ALERT / "EXECUTAŢI SILIT" DE CONDUCEREA PSD, Geoană, Vanghelie şi Şova, pentru un nou partid

A.S., C.M.
Ziarul BURSA #Politică / 28 noiembrie 2014

Geoană, Vanghelie şi Şova, pentru un nou partid

Actualizare 19:58 Iliescu: "Scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aş fi comunist, o mizerie şi un act de laşitate"

"Refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid"

"Nu cred că ieşirea de la guvernare ar fi o idee bună"

"Cred că trebuie să revenim la votul pe listă"

Ion Iliescu afirmă într-o scrisoare publicată pe blogul lui, că scuza potrivit căreia Victor Ponta ar fi pierdut alegerile pentru că el ar fi comunist este "o mizerie şi un act de laşitate".

Scrisoarea deschisă este adresată "membrilor şi simpatizanţilor PSD".

"Din păcate, ieri am avut parte, în locul unei analize, de o măsură extremă: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, măsură care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a făcut decât să le agraveze. Este motivul pentru care am votat împotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Nu cred că delictul de opinie are ce caută printre valorile unui partid democratic. În acelaşi timp fac un apel la cei trei excluşi din partid: să nu se lase antrenaţi, în perioada următoare, în acţiuni îndreptate împotriva partidului. Ar face rău, crezând că fac un bine.

Mai grav decât acest gest pripit este faptul că liderii partidului nu înţeleg ce le reproşează cu adevărat membrii şi simpatizanţii PSD. Este vorba despre faptul că, de la o vreme, şi mai ales în campania electorală care a trecut, PSD a evitat cu obstinaţie să-şi asume identitatea sa de stânga, social democrată. Da, personal, am susţinut formarea USL, şi alianţa cu PNL. Am susţinut guvernarea PNL, până în 2008. Am făcut toate astea condiţionat, insistând pentru păstrarea identităţii noastre ideologice, de social-democraţi, lucru care, până la un punct, s-a întâmplat.

Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aş fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, şi un act de laşitate, lucruri pe care nu le pot înţelege şi accepta. Cu explicaţia asta toţi cei care trebuie să-şi asume responsabilităţi pentru insucces sunt exoneraţi de orice răspundere. Fuga de răspundere nu este o soluţie.

PSD este partidul Revoluţiei, prin filiaţia FSN-FDSN-PDSR-PSD. Prin Revoluţie, România a făcut cea mai radicală ruptură de comunism din Estul Europei. Că partidul n-a ştiut să spună apăsat aceste lucruri, e greşeala noastră. Dar este de neînţeles lipsa de reacţie a partidului atunci când oameni care nu ştiu nimic despre trecut, în afară de etichetele puse de adversarii noştri, strigă < Jos comunismul! > într-o ţară care suferă grav de pe urmă exceselor şi eşecurilor capitalismului. Este şi mai de neînţeles şi de neacceptat că necesara critică a aceluiaşi capitalism să fie mai articulată, şi mai pertinentă, la oameni de dreapta, decât la reprezentanţii partidului nostru.

Aşadar, refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD, şi îl conduc, direct sau prin interpuşi, ca pe o corporaţie. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiţie, şi nici programul sau politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preţ. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul asta, eşecul nu este departe. Viaţa oamenilor nu se reduce doar la bani.

Nu fac parte dintre aceia care cred că săracii trebuie să fie reprezentaţi politic numai de săraci, că bogaţii nu au ce caută la stânga politică. Pot da o lungă lista de oameni avuţi, din familii aristocrate, care au făcut politică de stânga, în partide comuniste. Când am vorbit despre < săraci şi curaţi > mă refeream la modul în care este făcută bogăţia de către unii, bogaţi şi corupţi. Le urez celor avuţi cât mai multe succese în afaceri. Dar să nu amestecăm lucrurile. Dacă ai succes în afaceri nu înseamnă că eşti automat un om politic. Această calitate nu se poate câştigă cu bani. Această calitate se dobândeşte în timp, cu multă muncă, şi presupune câştigarea, şi nu cumpărarea, încrederii oamenilor.

Refuz să primesc lecţii şi de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reuşit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganţă şi dispreţ. Astfel de oameni, ajunşi în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi.

Plătim acum preţul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reproşa PSD. Ea este firească, până la urmă, ţinând cont de schimbările din societate. Ce trebuie să ne reproşăm este obsesia noastră de a fi acceptaţi de cei de < dreapta >, care nu ne vor accepta niciodată, pentru că suntem adversarii lor fireşti. Nu pentru ei facem politică, ci pentru cei care se recunosc în valorile şi principiile stângii. Şi, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanţi decât dreapta. Dar şi despre asta se pare că ne este jenă să vorbim!

Noi suntem pe cale să pierdem competiţia la nivelul ideilor. Şi o pierdem pentru că, deşi sunt atâţia oameni, tineri sau mai puţin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declaraţi la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD! Să nu ne ferim de acest adevăr dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme şi ne reproşează faptul că noi nu mai credem în valorile stângii. Ce să le spun celor care îmi reproşează asta? Ce să le spunem celor care ne reproşează structurarea partidului doar ca un instrument de exercitare a puterii, fără ideologie şi fără preocupare pentru construcţia ideologică?

Din păcate, în loc de programe serioase, noi le-am oferit generalităţi în această campanie electorală, care nu au avut nicio legătură cu agenda lor. Iar iniţiativele sociale ale guvernului, câte au fost, au fost prost promovate şi explicate. Chiar nimeni n-a putut combate convingător inepţia pe care o auzim de mai bine de un deceniu, anume că măsurile sociale, destinate reducerii polarizării economice şi sociale, creşterii justiţiei sociale şi egalităţii şanselor, nu sunt < pomeni sociale >, ci obligaţia unei guvernări responsabile? Că astea nu au legătură cu ciclurile electorale?

Sunt multe lecţii de învăţat din această înfrângere. Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câştigă, dacă între partid şi liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcţionează acel dialog necesar şi obligatoriu cu activul de partid, cu organizaţiile şi membri de partid, cu cetăţenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democraţia internă de partid nu este o vorbă în vânt. Şi nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond!

Am atras atenţia, şi nu o dată, asupra pericolului care apare ori de câte ori PSD guvernează, şi anume că toată lumea pleacă la guvernare, iar partidul rămâne de izbelişte. Din păcate aşa este şi acum, şi rezultatele se văd. Trebuie să rezolvăm împreună această problema, esenţială pentru consolidarea partidului, în perspectiva alegerilor din 2016.

Conducerea PSD este prea stufoasă, şi din cauza asta ineficientă. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii şi, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond.

Am afirmat, alături de alţii, că nu cred că ieşirea de la guvernare ar fi o idee bună. Trebuie să ne asumăm în continuare această sarcina, şi să guvernăm serios, fără concesii faţă de identitatea noastră social - democrată. Dacă vrem să rămânem cel mai puternic partid al ţării, trebuie să guvernăm profesionist, în interesul cetăţenilor. România are nevoie, în primul rând, de politici publice solide în domeniul social. În acelaşi timp nu este de ignorat nevoia unor măsuri de esenţă liberală în economie, dar şi aici se impune o observaţie, care vine ca urmare a nemulţumirilor din societate: capitalul românesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela străin, şi nu discriminat.

Se impune o remaniere guvernamentală, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care să guverneze în consecinţă. Avem nevoie de oameni care să nu poată fi atacaţi în niciun fel, nici în plan moral, nici în plan profesional.

O altă slăbiciune a PSD o reprezintă modul în care funcţionează grupurile sale parlamentare. Este nevoie de o agendă de priorităţi şi de mobilizarea exemplară la vot. Iar în acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce să reflecteze. Dar să nu se mulţumească doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicală, de fond, a activităţii sale parlamentare.

Cred că trebuie să revenim la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaţilor. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 să fie cunoscuţi cât mai repede, pentru a asigura o componentă cât mai solidă grupurilor de senatori şi deputaţi ai PSD. Acelaşi lucru este valabil şi pentru candidaţii noştri în alegerile locale - primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri.

Este cazul ca, în pregătirea Congresului, să se pună în discuţie o nouă ofertă politică, un nou proiect de ţară, o nouă ofertă electorală. Toate astea plecând de la nevoile şi aşteptările oamenilor. Să nu ignorăm pe nimeni, mai mult, să nu uităm că sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru că nu le-am oferit o miză, un motiv să vină la vot. Electoratul se construieşte, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizează, prin buna guvernare. Plătim consecinţele a zece ani de vot emoţional, pe teme care nu au legătură cu viaţa oamenilor. Nu trebuie să mergem şi noi pe acest drum, facil şi periculos.

Nu avem de ce să ne fie ruşine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunţa la valorile stângii. Trebuie să renunţăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării < vinovaţilor >, în loc să căutăm soluţii, vom eşua şi în guvernare, şi vom deveni un partid fără prea multă relevanţă pe scena politică. De unde şi apelul meu la responsabilitate şi la sinceritate din partea tuturor", a scris preşedintele onorific al PSD pe blogul său.

-------------

Actualizare 15:40 Sebastian Ghiţă: "Îmi dau demisia din PSD"

Sebastian Ghiţă îşi dă demisia din PSD şi îi lasă puterea lui Victor Ponta pentru a reforma partidul, transmite postul de televiziune România TV, care este controlat de deputat.

"Îmi dau demisia din PSD. Îmi doresc ca Victor Ponta să aibă puterea şi mintea să reformeze acest partid. Am fost chemat de domnul Ponta la biroul dânsului. Am avut o discuţie serioasă despre evenimentele politice din ultima perioadă. Cred că astăzi Victor Ponta este un altfel de lider. Cred că a înţeles ce vor românii de la dânsul.

Mi-a spus că declaraţiile pe care le-am dat sunt corecte, dar că nu pot să am iniţiative personale nediscutate cu colegii de partid. Am înţeles punctul său de vedere şi am hotărât să demisionez din PSD!

Nu voi mai reveni în acest partid cât timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate.

Îmi doresc ca Victor Ponta să aibă puterea şi mintea să reformeze acest partid!

Sunt un om tânăr, mi-am construit cariera ca antreprenor, mi-am câştigat o poziţie respectată în societatea românească şi nu cred că eu trebuie să-mi însuşesc valorile reprezentate de Ion Iliescu.

Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au primit ce meritau.

Le-am spus colegilor de-acum un an că trădează interesul comun pentru interesul personal.

Geoană a vrut să-l şantajeze pe Ponta, cerându-i funcţia de ministru de externe. M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numeşte ministru de externe, atunci va fi război în PSD. Ponta a ales un profesionist, pe Bogdan Aurescu.

Vanghelie reprezenta ce este mai josnic şi mai urât în partidele politice: corupţie, trădare, minciună! Am fost un adversar al lui Vanghelie de când am intrat în PSD. Şi cred că ieri oamenii i-au arătat cu adevărat ce cred despre el. Nu poţi să ai un agramat, un neinstruit, un hoţ lider al partidului în Bucureşti, şi să câştigi alegerile. Ne era ruşine să spunem în ţară că Vanghelie este unul dintre noi!

După congresul PSD vom vedea toţi dacă mesajul românilor a fost înţeles sau este ignorat de oamenii din acest partid", arată un comunicat al deputatului, citat de România TV.

------------

Actualizare 14:03 Ponta: "Sunt colegi care spun că trebuie să ne despărţim şi de Sebastian Ghiţă"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, azi, că nu este de acord cu afirmaţiile deputatului PSD Sebastian Ghiţă potrivit cărora Ion Iliescu ar trebui să se retragă şi a susţinut că sunt mulţi membri PSD care spun că şi Sebastian Ghiţă ar trebui să plece din partid.

"Cred că a greşit (referitor la Ion Iliescu - n.r.) şi cred că Sebastian Ghiţă trebuie să înţeleagă că o organizaţie merge după alte reguli, nu doar după regula grupului singuratic. Inclusiv în ceea ce îl priveşte pe el, sunt foarte mulţi colegi care spun < poate trebuie să ne despărţim şi de Sebastian Ghiţă, dacă nu înţelege ce înseamnă proiectul nostru îi mulţumim, eşti colegul nostru, ai fost alături de noi, dar ne despărţim >. Dacă se integrează într-o echipă, da, e promiţător. Dacă de fiecare dată o ia înaintea plutonului, la un moment dar va pierde echipa", a spus Ponta.

Ponta a admis că este prieten cu Sebastian Ghiţă, dar că nu este de acord "cu modul în care el face anumite lucruri pe scena publică".

-----------

Actualizare 08:20 Geoană: "O discuţie de 5 ore regizată să scape de mine"

Senatorul Mircea Geoană a declarat ieri pentru presă despre excluderea sa din PSD că nu a făcut "absolut nimic" care să justifice o astfel de decizie, pe care a calificat-o drept "mai mult decât greşită" şi a susţinut că "în clipa în care PSD va pierde guvernarea, şi soarta actualei conduceri e pecetluită".

Politicianul a detaliat: "Mie mi se pare destul de clar că e o formă de disperare. Cred că prin mişcarea aceasta totalmente nejustificată - nu a existat niciun reproş care mi-a fost adus sau care mi-ar fi putut fi adus în această discuţie, nu a fost niciun fel de element care să spună de ce Geoană ar trebui să plece din partid, am ajutat în campanie cât am putut, am fost mai mult decât soldat disciplinat al partidului, nu aveam nici măcar vreun mare interes sau intenţie cu privire la viitorul congres al partidului - în opinia mea, pur şi simplu încearcă să facă curat cu privire la orice potenţial rival în interiorul partidului, cred că este o decizie mai mult decât greşită".

Despre derularea şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN), Geoană a spus că ea a început "absolut obişnuit", continuând: "Ponta a mimat la început faptul că îşi depune mandatul. Evident că lumea i-a spus că nu e acum momentul. Perfect de acord. A continuat şedinţa cu o lungă serie de intervenţii din partea colegilor (...), n-a fost nicio discuţie cu privire la analiza acestor alegeri, decât ceva cu Facebook-ul şi cu digitalul (...), a fost pur şi simplu o comedie destul de prost regizată, pentru că era clar că ei organizaseră votul de la final... la final Ponta a spus: nu mai pot lucra cu Geoană, nu mai pot să fac un proiect politic ştiind că cineva întotdeauna îmi stă în coaste, cam asta a fost motivaţia lui".

Ponta ar fi arătat apoi că, dacă nu este acceptată propunerea sa de excludere a lui Geoană, îşi pune din nou mandatul pe masă, a mai spus senatorul exclus, adăugând: "Nu cred că plânge cineva după Ponta la şefia partidului, dar cu pierderea guvernării multă lume ar plânge. A fost o discuţie de cinci ore în care nu s-a făcut niciun fel de analiză a alegerilor şi care a fost regizată pentru scopul pe care Ponta şi Dragnea îl aveau în final: să scape de mine din partid".

Mircea Geoană a mai susţinut că "este clar că în clipa în care se va pierde guvernarea (şi ea se va pierde într-un orizont oarecare de timp) şi soarta actualei conduceri este pecetluită şi domnul Ponta, la o vârstă foarte tânără, va avea timp până la bătrâneţe să mănânce popcorn ca aliment de bază".

---

Actualizare 08:03 Vanghelie vrea să-l dea jos pe Ponta din fruntea Guvernului

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie (exclus ieri din PSD alături de Mircea Geoană şi Dan Şova), a declarat ieri seară, la un post TV, că "Victor Ponta trebuie să plece acasă" şi că nu se va opri până când nu face "un grup parlamentar" care să schimbe actualul guvern.

Vanghelie a menţionat că a fost sunat de mai mulţi parlamentari, "din mai mult zone", nu doar de la PSD.

"N-am să mă opresc până n-am să fac un grup parlamentar să schimb acest guvern incompetent. Victor Ponta trebuie să plece acasă. (...) Am să mă ocup şi am să fac toate demersurile până când acest om va pleca şi din fruntea Guvernului şi din PSD", a explicat primarul de sector, adăugând că intenţionează să facă "un plan de organizare" pe care să-l prezinte public.

Marian Vanghelie a menţionat că are în vedere lansarea unui departament, "cu nişte tineri pregătiţi", care să monitorizeze activitatea Executivului, să facă "o radiografie" a activităţii Guvernului.

"Sunt dispus să pun umărul, cu nişte parlamentari din această ţară, să formăm un guvern adevărat, care trebuie să schimbe regulile în această ţară", a mai susţinut politicianul.

Totodată, Marian Vanghelie consideră că Victor Ponta nu va rămâne la guvernare mai târziu de Paşti: "Sunt mulţi oameni în PSD care nu mai suportă păcăleala lui şi el o să vadă în următoarea perioadă, în următoarea săptămână, două săptămâni, dacă sunt bun, dacă nu sunt bun, dacă mă iubeşte lumea, dacă nu mă iubeşte lumea (...) Îi transmit public: două săptămâni, Victor, nu durează mult şi începem să ne vedem valorile împreună (...) eu nu sunt premier, nu sunt nici preşedinte de partid, o să fac un ONG micuţ şi o să comunic cu toţi românii, cu toţi din partid, cu parlamentarii, cu parlamentarii şi de la celelalte partide".

Printre criticile aduse lui Victor Ponta de către fostul coleg de partid (exclus de Comitetul Executiv Naţional al PSD), s-a numărat aceea că actualul prim-ministru ar fi dorit să fie "un fel de Traian Băsescu, o copie, dar nu i-a reuşit, că e un kitsch".

---

Cu aproximativ o lună în urmă, pe 2 noiembrie, în seara primului tur al alegerilor prezidenţiale, fostul preşedinte Ion Iliescu i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi pe Victor Ponta că au creat un monstru din PSD şi, dacă vor pierde alegerile, partidul s-ar putea dezintegra. Ieri, în cadrul Comitetului Executiv, Ion Iliescu a făcut un ultim efort să menţină unitatea partidului, încercând să îi determine pe cei prezenţi la şedinţă să renunţe la ideea excluderii unor membri marcanţi, potrivit declaraţiilor oferite de deputatul PSD Rodica Nassar.

Totuşi, Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, în majoritate covârşitoare, excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Împotrivă s-ar fi pronunţat Cătălin Ivan şi Ion Iliescu.

Surse politice ne-au declarat că Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova intenţionează să-şi creeze propria formaţiune politică, avându-l pe Mircea Geoană preşedinte. Aceleaşi surse ne-au mai spus că, în zilele următoare, şi Robert Negoiţă se va alătura celor trei "executaţi".

Întrebat aseară dacă îşi va face un partid, Marian Vanghelie a răspuns tot cu o întrebare: "Voi ce credeţi?".

Sursele ne-au mai spus că cei trei vor lua cu ei în noua formaţiune şi alţi senatori şi deputaţi, lucru care îi va avantaja pe liberali în încercarea lor de răsturnare a guvernului. În plus, UDMR a anunţat ieri că, în principiu, nu mai susţin actualul guvern, ceea ce fragilizează majoritatea din Parlament a guvernului Ponta.

Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat recent că ar putea lua în calcul negocieri cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru demiterea guvernului Ponta: "Votul cetăţenilor ne-a spus ce se doreşte. Mai departe, politicienii trebuie să-şi facă treaba. Acum e nevoie urgent de tot de Legea bugetului. Dincolo de asta, evident că vor fi negocieri, discuţii, şi ceea ce urmărim noi e preluarea Puterii prin schimbări în arhitectura Puterii din Parlament. Vrem să schimbăm configuraţia Parlamentului în sensul în care noi vom prelua puterea. Restul decurge foarte simplu, Guvernul se schimbă prin moţiune de cenzură".

Preşedintele PSD, Victor Ponta a spus aseară că majoritatea covârşitoare a colegilor a decis că fiecare trebuie să meargă pe drumul lui şi că a plătit un preţ pentru că nu a fost un om al deciziilor radicale. "Din acest punct de vedere, au fost trei dintre colegii noştri pe care nu numai eu, că dacă era vorba numai de mine, lucrurile erau mult mai simple, dar majoritatea covârşitoare a Comitetului Executiv, cu doar două voturi împotrivă, a considerat că trebuie să ne despărţim drumurile", a anunţat Victor Ponta.

Rodica Nassar, deputat PSD, ne-a declarat: "Propunerea de excludere din partid (n.r. a lui Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie) a fost suspusă votului. Motivele invocate în cadrul şedinţei au fost declaraţiile pe care cei vizaţi de această măsură le-au făcut în perioada post-electorală. Au existat două propuneri în ceea ce îi priveşte pe cei trei domni, o propunere de suspendare şi una de excludere. Din moment ce s-a supus la vot propunerea de excludere şi a primit 2/3 din voturi, cea de a doua propunere, de suspendare, nu a mai fost supusă votului, nu mai era nevoie (...) Eu regret că s-a ajuns la o asemenea decizie. În politică, în momentul în care ieşi din rând, cum se spune, trebuie să îţi asumi anumite consecinţe. Dan Şova, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană trebuia să ia în calcul consecinţele declaraţiilor pe care le-au făcut. Mircea Geoană s-a mai confruntat cu o astfel de sancţiune, în anul 2010, dar a revenit în partid, ulterior. Excluderea din partid nu presupune că nu mai poţi reveni, după o anumită perioadă, cu acordul părţilor, bineînţeles".

Rodica Nassar a mai opinat că ipoteza unor sancţiuni circulau în presă cu o săptămână înainte. "Dacă domnul Vanghelie a declarat la ieşirea din şedinţă că doreşte să îşi înfiinţeze un nou partid politic, după cum am înţeles, probabil că domnia sa a avut timp să reflecteze la această decizie", a mai spus Rodica Nassar.

Marian Vanghelie: "Victor Ponta l-a lăsat pe Liviu Dragnea să facă toate jocurile murdare"

Marian Vanghelie a spus aseară că toată discuţia din jurul său a fost o tâmpenie, adăugând că Victor Ponta l-a lăsat pe Liviu Dragnea să facă toate jocurile murdare.

Primarul sectorului 5 a declarat, în stilul propriu: "La băieţii ăştia le e frică de un congres adevărat şi au vrut să ne dea afară din partid (...) Am ieşit din sală pentru că mi-a fost greaţă. Nu am văzut niciodată o asemenea execuţie, nici la partidul comunist (...) A fost o execuţie, motivaţia că am dat declaraţie, că sunt lângă Mircea Geoană, că Şova e în greţuri cu domnul Dragnea, nişte prostii".

Marian Vanghelie a precizat că decizia de excludere a venit din partea "celor doi care au pierdut alegerile, Ponta şi Dragnea" şi că el, din acest moment, nu mai are niciun plan alături de PSD: "Am pierdut alegerile şi nu ne dăm seama că nu mai putem să ne prezentăm cu acelaşi candidat peste cinci ani şi cu Liviu Dragnea şef de campanie".

Vanghelie a declarat: "Pe mine nu mă mai interesează niciun plan cu PSD. Ponta, cât a fost în Dubai, l-a lăsat pe Dragnea să se ocupe de partid ca să facă treburile astea. Ponta zice că nu poate să conducă partidul dacă noi suntem aici. Îmi fac partid. O să fiţi surprinşi cine o să vină cu mine".

Dan Şova a spus aseară că acceptă decizia excluderii din partid, care este justificată, deoarece a încălcat un principiu de bază, afectând unitatea PSD.

Acesta a precizat că rămâne social-democrat, dar îşi va lua un "timp de reflexie", ca să-şi dea seama de ce s-a luată această decizie.

"Îmi iau un timp de reflexie pentru mine însumi. Dacă mă alătur unui partid am să mă alătur tot PSD, întotdeauna", a spus acesta, întrebat dacă se va înscrie într-o altă formaţiune politică.

ATAC DUR AL LUI SEBASTIAN GHIŢĂ

"Este momentul ca Ion Iliescu să se retragă, nu mai poate fi un simbol al PSD"

Victor Ponta trebuie să reformeze în profunzime PSD, iar Ion Iliescu trebuie să se retragă, a declarat aseară deputatul PSD Sebastian Ghiţă, adăugând: "Toţi cei cu probleme cu arestări preventive şi situaţii grave trebuie suspendaţi din PSD. Ne trebuie un cod de integritate şi o comisie centrală cu putere de decizie".

Deputatul PSD şi-a continuat atacul: "PSD şi restul partidelor trebuie să se schimbe! Trebuie să arate că au un răspuns la acuzaţiile de comunism, corupţie şi ineficienţă.

Victor Ponta nu a fost în PCR. În anul 2014 era singura şansă ca PSD să arate că propune românilor un lider tânăr, că s-a rupt de trecut. Tineri care nu au fost în PCR îl acuză pe Ponta de comunism!

Trebuie să ne rupem de cei 25 de ani de după Revoluţie.

Într-un fel, tinerii au dreptate: cât timp Ion Iliescu se aşază la fiecare şedinţă lângă preşedintele PSD avem o problemă. Nu una personală, una de percepţie. Că noi, cei tineri din PSD, suntem la fel că Ion Iliescu şi ca generaţia sa. Ion Iliescu are venerabila vârstă de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred că e momentul că Ion Iliescu să se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD.

PDL şi PNL sunt mai înţesate de foşti comunişti decât PSD, dar se prefac şi se ascund încă. Blaga, Orban, Atanasiu, Petrache, Videanu sunt monumente ale comunismului, securismului şi exponenţii hoţiei.

Corupţia e pentru România mai rea decât cancerul pentru omenire.

În 2010 am fost la Londra împreună cu Victor Ponta în vizită la Lordul Peter Mandelson. Primul lucru pe care l-am discutat a fost percepţia că PSD reprezintă şi protejează corupţia, că nu-i suspendăm din partid pe cei arestaţi preventiv şi că îi apărăm.

Nimeni nu e deasupra legii. DNA a demonstrat eficienţă şi tratează o problema gravă. Corupţia este fenomenul care ucide competiţia şi dezvoltarea. PSD şi Victor Ponta sunt cei care au înţeles primii şi care au propus această echipa la DNA. Toată echipa de conducere.

PSD trebuie să fie primul partid politic care arată societăţii că are încredere în muncă procurorilor şi a judecătorilor. Că a înţeles voinţa românilor. Şi că se supune Legii!

Toţi cei cu probleme cu arestări preventive şi situaţii grave trebuie suspendaţi din PSD. Ne trebuie un cod de integritate şi o comisie centrală cu putere de decizie. Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Bunea Stancu, Adrian Duicu, Mocanu, Tudor Pendiuc, Viorel Hrebenciuc, dar şi alţii sunt exemple vii ale percepţiei că PSD ar fi un partid corupt.

Toţi trebuie să se suspende din PSD sau să fie suspendaţi. Sfidarea legii şi a DNA nu îi ajută nici pe ei şi nici partidul.

Mircea Cosma şi Costantin Nicolescu, chiar dacă au 70 de ani, au înţeles şi s-au retras. Ar trebui şi ceilalţi să aştepte în afară partidului până când justiţia se pronunţă.

PSD şi celelalte partide sunt deja învechite şi sunt ineficiente şi nu îşi mai îndeplinesc rolul aşa cum trebuie, în societate. Trăim deja în societatea globală.

Partidele trebuie să devină structuri corporatiste, să se adapteze la noile realităţi şi să îşi trateze membrii ca pe nişte acţionari iar pe cetăţeni că pe clienţii pentru care muncesc. Acum, conducerile partidelor au comportament de mici «dumnezei».

Trebuie că, în mod real, liderii politici să poată să prezinte un bilanţ anual al activităţii lor în favoarea oamenilor.

Legea partidelor politice trebuie schimbată urgent, pentru că ea constituie o problemă, neasigurând competiţie şi competitivitate pe politică. Finanţarea activităţilor politice e o sursă de corupţie şi de blocare a competiţiei în economie".

Ponta: "În formula nouă a USL, dorim să prezentăm o formulă restructurată de Guvern"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că în "formula nouă a USL", lansată în 14 noiembrie, se doreşte prezentarea în Parlament a unei variante retructurate de Guvern şi a bugetului pe 2015, el menţionând că a luat act de decizia UDMR de a ieşi din coaliţia de guvernare şi respectă această decizie.

Victor Ponta a precizat că una din temele de la CExN a fost legată de asumarea actului guvernării. "Este extrem de important ca perioada următoare să ne folosim toate energiile pozitive pentru a asigura o bună guvernare", a mai spus liderul PSD.

Ponta: "Congresul PSD va fi în primăvara anului viitor, va alege o nouă echipă de lideri şi un proiect"

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, ieri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că s-a decis ca în primăvara anului viitor să aibă loc Consiliul şi Congresul, în care se va alege o nouă echipă de lideri şi se va decide proiectul politic pentru următorii cinci ani. Victor Ponta a afimat că prima decizie adoptată în cadrul Consiliului Executiv a fost de a organiza forurile principale de decizie, Consiliul şi Congresul, în primăvara anului viitor.

"E nevoie de timp ca noul proiect pentru 2015-2019 să fie construit", a precizat Ponta, adăugând că este vorba de "noul proiect politic,de noua echipă politică şi tot ceea ce înseamnă proiecte, oameni şi capacitatea de a le pune în aplicare".

"Actuala conducere va asigura conducerea până în primăvară, atunci când la Consiliu şi la Congres nu doar se va alege o echipă de lideri ci se va decide proiectul politic în următorii cinci ani", a ţinut să menţioneze preşedintele PSD.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asa Sova, ai nevoie de "timp de reflexie" in oglinda, sau unde? Eu as fi reflectat intr-o reflectie dar tie iti sade mai bine in fata oglinzii.

    Mai cititorilor, eu am filozofat de dimineata ca asa mi-a venit. Imi este scarba de dreapta si aroganta parvenita a ei si ma irita si snobismul celor din stanga/centru, ce or fi ei. Eu cred ca aceasta clasa politica este reprezentativa pentru calitatea morala a orasenilor din Romania. Cata smecherie, snobism, nesimtire exista azi in orasul romanesc, atata exista in politica romaneasca. Nu va place ce vedeti? Pacat, pentru ca este o oglinda foarte buna, nu una care distorsioneaza. 

    Ponta a mai facut o prostie cat el de mare.

    Bravo! nu sovaie nicun pic: "... acceptă decizia excluderii din partid, care este justificată, deoarece a încălcat un principiu de bază, afectând unitatea PSD."

    Daca pricipii nu e, nimic nu e". Uaaau. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb