ALERT / KLAUS IOHANNIS: "USL nu mai există, de facto"

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 25 februarie 2014

"USL nu mai există, de facto"

Update 17:05 Senatorii PNL votează pe linie cu opoziţia

Senatorii PNL, împreună cu liderul lor, Puiu Haşotti, au votat astăzi, în acord cu opoziţia, pentru respingerea propunerii legislative care permite partidelor să se finanţeze şi din împrumuturi.

Propunerea, care a fost respinsă prin votul liberalilor, era initiată de liderii grupurilor parlamentare ale PSD din Camera Deputaţilor şi Senat, Marian Neacşu şi Ilie Sârbu, de însuşi liderul senatorilor PNL, Puiu Haşott, şi de fostul lider al deputaţilor PNL Andrei Gerea, alături de deputatul PSD Mircea Drăghici.

---

Ilie Sârbu: "Avem protocol semnat cu UDMR"

Update 14:10 George Scutaru anunţă trecerea PNL în opoziţie

Preşedintele grupului PNL din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a anunţat, astăzi, în plenul Camerei, după votul final asupra unor proiecte de lege, că "este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei", săptămâna viitoare liberalii intrând în opoziţie, transmit surse din presă.

"Acest vot este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei. Am fost parteneri oneşti ai Guvernului USL în Parlament şi Guvern şi regretăm faptul că aţi refuzat nominalizarea unui om precum Klaus Iohannis", a declarat Scutaru.

Liberalul a fost înterupt de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care i-a atras atenţia că declaraţiile politice se fac la ora 8:30 dimineaţa.

Scutaru a mai spus că PNL va face cu adevărat opoziţie, la fel cum a fost "un partener loial în guvernare".

"Domnule preşedinte, vreau să vă asigur că, aşa cum am fost un partener loial în guvernare, PNL va fi şi un partid de opoziţie cu adevărat şi, domnule preşedinte, de săptămâna viitoare veţi vedea că PNL va face cu adevărat opoziţie", a mai afirmat George Scutaru.

---

Update 12:59 Delegaţia permanentă a PNL hotărăşte, astă seară, dacă pleacă de la guvernare

Delegaţia permanentă a PNL hotărăşte, astă seară, dacă va rămâne sau nu la guvernare, iar miercuri se prevede ca miniştrii liberali să-şi depună demisiile, înainte de şedinţa de guvern, în caz că partidul va renunţa la colaborarea cu PSD, PC şi UNPR, potrivit unor surse din presă.

Crin Antonescu, preşedintele PNL, va sosi astăzi în ţară, după o vizită oficială la Viena. Domnia sa a declarat, duminică seara, că "opţiunea lui Victor Ponta este clară", adăugând că "intrarea sau ieşirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar preşedintele partidului".

---

Update 12:42 Kelemen: "Nu ne introducem în această dispută familială"

Kelemen Hunor a declarat astăzi că nici domnia sa, nici UDMR nu intenţionează să intervină în disputa dintre USD şi PNL, calificând-o drept o "dispută familială" şi adăugând că nu au existat negocieri oficiale pentru ca preşedintele UDMR să fie numit ministru al Culturii sau al Mediului.

"Nici eu, nici UDMR nu intenţionăm să ne introducem singuri în această dispută familială", a spus Kelemen.

Şeful maghiarilor a precizat că protocolul USL-UDMR a fost semnat în 2012, inclusiv de către PNL, drept care astăzi documentul nu mai este valabil, deoarece, la sfârşitul acelui an, liberalii s-au răzgândit în privinţa cooperării cu maghiarii. Cu toate acestea, principiile acordului "rămân valabile".

"În 2012, am semnat în trei: Victor Ponta, Crin Antonescu şi cu mine. De aceea, nu mai este valabil din decembrie 2012, când Crin Antonescu nu a mai dorit să mergem în aceeaşi formulă mai departe. Principiile, însă, rămân valabile", a explicat liderul UDMR.

Întrebat ce minister va prelua în noul cabinet Victor Ponta şi dacă i s-au oferit portofoliile de la Mediu şi Cultură, Kelemen Hunor a subliniat că este prea devreme pentru asemenea discuţii, "factorul timp" fiind "extrem de important".

"Este, însă, prea devreme să discutăm despre aşa ceva, cât timp, formal, există USL. Factorul timp este extrem de important. S-ar putea să meargă mai departe USL. Vineri, avem întâlnire cu preşedinţii organizaţiilor judeţene ale UDMR. Nu este momentul pentru asemenea speculaţii", a mai arătat Kelemen.

---

Update 12:15 Kelemen: "Nu am primit nicio invitaţie pentru guvernare"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, că nu a primit nicio invitaţie pentru a intra la guvernare şi este prea devreme pentru asemenea discuţii, deoarece există USL, care va găsi foarte repede o soluţie de a merge mai departe, scriu surse din presă, deşi anterior a fost vehiculată ideea că şeful maghiarilor ar fi favorit pentru postul de ministru al Culturii.

"Nu am primit nicio invitaţie (de a intra la guvernare - n.r.) şi e prea devreme să discutăm de aşa ceva pentru că există USL. Până când există USL, această întrebare nu există. Ei sunt acum în familie, au nişte probleme familiale. Trebuie să şi le rezolve fiecare cum poate", a explicat Kelemen.

Domnia sa a spus că UDMR nu are cum să fie invitată la guvernare în acest moment, deoarece USL va găsi foarte repede o soluţie pentru a merge mai departe.

"Nu am fost invitaţi, nu avem cum să fim invitaţi în acest moment, pentru că foarte repede USL va găsi o soluţie pentru a merge mai departe. România să aibă un guvern stabil. Nu au spus oamenilor: < Vom guverna până în februarie 2014 după care ne vom certa >", a arătat Kelemen Hunor.

---

Update 11:13 Ilie Sârbu: "Avem protocol semnat cu UDMR"

Liderul grupului social-democrat din Senat, Ilie Sârbu, a declarat, astăzi, că Uniunea Social Democrată a semnat un protocol cu UDMR, încă valabil, pentru cooptarea la guvernare a formaţiunii maghiare, care ar putea beneficia de două portofolii de miniştri în cabinetul Victor Ponta 3.

Pe de altă parte, social-democratul a spus că USD poate face guvern şi fără UDMR, în ciuda majorităţii parlamentare fragile pe care o are, în prezent, Uniunea Social-Democrată.

"Noi putem să facem Guvern şi fără UDMR. E o majoritate fragilă, dar e. Ceea ce nu ne dorim", a mai arătat Sârbu.

---

USL nu mai există de facto, fiind doar o alianţă pe hârtie, a anunţat ieri, în mod tranşant, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis. Domnia sa susţine că următorul pas, după retragerea miniştrilor din Guvern, ar fi denunţarea protocolului USL, însă este puţin probabil să se decidă iniţierea unei moţiuni de cenzură.

Klaus Iohannis nu crede că unii dintre actualii miniştri ai PNL vor dori să rămână în Guvernul Ponta.

Întrebat dacă PNL îşi mai doreşte să fie în USL, Klaus Iohannis a răspuns: "În acest moment au eşuat negocierile, aici treaba cu dorinţa e legată de putinţă. Dacă nu şi nu suntem doriţi, ce ne ajută că ne dorim noi? Este clar că nu s-a dorit să intrăm în această formulă în guvern, ce putem să spunem mai mult aici?".

În această seară are loc Delegaţia Permanentă a PNL căreia i se va aduce la cunoştinţă că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat, a mai spus Klaus Iohannis, adăugând: "Probabil, Delegaţia Permanentă va constata acelaşi lucru, că negocierile au eşuat şi că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Şi atunci probabil un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern".

Prim-vicepreşedintele PNL a precizat că a luat în calcul să renunţe la dorinţa de a deveni vicepremier şi ministru de Interne, însă conducerea PNL a fost pentru menţinerea deciziei iniţiale.

Iohannis, despre revizuirea Constituţiei: "Cred că nu mai e nicio şansă pentru un referendum"

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, nu crede că proiectul de revizuire a Constituţiei mai are vreo şansă să fie promovat, respectiv să se ajungă la convocarea referendumului pe această temă odată cu alegerile europarlamentare. Iohannis a fost întrebat câte şanse mai dă promovării proiectului de revizuire a Constituţiei printr-un referendum organizat simultan cu alegerile europarlamentare: "Nicio şansă, nici nu cred că se va ajunge acolo. (...) După părerea mea, strict personală, sunt şanse mari să nu avem referendum pe Constituţie. Motivul ar fi că acest proiect a fost însuşit de USL, dacă USL intră în dificultate sau se rupe, atunci cine ar mai susţine acest proiect? Curtea Constituţională a făcut nenumărate comentarii pe proiectul de Constituţie, toate acestea ar trebui readuse, rediscutate în USL, reformulate, unele abandonate. Nu sunt convins că mai există voinţa politică necesară pentru a duce mai departe un proiect de aşa amploare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb