţia a fost, în fapt, mult mai dificilă în România decât în alte ţări, pe fondul unei crize duble, în condiţiile în care criza financiară s-a suprapus cu scăderea preţurilor imobiliare, astfel că în ţara noastră au fost înregistrate cele mai mari căderi de preţuri imobiliare din Europa, în timp ce în alte state corecţia preţurilor se materializase parţial într-o perioadă anterioară crizei economice.

Totuşi, Diosi era de părere că românii au nevoie de reglementări mai stricte la condiţiile de creditare, întrucât, în 2007-2008, când BNR a relaxat politica de creditare, mulţi şi-au luat credite pentru maşini scumpe şi pentru case, îndatorându-se foarte mult în perspectiva unor salarii mai mari şi a creşterii valorii imobilelor.

"Cred că a fost o greşeală comună, şi a băncilor, şi a populaţiei, şi a autorităţilor", a punctat şeful OTP, adăugând că, la nivelul băncii pe care o conduce, nivelul de credite neperformante s-a stabilizat din 2013, fără a mai înregistra creşteri.

În octombrie 2014, OTP Bank vindea trimestrial, de patru ani, pachete de credite neperformante, de nevoi personale şi garantate care înregistrează întârzieri la plată între 180 şi 250 de zile. Tot în acel moment, nivelul de credite în franci elveţieni restructurate scăzuse, în ultimii doi ani, de la 14% la 5%.

Diosi a explicat această situaţie, spunând că, în general, cei care au atras credite în franci au fost clienţi cu venituri mari care au pierdut diverse bonusuri pe perioada crizei şi ulterior au început să le recâştige, în timp ce alţii s-au obişnuit cu obligaţiile de plată mai mari, pentru că şi le-au permis.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. numai bnr tine de curs.Stai sa vezi prabusire cu tehnica asta.Pol huf sunt cu 2% mai jos si abia acu a intervenit banca centrala

    cu tot respectul vasilescu este un cretin daca el considera ca nu prea afecteaza cursul. cred ca cei d ela bnr au luat-o rau pe campii

    Cum e domnule Isarescu? Ce masuri ia BNR?

    1. ce masuri sa ia? atat depinde de BNR francul elvetian cat depinde de tine soarta francului.

    domnule Isarescu este numai vina BNR ca au ajuns astfel de credite pe piata cu dobanzi variabile dupa cum poftesc bancile comerciale, cu un cxurs manipulat de cei din BNR si banci , iansa fara a fi mentionate aceste lucruri si in contracte

    1. si ceine te a obligat sa iei credit in CHF? Tu cand cumperi ceva nu te documentezi inainte?

    isarescu tine o grena in mana cu cuiul scos .Cand va obosi stati sa vedeti distractie.Devalorizarea va fi brusca si dureroasa.Cine ii permite acestui om sa cheltuiascas din banii nostre sute de milioane(ni ci macar nu sunt ai nostri ei sunt imprumutati ) fara sa raspunda ? Alo guvernu ,senatul .presedentia? ce dracu inseamna asta cine raspunde? Protejam interesele bancilor pentru a retrage capitalul investit in anii buni?

    ati scris banca vine/cumpara

    ati intrebat si daca au inregistrat tranzatii cu CHF? spreadul este enorm, asta ati vazut? credeti ca e vreun debitor fraier sa isi mai plateasca ratele in CHF la pretul asta, chiar si in eventualitatea improbabila ca si le mai permite? 

    1. oricum make si echipa lui nu stiu ce este spread-ul asa ca nu te mai agita. este un ziar de cancan...

    Fratilor nu mai platiti. Nu suntem prosti. Un calcul simplu arata k mai bine stau cu chirie si salariu poprit 30% si tot imi ramane bani decat sa platesc rata. Sa se descurce banca cu cei 33% din salariu. K eu am si diurna pe care nu o poate opri.

    probabil va fi o noua palma pentru piata imobiliara.Stati sa vedeti apartamente executate si banci in faliment .Vai vai...bine ca am pamant la tara!!

    o greseala imensa.Nimeni din banca centrala nu se astepta la asa ceva.Panica este cuvantul care a cuprins Forex.Sunt in piata in acest moment ...totusi cerere mare pentru refugiu spune multe despre increderea in economie a investitorilor.Vedem ce face banca centrala este posibil ca elvetienii sa nu fi dorit sa-si lege barca se corabia care se scufunda!!

    este incredibil ceea ce s-a intamplat! 

    Eu am avut de ales in 2007 intre a lua un credit in EUR si unul in CHF, creditul in euro era mai scump insa avand in vedere ca nu il luam pentru 1 an sau doi am optat pentru moneda eur.

    BNR a avertizat mereu populatia si a sfatuit-o sa se imprumute in moneda in care isi castiga salariul, insa putini au fost cei care au ascultat. S-au bucurat la costuri mai mici la inceput, insa uitati ce se intampla in prezent. 

    Am gasit un articol aici din 2007 sau 2008 : cautati pe ziare.com articolul asta Majoritatea bancilor din Romania au renuntat la creditele in franci elvetieni, nu am putut posta link-ul/..

    Cred ca este mai mult decat relevant... si inca ceva: daca cursul CHF/RON ar fi fost acum undeva in jurul valorii de 1 leu, bancile si-ar fi asumat pierderea si cu asta basta.... problema este de fapt ca nimeni in tara asta nu stie sa piarda, toata lumea doreste sa castige/  

    Intrati pe biziday.ro si cautati articolul Prostia are întotdeauna un preţ. Acum, în franci elveţieni ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb