Actualizare 12:46 Thenjiwe Ethel Mtintso, Ambasadorul Africii de Sud în România:"Femeile trebuie să lupte sistematic pentru schimbarea profundă a societăţii patriarhale"
Dacă femeile doresc ca societatea să se transforme cu adevărat, atunci nu trebuie să confunde egalitatea de gen cu patriarhatul, a declarat excelenţa sa Thenjiwe Ethel Mtintso, Ambasadorul Africii de Sud în România.
Domnia sa a comparat Patriarhatul care domină societatea cu un cameleon: "În esenţă este acelaşi conţinut dar ia forme diferite şi se adaptează foarte uşor. De aceea femeile nu trebuie să lupte cu această formă de organizare secvenţial, ci frontal, pe toate planurile. Este bine ca femeile să fie conştiente de puterea lor şi să o folosească organizat şi insistent pentru a transforma complet societatea".
Thenjiwe Ethel Mtintso a îndemnat femeile antreprenor să nu se concentreze doar pe a fi acceptate într-o lume a bărbaţilor, ci pe folosirea puterii lor pentru a schimba sistemul din interior.
(A.T.)
--------------
Actualizare 12:20 Dana Gruia Dufaut: "Potenţialul de dezvoltare este în România, nu în alte ţări"
Potenţialul de dezvoltare se află în ţara noastră, nu în alte state, este de părere Dana Gruia Dufaut, managing partner în cadrul Cabinetului de Avocatură Gruia Dufaut.
Domnia sa a precizat: "Dacă vrei, poţi! Potenţialul este aici, în România, nu dincolo. Cine crede că în Franţa curge lapte şi miere, se înşeală. Aici avem de construit, aici avem de lucru, în următorii 20 de ani".
Subliniind că doamnele trebuie să-şi afirme feminitatea, domnia sa a ţinut să precizeze că noul preşedinte Klaus Iohannis trebuie lăsat să-şi ducă la îndeplinire programul şi să îndeplinească speranţele celor care l-au votat.
Doamna Gruia Dufaut consideră că "până acum preşedintele Iohannis a făcut tot ceea ce i-a permis constituţia, doar că avem o constitutie proastă. Mi se pare că astăzi avem o problemă şi trebuie să ne mobilizăm toţi pentru rezolvarea acesteia". Avocatul a vorbit despre lipsa transparenţei fiscale şi a respectului pe care personalul din administraţie îl are faţă de contribuabili.
(E.O.)
-----------
Actualizare 11:54 Simina Costan, Bepco: "Succesul în afaceri nu poate fi obţinut dacă nu eşti loial comunităţii"
Succesul în afaceri nu poate fi obţinut dacă nu esti loial comunităţii din care faci parte, a declarat Simina Costan, directorul general al companiei braşovene Bepco SRL, care este producătorul local de agent termic.
Doamna Costan a spus că Bepco este o afacere de succes pentru că a crezut cu tărie în posibilitatea eficientizării producţiei de energie termică din Braşov: "Avem cea mai mare investiţie în cogenerarea de înaltă eficienţă din România. Bepco a ajuns producătorul de agent termic din Braşov pentru că nimeni nu şi-a asumat această responsabilitate. Noi am făcut acest lucru cu profesionalism, operăm de cinci ani neîntrerupt şi putem oferi braşovenilor un preţ mai bun la gigacalorie şi încrederea în sistemul centralizat de încălzire".
Simina Costan susţine că are încredere că oamenii se vor rebranşa la sistemul centralizat de încălzire, existând o strategie în acest sens pusă la punct de municipalitatea braşoveană.
(A.T.)
-----------
Actualizare 11:44 Laura Mihai, CEC Bank: "Ponderea antreprenorilor femei în totalul întreprinzătorilor, destul de redusă"
Ponderea antreprenorilor femei în totalul întreprinzătorilor din ţara noastră este destul de redusă, de numai 37%, declară doamna Laura Mihai, director al Direcţiei Clienţi Mari din cadrul CEC Bank, menţionând că, totuşi, această proporţie este în creştere.
Doamna Mihai îndeamnă femeile să se implice în antreprenoriat, subliniind că actualul context este "extrem de favorabil" dezvoltării afacerilor noi.
"Banca noastră acordă credite în lei şi valută la aceleaşi costuri", declară Laura Mihai, precizând că CEC oferă, în acest sens, credite pe termen scurt, de 24 de luni, sau împrumuturi pentru investiţii, respectiv pentru achiziţii de anumite echipamente.
"CEC s-a implicat în finanţarea unor proiecte de succes din panificaţie, din domeniul viticol, din industria alimentară sau cea mecanică", a conchis Laura Mihai.
(A.V.)
------------
Actualizare 11:38 Ruxandra Grinzeanu, Skytower Building: "În afaceri trebuie să conteze performanţa, nu diferenţa de gen"
Ruxandra Grinzeanu, directorul executiv al SkyTower Building, a îndemnat femeile antreprenor la echilibru în modul în care îşi conduc afacerile. "Nu trebuie să ne concentrăm, în afaceri, pe diferenţa de gen, ci pe performanţă", a continuat domnia sa.
Ruxandra Grinzeanu a subliniat că toţi ne naştem egali, dar imediat după naştere ni se ataşează un cod de culoare. Astfel, dacă dorim egalitate, atunci trebuie să schimbăm bazele educaţiei.
(A.T.)
------------
Actualizare 11:27 Ana Cernat: "Lumea nu prea mai este creativă după criză"
După perioada de criză, "lumea nu prea mai este creativă", fiind încercată de sentimente de teamă, a afirmat Ana Cernat, vicepreşedinte executiv al Idea::Bank, subliniind că, în aceste condiţii, băncile nu cresc, ci se restrâng.
Antreprenorii trebuie lăsaţi să încerce, iar băncile trebuie să cunoască ceea ce se află în spatele problemelor întreprinzătorilor, este de părere domnia sa: "Reuşita nu vine prin stabilirea unor obiective în fiecare moment al vieţii, ci din modul în care inspiri oamenii şi în care ei duc proiectele mai departe decât au visat. Aşa a fost cu Idea::Bank. A fost cel mai rapid şi eficient rebranding bancar din ultima perioadă".
Ana Cernat a precizat că misiunea băncii este finanţarea IMM-urilor, "înţelegând mai bine ce se află în spatele afacerii".
Reprezentantul Idea::Bank a subliniat că femeile antreprenor au un scoring mai ridicat pentru contractarea unui credit.
(E.O.)
--------------
Actualizare 11:21 "Antreprenorul lunii", program prin care Ambasada SUA la Bucureşti susţine întreprinzătorii
Ambasada SUA la Bucureşti a lansat, anul acesta, programul "Antreprenorul lunii", care evidenţiază întreprinzători ce valorifică ocazii unice într-o mulţime de domenii, în diverse regiuni din România, conform afirmaţiilor doamnei Diana Bates, consilier economic în cadrul Ambasadei.
Programul aduce în prim plan persoane şi companii care pun în evidenţă cele mai importante atribute ale antreprenoriatului.
Doamna Bates a precizat că, în ianuarie 2015, Lucian Neacşu, proprietarul Senator Wine, a fost ales antreprenorul lunii, iar Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, a fost numit antreprenorul lunii februarie. Conform afirmaţiilor doamnei Bates, în martie, acest titlu a fost atribuit unei cooperative din localitatea Apahida (Cluj): "Lunca Someşului Mic", iar în aprilie, Ambasada SUA a ales Atelierul de Pânză drept "antreprenorul lunii".
Diane Bates a subliniat că Guvernul SUA, prin Ambasada de la Bucureşti, se implică în susţinerea antreprenoriatului, considerându-l esenţial pentru crearea de locuri de muncă.
(A.V.)
------------
Actualizare 11:09
Antreprenoriatul feminin reprezintă cea mai bună variantă pentru curăţarea şi eficientizarea economiei româneşti, este de părere deputatul PNL Andreea Paul, care le-a îndrumat pe femeile antreprenor prezente la conferinţă să accepte funcţii de ministru sau de conducere în cadrul companiilor de stat româneşti.
"Este timpul pentru schimbări majore în vederea curăţirii clasei politice, pentru rarefierea aerului în jurul celor de bună credinţă", a afirmat domnia sa, menţionând că, la noi, una din trei firme nou înfiinţate au persoane de gen feminin în conducere sau în acţionariat.
Subliniind că, în prezent, femeile ocupă o pondere foarte mică din totalul funcţiilor de conducere din cadrul administraţiilor publice şi din Parlamentul ţării, Andreea Paul a făcut apel la femeile antreprenor să transmită un mesaj preşedintelui ţării, instituţiilor statului, responsabililor cu stabilitatea şi securitatea economică a ţării şi partidelor politice. Acest mesaj ar trebui să conţină ideea potrivit căreia în anumite sectoare importante, cum ar fi ministerul economiei, finanţele, sănătatea şi educaţia, să existe portofolii stabile care să nu ţină cont de ciclul electoral şi de culoarea politică, pentru a garanta stabilitatea şi profesionalismul mandatelor.
Parlamentarul a ţinut să precizeze că noi, în ultimii 25 de ani, am avut 21 de miniştri de finanţe şi 21 de miniştri ai economiei, în timp ce în Germania, în aceeaşi perioadă, au fost cinci miniştri de finanţe şi zece miniştri ai economiei, cu cancelar femeie.
(E.O.)
------------
Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) a încurajat antreprenoriatul feminin prin programe speciale, care acum încep să dea roade. Conform unei statistici realizate de PTIR, 57% din societăţile nou înfiinţate tip SRD sunt patronate acum de femei.
Denisa Vlad, expert comunicare în cadrul patronatului, a declarat că programele de mentorat pentru antreprenoriat feminin au funcţionat foarte bine prin prezentarea de exemple de afaceri de succes. Programul de mentorat include femei care au dezvoltat afaceri de success, iar PTIR asigură acum şi consiliere.
(A.T.)