Băncile comerciale urmăresc egalizarea dobânzilor la creditele în lei şi valută potrivit lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, prezent la Conferinţa "Finanţarea Europeană - Oportunitate a Relansării Economice", organizată de Ziarul BURSA, domnia sa a precizat: "În ceea ce priveşte depozitele atrase probabil va fi destul de greu să ne apropiem de zona euro. La active, acolo unde indexarea se face la EURIBOR, unde avem nişte reguli clare din partea UE cum să folosim dobânzile, acest trend de creştere a dobânzii pe euro şi reducerea dobânzii pe lei va duce, într-un orizont de circa 18 luni, la o apropiere foarte mare a celor două dobânzi. Este important ca şi din partea Băncii Naţionale să apară o reducere a rezervei minime obligatorii la valută. Este important, de asemenea, să reducem operaţiunile cu numerar care sunt foarte costisitoare şi vom putea să avem dobânzi competitive, atât în lei cât şi în valută".
În opinia domnului Gheţea, în contextul egalizării dobânzilor oamenii se vor decide mai uşor ce tip de credite să contracteze. Preşedintele CEC Bank susţine creditarea persoanelor fizice în moneda naţională, "pentru ca acestea să nu fie expuse la riscul valutar".
Radu Graţian Gheţea consideră că EUROBOR-ul a fost ţinut la un nivel foarte jos, în anii de criză, în mod artificial de Banca Centrală Europeană, "fiind departe de nivelul de dobândă care ar trebui practicat într-o economie europeană activă", ca cea din 2007 în care EURIBOR se situa la 4% până la 6% pe an.
Pentru finalul acestui an domnul Gheţea estimează dobânda EURIBOR la 2% pe an.
În cadrul Conferinţei organizată de Ziarul BURSA, Radu Graţian Gheţea a specificat că Programul Prima Casă 4 va fi demarat în câteva zile menţionând că "sunt semne că lucrurile intră pe făgaşul normal".