ALERT / CONFERINŢA ZIARULUI BURSA PRIVIND DEZVOLTAREA PIEŢEI DE CAPITAL Marius Dan, Franklin Templeton: "Prin listarea secundară a FP, vrem să atragem investitori care nu au plasamente în România"

Piaţa de Capital / 9 septembrie 2014

Marius Dan, Franklin Templeton: "Prin listarea secundară a FP, vrem să atragem investitori care nu au plasamente în România"

Adrian Lupşan, Certinvest: "Este nevoie de crearea unei pieţe de obligaţiuni private pentru IMM-uri"

Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Directorul general al BVB să-şi publice salariul şi schimbările din organigramă"

Cristian Agalopol, Depozitarul Central: "Avem nevoie urgentă de o contraparte centrală"

Sobolewski: "Reglementarea pieţei de capital este importantă pentru ca mediul de afaceri să găsească finanţare"

Andre Cappon, CBM Group: "Creşterea investiţiilor gospodăriilor, o provocare pentru România"

Dana Ionescu, Raiffeisen Bank: "BVB funcţionează ca instrument de finanţare pentru companii"

Marian Miluţ, Prefab: "Bursa nu funcţionează în România, în mod clar"

Parteneriatul Sibex - Athex, implementat din luna noiembrie

Radu Toia: "Atragerea banilor populaţiei şi ai antreprenorilor autohtoni, şansa dezvoltării pieţei noastre de capital"

Ursache, ASF: "Scandalurile din piaţa de capital scad atractivitatea sectorului"

Nicolescu: "Companiile din energie să nu mai facă lobby la Bruxelles împotriva consumatorilor români de gaze"

Valentin Lazea, BNR: Trebuie grăbită trecerea bursei de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergent

Nicolescu: "Listările Complexului Oltenia şi Hidroelectrica, în 2015"

--------

Actualizare 15:00 Marius Dan, Franklin Templeton: "Prin listarea secundară a FP, vrem să atragem investitori care nu au plasamente în România"

Prin listarea secundară a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa din Londra vrem să atragem cerere suplimentară pentru acţiunile noastre din partea investitorilor care nu au plasamente în România, afirmă Marius Dan, Investor Relations Manager la Franklin Templeton.

Domnia sa menţionează că sunt foarte mulţi investitori instituţionali care nu şi-au deschis conturi în România, dintr-un motiv sau altul, pe care FP vrea să-i atragă prin această listare.

Marius Dan a precizat că listarea secundară a FP la Londra va avea loc la finele acestei luni sau la începutul lunii octombrie, ţinând cont de sezonalitatea pieţelor financiare şi de calendarul politic actual.

Reprezentantul Franklin Templeton subliniază că, prin listarea la Londra, companiile din portofoliul FP vor fi vizibile pentru investitorii străini.

(A.V.)

--------

Actualizare 13:58 Adrian Lupşan, Certinvest: "Este nevoie de crearea unei pieţe de obligaţiuni private pentru IMM-uri"

Adrian Lupşan, director de dezvoltare la Certinvest, a subliniat nevoia unei pieţe de obligaţiuni private, urmată de crearea unor platforme de tranzacţionare a acestor obligaţiuni, după exemplele de success ale altor pieţe, precum Germania, Italia şi Spania.

Printr-o piaţă de obligaţiuni private, instituţiile mici si mijlocii ar putea să obţină finanţarea de care au nevoie, spune Adrian Lupşan.

Domnia sa aprobă faptul că piaţa noastră de capital a crescut mult în ultimii ani, însă precizează că încă este nevoie ca accentul să se pună asupra găsirii de soluţii pentru sprijinirea IMM-urilor.

Adrian Lupşan a mai spus: "Anul trecut am avut parte de poveşti frumoase dar şi mai puţin frumoase în piaţa noastră de capital". Directorul de dezvoltare de la Certinvest aminteşte de cazul Adeplast, pe care îl cataloghează ca un eşec al pieţei româneşti, care a condus la scăderea încrederii investitorilor în piata noastră de capital.

Adrian Lupşan concluzionează spunând ca România are resurse pentru finanţarea IMM-urilor.

(G.M.)

------

Actualizare 13:33 Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Directorul general al BVB să-şi publice salariul şi schimbările din organigramă"

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat că BVB trebuie să facă un exerciţiu de transparenţă şi să publice schimbările din organigramă şi salariul directorului general. Domnia sa susţine că, dacă BVB ar fi un exemplu de transparenţă şi de bună guvernanţă corporativă, atunci piaţa noastră de capital ar atrage mai mulţi emitenţi.

Domnul Paul a mai precizat: "Piaţa de capital ar trebui promovată ca sursă de finanţare. Or, BVB nu face acest lucru. Sau, dacă o face, nu este eficientă, întrucât nu atrage noi emitenţi (n.r. în afara companiilor de stat). O altă cauză ar mai fi si mentalitatea antreprenorilor autohtoni, care doresc să se listeze, dar companiile să rămână în continuare 100% ale lor".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor susţine că piaţa află târziu de regulamentele şi noile proiecte care trebuie implementate într-un interval de timp relativ mic şi consideră că disputele dintre BVB şi Depozitarul Central pe implementarea acestor proiecte nu-şi au rostul, întrucât Bursa este acţionar al Depozitarului şi poate face ca lucrurile să meargă în direcţia dorită.

(A.T.)

---------

Actualizare 13:32 Cristian Agalopol, Depozitarul Central: "Avem nevoie urgentă de o contraparte centrală"

Piaţa noastră de capital are nevoie urgentă de o contraparte centrală, întrucât suntem una dintre puţinele pieţe europene care nu au o astfel de entitate, este de părere Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central.

Domnul Agalopol a evidenţiat diferenţa dintre valoarea tranzacţiilor realizate în 2007-2008 - când media zilnică de tranzacţionare era de 15 - 20 de milioane de euro, în condiţiile în care atunci nu aveam Fondul Proprietatea şi companii de stat listate - şi cea de acum, când avem tranzacţii de 8-12 milioane de euro pe zi.

"Cererea din piaţă depinde foarte mult de modul în care piaţa de capital îşi gestionează riscurile, atât în faza de tranzacţionare, cât şi în etapa de post tranzacţionare", susţine preşedintele Depozitarului Central, apreciind că autorităţile de profil trebuie să ştie să colaboreze cu jucătorii din piaţă: "Sunt îngrijorat de cum noi, ca piaţă, încercăm să rezolvăm unele probleme prim intermediul presei, unele dintre probleme fiind necesar să fie soluţionate intre instituţiile din sector".

Domnia sa a subliniat că sectorul este invadat de proiecte pentru implementarea cărora autorităţile din domeniu încearcă să găsească soluţii.

Regulamentul Depozitarelor Centrale, aprobat la nivel european, care va intra în vigoare din 17 septembrie, nu aparţine doar Depozitarelor, ci şi Burselor şi contrapărţilor centrale, mai spune domnia sa, adăugând că, în aceste condiţii, este important ca BVB, Depozitarul Central şi ASF să ducă la îndeplinire reglementarea pieţei.

"Riscurile principale în îndeplinirea regulamentelor ţin de modul în care investitorii, clienţii îşi pot customiza regulamentele şi modul în care interacţionează cu piaţa de capital", a mai apreciat Cristian Agalopol, precizând că este foarte important ca piaţa noastră de capital să se afle pe lista pieţelor emergente.

Încercăm un calendar de implementare pentru toate proiectele din piaţa de capital, a mai spus domnia sa, considerând foarte importante discuţiile care ar trebui să aibă loc periodic cu agenţiile de rating, întrucât investitorii se lovesc de o întreagă birocraţie în momentul în care fac demersuri să-şi desemneze un agent fiscal, la noi.

Infrastructura pieţei de capital trebuie schimbată, având nevoie de nou soft, reiterează Cristian Agalopol, subliniind că toate proiectele din piaţă "se lovesc de o infrastructură care nu poate acomoda tate proiectele într-un timp confortabil pentru participanţi".

O altă modificare ce ar trebui făcută în acest sector este modul de decontare a cash-ului, care ar trebui făcută ori în conturile BVB, ori în conturile Depozitarului Central, în prezent decontarea cash-ului făcându-se prin băncile de decontare.

(E.O.)

---------

Actualizare 13:31 Sobolewski: "Reglementarea pieţei de capital este importantă pentru ca mediul de afaceri să găsească finanţare"

Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti consideră că reglementarea pieţei de capital româneşti este extrem de importantă pentru ca investitorii şi antreprenorii să caute şi să găsească finanţare în piaţă.

Tocmai de aceea, potrivit domniei sale, eliminarea celor opt bariere este necesară pentru dezvolarea pieţei româneşti de capital.

"Obiectivul bursei este să facă piaţa noastră de capital mult mai atractivă pentru investitori", spune Ludwik Sobolewski, care continuă: "Măsurile ce s-au luat până în prezent sunt într-adevăr semnificative, însă noi pregătim şi alte proiecte.

CEO-ul Bursei a mai declarat: "Lichiditatea pentru cele două companii româneşti listate la Londra este mai mare pentru că piaţa noastră lucrează conform standardelor europene. Totuşi, pe piaţa românească există o lipsă de produse competitive, tocmai de aceea companiile care s-au listat nu folosesc piaţa cum trebuie".

Bursa doreşte crearea de produse noi, cu randament şi risc bun, potrivit lui Ludwik Sobolewski.

Domnia sa a adus în discuţie şi măsurile ce se vor implementa de la 6 noiembrie. Astfel, Sobolewski spune: "Prin separarea sistemului de tranzacţionare de cel de post-tranzacţionare şi decontarea tranzacţiilor bursiere, după două zile vom putea compara piaţa de capital din România, nu numai cu cea de la Londra, dar cu orice altă piaţă. Sperăm că separarea şi decontarea vor avea un efect pozitiv asupra volumelor tranzacţionate".

CEO-ul bursei conchide: "Dorim să creştem nivelul discuţiilor cu oamenii de afaceri, dar mai ales să punem accentul pe segmentul de retail. Chiar dacă purtăm discuţii continue cu investitorii străini, nu uităm de cei individuali".

(G.M.)

------------

Actualizare 13:15 Andre Cappon, CBM Group: "Creşterea investiţiilor gospodăriilor, o provocare pentru România"

Când o ţară este săracă şi afectată de corupţie, pieţele nu au credibilitate, iar, drept urmare, persoanele fizice îşi plasează economiile în investiţii lichide, spune Andre Cappon, preşedintele firmei de consultanţă "The CBM Group" Inc. din New York. Domnia sa precizează că, în acest moment, provocarea cu care se confruntă România este creşterea investiţiilor gospodăriilor în pieţele de capital, în condiţiile în care majoritatea economiilor acestora se regăsesc în numerar şi conturi bancare.

În opinia reprezentantului "CBM Group", pentru accelerarea investiţiilor în piaţa de capital sunt necesare măsuri precum taxarea favorabilă a veniturilor din investiţii, aplicarea unui program credibil de atragere a investitorilor, dezvoltarea sistemului pensiilor facultative (Pilonul III de pensii), crearea unei industrii competitive de management al activelor, respectiv soluţii de investiţii low cost (fonduri pasive, ETFuri).

(A.V.)

-------

Actualizare 12:32 Dana Ionescu, Raiffeisen Bank: "BVB funcţionează ca instrument de finanţare pentru companii"

Deşi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are volume reduse de tranzacţionare, aceasta reuşeşte să funcţioneze ca instrument de finanţare pentru companii, a declarat Dana Mirela Ionescu, director Pieţe de Capital şi Investment Banking din cadrul Raiffeisen Bank. "IPO-ul Electrica demonstrează acest lucru", a subliniat domnia sa.

Dana Mirela Ionescu a ţinut să menţioneze că în economia reală sunt probleme, dar piaţa noastră de capital are acum infrastructura necesară astfel încât companiile să se poată lista şi să obţină fondurile necesare pentru dezvoltare.

Oficialul Raiffeisen a menţionat progresele pieţei noastre de capital din ultimii zece ani şi a enumerat, la capitolul probleme de rezolvat, împrumuturile de acţiuni, clarificarea statutului pieţei Rasdaq, îmbunătăţirea cadrului fiscal.

(A.T.)

-------

Actualizare 12:27 Marian Miluţ, Prefab: "Bursa nu funcţionează în România, în mod clar"

Piaţa de capital din ţara noastră nu funcţionează în mod clar, pentru că nu sunt bani pe bursă, opinează Marian Petre Miluţ, preşedintele Prefab, care a subliniat: "Investitorii sunt alungaţi dacă mediul de afaceri este neprietenos, iar în România mediul de afaceri a revenit la stadiul de acum 15 ani, este neprietenos şi nepredictibil".

Domnia sa a subliniat că, în ultimii ani, preţul carburanţilor s-a dublat, utilităţile s-au scumpit, a fost implementată "taxa pe stâlp", măsurile de acest gen făcând ca mediul investiţional de la noi să fie nepredictibil şi instabil.

Elementar pentru un antreprenor este să se poată capitaliza de pe bursă, nu să transfere pachete de acţiuni, spune domnul Miluţ, care sublinaiză că economia românească va funcţiona atunci când capitalul autohton va fi susţinut.

Acum, nimic nu se mai potriveşte în România şi de aceea nu există interes pe piaţă, a mai spus Marian Miluţ.

Domnia sa consideră că fondurile europene reprezintă "un fiasco", antreprenorii români neputând accesa bani europeni din cauza "formalismului nebun din administraţie", care "ar trebui să înceteze".

"Noi nu putem să mergem înainte, în esenţa banilor, a pieţei de capital, a sistemului financiar, dacă nu susţinem baza, adică întreprinderile", spune preşedintele Prefab, adăugând: "Nu poţi face bani din bani. Această bulă, de a face bani din bani, a distrus economia mondială".

Ţara noastră ar trebui să aibă un PIB de 400-500 de miliarde de euro, dar trebuie ajutată, mai opinează domnia sa, adăugând: "Nu putem produce bani într-o piaţă ostilă pentru mediul de afaceri".

Marian Petre Miluţ nu recomandă antreprenorilor să investească la Bursa de Valori Bucureşti, subliniind că încrederea oamenilor de afaceri în statul român este zero.

"Compania mea, Prefab, care este listată la categoria întâi pe Bursă, a fost păgubită la Deveselu (n.r. unde Prefab are calitatea de furnizor de materiale de construcţii). Statul român şi statul american nu mi-au dat banii. (...) Mi s-a motivat că au mutat responsabilităţile pe o firmă din Turcia".

În acest context, domnul Miluţ spune că Electrica, societate de stat listată la bursă, nu are credibilitate în faţa investitorilor.

Domnia sa mai este de părere că, pe lângă legislaţia instabilă şi incertitudinea oamenilor de afaceri că-şi vor recupera banii investiţi, evenimentele de pe scena politică (mai precis conflictul dintre preşedintele ţării, şeful Guvernului şi cel al Senatului) reprezintă un alt motiv de neîncredere pentru investitorii care ar putea dezvolta afaceri la noi.

(E.O.)

---------

Actualizare 11:32 Parteneriatul Sibex - Athex, implementat din luna noiembrie

Parteneriatul Sibex - Athex (Bursa din Atena) va fi implementat din luna noiembrie, conform afirmaţiilor domnului Dimitris Karaiskakis, director de operaţiuni al Athens Exchange SA.

Astfel, în noiembrie va fi făcut transferul către noul serviciu de clearing şi tranzacţionare pus la dispoziţie prin acest parteneriat.

În primele zile din luna noiembrie vor avea loc sesiunile generale de testare a sistemului, iar din 10 noiembrie acesta va fi lansat în mod oficial.

La începutul lunii februarie, Bursa din Sibiu şi grupul care controlează Bursa din Atena - Athex Exchanges Group (Athex) - au semnat un act de cooperare, prin care bursa autohtonă accesează şi serviciile de contraparte centrală ale grecilor.

În urma parteneriatului, piaţa sibiană va fi deschisă către noi produse. Brokerii locali vor putea promova serviciul Xnet - care oferă acces la peste 17 pieţe, 2400 de acţiuni, 700 ETF-uri.

În plus, va exista o platfomă comună: Bursa din Atena - Sibex, pe care poate fi accesată piaţa românească alături de produse din Grecia şi Cipru.

(A.V.)

-------

Actualizare 11:22 Radu Toia: "Atragerea banilor populaţiei şi ai antreprenorilor autohtoni, şansa dezvoltării pieţei noastre de capital"

Dezvoltarea pietei româneşti de capital poate avea loc doar prin noi înşine, consideră Radu Toia, vicepreşedinte executiv SIF3, fost director de autorizare şi reglementare al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa apreciază că şansa pieţei noastre de capital stă în atragerea de resurse interne: "Plasarea banilor populaţiei cât şi ai antreprenorilor interni pe bursă va conduce la crearea unui miez dur pentru piaţa românească de capital". Investitorii străini vin ghidaţi de un interes speculativ dar pleacă atunci când apare un conflict sau o problemă, mai spune Radu Toia.

Vicepreşedintele SIF3 este de părere că obiectivul numărului unu al pieţei noastre de capital trebuie să fie listarea afacerilor private. "Pană acum, au fost puţine cazuri de astfel de listări, iar companiile nu s-au putut dezvolta".

Potrivit domniei sale, principala problemă pe care o întâmpină listarea de companii private este mentalitatea de respingere a transparenţei. "Nu este un lucru facil să asiguri transparenţă, însă doar aşa se poate constitui o alternativă la piaţa bancară", a mai declarat Radu Toia, care a adăugat: "Pentru dezvoltarea pieţei este nevoie, în primul rând, de cultură şi instruire investiţională. În al doilea rând, pentru ca societăţile private să se listeze, ar trebui să aibă parte de anumite facilităţi fiscale".

Conform domnului Toia, SIF3 face eforturi pentru aducerea companiilor pe bursă." Dacă fiecare investitor ar reuşi să aducă măcar un emitent pe bursă, s-ar simţi contribuţia la dezvoltarea pieţei noastre de capital", conchide vicepreşedintele SIF3.

(G.M.)

-----

Actualizare 11:06 Ursache, ASF: "Scandalurile din piaţa de capital scad atractivitatea sectorului"

Scandalurile care au avut loc în ultima vreme în piaţa de capital, "atitudinile bulevardiere şi bătăliile personale" reduc atractivitatea sectorului, spune Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa a subliniat că reglementările ASF trebuie să rezolve într-o măsură mai mare problemele din domeniu, pentru a opri "orice derivă a pieţei" şi pentru a disciplina acest sector.

"Sancţiunile de până acum vor continua pentru cei care încalcă reglementările pieţei", a dat asigurări domnia sa, subliniind că ASF nu se va ocupa de conflictele de tip "can-can" din piaţă şi că ţara noastră va trebui, în anii următori, să se supună unei reglementări europene, nu naţionale.

Piaţa de capital a început să devină neproductivă ca urmare a suprareglementării ei, a mai afirmat Mircea Ursache, adăugând că Autoritatea pe care o reprezintă face demersuri pentru transformarea legislaţiei din domeniu.

"Toate adăugirile la lege nu au făcut decât să împovăreze piaţa", a conchis domnia sa, precizând că, până în prezent, a fost abordată legislaţia secundară privind cele opt bariere, în vederea îmbunătăţirii ei, urmând să se lucreze şi pe legislaţia primară din domeniu. De asemenea, există demersuri pentru reglementarea pieţei Rasdaq.

Recent, a fost adoptat un document prin care România s-a racordat la o măsură legislativă adoptată în SUA cu privire la prevenirea evaziunii fiscale din pieţele de frontieră. Totodată, ASF a analizat un proiect transmis de BNRcare prevede redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit, documentul fiind tratat pentru instituţiile financiare din piaţa de capital, potrivit domnului Ursache, care a menţionat că Autoritatea pe care o conduce a stabilit cu BNR ca, la nivelul ASF, să existe un fond de rezoluţie destinat exclusiv instituţiilor financiare.

(E.O.)

---------

Actualizare 10:59 Nicolescu: Companiile din energie să nu mai facă lobby la Bruxelles împotriva consumatorilor români de gaze

Ministrul delegat pentru energie a declarat în urmă cu puţin timp că roagă public cele câteva companii din energie să nu mai facă lobby intens la Bruxelles împotriva consumatorilor români de gaze.

Domnia sa a precizat că aceste companii, cărora nu a vrut să le divulge numele, ar face mai bine să-şi cheltuiască banii pe altceva decât pe acţiunile de lobby care au ca scop împiedicarea ţării noastre de a îngheţa calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie timp de doi ani.

(A.T.)

--------

Valentin Lazea, BNR: Trebuie grăbită trecerea bursei de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă

Banca Naţională a României (BNR) sprijină Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în procesul de eliminare a celor opt bariere care stau în calea dezvoltării acesteia, respectiv pentru ca ratingul pieţei noastre de capital să fie ridicat de la "piaţă de frontieră" la "piaţă emergentă", conform afirmaţiilor domnului Valentin Lazea, economist-şef al BNR.

Domnia sa a menţionat că fondurile disponibile la nivel mondial pentru o piaţă emergentă sunt mult mai mari comparativ cu cele pentru una de frontieră. Potrivit estimărilor din domeniu, spune domnul Lazea, în lume sunt disponibili 1.400 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, iar pentru cele de frontieră - numai 50 de miliarde de dolari.

Lichiditatea bursei noastre este mai mică faţă de cea a pieţelor din Ungaria sau Cehia, spre exemplu, din cauza acestei poziţionări ca piaţă de frontieră, a subliniat domnul Lazea.

Oficialul BNR a precizat că au fost făcute unele progrese în vederea eliminării celor opt bariere, precum faptul că ASF a fost de acord să reducă unele comisoane, iar obligativitatea angajării unui consultant fiscal pentru deschiderea unui cont a fost eliminată. "Mai rămân măsuri de luat, inclusiv modificarea Codului fiscal", a subliniat Valentin Lazea.

Domnia sa a declarat că trebuie grăbită trecerea de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, iar acest lucru va atrage, de asemenea, mai multe IMM-uri la BVB. "Listarea IMM-urilor este un proces gradual: mai întâi apar companiile mari. IMM-urile nu vor veni la bursă până când piaţa nu va fi suficient de mare, de lichidă", a atras atenţia reprezentantul BNR.

(A.V.)

-------

Nicolescu: "Listările Complexului Oltenia şi Hidroelectrica, în 2015"

Departamentul pentru Energie va continua programul de listări cu societăţile Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica, a declarat ministrul de resort Răzvan Nicolescu.

Domnia sa a precizat că îşi doreşte ca cele două societăţi să fie listate în 2015: "La Complexul Oltenia aşteptăm să se finalizeze evaluarea resurselor de cărbune. Estimez că la finalul semestrului I al anului viitor ar putea avea loc IPO-ul. La Hidroelectrica aşteptăm să iasă din insolvenţă, iar eu doresc ca şi această listare să poată avea loc în 2015".

Ministrul delegat pentru Energie a subliniat că principalele obiective ale domniei sale sunt finalizarea strategiei energetice, eficientizarea şi transparentizarea companiilor energetice de stat. În acest context, Răzvan Nicolescu a comentat: "Listările de până acum au ajutat societăţile energetice controlate de stat să implementeze regulile de guvernanţă corporativă şi să fie mai transparente. Piaţa de capital reprezintă o modalitate bună de finanţare a necesarului companiilor. Pentru următorii zece ani, am identificat un necesar investiţional de 4-5 miliarde de euro pe an la nivelul întregului sector energetic".

Domnia sa a menţionat că aceste sume estimate sunt necesare nu numai pentru obiective noi, ci pentru modernizări şi reabilitări de reţele electrice şi de gaze şi pentru unităţile existente de producţie.

Ministrul Energiei apreciază că societăţile energetice de stat au un potenţial investiţional anual de circa 2 miliarde de euro. Investiţiile programate în 2014 de aceste companii ating suma de 1,3 miliarde de euro.

(A.T.)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. a iesit din barlog penalul, protectorul gastilor mafiote din jurul sif-urilor. chiar el vorbeste despre scandaluri. ne da studiul de impact care a justificat masura ASF care a permis protejarea actualelor conduceri penale ale SIF-urilor? totusi nu exista nici un ziarist sa-l intrebe asta.

    1. dar de dan paul ce zici? le cam spune pe sleau. S-o fi saturat de prostiile lui sobo?

    oare asta a inteles Dan Paul, ca nu vin investitorii din cauza ca Sobolewski nu isi face public salariul ?

    Hahahahaha  

    Pai toata lumea stie cat castiga polonezul 

    Asta e durerea romaneasca, daca nu bagam batul prin gard nu merge

    tb putin scandal, vad ca si ziarul Bursa a pus ca titlu tot chestiunea cu salariul lui Sobolewski hahahahaha 

    1. Stie Dan Paul ce zice.. Despre toate, nu doar despre salariul polonezului, ci si despre organigrama, etc.

      asadar, din toata discutia legata de piata de capital, concluzia e ca salariul lui Sobolewski e problema ?

      observ ca acesta e si titlul articolului 

      nu sunt alte lucruri mai importante de analizat ?

    vorbe...

    aduceti emitenti interesanti la bvb si investitorii vor veni

    si nu uitati de protectia actionarilor minoritari 

    Ursache le zice bine ... Scandalul Harinvest spune multe ... au disparut actiunile oamenilor ...Fondul de garantare s-a refacut pe actiunile investitorilor și creditorii in frunte cu BCR sunt indestulati bine merci. Cine a furat detinerile oamenilor mintind o piata de capital? Cum sa ai incredere intr-o astfel de piata "reglementata" de ASF cand au disparut actiuni in timpul "controlului" ASF la Harinvest? Cand esti mintit ca Fondul de compensare se activeaza imediat ce se constata incapacitatea unui SSIF de a returna oamenilor actiunile din portofolii? Cand la 10 luni de la praduire vezi ca se modifica regulamentele sa fii tarat prin tribunale si cu alti bani sa tii in spinare un administrator juridic care sa te verifice dac-ai avut contract cu Harinvest? Cum sa ai incredere in astfel de oameni? Misu Negritoiu declara ca problema Harinvest e rezolvata! Cum? Habar n-are ce vorbeste! Cum conduce el ASF-ul cand pe teren e cu totul altceva? Risc reputational? Nu investiti pe piata de capital din Romania ca puteti sa o patiti cum au patit-o clientii Harinvest!! Pentru 4 cazuri de furt direct din Depozitar nici nu calcasera bietii despagubiti cu actiuni FP pe la Harinvest ! Despre ce vorbim? Cloaca de infractori !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb