ALERT/ CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" - A VI-A EDIŢIE Enache Jiru, MFP: "Orice investiţie a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investiţii va fi tratată în afara bugetului de stat"

Emilia Olescu
Piaţa de Capital / 25 septembrie 2017

Enache Jiru, MFP: "Orice investiţie a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investiţii va fi tratată în afara bugetului de stat"

Actualizare 13:29 Adrian Vasilescu, BNR: "Ar fi bine dacă FSDI ar fi caimacul pe cafeaua naturală la care râvnim"

O mare problemă pe care o are ţara noastră este "puţinătatea investiţiilor", a subliniat Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), menţionând că, pentru dezvoltarea economiei, România are nevoie de legi înţelepte, de instituţii puternice şi eficiente şi de echipe performante.

"Din păcate, nu avem nici prea multe legi înţelepte, nici prea multe instituţii puternice şi eficiente şi nici prea multe echipe performante", a completat reprezentantul Băncii Centrale.

Adrian Vasilescu a făcut referire la Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), precizând că "ar fi foarte bine dacă FSDI ar fi caimacul pe cafeaua naturală pe care o aşteptăm cu toţii şi la care râvnim. Dar, ca să fie caimac, sunt foarte multe lucruri de făcut. Deocamdată vorbim despre proiectul FSDI, încă nu ştim dacă el va deveni realitate. Sunt opinii contra şi, din câte am înţeles, sunt şi avize negative". Domnul Vasilescu a concluzionat că un astfel de fond are două meniri - să adune bani şi să îi plaseze pentru a-i înmulţi. Domnia sa a dat ca exemplu ideal Fondul Suveran de Investiţii din Norvegia.

(E.O.)

-----

Actualizare 12:22 Gheorghe Piperea: "BVB - covârşită de reprezentanţi ai sistemului bancar"

Statul susţine băncile de ani de zile, prin diverse metode, a spus avocatul Gheorghe Piperea, precizând că afirmaţia potrivit căreia statul nu a ajutat băncile din ţara noastră este falsă.

Specialistul a menţionat: "Faptul că statul a susţinut în repetate rânduri băncile, în ultimii ani, s-a transformat într-un levier. Fără programul Prima Casă, nu am fi ajuns la un total al creditelor ipotecare mai mare decât cel din 2008. Băncile sunt blocate în două tipuri de produse - creditele date statului şi municipalităţilor şi creditele de retail garantate de stat. În aceste condiţii, investitorii preferă să ocolească băncile, utilizând creditele furnizor şi împrumutându-se intra grup, decât să apeleze la bănci, iar acest lucru este rău, pentriu că economia are nevoie de sistem bancar. Băncile trebuie să înveţe cum să finanţeze economia".

În opinia avocatului Piperea, un concurent al sistemului bancar în finanţarea investiţiilor ar putea fi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care oferă, în primul rând, transparenţă, dar şi un randament semnificativ mai mare al plasamentelor în comparaţie cu dobânzile practicate la depozite, care, în opinia avocatului, reprezintă mai degrabă "o sancţiune". Avocatul Piperea spune că ar trebui ca statul să înceapă să mărescă progresiv pachetele de titluri de stat pentru investitori, banii trebuind investiţi în titluri de stat, nu în depozite bancare.

Printre altele, Gheorghe Piperea a mai menţionat: "Melanjul acesta dintre sistemul bancar şi piaţa de capital este foarte nociv. BVB este covârşită de reprezentanţi ai sistemului bancar. Nu cred că acest sector îşi doreşte în acest moment un concurent în persoana BVB".

(E.O.)

------

Actualizare 11:40 Mircea Ursache, ASF: "Schimbările privind realizarea pieţei unice de capital sunt majore, deja"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează, de patru ani, împreună cu colegii din Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) la realizarea pieţei unice de capital, afirmă Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, menţionând că, în ce ne priveşte, schimbările sunt majore deja, "pe o legislaţie care nu e deloc uşoară, mai ales de digerat de jucătorii români din piaţă".

Domnia sa declară: "Perspectiva Directivei MiFID II, care va intra în dezbatere în Parlament, ne pune în situaţia de a gândi acum ultimele modificări şi amendamente pe care să le aducem astfel încât legislaţia europeană să fie uşor de digerat de piaţa românească. Mai mult, cred că vom încerca, prin legislaţia secundară, în urma aplicării MiFID II, o nouă abordare a pieţei de capital, care să fie mult mai uşor de implementat".

Oficialul ASF mai aminteşte că tendinţele actuale la nivel european, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a ieşi din UE (Brexit), sunt relocarea Autorităţii Bancare Europene (EBA) de la Londra spre Frankfurt, ceea ce a pus în discuţia statelor membre ale UE problema sinergiei între EBA şi EIOPA, adică între reglementatorul pieţei bancare şi cel al asigurărilor şi pensiilor private, în paralel cu consolidarea de sine stătătoare a unor puteri pe care să le aibă ESMA.

"Este evident că încercările din ultimii ani de a crea acest melanj în România, pe o legislaţie mai mult decât originală, nu sunt model european. ESMA şi piaţa europeană de capital merg pe un drum consolidat în care o mare parte, fundamentală, din problemele supravegherii, controlării şi reglementării pieţei să se facă în mod unitar în cadrul organismului european", precizează domnul Ursache, menţionând că acest proces, care se va încheia în 2019, va aduce României "avantaje uriaşe" pentru libera circulaţie a capitalurilor, pentru transparenţa tuturor operaţiunilor din piaţa de capital, respectiv pentru guvernanţa de care au nevoie toate entităţile supravegheate din piaţă.

(A.V.)

--------

Orice investiţie care va fi realizată de Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va fi tratată în afara bugetului de stat, a spus Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), menţionând că acesta este principiul de bază al noului fond.

Printre altele, domnia sa a precizat: "Scopul FSDI este acela de a investi în proiecte noi, unul dintre principii fiind ca proiectele dezvoltate să fie profitabile, să producă dividende. FSDI va trebui să acţioneze ca orice acţionar privat prudent, încă de la început fiind stabilit că acest fond trebuie să fie clasificat în afara bugetului de stat".

Conducerea FSDI va fi absolut independentă, având drept de decizie asupra tuturor activelor şi pasivelor, fără nicio ingerinţă din partea acţionarului, a mai spus Enache Jiru.

Un număr de 27 de companii urmează să treacă din portofoliul statului în cel al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, după înfiinţarea acestei noi structuri. Potrivit reprezentangtului MFP, printre principalele criterii în baza cărora au fost selectate cele 27 de societăţi comerciale se n umără nivelul cifrei de afaceri în ultimii cinci ani. De asemenea, companiile respective nu trebuie să fie deja supuse altor supraveghetori şi reglementatori.

Capitalul social al FSDI va fi alcătuit prin aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni deţinute de stat la societăţile rentabile din portofoliul său, precum şi prin aport în numerar, în valoare de 1,85 miliarde lei, din privatizare, potrivit reprezentanţilor MFP. Capitalul în numerar va fi vărsat în termen de trei ani de la constituirea FSDI, la cerere, în funcţie de necesităţile de investiţii ale acestuia. La început, statul va aloca 50 de milioane de lei, pentru costurile de funcţionare necesare în primii ani.

În prezent, proiectul de constituire a FSDI se află în stadiul de consultare şi avizare internă, fiind transmis Institutului Naţional de Statistică, pentru a fi transmis către Eurostat, conform procedurilor.

Enache Jiru a vorbit şi despre emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie pe care Ministerul Finanţelor Publice urmează să o deruleze, începând din acest an, prin trezorerie. "În trimestrul al patrulea din acest an vom diversifica acest tip de instrument prin trezorerie, prin emiterea unor certificate de trezorerie pe diferite maturităţi", a spus domnia sa, adăugând că Programul Fidelis, lansat în 2015 pe piaţa de capital, va continua. Acesta presupune emisiunea de titluri de stat pentru populaţie. Potrivit MFP, veniturile obţinute din deţinerea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal. Termenii şi condiţiile financiare aferente fiecărei emisiuni vor fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si cine o sa faca ca "proiectele dezvoltate sa fie profitabile si sa produca dividende" ca voi duceti lipsa de specialisti. In schimb, numiti in functii tot felul de neaveniti dar cu spate sustinut politic! Asa se va intampla si aici si se va alege praful de miliardele alea.

    Ati plecat de la ipoteza falsa ca veti fi in stare sa produceti proiecte profitabile! 

    1. Devine tot mai clar ca acest fond va fu creat pentru a sifonare si mai facila a banilor... poate atunci ni se va spune ca nu sunt de la buget.. sunt de la fond...eee, ce naivi incepem sa devenim acceptant toate aceste scheme...

    cum, Doamne iarta-ma?????? cica: "Conducerea FSDI va fi absolut independentă, având drept de decizie asupra tuturor activelor şi pasivelor, fără nicio ingerinţă din partea acţionarului, a mai spus Enache Jiru." - adica va raspunde "decat" in fata lui Dragnea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb