ALERT / CONFERINŢA "DEZBATEREA NOULUI COD FISCAL" Darius Vâlcov: "Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, bazele ANAF nu permit"

Macroeconomie / 5 martie 2015

Darius Vâlcov: "Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, bazele ANAF nu permit"

Actualizare 16:34 Alex Jurconi, Federaţia PRO AGRO: "Reducerea TVA la carne va impulsiona vânzările cu circa 30%"

Reducerea TVA la 9% pentru produsele din carne va impulsiona vânzările din domeniu cu circa 30%, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Patronale PRO AGRO.

"Conform estimărilor noastre, în urma adoptării acestei măsuri benefice, vor scădea importurile şi va spori cu circa 200.000 tone carcasă vânzările pe piaţa internă. Pe termen mediu şi lung, pot fi create circa 15.000 de noi locuri de muncă în domeniu", a precizat domnia sa.

Preşedintele PRO AGRO şi-a exprimat speranţa ca reducerea TVA să fie agreată şi de parlamentari.

(A.T.)

---------------------

Actualizare 16:27 Cristian Agalopol, Citibank: "Piaţa de capital poate fi o sursă de finanţare credibilă pentru companiile româneşti"

Piaţa de capital poate fi, pe termen mediu, o sursă de finanţare credibilă pentru companiile româneşti, ca alternativă la actualul sistem bancar, consideră Cristian Agalopol, vicepreşedintele Citibank.

Domnia sa a subliniat că noul Cod Fiscal introduce pentru prima dată un mediu predictibil, dar că este nevoie şi de stabilitate pentru sectorul oamenilor de afaceri.

"Probabil că acest Cod Fiscal îmbunătăţit nu va mulţumi pe toată lumea într-o primă fază, dar am speranţa că nemulţumirile vor putea fi rezolvate pe parcurs", a menţionat domnul Agalopol, adăugând că a remarcat dorinţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi a Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) de a promova un dialog cu instituţiile pieţei de capital, astfel încât acestea să înţeleagă toate implicaţiile pe care Codul Fiscal le are în acest domeniu.

"Nu vedem niciun motiv ca acest dialog să nu continue, astfel încât să putem găsi formula optimă să aducem acele amendamente pentru stimularea investiţiilor pe piaţa de capital", a mai spus Cristian Agalopol.

(E.O.)

--------------

Actualizare 14:38 Mădălina Racoviţan, Consiliul Investitorilor Străini: "Ne dorim plafonarea tuturor contribuţiilor sociale"

România încă este foarte atractivă pentru investitorii străini, afirmă doamna Mădălina Racoviţan, reprezentant al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), arătând că unul dintre factorii de interes al acestora este capitalul uman din ţara noastră.

Domnia sa declară: "Am militat pentru schimbări, modificări legislative, cele din domeniul fiscal fiind de interes pentru investitorii străini. CIS a militat foarte mult pentru plafonarea şi reducerea contribuţiilor sociale".

Conform spuselor oficialului CIS, reprezentanţii acestei organizaţii nu pot sugera care ar fi nivelul rezonabil al cotelor contribuţiilor sociale, însă toate acestea ar trebui plafonate.

(A.V.)

------

Actualizare 14:26 Dan Schwartz, RSM Scot: "Noul Cod, mai degrabă o revenire la normalitate decât relaxare fiscală"

Proiectul noului Cod Fiscal aduce mai degrabă o revenire la normalitate decât o relaxare fiscală, a spus Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot.

Domnia sa a explicat: "Vorbim despre relaxare în condiţiile în care autorităţile propun eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei suplimentare. Aş spune că este o revenire la normalitate, în condiţiile în care aceste poveri suplimentare au făcut mult rău eonomiei".

Dan Schwartz atrage atenţia că din noul Cod sunt certe creşterea de taxe şi impozite pe clădiri şi doar posibile reduceri de TVA şi cotă unică, în funcţie de evoluţia încasărilor suplimentare la buget.

(A.T.)

----------

Actualizare 14:19 Alin Negrescu, KPMG: "Ar trebui introdusă taxarea inversă pentru importuri"

Modificările anunţate în proiectul noului Cod fiscal legate de Taxa pe Valoarea Adăugată sunt de natură tehnică şi vin să clarifice anumite aspecte care lăsau loc de interpretări, susţine Alin Negrescu, Tax Director KPMG.

Domnia sa este de părere că, pe lângă prevederile vizate de Codul fiscal aflat în dezbatere, ar trebui introdusă taxarea inversă pentru importuri, în prezent acest tip de impozitare fiind valabil doar pentru anumite categorii de societăţi.

De asemenea, domnul Negrescu consideră că "implementarea grupului de TVA", faţă de care ANAF este reticentă, "introducerea reprezentantului fiscal autorizat, precum şi simplificarea procedurilor specifice înregistrării în scopuri TVA" reprezintă alte măsuri care ar trebui să fie prevăzute în noul Cod fiscal.

Două prevederi necesare din punct de vedere fiscal ar fi introducerea posibilităţii de ajustare a bazei de impozitare a TVA colectate pentru facturi neîncasate după 12 luni de la data scadenţei şi abordarea dreptului de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de la contribuabilii inactivi, pentru această ultima potenţială măsură specialiştii făcând demersuri la Comisia Europeană în vederea obţinerii unei opinii tehnice, potrivit domnului Negrescu.

(E.O.)

------

Actualizare 13:47 Emanuel Băncilă, "Radu şi Asociaţii": "Multe modificări ale Codului Fiscal trebuie corectate"

Noul Cod Fiscal are foarte multe modificări pozitive, dar rămân

multe altele care trebuie corectate, a declarat Emanuel Băncilă, director executiv al casei de avocatură Radu şi Asociaţii SPARL. Conform spuselor sale, în cazul în care modificările în cauză nu vor fi corectate, ele vor avea impact negativ asupra contribuabilului.

Domnia sa a oferit spre exemplu penalitatea de nedeclarare. "Aceasta încurajează declararea, respectiv penalizarea suplimentară a celor care nu depun declaraţii fiscale", a afirmat Emanuel Băncilă, adăugând: "Ipoteza legală este criticabilă, întrucât nu se face o o distincţie între nedeclarare şi subdeclarare, intenţionată sau din eroare".

Domnul Băncilă a menţionat că, până acum, nu a fost găsită pentru această prevedere din Codul Fiscal o formulă coerentă.

(A.V.)

------

Actualizare 13:01 Dan Bădin, Deloitte: "Noul Cod Fiscal încurajează investiţiile antreprenoriale"

Proiectul noului Cod Fiscal încurajează investiţiile antreprenoriale, prin eliminarea impozitului pe dividend, apreciază Dan Bădin, Partener coordonator Tax & Legal în cadrul Deloitte România.

Domnia sa a declarat că noile prevederi aduc o schimbare majoră de mentalitate despre care spune că ar fi bine să fie păstrată şi în urma dezbaterilor parlamentare.

Analizând propunerile din Codul Fiscal, domnul Bădin apreciază că nu cresc foarte mult costurile pentru persoanele fizice autorizate şi persoanele individuale autorizate, iar costurile pentru angajatori se diminuează pe anumite categorii.

Reprezentantul Deloitte susţine că rămâne vie dezbaterea asupra echităţii impozitării şi distribuţiei veniturilor.

(A.T.)

---

Actualizare 12:43 Mircea Ursache, ASF: "Viitorul în finanţare este piaţa de capital"

Viitorul în finanţare este piaţa de capital, este de părere Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Domnia sa a subliniat că oamenii "scot banii de la saltea", evidenţiind creşterile randamentelor din domeniul fondurilor mutuale, comparativ cu cele din sectorul investiţiilor în produsele bancare.

"Ar fi foarte interesant de văzut, cu mutaţiile care au loc în companii, cum vor fi impozitaţi acţionarii minoritari dacă vor fi obligaţi să-şi vândă acţiunile (în cazul în care actionarii majoritari se vor retrage din societate) sau dacă firmele vor ajunge în lichidare", a spus domnul Ursache, subliind că ar fi nevoie de o scutire a profitului reinvestit şi în cazul instrumentelor financiare tranzacţionabile pe piaţa de capital.

Domnia sa este de părere că, printre altele, ar trebui să stimulăm investiţiile pe termen lung şi să atragem populaţia tânără printr-un program de genul |Prima casă", care să fie denumit "Prima investiţie".

(E.O.)

---

Actualizare 12:34 Florentina Şuşnea, Camera Consultanţilor Fiscali: "Cotele diferenţiate de impozit pentru microîntreprinderi - stimulent pentru investiţii"

Propunerea de modificare a Codului Fiscal, făcută de autorităţi în sensul introducerii de cote diferenţiate de impozit pentru microîntrprinderi, este un lucru foarte bun, prin care se doreşte stimularea investiţiilor companiilor mici şi mijlocii, respectiv o creştere a indicatorilor acestor entităţi, este de părere doamna Florentina Şuşnea, prim-vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali.

"Prin propunerea în cauză se încearcă, totodată, impunerea unui sistem de echilibru între microîntreprinderile cu salariaţi şi cele fără salariaţi", spune doamna Şuşnea, amintind că aceste cote diferenţiate sunt: 1% pentru microîntreprinderile cu mai mult de doi salariaţi, 3% pentru cele cu un salariat şi 3% plus o sumă fixă pentru cele fără salariaţi.

"Creşterea impozitului pe microîntreprinderile fără salariaţi este, de fapt, un stimulent pentru cele care au salariaţi, reprezentând o măsură care impulsionează creşterea locurilor de muncă", a precizat prim-vicepreşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali.

(A.V.)

--------------

Actualizare 12:21 Adrian Vascu, ANEVAR: "Vom pune la dispoziţia MFP o bază de date cu evaluările imobilelor"

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) va pune la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice (MFP) o bază de date cu detaliile rapoartelor de evaluare pentru clădiri şi terenuri.

Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, a declarat că, în acest moment asociaţia are în derulare un proiect pilot în acest sens şi estimează că de la 1 ianuarie 2016 primele date vor putea fi puse la dispoziţia ministerului.

Domnia sa a spus că modificările propuse de proiectul noului Cod Fiscal în domeniul impozitării clădirilor sunt pozitive: "Pentru prima dată, se propune impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţie, nu de proprietar. Astfel, va creşte impozitul pentru persoanele fizice care deţin blocuri de locuit sau birouri de exemplu. De asemenea, autorităţile locale vor putea avea valori impozabile clare, transparente şi verificabile".

Printre punctele slabe ale proiectului noului Cod preşedintele ANEVAR a menţionat impozitarea clădirilor mixte, care sunt numeroase şi pentru care este nevoie de prevederi mai clare şi menţinerea formulării "valori orientative stabilite prin expertiza întocmită de notarii publici". În opinia domnului Vascu, Codul trebuie să precizeze clar care sunt limitele acestei expertize, pentru a nu fi folosite, de exemplu, la exproprieri sau retrocedări.

(A.T.)

---

Darius Vâlcov: "Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, bazele ANAF nu permit"

Cel puţin în următorii doi ani, nu vom avea impozitare progresivă, întrucât bazele ANAF nu sunt atât de bine dezvoltate încât să suporte o astfel de taxare, a spus ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Domnia sa a declarat: "Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, cel puţin în următorii doi ani, pentru că bazele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală nu sunt capabile să suporte o astfel de impozitare".

Oficialul a reiterat că, până la finalul acestui an, vor fi reduse atât cota generală a TVA, de la 24% la 20%, cât şi taxa pe valoarea adăugată pentru produsele din carne, legume şi fructe, de la 24% la 9%. Totodată, vor fi reduse accizele şi va fi introdusă taxarea inversă în sectorul construcţiilor.

"Avem o companie numită România care, în ultimii 25 de ani, a avut de toate, mai puţin o viziune şi o strategie. Acum avem această viziune şi strategie", a mai spus ministrul de resort, subliniind că, în final, intenţia este că ţară noastră să depăşească media europeană a PIB pe cap de locuitor şi să ajungem la o creştere economică de peste 5%.

Darius Vâlcov a menţionat că, prin implementarea noului Cod fiscal, autorităţile doresc, printre altele, să scoată la lumină locurile de muncă ce se regăsesc acum pe piaţa ilegală.

Impactul bugetar al acestui cod va fi de 8 miliarde euro, pe o perioadă de cinci ani, punându-se accent pe intervalul 2015-1016, când impactul va fi de circa 16 miliarde lei.

Ministrul de resort a ţinut să precizeze că, din 2010 şi până în 2014, execuţia bugetară arată o creştere constantă de 12 miliarde lei pe an, evoluţie estimată şi pentru anii care urmează. Circa jumătate din această sumă va fi destinată, anual, măsurilor de relaxare fiscală, a anunţat ministrul Darius Vâlcov.

Domnia sa a mai spus, printre altele, că impozitele pe venit şi pe profit vor scădea, din 2019, la 14%, urmând ca şi contribuţiile sociale să fie reduse, atât la angajat, cât şi la angajator, potrivit proiectul de Cod fiscal, pus în dezbatere pe site-ul MFP.

(E.O.)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cu tine la butoane piata de capital este lipsita de supravghere si deci de incredere.

    Cucoana aia Susnea, de la Camera Consultantilor Fiscali, isi da cu parerea despre microintreprinderi, dar ea sarmana nu a avut in viata ei o afacere proprie. Atarnatori de salarii. Primarul infractor de la Slatina. acum ajuns ministru peste finante un imbecil ca si seful lui

    Eu propun ca impozitul forfetar pentru microintreprinfrti sa-l plateasca domnul Ponta din salariul de 7000 de euro al sotiei ca si asa face umbra degeaba in parlamentul European. daca nu-i ajunf totusi banii, ar putea sa subventioneze acest impozit forfetar si tata socru ca a furat destul si asta. Mai poate contribui familia Basescu cu ambele odrasele, Elena Udrea, Cocos, Dragnea, chiar si noul presedinte al tarii ca si asa nu prea si-a explicat foarte vlar modul in care a dobandit atatea imobil dintr-o leafa de profesoras de fizica si una de profesoras de engleza. Codul asta baga pe sub usa o gramada de taxe si impozite. Cat despre cei cu bani multi, astia scapa de plata dividentelor. Curat guvern de orientare socialista

    Darius Vâlcov: "Şi dacă am dori, nu am putea avea impozitare progresivă, bazele ANAF nu permit" 

    Schimbati bazele, ca nu sunt bune; sau plecati voi, ca nu sunteti buni de nimic. 

    1. Stimate domnile Valcov o baza da date este un instrument prin care datele care sunt acolo stocate pot telor accesate prin intermediul functiilor procedurilor sau pachetelor care implementeaza un anumit logaritm. Acest lucru este cunoscut absolventilor de liceu. Ce o Sa spuna domnul Treichl acum? Sa-I dam spa la moara din plin ca suntem o natie de brute?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb