ALERT/ FRANŢA SUB ASEDIU: Atentate teroriste la Paris: cel puţin 128 de morţi, printre care şi doi români (vezi video)

Internaţional / 14 noiembrie 2015

Atentate teroriste la Paris: cel puţin 128 de morţi, printre care şi doi români (vezi video)


Preşedintele Franţei: "Un act de război comis de ISIS"

Hollande a decretat trei zile de doliu naţional în Franţa

ISIS a revendicat atentatele şi ameninţă: "Urmează Roma, Londra şi Washington"

Franţa închide graniţele

Preşedintele François Hollande, evacuat de pe Stade de France

100 de persoane luate ostatice în sala de concerte Bataclan, unde se desfăşura un concert rock

Băsescu: "Dragă Stat Român, nu accepta cote de refugiaţi musulmani"

-------------

Actualizare 17:47 Româncă stabilită în Franţa: "Am auzit o explozie, după ce s-a terminat meciul oamenii alergau pe stradă"

O româncă stabilită în Franţa, care locuieşte lângă Stade de France, a declarat, pentru Mediafax, că a auzit o explozie în zonă vineri seară, dar pentru că ulterior s-a făcut linişte nu s-a alarmat, precizând că abia după ce s-a terminat meciul a văzut oameni alergând pe străzi.

În plus, românca este de părere că acţiunea a fost foarte bine coordonată.

"La stadion sunt zeci de mii de oameni. Dacă nu ar fi fost o organizare foarte bună la stadion, totul ar fi fost un infern. Dar aşa, au fost salvate zecile de mii de vieţi din stadion", a mai povestit un român stabilit în Paris.

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:46 Laura Chiriac (ALDE): "Franţa este în război; Parisul a devenit prima linie de front a Europei"

Franţa este în război, iar cetăţenii săi au nevoie de resurse personale, naţionale şi comunitare pentru a face faţă situaţiei, a declarat sâmbătă preşedintele Departamentului Relaţii Internaţionale al ALDE, Laura Chiriac, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Nu există libertate fără siguranţă! Franţa e în război! (...) Cetăţenii francezi au nevoie de resurse personale, comunitare, naţionale, pentru a face faţă războiului! E nevoie de reguli, de coridoare, de orare în intervalul cărora cetăţenii se pot deplasa! De celule de urgenţă pentru gestionarea psihotraumelor! Pompierii, medicii, profesorii trebuie antrenaţi pentru asistenţă psihologică de front. Pentru că asta a devenit Parisul - cel mai frumos oraş al lumii - o linie de front! Şi nu ne mai putem preface că nu înţelegem", afirmă aceasta.

În opinia acesteia, Europa este nevoită să înveţe "ABC-ul războiului".

"Ce valoare are agitarea unui ideal, când nu mai poţi merge la meci, la concert, la restaurant? De ce să mai vorbeşti despre curaj, laicitate, bucuria de a trăi, când teroriştii trag în rafală, cu sânge rece şi cu un calm imperturbabil? Europa trebuie să înveţe ABC-ul războiului! (...) Franţa trebuie să-şi educe fiii şi fiicele în logica supravieţuirii, a salvării, a asimilării psihologice a suferinţei, provocate de pierderea copiilor, a fraţilor, a surorilor! Declararea stării de urgenţă înseamnă acceptarea unei stări de fapt!", conchide aceasta.

(A.L.)

------------

Actualizare 17:24 Un avion având ca destinaţie Franţa, evacuat pe aeroportul din Schiphol după "ameninţări"

Un avion având ca destinaţie Franţa a fost evacuat şi cercetat pe aeroportul din Schiphol, din Olanda, după "ameninţări", au declarat astăzi poliţişti olandezi, citaţi de France Presse.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:17 Băsescu: "Ce s-a întâmplat la Paris ne confirmă că Europa nu poate fi casa oricui"

"Europa nu poate fi casa oricui. Europa este în primul rând casa europenilor, casa creştinilor", a declarat sâmbătă preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, la o întâlnire a MP de la Cluj-Napoca, potrivit unor surse din presă.

"Ce s-a întâmplat la Paris ne confirmă că Europa nu poate fi casa oricui. Europa este în primul rând casa europenilor, casa creştinilor. (...) Nu este suficient să-i apărăm pe români dacă apărăm frontierele României. La Paris au murit doi români. Asta înseamnă că trebuie să apărăm Europa. (...) Cred că Europa are nevoie să pună în primul rând în prioritatea zero siguranţa cetăţenilor europeni", a afirmat fostul preşedinte al României.

(A.L.)

--------------

Actualizare 16:48 MAE precizează că starea de urgenţă în Franţa nu înseamnă închiderea efectivă a graniţelor

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că, în urma atacurilor comise la Paris în seara zilei de 13 noiembrie, preşedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul Franţei, lucru care "nu înseamnă închiderea efectivă a graniţelor, ci introducerea de controale la frontiere pentru toate persoanele care doresc să intre sau să iasă de pe teritoriul francez".

"În aceste condiţii, MAE recomandă cetăţenilor români ca, în măsura posibilităţilor, să utilizeze paşapoartele valabile alături de cărţile de identitate", se arată într-un comunicat remis astăzi redacţiei. Starea de urgenţă a intrat în vigoare pe teritoriul Franţei în cursul nopţii trecute. Acest nivel de alertă permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. MAE precizează că, tot în cursul nopţii, autorităţile franceze au adoptat şi un decret pentru punerea în aplicare a unor măsuri consolidate în toate oraşele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispoziţii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă, închiderea temporară a sălilor de spectacol şi a locurilor de reuniuni publice, predarea armelor şi posibilitatea de a efectua percheziţii administrative. De asemenea, şcolile, liceele, unităţile de învăţământ, universităţile vor fi închise sâmbătă în Ile-de-France, iar excursiile şcolare au fost anulate", se arată în comunicatul MAE, remis astăzi redacţiei.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să evite orice deplasare.

"Dacă se deţin informaţii despre cetăţeni români care se află într-o situaţie de urgenţă, generată de vreun astfel de eveniment, se recomandă să contactaţi Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 şi +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.Totodată, se recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi se reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale", se mai precizează în comunicat.

(A.L.)

---------------

Actualizare 16:39 Marine Le Pen: "Fundamentalismul islamic trebuie distrus"

Marine Le Pen, liderul formaţiunii ultranaţionaliste Frontul Naţional, a afirmat, astăzi, că cetăţenii francezi nu mai sunt în siguranţă, cerând stabilirea clară a prietenilor şi inamicilor Franţei, închiderea moscheilor radicale şi distrugerea fundamentalismului islamic, transmite Mediafax.

"Trăim momente de groază, este o tragedie naţională. Franţa şi cetăţenii francezi nu mai sunt în siguranţă, eu am obligaţia să spun asta. (...) Franţa trebuie să stabilească clar cine îi sunt aliaţii şi care îi sunt inamicii. (...) Preşedintele Republicii a decretat starea de urgenţă şi a instituit controale la frontiere; este bine. (...) Orice ar spune Uniunea Europeană, Franţa trebuie să îşi recapete frontierele în mod definitiv", a declarat Marine Le Pen după atentatele de la Paris.

"Franţa a devenit vulnerabilă, trebuie să se reînarmeze", a adăugat liderul ultranaţionalist.

"Iar fundamentalismul islamic trebuie distrus. Moscheile radicale trebuie închise, străinii care instigă la ură trebuie expulzaţi, la fel şi imigranţii clandestini care nu fac nimic la noi", a afirmat Marine Le Pen.

(A.L.)

---------------

Actualizare 16:06 David Cameron: "Nivelul de ameninţare teroristă rămâne sever"

Premierul britanic David Cameron a declarat, astăzi, că nivelul de ameninţare teroristă în Marea Britanie rămâne "sever", informează Reuters.

"Trebuie să recunoaştem că oricât de puternici am fi, oricât de mult ne pregătim, noi, cei din Marea Britanie, ne confruntăm cu aceeaşi ameninţare ", a spus Cameron .

Mai mult, Cameron a anunţat că Marea Britanie îşi va reexamina dispozitivul de securitate, după atentatele de la Paris, potrivit AFP.

(A.L.)

----------------

Actualizare 15:47 Mai mulţi oficiali români au semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei din Bucureşti în memoria victimelor atentatelor de la Paris.

"Reiterez în numele Guvernului României şi al Ministerului Afacerilor Externe condamnarea fermă a acestor acte teroriste, laşe şi impardonabile care au avut loc în Franţa şi, de asemenea, vreau să exprim solidaritatea profundă a poporului român cu poporul francez în aceste momente extrem de tragice", a declarat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a precizat că o celulă de criză a fost convocată noaptea trecută la Ministerul Afacerilor Externe, aceasta lucrând împreună cu reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti şi ai Ambasadei României de la Paris.

"Prin Ambasada României la Paris suntem în contact cu toate autorităţile franceze competente, de la cele medicale până la Prefectură, poliţie, spitalele pariziene unde au fost aduşi răniţi în urma atentatului de azi noapte şi verificăm în continuare dacă se află cetăţeni români printre victimele acestui atentat", a spus ministrul român de Externe.

Potrivit lui Aurescu, MAE este pregătit să acorde asistenţă consulară pentru toţi cetăţenii români care se află în Franţa şi i-a îndemnat pe aceştia "să respecte regimul stării de urgenţă care a fost declarată de preşedintele Franţei, care presupune o serie de restricţii în ceea ce priveşte circulaţia, să respecte avertismentele pe care autorităţile franceze le dau în această perioadă".

"Este un moment în care trebuie să reflectăm cu toţii atât la nivel naţional, atât în fiecare stat membru al Uniunii Europene, dar şi la nivelul Uniunii Europene în ansamblul său, care sunt măsurile cele mai eficiente şi instrumentele cele mai bune pentru a combate şi a preveni eficient terorismul", a afirmat Aurescu.

Şi premierul interimar Sorin Cîmpeanu a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei la Bucureşti în memoria victimelor atentatelor de la Paris.

El a fost întâmpinat în faţa reprezentanţei diplomatice de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul.

Cîmpeanu a transmis "sincere condoleanţe în numele Guvernului României, în aceste circumstanţe foarte dureroase, familiilor victimelor şi tuturor cetăţenilor francezi", exprimând întreaga lui solidaritate.

"Am discutat cu domnul ambasador. Ministerul Sănătăţii din România şi-a declarat disponibilitatea, în măsura în care va fi necesar, să putem sprijini cu paturi, cu transport, cu sânge sau cu orice altceva va fi nevoie. Se află deja în contact ministrul Sănătăţii din România cu omologul său din Franţa", a precizat Cîmpeanu.

El a spus că, dacă este nevoie de un eventual transport al pacienţilor, aeronavele militare sunt disponibile în acest moment.

La rândul lui, preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei.

"Îmi exprim întreaga compasiune şi durere pentru victimele nevinovate ale acestor barbarii care s-au întâmplat în Franţa. Din păcate, nu este prima oară. Cred că lupta împotriva terorismului, care deja ne ameninţă din ce în ce mai mult, modul nostru de viaţă trebuie să continue fără rezerve, cred că ar trebui mai puţine vorbe şi ar trebui trecut la fapte, pentru că, cu fiecare zi care trece, cu fiecare zi care se negociază, mor copii, tineri şi oameni nevinovaţi. Sunt zguduit de ceea ce s-a întâmplat acolo, sunt alături de Franţa, de francezi, de familiile celor care au murit sau care sunt răniţi şi doresc autorităţilor franceze să ţină lucrurile sub control pentru că este important ca în aceste momente statul să funcţioneze şi civilizaţia să funcţioneze", a spus Dragnea, după ce a semnat în cartea de condoleanţe.

El i-a sfătuit pe românii care pleacă "oriunde în lumea civilizată" să fie atenţi.

Liviu Dragnea a adăugat că România "este încă o ţară sigură", motivul fiind şi faptul că "autorităţile române şi instituţiile specializate au ţinut lucrurile sub control în toată această perioadă, chiar dacă multe voci au criticat anumite iniţiative legislative sau acte normative care ar fi pus sub semnul întrebării anumite libertăţi individuale".

(A.L.)

-------------

Actualizare 15:30 Statul Islamic a revendicat oficial atentatele de la Paris

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat astăzi atentatele de la Paris comise vineri noaptea şi soldate cu 128 de morţi şi 250 de răniţi, relatează AFP şi Reuters.

Într-o declaraţie oficială, gruparea jihadistă afirmă că opt luptători de-ai săi înarmaţi cu centuri cu explozibil şi arme automate au dus la îndeplinire atacuri în diferite locuri din Paris, care au fost atent studiate.

Potrivit declaraţiei citate, atacurile au avut ca scop să arate că Franţa va rămâne o ţintă a grupării jihadiste atât timp cât Parisul îşi continuă politicile actuale în Orientul Mijlociu.

(S.A.)

-------------

Actualizare 14:50 Iohannis: "Vă cer tuturor să rămânem uniţi"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, compasiunea sa familiilor celor doi români care şi-au pierdut viaţa în atentatele de la Paris şi a făcut apel la unitate şi solidaritate.

"În tragedia de azi-noapte din Paris şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni români. Din nou, sufletele noastre sunt în doliu şi vă cer tuturor să rămânem uniţi şi solidari. Familiilor îndoliate le transmit toată compasiunea mea", a scris preşedintele Iohannis pe Facebook.

(S.A.)

-------------

Actualizare 14:30 Polonia nu va mai accepta cote obligatorii de refugiaţi, în contextul atentatelor din Franţa

Polonia a decis să nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor impuse de Uniunea Europeană, în contextul atentatelor din Franţa, transmite Reuters.

"Polonia nu mai poate accepta imigranţi în cadrul sistemului Uniunii Europene de cote", a declarat astăzi Konrad Szymanski, ministrul polonez desemnat pentru Afaceri Europene.

"În contextul tragicelor evenimente de la Paris, nu vedem posibilităţile politice de implementare a sistemului", a explicat Szymanski, conform site-ului wPolityce.pl.

Konrad Szymanski îşi va începe mandatul luni.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:13 MAE: Doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris

Doi cetăţeni români au murit în atentatele care au avut loc la Paris în cursul nopţii, a informat astăzi Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă.

"Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii trecute în capitala Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora şi le va acorda asistenţa consulară necesară", arată sursa citată.

MAE aminteşte că un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauză a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată.

Totodată, MAE reiterează că cetăţeanul român Andrei Marian Mihai nu a fost rănit în atacurile de la Paris. Acesta a confirmat direct unui reprezentant MAE că informaţiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice.

Până la această oră, la nivelul MAE nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris.

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:58 Mărturii şocante ale supravieţuitorilor din Bataclan

Cel mai sângeros atentat care a avut loc vineri seară în Paris s-a petrecut la un concert susţinut de o trupă rock în sala de spectacole Bataclan. Unii spectatori au fost executaţi, iar alţii au fost ţinuţi la podea sub ameninţarea armelor de către terorişti.

La aproximativ o oră de la începerea show-ului, patru terorişti au pătruns în clădire şi au deschis focul la întâmplare, strigând "Allah e mare"! Mărturiile sunt cutremurătoare, iar supravieţuitorii spun că rafale de mitralieră ar fi durat un sfert de oră, scrie Realitatea.net.

"Au fost scene de groază... unde te uitai vedeai oameni pe jos, împuşcaţi în cap, oameni morţi peste tot... Trăim un coşmar, nu ştiu... Nu a fost real, nu a fost real... Nici măcar nu ştim ce ni s-a întâmplat... Am în minte acum numai sunetul armelor şi imaginile masacrului...", a povestit o supravieţuitoare a atentatului din sala de concerte.

"Am auzit zgomot de petarde sau cel puţin aşa am crezut. Ne-am întors şi am văzut doi tipi tineri, nu aveau mai mult de 25 de ani, înarmaţi cu Kalaşnikov. Ne-au spus să ne întindem pe jos, unul dintre ei gesticula întruna să facem asta. Ne-am întins pe jos, cu toţii am făcut asta...eu eram acoperit complet de alţi oameni, iar ei continuau să tragă", a mărturisit un alt martor al tragediei.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:45 MAE: Cetăţean român, rănit uşor în atacurile de la Paris

Ministerul Afacerilor Externe precizează, prin intermediul unui comunicat, că un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei.

"Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată", arată MAE.

Ministerul menţionează că depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor din Franţa se află şi alţi cetăţeni români.

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:25 "Cîmpeanu: Nu avem confirmată existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor de la Paris"

MAE: "Cetăţeanul Andrei Marian Mihai nu a fost rănit în atentaele de la Paris"

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi că nu este confirmată la acest moment existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor atentatelor de la Paris.

"Nu avem confirmată oficial existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor. (...) Nu există solicitări de asistenţă consulară directă", a spus Cîmpeanu, la Palatul Victoria, adăugând că au fost contactate spitalele din Franţa pentru a vedea dacă sunt români răniţi în atentate.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că cetăţeanul român Andrei Marian Mihai nu a fost rănit în atentatele de la Paris întrucât nu se afla în zona vizată.

"Referitor la informaţia potrivit căreia cetăţeanul român Andrei Marian Mihai ar fi fost rănit în atacurile produse noaptea trecută în Paris, Ministerul Afacerilor Externe precizează că un reprezentant al instituţiei a reuşit să vorbească direct cu acesta. Cetăţeanul român a confirmat că nu s-a aflat în zona vizată de atacuri şi, în consecinţă, nu a fost rănit. De asemenea, acesta a confirmat că informaţiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice", se arată în comunicatul MAE.

MAE subliniază că depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor din Franţa se află şi cetăţeni români, dar până la această oră nu există nicio informare în acest sens din partea autorităţilor franceze competente.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:15 Preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional

Preşedintele francez Francois Hollande a decretat astăzi trei zile de doliu naţional după atentatele de la Paris comise vineri noaptea şi soldate cu 128 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Atacurile de la Paris au fost comise de "barbari" din cadrul reţelei teroriste Stat Islamic, a declarat astăzi preşedintele Francois Hollande, catalogând atentatele drept "un act de război", transmite Mediafax.

Declaraţiile au fost făcute la finalul unei reuniuni a Consiliului pentru apărarea naţională, coordonată de preşedintele francez.

"Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh" (acronimul arab al reţelei teroriste Statul Islamic, n.r.), a declarat Hollande după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională.

"Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei", a adăugat liderul de la Paris.

Reţeaua teroristă sunnită Statul Islamic, activă în principal în Siria şi Irak, a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu 128 de morţi, calificându-le "un miracol", informează publicaţia britanică The Independent. "Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Statul Islamic, revendicând atacurile teroriste de la Paris.

Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:15 Bilanţ provizoriu: 128 de morţi, 200 de răniţi

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise şi alte 200 rănite în urma unor atentate teroriste multiple care au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris, transmit televiziunile de ştiri.

100 de oameni ar fi fost ucişi în luarea de ostatici de la Bataclan.

Potrivit informaţiilor de până acum, teroriştii au fost neutralizaţi.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:09 Iohannis: "România condamnă energic aceste acte de laşitate vrednice de dispreţ"

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis preşedintelui Republicii Franceze, Francois Hollande, un mesaj de condoleanţe în urma sângeroaselor atacuri teroriste care au avut loc, vineri seara, la Paris, a informat, într-un comunicat de presă, Administraţia Prezidenţială.

"Cu profundă tristeţe am aflat despre seria de atentate care au avut loc în seara de 13 noiembrie a.c. la Paris şi care au provocat numeroase victime. Doresc să vă adresez, în numele meu şi al României, toate condoleanţele mele şi v-aş fi recunoscător să le transmiteţi familiilor îndoliate. România condamnă energic aceste acte de laşitate vrednice de dispreţ. În aceste momente dificile pentru poporul francez, România este alături de dumneavoastră, mai mult ca niciodată, hotărâtă să întărească cooperarea cu ţara dumneavoastră pentru a lupta contra flagelului terorismului", se arată în textul mesajului adresat de preşedintele român omologului francez.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:05 Gabriel Oprea: "România trebuie să participe direct la identificarea şi distrugerea cauzelor terorismului"

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a transmis, astăzi, un mesaj de condoleanţe în urma atentatelor de la Paris, afirmând că România este o ţară sigură din acest punct de vedere, însă trebuie să se implice în eforturile UE şi NATO de a "distruge" cauzele terorismul global.

"România este o ţară sigură, dar acest statut trebuie apărat cu şi mai multă determinare de acum înainte. Faptul că deja s-au luat măsuri suplimentare pentru securizarea graniţelor ţării arată că instituţiile îşi fac datoria. Însă nu trebuie uitat niciodată că misiunea noastră, ca membri ai Uniunii Europene şi membri NATO, este nu doar să ne protejăm în faţa terorismului global, ci să participăm direct la identificarea şi la distrugerea cauzelor care îl determină", se arată într-un comunicat de presă al UNPR trimis redacţiei.

Liderul UNPR transmite condoleanţe poporului francez şi condamnată "atacul barbar şi sângeros" la adresa lumii civilizate. "Lupta pentru protejarea vieţii şi a valorilor occidentale trebuie să continue cu mai multă intensitate, iar preocuparea pentru prevenirea actelor teroriste să fie permanentă la nivelul statelor şi instituţiilor europen", mai spune Oprea.

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:00 Barack Obama: "Atentatele de la Paris constituie un atac contra umanităţii şi valorilor universale pe care le împărtăşim"

Atacurile teroriste comise vineri seară la Paris au provocat consternare şi au fost condamnate în termeni fermi de întreaga comunitate internaţională, relatează AFP şi DPA.

La Casa Albă, preşedintele SUA Barack Obama a afirmat că atentatele de la Paris constituie un "atac contra umanităţii şi valorilor universale pe care le împărtăşim", în timp ce secretarul de stat american John Kerry a vorbit despre "acte pline de ură şi răutate".

Rusia, care a condamnat "asasinatele inumane" de la Paris, s-a declarat pregătită să "ajute în ancheta privind aceste crime teroriste". Preşedintele rus Vladimir Putin a exprimat condoleanţe şi solidaritatea ţării sale cu preşedintele François Hollande şi cu poporul francez, potrivit agenţiei de presă TASS.

Şefa guvernului german Angela Merkel s-a declarat "profund tulburată de ştirile şi imaginile venite de la Paris".

"Sunt şocat de evenimentele din această noapte de la Paris. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre poporul francez. Vom face tot ce putem pentru a ajuta", a scris pe Twitter premierul britanic David Cameron.

Premierul italian Matteo Renzi a notat pe Twitter că Italia este "alături de fraţii francezi după atacul atroce contra Parisului şi contra Europei". "Europa, lovită în inimă, va şti să reacţioneze la barbarie", a adăugat el.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:55 Reuniune a Consiliului francez pentru apărare, după atentate, coordonată de Hollande

Reuniunea Consiliului pentru apărarea naţională a început astăzi dimineaţă la Palatul Elysee, fiind coordonată de preşedintele François Hollande, după atacurile teroriste de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi, transmite Mediafax.

La reuniunea prezidată de François Hollande participă premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne).

Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a plecat în Antalya (Turcia), la summitul G20, în locul preşedintelui Hollande.

La şedinţă sunt prezenţi şi sefii serviciilor de securitate: directorul general pentru Siguranţa externă, directorul pentru Siguranţa internă, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei naţionale, şeful Statului Major şi prefectul Poliţiei din Paris.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:35 Aurescu: "Verificăm cazul jurnalistului român din Paris, până acum nu sunt confirmate victime"

Ministerul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, astăzi, la Digi24, că autorităţile efectuează verificări în cateva cazuri cu care au fost semnalaţi privind români aflaţi printre victimele din Franţa, cum este şi jurnalistul român Andrei Marian Mihai, însă până acum nu există victime confirmate.

"Există câteva cazuri în care continuăm verificările. Unul dintre ele este şi cel semnalat şi public, al jurnalistului român de la France24. De îndată ce vom avea informaţii suplimentare vom informa şi presa", a afirmat Bogdan Aurescu, la postul Digi24.

Ministrul a precizat că celula de criză a MAE a fost activată încă de noaptea trecută, iar la Ambasada României de la Paris nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară, însă au fost mai multe persoane care au sunat pentru a se interese de starea unor români stabiliţi în Paris. Aurescu a adăugat că, până în acest moment, verificările au fost "pozitive", iar pe lista provizorie a victimelor nu se află şi români.

"Până în acest moment, în urma controalelor şi contactelor pe care Ambasada României la Paris le-a avut, atât cu Serviciul Central de Asistenţă Medicală din Franţa, cât şi cu spitalele pariziene care au primit răniţi, pentru a verifica dacă se află cetăţeni români printre victime, până acum nu există o astfel de informaţie confirmată oficial", a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a mai afirmat că autorităţile din România, precum şi reprezentanţii ambasadei de la Paris, păstrează în permanenţă legătura cu celula de criză din Franţa, dar şi cu autorităţile locale din Paris.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:33 Premierul interimar i-a convocat pe oficiali din MAI şi MAE, după atentatele de la Paris

Premierul interimar Sorin Câmpeanu i-a convocat sâmbătă, de la 10:30, la Palatul Victoria, pe oficiali din MAI şi de MAE, pentru discutarea măsurilor interne care ar putea fi luate, după atentatele de la Paris.

MAE a informat astăzi dimineaţă că, până la această oră, nu deţine nicio informaţie oficială conform căreia printre victimele atentatelor de la Paris se află şi cetăţeni români.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:29 Iohannis: "E nevoie de mai multă determinare în combaterea terorismului"

Preşedintele Klaus Iohannis precizează că "atacurile barbare" care au avut loc la Paris arată că întreaga comunitate internaţională trebuie să arate şi mai multă determinare în combaterea terorismului şi în apărarea valorilor umanităţii.

"Am primit cu durere şi consternare ştirea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris şi au îndoliat întreaga lume. Îmi exprim, în numele meu şi al poporului român, solidaritatea cu autorităţile de la Paris şi cu naţiunea franceză. Aceste atacuri barbare, care au secerat vieţile a zeci de oameni nevinovaţi, trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internaţională: să arătăm şi mai multă determinare în combaterea terorismului şi în apărarea valorilor umanităţii. Dumnezeu să-i odihnească pe cei dispăruţi şi să-i aibă în grijă pe cei răniţi!", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:25 Cioloş: "E încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura ideologiile radicale"

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, s-a declarat, astăzi, "profund şocat de atentatele teribile" de la Paris şi a apreciat că acestea reprezintă încă o dovadă că trebuie făcut mai mult pentru a combate terorismul, ura şi ideologiile radicale.

"Sunt profund şocat de atentatele teribile de la Paris. Din păcate, este încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura şi ideologiile radicale. Condoleanţe familiilor lovite şi putere răniţilor care se luptă să supravieţuiască", a scris Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:15 Aurescu: "Nu avem solicitări de asistenţă consulară directă în urma atentatelor din Franţa"

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, astăzi, că până în acest moment nu există solicitări de asistenţă consulară directă ale cetăţenilor români în urma atentatelor de la Paris, dar sunt români care solicită informaţii cu privire la situaţia unor conaţionali care se află acolo.

"E nevoie ca cetăţenii români să acţioneze cu deosebită prudenţă atunci când se deplasează pe teritoriul francez. Nu există până în acest moment situaţii de solicitare de asistenţă consulară directă, există semnalări ale cetăţenilor români care se informează cu privire la situaţia altor cetăţeni români care se află acolo. Până în momentul de faţă, în marea majoritate a situaţiilor, răspunsul este pozitiv, deci nu sunt probleme. Există câteva cazuri în care continuăm verificările. Unul dintre ele este cel semnalat şi public - al jurnalistului român de la France 24", a afirmat Aurescu, la Digi 24.

El a precizat că sunt foarte multe apeluri telefonice la Ambasada României la Paris care cer informaţii cu privire la condiţiile de deplasare pe teritoriul Franţei.

"Reamintesc faptul că a fost declarată stare de urgenţă, care presupune o anumită serie de restricţii faţă de libera circulaţie, s-au reintrodus controale la frontierele Franţei. Presupune, de asemenea, şi controale inopinate asupra persoanelor care se regăsesc în spaţiul public în Franţa", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Potrivit ministrului, nu există informaţii oficiale că s-ar afla cetăţeni români printre victimele atentatelor.

"Lista provizorie a persoanelor care au fost rănite sau care sunt decedate în urma atacului nu conţine în acest moment persoane care să fie cetăţeni români, dar suntem în legătură în continuare cu celula de criză a Ministerului de Interne francez, cu celula interministerială de criză de la Ministerul de Interne francez, cu autorităţile locale competente, dar şi direct cu românii din Franţa cărora li s-au pus la dispoziţie încă de astă noapte două numere de telefon şi o adresă de email la care pot contacta misiunea diplomatică direct dacă au nevoie de asistenţă sau în cazul în care este nevoie să anunţe o anumită situaţie de urgenţă", a precizat Bogdan Aurescu.

El a mai spus că l-a informat telefonic în cursul dimineţii pe premierul interimar Sorin Cîmpeanu cu privire la evoluţia situaţiei, dar a menţionat că nu va putea merge la şedinţa de la Palatul Victoria întrucât se află la Celula de criză a MAE.

(S.A.)

-------------

Actualizare 10:58 Statul Islamic, autorul atentatelor de la Paris, anunţă: "Urmează Roma, Londra şi Washington"

Statul Islamic a revendicat atentatele teroriste de la Paris soldate, până la ora redactării acestei ştiri, cu peste 140 de morţi şi peste 100 de răniţi. ISIS a anunţat că atentatele nu se vor opri aici. "Urmează Roma, Londra şi Washington", e mesajul postat pe o reţea de socializare de Statul Islamic.

Seria de atentate de la Paris survine la doar o zi după un alt carnagiu la Beirut împotriva Hezbollah (43 de morţi), grupare şiită libaneză susţinută de Iran care luptă în Siria alături de armata siriană fidelă lui Bashar Al-Assad.

(S.A.)

---------------

ATUALIZARE 10:55 Marian Oprişan: "Vieţile românilor sunt mai importante!"

Unul dintre cei mai importanţi lideri PSD a scris pe Facebook, după atentatele din Paris, că România nu trebuie să accepte nicio cota de refugiaţi, deoarece "se infiltrează şi membri ai grupărilor teroriste islamice" şi vieţile românilor sunt mai importante decât orice sancţiune împotriva României.

ATUALIZARE 10:55 Marian Oprişan: "Vieţile românilor sunt mai importante!"

Unul dintre cei mai importanţi lideri PSD a scris pe Facebook, după atentatele din Paris, că România nu trebuie să accepte nicio cota de refugiaţi, deoarece "se infiltrează şi membri ai grupărilor teroriste islamice" şi vieţile românilor sunt mai importante decât orice sancţiune împotriva României.

Liderul UNCJR Marian Oprişan îi cere lui Klaus Iohannis să nu primească refugiaţi în România.

"Domnule Preşedinte, domnilor colegi parlamentari va rog să aveţi în vedere această tragedie din Paris. Nu acceptaţi imigranţi! Vieţile românilor noştri sunt mai importante decât orice fel de sancţiune! Trebuie să acţionăm uniţi împotriva terorismului şi să nu acceptăm nici o cota de refugiaţi deoarece, din păcate, în rândul acestora se infiltrează şi membri ai grupărilor teroriste islamice. Toate gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către victimele acestor atentate odioase. Condoleanţe Franţei!", a scris Oprişan pe contul său de Facebook.

(S.A.)

-------------

Actualizare 10:30

Cel puţin 140 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului "Stade de France", în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

MAE a informat astăzi dimineaţă că, până la această oră, nu deţine nicio informaţie oficială conform căreia printre victimele atentatelor de la Paris se află şi cetăţeni români.

"Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor franceze în acest sens", precizează MAE, potrivit Mediafax.

(S.A.)

-------------

Actualizare 1.00 Franţa închide graniţele, a anunţat preşedintele francez François Hollande, care a declarat stare de urgenţă.

Preşedintele american Barack Obama a condamnat atacurile din Paris, spunând că Statele Unite sunt pregătite să ofere asistenţă Franţei.

Obama a numit atacurile drept "încercări cumplite de terorizare a civililor nevinovaţi".

Primăria Parisului le-a cerut sâmbătă, printr-un mesaj pe Twitter, tuturor cetăţenilor să nu iasă din case "în aşteptarea instrucţiunilor de la autorităţi", după atacuri înregistrate în mai multe zone din oraş soldate cu zeci de morţi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

-------------

Actualizare 00.44 BMFTV: 60 de morţi şi sute de ostatici

Mai mulţe persoane care au scăpat din atacul de la sala Bataclan spun că au văzut cinci-şase atacatori care vorbeau de Siria, potrivit Digi24.

....

Mai multe explozii şi atacuri armate au avut loc vineri seară în centrul Parisului, în zona Stade de France, unde avea loc un amical între echipele de fotbal ale Franţei şi Germaniei, potrivit agenţiilor de presă.

Cel puţin 30 persoane au murit în urma acestor incidente, anunţă surse din cadrul Poliţiei citate de France 24.

Preşedintele Francois Hollande, prezent la meci, a fost evacuat.

Spectatorii au intrat pe teren, la finalul meciului, deoarece ieşirile de pe stadion erau blocate, din motive de siguranţă.

Într-o sală de spectacole din arondismentul XI, Bataclan, are loc o luare de ostatici. Cel puţin 100 de persoane erau ţinute captive, în jurul orei 24 (ora României).

--------------

Actualizare > Băsescu: "Dragă Stat Român, nu accepta cote de refugiaţi musulmani"

"Dragă Stat Român, Te rog din suflet, oricît te-ar presa politrucii europeni, a căror demagogie o cunosc bine, nu accepta cote de refugiaţi musulmani", a transmis fostul preşedinte Traian Băsescu, pe Facebook, după atacurile de la Paris. Acesta a continuat: "Cota zero este soluţia corectă.

Trebuie să fim solidari cu statele UE la măsuri inteligente, dar nu putem accepta soluţii nerealiste.

Dacă vrem o soluţie realistă, închiderea frontierelor UE şi expulzarea migranţilor este soluţia corectă.

Dumnezeu să-i odihnească pe cei ucişi la Paris".

Sursa primului video: Le Monde, preluat de Agenzia VISTA. (Atenţie, imagini şocante)





Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Aștept replica Charlie. După ce avionul rusesc s-a prăbușit, murind peste 200 de oameni, Charlie Hebdo a găsit subiectul util pentru o satiră. Una destul de cuminte (zic eu) dar care i-a deranjat pe ruși care au considerat că memoria și suferința aparținătorilor este atinsă rău. Se poate, le accept punctul de vedere.

    Acum este rândul francezilor să sufere ironia Charlie Hebdo. Vreau să văd o caricatură cu victimele moarte acum în Paris. Și să vedem replica francezilor. 

    Basescu = Vadim Tudor

    1. Bursa = Romania Mare (dintre doua mesaje, al lui Iohannis si al lui Vadim Tudor, Bursa l-a ales pe cel al lui Vadim).

      Dintre toate mesajele, eu il aleg pe cel al lui Basescu.  

      Este vocea numarul unu, vreti nu vreti (chiar daca va pica rau la fiere/ ficat) el este cel care da/poate da lectii politrucilor de tinichea. 

      A fost primul si singurul care, de la inceput, ne-a spus cum stau lucrurile cu "invazia islamistilor"; acum si liderii europeni se dezmeticesc si-l imita, adica indeamna la repatrierea/expulzarea invadatorilor. 

      Iata si mesajul papalitatii: 

      News /Eveniment Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

      Dec, sintagma " Intoarce si celalalt obraz...." nu prea mai este de actualitate, iar solutia nu poate fi decat una: replica ferma, deoarece de cand lumea anarhia duce la dictatura. Sa speram ca nu va fi cazul. 

      si absolut obligatorie care-i revine Justitiei romane este sai trimita la gerla pe toti porcii basisti, cu Basescu cel Ticalos in frunte.

      porc=toti aceia care au jefuit, jefuiesc bugetul statului si resursele tarii, sau alesii care asista indolenti la acest jaf. 

      Basescu este prototipul ticalosului. 

      Basistii care n-au furat sunt doar niste ametiti.

      corect=sa-i

      Pribeagul = Gadea = dobitoc!

    Poate acum le vine mintea la cap și luminatilor conducători ai Europei Unite și își vor da seama de ce pericol ne-au băgat în casă cu acești migranți.

    In orice caz, francezii sunt varză in privința securității cetățenilor!

    Să ai atâtea atentate reușite in aceeași timp, este o palmă la adresa serviciilor si a politiei franceze, care sunt praf. 

    M-as fi asteptat la astfel de atentate mai degraba in Rusia, asa miroase a "lucratura" serviciilor secrete.

    Pare ca Franta, dar nu numai, s-a cam saturat de imigranti si au "fabricat" un eveniment care sa justifice masuri anti-emigratie foarte dure. 

    1. Vezi ca iti conspira cineva sa iti strice ciorba de burta. Fugi la bucatarie.

    Are dreptate Basescu !! Cote zero !!! Expulzarea emigrantilor de urgenta!!! Basescu e foarte intelept stie ce spune.. antena3 rtv manipuleaza grosolan !!!

    1. Mesajul nu apartine cititorului Cristi C. Eu l-am scris. Si am facut un joc de cuvinte interesant.

      Am vrut sa scriu "crepitație" dar am pierdut un i in titlu. TB este un imbecil ale carui oase bucale nu scot decat crepitatie. Nicidecum vorbe pe care cineva sa le asculte. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb