ALERT / FRANŢA Atac armat soldat cu 12 morţi la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo

A.C.
Internaţional / 7 ianuarie 2015

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Filmul uciderii unui poliţist realizat de un amator http://www.liveleak.com/view?i=ef3_1420633208 >(click aici)

URMĂRIŢI ACTUALIZĂRILE ÎN ARTICOL

------------------

Actualizare 22:00 Francois Hollande decretează doliu naţional

Franţa a decretat doliu naţional, joi, în memoria victimelor atentatului care a vizat redacţia revistei Charlie Hebdo, anunţă preşedintele Francois Hollande, notând că cele 12 persoane ucise au murit pentru un principiu, relatează AFP.

"Aceşti oameni au murit pentru un principiu", a declarat Hollande.

"Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic şi nimeni nu ne pot diviza", a subliniat Hollande.

Joi va fi doliu naţional în Franţa, iar toate drapelele vor fi în bernă, a declarat preşedintele.

------------------

Actualizare 21:25 Mii de persoane s-au adunat la Paris pentru a aduce un omagiu victimelor

Peste 5.000 de oameni participă la marşul organizat la Paris în semn de solidaritate cu victimele redacţiei Charlie Hebdo, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP.

Pe pancartele participanţilor se putea citi "Eu sunt Charlie" şi "Charb a murit liber".

Marşul a fost organizat la apelul formaţiunilor politice de stânga (Partidul Socialist, Partidul Radical de Stânga, Partidul Comunist, Partidul Stângii, Europa Ecologică a Verzilor).

"Marşul tăcerii este o reacţie la atacul terorist comis la redacţia Charlie Hebdo. Este o iniţiativă a partidelor republicane", a declarat Jean-Christophe Cambadélis, liderul Partidului Socialist.

------------------

Actualizare 20:15 Victor Ponta i-a transmis un mesaj de condoleanţe omologului său francez în urma atentatului de la Paris

România condamnă cu fermitate terorismul şi actele de violenţă care pun la îndoială libertatea de exprimare şi valorile democraţiei, a transmit primul ministru Victor Ponta, într-un mesaj dedicat omologului săi francez, Manuel Valls, în urma atentatului de la Paris.

"Am primit cu profundă indignare şi tristeţe vestea atacului care a lovit redacţia Charlie Hebdo şi a provocat moartea a douăsprezece persoane şi rănirea altora", a scris Victor Ponta.

Acesta a adăugat că ţine să transmită "sincere condoleanţe şi compasiunea poporului român către familiile victimelor, către redacţia Charlie Hebdo, precum şi către poporul francez".

------------------

Actualizare 17:27 Ministrul francez de interne: "Cei responsabili vor fi urmăriţi şi pedepsiţi"

Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a declarat că urmărirea celor responsabili de atacul din capitala Franţei va avea loc cât de curând posibil pentru a "identifica agresorii şi pentru a-i pedepsi în aceeaşi măsură cu actul barbar pe care l-au comis".

-------------------

Actualizare 17:13

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama condamnă ferm atacul şi oferă asistenţă pentru aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili.

Liga Arabă, Al-Azhar, principala autoritate a islamului sunit, şi Consiliul francez al cultului musulman (CFCM) au condamnat atentatul din Paris.

Universitatea Al-Azhar deplânge un atac "criminal", subliniind că "islamul denunţă orice violenţă", în timp ce instituţia pan-arabă, cu sediul tot în Cairo, a condamnat "cu tărie acest atac terorist", potrivit AFP.

Consiliul francez al cultului musulman, instanţa reprezentativă a musulmanilor din Franţa şi cea mai mare din Europa, cu 3,5 până la 5 milioane de membri, a condamnat un "act barbar".

"Acest act barbar de o gravitate extremă este un atac împotriva democraţiei şi a libertăţii presei". afirmă CFCM.

-------------------

Actualizare 16:52 O maşină a fost incendiată lângă o sinagogă din Sarcelles

Primarul din Sarcelles: "Incidentul nu are legătură cu atacul terorist"

Maşina incendiată lângă sinagoga din oraşul Sarcelles este o întâmplare care nu are legătură cu atacul de la sediul publicaţiei "Charlie Hebdo", a declarat primarul oraşului, Francois Pupponi.

-------------

Actualizare 16:46

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat că trei persoane au fost responsabile de acest atac, potrivit publicaţiei "Le Monde".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat terorismul "sub orice formă", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia de presă Tass.

"Suntem convinşi, la Moscova, că nimic nu poate justifica actele teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt.

În atacul terorist a murit şi economistul Bernard Maris, acţionar al "Charlie Hebdo", potrivit FranceTV Info.

-------------

Actualizare 15:54 Iohannis: "Atacul reprezintă un act terorist crud şi laş"

Atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă "un act terorist crud şi laş" a transmis, într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Preşedintele Klaus Iohannis, în urma atacului terorist care a avut loc astăzi la sediul publicaţiei franceze < Charlie Hebdo > din Paris.

"Îmi exprim compasiunea pentru familiile victimelor precum şi solidaritatea faţă de naţiunea franceză atât de lovită astăzi. Îi asigur pe toţi partenerii României de întregul sprijin în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. Comunitatea internaţională trebuie să aibă o atitudine fermă în faţa încercărilor teroriste de distrugere a statului de drept, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Libertatea de informare este un drept fundamental al omului. Atât toleranţa religioasă şi etnică, cât şi dreptul la libera expresie sunt fundamentele civilizaţiei moderne, construită pe principiile democraţiei", mai arată comunicatul citat.

-------------

Actualizare 15:35 Ponta a discutat cu Iohannis şi şeful SRI despre atacul din Paris

În România nu va fi grad de alertă

Premierul Victor Ponta a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, despre atacul terorist de la Paris, oficialii convenind că în România nu se impune un grad de alertă.

"Am vorbit cu preşedintele şi cu Maior. Nu se impune ridicarea unui nivel de alertă, nu este niciun pericol pentru România. Monitorizăm situaţia şi suntem în contact cu toate instituţiile", a spus Ponta.

El a precizat că România nu se află într-o situaţie specială ca urmare a atacului terorist de la Paris, dar că situaţia este monitorizată, iar preşedintele Iohannis va comunica eventuale schimbări.

O reuniune de criză a fost convocată la preşedinţie la ora 13:00 GMT (15:00, ora României), iar Franţa a ridicat la maximum nivelul de alertă - şi anume "alertă de atentat" - în regiunea pariziană, în urma atacului.

-------------

Actualizare 15:33

Reacţia cancelarului german Angela Merkel: "Acest act abonimabil nu este doar un atac asupra vieţilor cetăţenilor francezi şi securităţii lor. Este şi un atac asupra libertăţii de expresie şi presei, elemente fundamentale ale culturii democratice libere. Nu se justifică în niciun mod".

Bilanţul de până acum: 12 morţi (dintre care doi poliţişti, directorul ziarului şi câţiva dintre cei mai buni ziarişti de la Charlie Hebdo), circa 20 de răniţi.

Maşina atacatorilor a fost găsită la Pantin, o suburbie a Parisului, transmite publicaţia "Le Parisien".

--------------

Actualizare 15:30 Aurescu: Atacul de la Paris, de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate

Atacul terorist de la Paris este de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate şi reprezintă un atac la esenţa democraţiei, a valorilor şi libertăţilor fundamentale, a afirmat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o declaraţie de presă.

Şeful diplomaţiei române îşi exprimă "profunda indignare" faţă de atac, pe care îl apreciază ca fiind unul fără precedent.

"Acest act de o gravitate extremă împotriva reprezentanţilor presei reprezintă un atac la însăşi esenţa democraţiei şi a valorilor şi libertăţilor fundamentale. Condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care reprezintă un atac de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate. România va continua, alături de partenerii europeni, să sprijine lupta împotriva terorismului sub toate formele sale de manifestare", precizează Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a adresat un mesaj familiilor victimelor.

"Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. Suntem alături de întregul popor francez prieten, greu încercat în aceste momente tragice", afirmă şeful diplomaţiei române.

---

Actualizare 15:23 Ponta, în limba franceză: "Sunt profund şocat de informaţia privind atentatul de la Paris"

Premierul Victor Ponta a postat pe Twitter, în limba franceză, un mesaj în care arată că este profund şocat de informaţia privind atentatul de la Paris şi transmite condoleanţe pentru familiile victimelor şi poporul francez.

"Sunt profund şocat de informaţia privind atentatul de la Paris. Condoleanţele noastre pentru familiile victimelor şi poporul francez", a scria Ponta în limba franceză.

--------

Actualizare 15:16 Autorităţile franceze au fost în stare de alertă încă din perioada sărbătorilor

În ajun de Crăciun, guvernul a întărit măsurile de securitate şi a anunţat efective suplimentare de sute de militari, pentru patrulele din zonele aglomerate ale oraşelor.

"Niciodată n-am cunoscut un pericol atât de mare în materie de terorism", a afirmat premierul francez Manuel Valls, luni, cu câteva ore înainte ca o camionetă să fie proiectată direct asupra mulţimii, la târgul de Crăciun de la Nantes.

Brigitte Lamy, procuror: "Am deschis o anchetă pentru crimă şi tentativă de crimă. Într-adevăr, un tânăr de 25 de ani a murit"

Duminică, în altă parte a Franţei, la Dijon, un alt şofer a intrat cu maşină, deliberat, într-un grup de pietoni, rănind 13 persoane. Ambii şoferi, care au supravieţuit şi se află acum în arest, au un lung istoric de tulburări mentale, spun autorităţile, care, în cazurile lor, n-au găsit nicio legătură cu terorismul. În schimb, anchetă urmează pistă "islamismului radical" în privinţa atacului de sâmbătă. Atunci, un individ a fost împuşcat mortal după ce lovise cu cuţitul câţiva poliţişti, într--o secţie de poliţie din centrul ţării.

Premierul Manuel Valls a dat asigurări că cele trei atacuri nu sunt legate între ele. Preşedintele Hollande a cerut, repetat, populaţiei "să nu cedeze panicii" şi "să-şi păstreze sângele rece". Totuşi, neliniştea îşi face loc printre francezi, determinând cotidianul popular Le Parisien să titreze: "Teamă asupra Crăciunului".

Preventiv, guvernul a anunţat sporirea măsurilor de securitate

Manuel Valls declarase: "Patrulele poliţiei şi jandarmeriei vor fi desfăşurate în zonele aglomerate. Efectivele vor creşte în această perioada (de sărbători) cu 200 până la 300 de militari".

În total, forţele de securitate numără cel puţin 1000 de oameni înarmaţi, jumătate dintre aceştia fiind desfăşuraţi în regiunea pariziană.

----------

Actualizare 15:01 Franţa a instituit nivelul maxim de alertă în regiunea pariziană

Franţa a instituit nivelul maxim de alertă în regiunea pariziană, declanşând aşa-numitul plan "Vigipirate" de combatere a terorismului, în urma atacului armat la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, soldat cu cel puţin 11 morţi, dintre care doi poliţişti, relatează AFP.

"Premierul Manuel Valls a decis să ridice la maximum nivelul de ameninţare teroristă în întreaga regiunea Île-de-France" (opt departamente), se menţionează într-o declaraţie a cabinetului de miniştri francez.

O reuniune de urgenţă a executivului francez este programată pentru ora locală 14:00, la care urmau să ia parte în afară de premier, miniştrii de Interne, de Externe, al Justiţiei, al Apărării şi al Culturii.

Preşedintele francez Francois Hollande s-a deplasat la sediul redacţiei Charlie Hebdo, unde s-a produs tragedia, într-un cartier rezidenţial din centrul capitalei franceze, denunţând "un atentat terorist de o barbarie extremă".

-----------

Actualizare 14:55

Le Monde scrie că cei doi atentatori vorbeau limba franceză fără accent străin.

Publicaţia mai scrie că a murit şi Charb, directorul şi principalul caricaturist al Charlie Hebdo. El a murit în spital, în urma rănilor.

Într-un clip video se aud cei doi atacatori strigând l-am răzbunat pe profetul Mahomed şi l-am ucis pe Charlie Hebdo.

Casa Albă şi premierul britanic au condamnat atacurile şi şi-au exprimat solidaritatea cu Franţa. În România, premierul Ponta a anulat o prezentare a situaţiei atragerii de fonduri europene, potrivit surselor din presă.

---------------

Actualizare 14:35

Poliţia franceză a anunţat că 12 persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat derulat la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, între aceştia găsindu-se doi politişti, transmite Reuters.

Toate redacţiile, marile magazine, lăcaşurile de cult au fost plasate sub protecţia forţelor de ordine, transmite publicaţia Le Monde.

--

Actualizare 14:00

Cel puţin 11 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte zece persoane au fost rănite, în urma atacului de la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, relatează postul Europe1 în pagina electronică.

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate.

Potrivit postului Europe1, atacul s-a soldat cu cel puţin 11 morţi, dintre care doi poliţişti, şi zece răniţi. Parchetul din Paris anunţase anterior că sunt zece morţi, după ce Primăria din Paris afirmase iniţial că şase persoane au fost grav rănite.

Martorii au declarat că doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând "Allah Akbar" şi "Profetul a fost răzbunat".

Numeroase focuri de armă s-au auzit, iar mai mulţi jurnalişti au reuşit să se refugieze pe acoperişul clădirii. Martin Boudot, jurnalist la o societate de producţie cu sediul în acelaşi imobil, făcea parte din acest grup. "Tocmai am coborât, pentru că poliţia a securizat clădirea", a declarat el pentru Europe1.

Pompierii acordă primele îngrijiri. Sunt mai multe victime în sediul Charlie Hebdo. (Atacatorii) au mers direct în sediu şi au deschis focul. Am fost nevoiţi să ne refugiem pe acoperiş. Am văzut două persoane cu cagule negre, care la ieşire au strigat Allah Akbar, arătând spre cer, şi care au tras asupra poliţiştilor postaţi în exterior", a adăugat el.

"Au fugit cu o maşină neagră", a mai povestit Boudot. "Atacul a durat între cinci şi zece minute. A fost un adevărat carnagiu", a adăugat el, vizibil emoţionat.

---

Doi bărbaţi înarmaţi au atacat azi sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo la Paris, făcând mai multe victime, potrivit unor martori, relatează AFP. Reuters transmite, citând media franceze, că 10 persoane au murit în atac.

Atacatorii au strigat: "Allah Akbar" şi "L-am răzbunat pe profetul Mahomed", după care au fugit de la locul atentatului cu o maşină, gasită ulterior de poliţişti.

Forţe impresionante de ordine sunt desfăşurate în toată capitala Franţei.

Potrivit desenatorului Luz, membru al săptămânalului satiric, au avut loc mai multe tiruri de armă automată soldate cu victime. O sursă apropiată de acest dosar a precizat că cei doi atacatori erau înarmaţi cu un kalaşnikov şi cu un lansator de rachetă.

La ora 12:28, redacţia Charlie Hebdo publica, pe contul de Twitter, un desen care îl înfăţişează pe Al Baghdadi, liderul grupării Statului Islamic, peste care apare textul: "Urări şi lui Al Baghdadi".

Desenele realizate de publicaţia franceză despre profetul Mahomed

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Că văd că toată lumea este în șoc. Este adevărat că execuția este brutală dar nu știu dacă o pedeapsă în sine (poate de altă natură) este chiar nemeritată.

    Ce spune charterul ONU despre libertăți în Declarația Universală a Drepturilor Omului (că Merkel s-a băgat în seamă să ne amintească de ele). 

    Articol 29 

    (2) In the exercise of his rights and freedoms, everyone shall be subject only to such limitations as are determined by law solely for the purpose of securing due recognition and respect for the rights and freedoms of others and of meeting the just requirements of morality, public order and the general welfare in a democratic society.

    Deci, cum interpretați domniile voastre "respect for the rights and freedoms of others"? Dar ce înseamnă "requirements of morality"? Este vag dar mie mi se pare că ridiculizarea simbolurilor religioase ale altor culturi (care poate sunt mai religioase decât cea semi-ateistă vestică) nu prea intră în aceste restricții. Ce mesaj transmiteau acele caricaturi și își au ele vreun rol în dialogul inter-culturi? Nu cred. Caricatura este destinată celor care simt la fel și au același sens al umorului (oricum ar fi acesta definit în cultura respectivă). Nu există caricaturi inter-culturale. Doar bătaie de joc. 

    1. erată: nu prea intră în spațiul delimitat de aceste restricții

    Charlie Hebdo has a long record of taking its satire seriously. The weekly magazine’s response to previous efforts at intimidation was to be even more controversial or outrageous, defying the constraints of religious sensitivity or political correctness. 

     

    In November 2011, its offices were fire-bombed after it had published a special edition, supposedly guest-edited by the Prophet Mohammed and temporarily renamed ‘Charia Hebdo’. The cover was a cartoon of Mohammed threatening the readers with ‘a hundred lashes if you don’t die laughing’. 

     

    The petrol bomb attack completely destroyed the Paris offices, the magazine’s website was hacked and the staff were subjected to death threats. But six days later, it published a new front page depicting a male Charlie Hebdo cartoonist passionately kissing a bearded Muslim man in front of the charred aftermath of the bombing. The headline this time was: L’Amour plus fort que la haine (Love is stronger than hate). 

    Less than a year after that, it published more cartoons of the Prophet Mohammed, including images of him naked and a cover showing him being pushed along in a wheelchair by an Orthodox Jew. The French government had appealed to the magazine not to go ahead with publication, and shut down embassies and schools in twenty countries when it went ahead anyway, out of fear of reprisals. 

    1. Cristi C ai un dinte impotriva lumii ocidentale? Daca da, bea un ceai de tei inainte sa mai judeci lumea. sa nu-ti vine idei.

      Nu de tei. Verde, herba mate, negru, verde semi-fermentat oolong, verde cu iasomie. Chestiuni destul de scumpe.

       

      CB, există măcar trei niveluri ale unui urcuș semantic (adică întelegere a lumii și chiar înțelepciune) 

      1) La nivelul cel mai de bază este realitatea pe care fiecare, la nivel individual o simte, o percepe, o crede, etc. 

      2) Un nivel superior este cel al vorbirii despre realitate. Necesarul de inteligență este mai mare decât pentru a simți sau a crede de la 1). Trebuie să comunici, să fii elocvent, nu în dodii (cum faci tu). 

      3) Un nivel mai puternic este cel al vorbirii despre vorbirea despre realitate. Deci abilitatea de a raționa, critica, auto-critica, deduce. 

       

      Vezi tu, CB, eu vreau să mă consider la nivelul 3. Tu ești la 1, cel mult 2 (dacă mă iau după cele exprimate atât de sărăcăcios de tine mai sus). Dar aparențele pot înșela și ești în stare să vezi dincolo de aparențe. 

      În acest caz, publicația asta franceză făcea mai mult decât ironii. Părea să fie chiar rasistă oricum era sigur batjocoritoare. Dacă ne considerăm atât de evoluați (civilizația vestică) - iar eu cred că o bună parte chiar suntem (dar nu toți și cu siguranță nu mulți români) - de ce nu vedem impactul pe care gesturile noastre îl produc asupra altora pe care îi credem mai puțin evoluați? Repet, execuția asta (și nu este un act terorist) este un gest extrem de dur, dar ăia și-au cam cautat-o cu lumânarea. 

      Da, de acord.

      Dar nu-i retezi limba celui care o scoate la tine.

      Să îmi cer scuze ceea ce și fac. CB îmi cer scuze că te-am ofensat. Așa trebuia să facă și revista cu pricina la adresa lumii arabe.

      CB, fără resentimente, ne auzim la viitoarele comentarii pe Bursa. 

      Je ne suis pas Charlie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb