ALERT Fraţii Micula, sechestru pe toate acţiunile statului deţinute la Petrom

A.C.
Piaţa de Capital #Energie / 12 decembrie 2014

Fraţii Micula, sechestru pe toate acţiunile statului deţinute la Petrom

Actualizare Tribunalul Bucureşti a decis în martie plata sumei de 301 milioane lei pentru Ioan Micula

Pentru a-şi recupera banii, Ioan Micula, trei dintre companiile pe care le controlează (Multipack, Starmill, European Food) şi Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti "Mazilu şi Asociaţii" au intentat statului, în primăvara acestui an, un proces finalizat la Tribunalul Bucureşti printr-o decizie irevocabilă favorabilă fraţilor Micula.

Este vorba despre un dosar înregistrat pe data de 18 martie 2014, având ca obiect încuviinţarea executării silite. Procesul s-a finalizat în şase zile, printr-o decizie definitivă pronunţată de judecători pe data de 24 martie. Potrivit deciziei, publicată pe portalul Instanţelor de Judecată, Tribunalul "admite cererea de încuviinţare a executării silite" şi "încuviinţează executarea silită a Hotărârii Arbitrale ICSID a Centrului Internaţional pentru soluţionarea Disputelor relative la Investiţii pronunţată în cazul nr. ARB/05/20, la cererea creditorilor S.C. Multipack S.R.L., S.C. Starmill S.R.L., S.C. European Food S.A. şi Micula Ioan, privind pe debitorul Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, în toate formele de executare prevăzute de lege, pentru suma de 301.146.583,20 lei, reprezentând debit principal, pentru suma reprezentată de dobânda aferentă calculată potrivit titlului executoriu (până la executarea integrală a acestuia), plus cheltuielile de executare. Autorizează creditorii să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu. Fără cale de atac".

------------

Actualizare 17:09 MFP:"Am informat ASF şi Departamentul pentru Energie după primirea procesului verbal de sechestru"

Ioan Micula: "Sechestrul este pe o parte din acţiunile Petrom"

După primirea Procesului verbal de sechestru în dosarul de executare asupra acţiunilor deţinute de statul român la Omv Petrom, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

"Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti < Mazilu şi Asociaţii >, la cererea societăţilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum şi a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV PETROM SA", arată sursa citată.

Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale, potrivit comunicatului.

"În final, menţionăm că diferendul în faţa Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii dintre România şi societăţile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum şi persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013", mai arată sursa citată.

De asemenea, domnul Ioan Micula, contactat de Ziarul BURSA, ne-a declarat că sechestrul este pe o parte din acţiunile statului la OMV Petrom iar datoria pe care statul trebuie să o plătească faţă de fraţii Micula se ridică la "mai multe sute de milioane de euro".

----------

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au pus sechestru asigurător pe acţiunile deţinute de statul român la Petrom, potrivit unor surse. Aceasta apare în contul unei decizii irevocabile a Curţii de Arbitraj de la Washington potrivit căreia statul român trebuie să îi despăgubească pe cei doi fraţi cu cetăţenie suedeză cu 162 de milioane de euro, potrivit unor surse.

Ministerul de Finanţe trebuie să exercite toate căile de atac şi trebuie să depună contestaţie la executare, spun surse guvenamentale care mai arată că MFP a fost notificat de o lună de zile că trebuie să ia toate măsurile ca să nu se ajungă la executare, eventual să identifice alte surse de plată.

Valoarea pachetului de acţiuni este de aproape cinci ori mai mare decât au cei doi fraţi de recuperat, potrivit unor surse.

Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

Statul român, care a pierdut un proces la Washington în faţa fraţilor Micula, întârzia plata daunelor impuse de Curtea de Arbitraj, pe motiv că decizia, care are câteva sute de pagini, nu a fost tradusă. Statul Român, prin Ministerul Economiei deţine 20,6% din totalul acţiunilor Petrom, valoarea pachetului în jurul orei 16:50 din şedinţa de azi fiind de 4,57 miliarde de lei.

La suma cu care Ministerul Finanţelor Publice trebuia să-i despăgubească pe Ioan şi Viorel Micula se acumulează, în fiecare zi, penalităţi de câteva zeci de mii de dolari.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe ne-au spus în februarie că o mare parte din suma care va trebui plătită de MFP va fi compensată cu valoarea arieratelor pe care European Food le are la buget. Companiile European Drinks şi European Food apăreau cu arierate la stat, la 30 septembrie 2014, de 93.247.056 de lei, şi, respectiv 2.695.880 de lei. În cazul ambelor societăţi a fost începută procedura de executare silită, potrivit Listei ANAF.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. wtf ?????

    se pare ca la astia de la Bursa i-au sarit in cap premiile acordate ieri. ca sa citezi din articol "ceasta apare în contul unei decizii irevocabile a Curţii de Arbitraj de la Washington potrivit căreia statul român trebuie să îi despăgubească pe cei doi fraţi de naţionalitate suedeză cu 162 de milioane de euro." nationalitate suedeza?????????? eventual cetatean suedez.... Pentru ce ati luat acele premii???

    Deci sa inteleg ca tot teatrul asta cu jandarmeria pe la usile hotilor de la nooi din tara este ca statul roman sa le ia baniiisi sa ii dea celor 2 micula ? Pai care e nenica hotzu acilisea cicalaca cichicea ?????

    1. Pai da uite si schema logica: STATUL ROMANAS aka hotzu cel mare trimite trupele de jandarmi pe la usile milionarilor aka hotzii cei mici pe care ii baga la mititca. Procesul este recursiv pana se strang cei 170 milionase pe care tb sa-i dea la saracutzii de fratzilici Micula. Ce dracu e greu de inteles.

      si noi astia micii stam si mancam popcorn si ne uitam cum autoritatile romane "isi fac datoria" 

      Buhuhuhuhu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb