ALERT Italia declară stare de urgenţă după explozia de la terminalul de gaze din Austria

A.C.
Internaţional / 12 decembrie 2017

Terminalul de gaze de la Baumgarten (Sursa foto: captură Youtube)

Terminalul de gaze de la Baumgarten (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 16:51 Explozia de la terminalul de gaze din Austria a zguduit pieţele energetice din Europa

Preţurile la gaze naturale şi electricitate au crescut în Europa după ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrările în momentul unui val de frig, potrivit Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii opt ani în Marea Britanie, ţară care se confruntă deja cu impactul închiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului. Londra se confruntă de două zile cu căderi de zăpadă. Temperaturi scăzute s-au răspândit din Alpi şi până în ţările scandinave, crescând cererea pentru combustibil de încălzire.

(A.C.)

-----

ACTUALIZARE 16:50 Titlurile grupului OMV AG, în scădere cu 2,83% la 52,23 euro

Titlurile grupului OMV AG erau cotate la 52,23 euro pe piaţa din Austria, în jurul orei locale 16.50, în scădere cu 2,83%. Volumul transferurilor cu acţiuni OMV se situează la 168.109.

(A.C.)

-----

Actualizare Titlurile grupului OMV AG, în scădere cu 3,3% la 51,99 euro

Titlurile grupului OMV AG erau cotate la 51,99 euro pe piaţa din Austria, în jurul orei locale 15.00, în scădere cu 3,3% faţă de ziua precedentă. Volumul transferurilor cu acţiuni OMV se situează la 145.450.

Compania are o capitalizare de piaţă de 17,313 miliarde de euro, iar în ultimul an, titlurile OMV s-au apreciat cu 67%.

(A.V.)

-----

Actualizare 15:45 Gazprom redirecţionează fluxul de gaze spre Europa în urma exploziei

Subsidiara care se ocupă de exportul gazelor naturale de la Gazprom a precizat că lucrează la redirecţionarea fluxului de gaze, afectat de explozia hub-ului de gaze deţinut de OMV la Baumgarten, Austria, potrivit Bloomberg.

"Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. În prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fără întreruperi a gazelor naturale livrate clienţilor", se arată într-un comunicat al firmei ruse.

Hub-ul de gaze Baumgarten se află la aproximativ 50 de kilometri de Viena şi este o legătură cheie pentru gazele naturale din Rusia care sunt exportate în Europa. În 2014, OMV a semnat un acord cu Gazprom pentru a întări pe termen lung rolul hub-ului Baumgarten pe piaţa energiei din Europa.

Explozia a perturbat fluxurile de gaze spre est - Croaţia, Italia şi Slovenia - dar spre vest (Germania) totul decurge normal, a anunţat Armin Teichert, şeful Gas Connect Austria, firma care operează centrala Baumgarten.

Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată marţi, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale.

Purtătorul de cuvânt al Eustream a precizat: "Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al reţelei noastre pentru a asigura securitatea şi a suspenda tranzitul către Baumgarten. Nu există un impact imediat asupra livrărilor de gaze în Slovacia".

(A.C.)

------

Italia a declarat stare de urgenţă cu privire la livrările de energie, după explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten, estul Austriei, a declarat astăzi ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, potrivit Reuters.

O explozie survenită în această dimineaţa la terminalul de gaze din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane. Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu.

Compania Gas Connect Austria, care deţine terminalul de la Baumgarten, a informat că livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost întrerupte după explozie.

Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, a apreciat că incidentul din Austria a scos în evidenţă faptul că Italia "are o serioasă problemă de aprovizionare" precum şi necesitatea de a dezvolta gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP). Acest proiect ar oferi Italiei o nouă sursă de aprovizionare cu gaze naturale dar până acum a fost întârziat de protestele activităţilor de mediu.

"Dacă am fi avut TAP, nu am fi fost nevoiţi să declarăm stare de urgenţă", a declarat Calenda.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie în Austria pentru gazul natural venit din Rusia şi Norvegia. Instalaţia, inaugurată în 1959 şi având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele "hub"-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei şi sudul Germaniei. Terminalul este controlat de compania Gas Connect Austria, la care un pachet de 51% din acţiuni aparţine grupului energetic austriac OMV.

La bursa ICE Futures Europe din Londra, astăzi, preţul gazelor naturale cu livrare luna viitoare a urcat cu 20%, până la 92 penny pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb