ALERT Ministrul Justiţiei a declanşat procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi

D.I.
Politică / 22 februarie 2018

Tudorel Toader (Sursa foto: Facebook)

Tudorel Toader (Sursa foto: Facebook)

La finalul unei conferinţe ce a durat peste o oră, Ministrul a decis declanşarea procedurii de revocare a procurorului-şef al DNA.

Actualizare 22:00 Vosganian (ALDE): Poziţia lui Tudorel Toader a fost o pledoarie convingătoare pentru statul de drept

Poziţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost o "pledoarie convingătoare pentru statul de drept şi pentru respectarea drepturilor omului, pe care excesele de putere şi de autoritate, ignorarea prevederilor Constituţiei şi a celorlalte puteri ale statului le pot periclita", a declarat joi seară, liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, anunţă Agerpres.

-------

Actualizare 21:15 Peste o mie de persoane protestează în Piaţa Victoriei

Peste o mie de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, urmare a anunţului ministrului Justiţiei, oamenii strigând: "DNA să vină să vă ia", "Nu scăpaţi!", "Hoţii", "Tudorel, demisia!". Oamenii au început să iasă în stradă şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Constanţa, Iaşi.

-------

Actualizare 21:00 Şerban Nicolae : "O situaţie fără precedent; trebuia ca factorii responsabili să fi acţionat"

Concluziile raportului prezentat astăzi de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, arată o situaţie fără precedent, cu acte de natură să submineze însăşi autoritatea statului român, iar factorii responsabili ar fi trebuit să fi acţionat deja, a declarat astăzi pentru liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, anunţă Agerpres.

"În mod cert, este o situaţie fără precedent. Chiar dacă ea a fost prevăzută ca ipoteză în lege, o asemenea situaţie în care ministrul Justiţiei să ceară revocarea din funcţie a unei persoane cu o asemenea poziţie este una fără precedent. Dar şi faptele, aşa cum au fost prezentate de ministrul Justiţiei, sunt fără precedent. Sinteza prezentată este una care ar trebui sa ne pună pe gânduri. Concluziile unui asemenea raport ar trebui să ne dea de gândit tuturor, nu doar celor care au responsabilităţi publice, ci chiar cetăţenilor obişnuiţi, pentru că arată vulnerabilităţi ale autorităţilor statului român, arată disfuncţionalităţi în aplicarea legii şi în asumarea unor răspunderi publice, ceea ce ar putea pune în pericol drepturi şi libertăţi fundamentale, ar putea afecta instituţiile constituţionale ale statului român, respectarea democraţiei, a statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, ale separaţiei puterilor în stat. Din această perspectivă, era de aşteptat ca factorii direct responsabili să fi acţionat din vreme, nu să se ajungă aici - să constatăm un anumit comportament sistematic şi repetat de conflict între instituţiile publice, de discreditare publică a unor autorităţi, prin contestare publică a deciziilor CCR, de subminare a autorităţii Parlamentului şi de intimidare a Guvernului", a arătat Şerban Nicolae.

--------

Actualizare 20:40 Purtătorul de cuvânt al PSD: "Suţinem decizia ministrului Justiţiei; raportul - extrem de profesionist"

Raportul pe care ministrul Justiţiei l-a prezentat astăzi în faţa presei este unul extrem de profesionist, rămâne de văzut cum se vor desfăşura lucrurile pe calea constituţională şi legală, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, anunţă Agerpres.

"Raportul pe care domnul ministru Tudorel Toader l-a prezentat astăzi în faţa presei a fost unul extrem de profesionist, bazat pe lege, cu argumente foarte clare, solide şi de netăgăduit. Concluzia pe care a tras-o era firească, ca urmare a acestui raport. Era firească de altfel şi ca urmare a evoluţiei pe care cu toţii am văzut-o în această perioadă de timp. (...) Susţinem in mod evident decizia domnului ministru, rămâne mai departe pe calea constituţională şi legală să vedem cum se vor desfăşura lucrurile", a subliniat Adrian Dobre.

--------

Actualizare 20:30 Procurorul general, după anunţul lui Tudorel Toader: Nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruţa Kovesi

Procurorul general Augustin Lazăr reafirmă, după după anunţul lui Tudorel Toader privind declanşarea procedurii de revocare a şefei DNA, că "nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruţa Kovesi"

"Având în vedere decizia ministrului Justiţiei de a propune revocarea din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reafirmă poziţia exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruţa Kovesi", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

-------

Actualizare 20:20 Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la câteva sute

Câteva sute de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, urmare a anunţului ministrului Justiţiei, oamenii strigând: "DNA să vină să vă ia", "Nu scăpaţi!", "Hoţii", "Tudorel, demisia!". Oamenii au început să iasă în stradă şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Constanţa, Iaşi.

-------

Actualizare 20:10 Preşedinţia: Din cauza lipsei de claritate, raportul privind DNA va fi analizat. Preşedintele îşi menţine în continuare punctul de vedere privind DNA şi conducerea sa

Preşedinţia precizdează că, din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a Ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document.

"Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a Ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administraţiei Prezidenţiale de către departamentele de specialitate.

În repetate rânduri, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii sale, punct de vedere pe care şi-l menţine în continuare.

-------

Actualizare 20:00 USR cere demisia imediată a ministrului Justiţiei

Uniunea Salvaţi România condamnă ferm decizia politică luată astăzi de ministrul Justiţei, Tudorel Toader, de a propune revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cere demisia imediată a ministrului Justiţiei.

"De aproximativ 1 an de zile ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, tot încearcă să amâne această decizie pe care i-o cer mai marii PSD, oamenii care i-au dat portofoliul Justiţiei pe mână, cu scopul clar de a-i scăpa de ameninţarea dosarelor pe care le au în instanţă şi nu pentru a administra corect regulile după care funcţionează sistemul judiciar. Tudorel Toader a ales să respecte indicaţiile şefilor politici şi să dea un semnal puternic magistraţilor din România că de acum înainte oricine îndrăzneşte să cuteze să ancheteze gaşca de penali a lui Liviu Dragnea va fi supus hărţuielilor mediatice şi politice", se arată într-un comunicat al USR.

"USR le transmite magistraţilor independenţi şi oneşti, care nu se lasă intimidaţi de PSD, că au un sprijin în ei şi în societatea civilă, în sutele de mii de români care-şi doresc o justiţie dreaptă şi o lege egală pentru toţi", a spus preşedintele USR, Dan Barna, citat în comunicat.

-------

Actualizare 19:50 PNL: "Este o seară tristă pentru justiţia din România"

Grupul "Corupţia ucide" a anunţat astăzi seară, după decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a declanşa procedura revocării din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, proteste în Piaţa Victoriei din Capitală.

(V.D)

-------

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat în această seară concluziile raportului asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, refuzând însă să răspundă la întrebările adresate de presă.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat:

"Raportul pe care vi-l voi prezenta este cuprinzător, are 36 de pagini...motiv pentru care veţi fi de acord să-l prezint în diagonală şi în sinteză, după care-l vom posta pe pagina ministerului", afirmat Toader la începutul conferinţei

De asemenea, la începutul conferinţei, ministrul a declarat: "Este o prezentare, nu o conferinţă de presă".

Totodată, ministrul a precizat: "Avem o justiţie. Unii spun că e bună, alţii că e rea. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, să fie în slujba cetăţeanului, să fie bună, nu şi rea. În urmă cu 6 luni, se împlineau 6 luni de la preluarea demnităţii de ministru al Justiţiei. Atunci prezentăm direcţiile de modificare pentru legile justiţiei".

Ministrul Justiţiei a trecut în revistă experienţa academică şi profesională: "Personal, am început activitatea profesională că procuror. Eram şef de promoţie, mi s-a propus să rămân asistent universitar la Drept în Iaşi, prima facultate de drept înfiinţată în România. Puteam să optez pentru a fi judecător, notar sau avocat, dar am optat pentru demnitatea de procuror. Am fost şi sunt foarte mulţumit de respectivă opţiune pentru că atunci mi-am definitivat coordonatele profesionale, chiar dacă ulterior m-am întors la Facultate, am urmat toate treptele carierei universitare, am exercitat prerogativele funcţiei de cancelar, 3 ani, prodecan, 8 ani, decan, 12 ani iar din februarie 2016 sunt rectorul universităţii".

Referitor la scopul conferinţei, Toader a precizat: "Prezentul raport nu reprezintă o evaluare a activităţii DNA, ci un raport asupra activităţii Ministerului Public", el adăugând că "Elaborarea raportului a fost realizată pe fondul dezbaterilor care au căpătat o amploare deosebită în spaţiul public în ultimul an, dezbateri care au divizat profund opinia publică, au ridicat la cote nemaintalnite în istoria recentă atacurile la persoană şi punerea în discuţie a unor valori constituţionale, precum prezumţia de nevinovăţie, dreptul la apărare, liberatea persoanei, care au polarizat atenţia forurilor europene, au declanşat mecanisme de evaluare ce nu au mai fost folosite niciodată faţă de România, ameninţând realizarea obiectivelor asumate de ridicare a MCV şi punând chiar în pericol statul de drept".

Potrivit lui Tudorel Toader, "Raportul de evaluare a eficienţei manageriale şi a modului de îndeplinire a obligaţiilor procurorului-şef, urmare a pronunţării de către CCR a Deciziei 68/2017 prin care s-a constatat că a existat şi există un conflict juridic de natură constituţională între ministerul public - respectiv DNA, şi Guvern. Conflict generat de acţiunea PICCJ de a-şi arogă atribuţia de a verifică legalitatea şi oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG 13, cu încălcarea competenţelor constituţionale ale Guvernului şi Parlamentului. Am conchis atunci faptul că rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor în raport de faptele constatate oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori alte măsuri instituţionale. Am pornit de la controlul pe care l-am solicitat Inspecţiei Judiciare, de a face o verificare managerială de fond la DNA, în condiţiile în care ultimii zece ani nu se făcuse nici una, cu excepţia celor punctuale pornite de la sesizări".

Ministrul a precizat că raportul prezentat în această seară se bazează pe analiza a 20 de puncte, ele urmând a fi detaliate pe parcursul expunerii.

În primă instanţă, Toader a inventariat conflictele din 2017, în care a fost implicată DNA, acestea fiind analizate de Curtea Constituţională.

În acest sens, oficialul a explicat: "Am arătat prin raportul de analiză a activităţii procurorului şef DNA din martie 2017 că în sine constatarea unui singur conflict juridic nu are aptitudinea de a determina revocarea conducătorului instituţiei. Conduitele contrare constituţiei, izolate, pot fi îndreptate. Concluziile sunt evident diferite când încălcarea constituţiei depăşeşte limitele de competenţă prevăzute de constituţie şi de lege, când încălcările devin sistematice În mai puţîn de jumătate de an de la decizia 68/2017, DNA prin conducerea să a fost chemată iarăşi în faţă CCR, pentru încă două conflicte de natură constituţională. Aşadar, trei sesizări într-un singur an, dintre care în două CCR a constatat existenţa unei încălcări a constituţiei, de către DNA, prin conducerea să. În a treia situaţie, deşi CCR nu a constatat un conflict juridic, a făcut în considerente necesarele precizări prin care a orientat pe viitor conduită DNA, în sensul că nu poate anchetă oportunitatea adoptării unei HG. Acolo era o OUG, aici era vorba de HG. E un bilanţ semnificativ şi dacă privim din perspectiva activităţii CCR: Dacă examinăm cea mai recentă statistică a CCR, care relevă că numărul deciziilor prin care se constată conflicte juridice constituţionale între autorităţi au fost de 13, dintr-un număr de 39 de decizii de la momentul revizuirii Constituţiei din 2003".

Referitor la relaţia DNA cu Guvernul, ministrul Justiţiei a subliniat că organele anticorupţie au pus presiune asupra Executivului: "Declanşarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicarea de acte, audierea unui mare număr de funcitonari publici, miniştri, a detemrinat o stare de presiune psihică, chiar pe durata derulării unor proceduri de legiferare, creaindu-se premisele unui blocaj. Sub imperiul unei temeri de formularea unor viitoare acuzaţii, Guvernul e blocat în activitatea să de leguitor".

Toader a reamintit, de asemenea refuzul procurorului-şef al DNA de a se prezenta la reuniunile comisiilor de anchetă din Parlament la care a fost invitată, subliniind că astfel a fost împiedicată activitatea parlamentului: "CCR a reţinut în ce o priveşte pe doamna Kovesi că a refuzat să dea curs celor trei invitaţii şi să se prezinte în faţă comisiei speciale, iar la solicitarea de a răspunde în scris, a dat un răspuns incomplet, care a contribuit la prelungirea perioadei de activitate a respectivei comisii. Şi aici CCR a constatat că prin refuzul de prezentare s-a creat un blocaj în activitatea comisiei, care a dus la prelungirea cu 60 de zile a termenului. CCR a stabilit că în aplicarea colaborării loiale între instituţii, au obligaţia să ia parte la lucrările comisiei în toate cazurile".

Tudorel Toader a subliniat şi modul în care DNA a abordat din perspectivă judiciară şi constituţională cazul Belina: "din comunicatul DNA privind verificarea celor două HG (legate de cazul lacului Belina - n.red.), s-a prevăzut că au fost încălcate prevederile Constituţiei şi Legii 213/1998. Scria în comunicat că au fost încălcate o serie de dispoziţii ce reglementează normele de tehnică legislativă. DNA s-a erijat în evaluator fără nicio distincţie inclusiv asupra aspectelor de oportunitate în adoptarea HG (...) În partea specială a Codului Penal sunt prevăzute faptele penale, infracţiunile, nu în legea privind tehnică legislativă sau proprietatea publică. În legislaţia penală avem probabil prea multe incriminări, aproape o mie, dar niciuna nu are denumirea marginală în fapta de a adoptare a unui act normativ cu încălcarea normelor de tehnică legislativă. Nu constituie infracţiune, nu o verifică procurorul, o sancţionează CCR, instanţa de contencios administrativ dacă e de rang infralegal".

Referitor la modul de desfăşurare a activităţii DNA, ministrul a menţionat: "am reţinut comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar, contrar obligaţiilor de rezervă şi deontologice impuse magistraţilor. În realizarea angajamentului asumat prin precendetul raport, am solicitat în iulie 2017 un control al Inspecţiei Judiciare la DNA. În cuprinsul raportului, se consemnează o serie de dificultăţi, întâmpinate de inspectori, retinându-se inclusiv indicii cu privire la săvârşirea abaterii discipliniare constând în obstructioarea activităţii inspectorilor de către şefa DNA".

În cadrul conferinţei, oficialul a evidenţiat şi relaţia procurorului-şef al DNA cu CCR: "Contestarea actelor şi autorităţii CCR - şefa DNA a învinovăţit practic CCR punând pe seama deciziilor Curţii pretinsă imposibilitate a DNA de urmărire a unor fapte apreciate că fiind de natură penală. Din acest motiv procurorii mai pot investiga doar faptele de abuz în serviciu în care s-a încălcat legislaţia primară. Reiese că societatea rămâne ne-apărată în faţa unor astfel de practici, după decizia CCR. Pe lângă pierderile de milioane de euro, întreagă societate va privi cum cei cu funcţii publice vor urmări satisfacerea unor interese diferite de ale societăţii".

Făcând referire la posibilitatea ca ţara noastră să aibă soarta Poloniei, Tudorel Toader a explicat: "Eram la dezbaterea din Parlamentul European, am avut 9 întrevederi cu oficiali, şi mulţi interlocutori, oameni de seamă, evocau aspecte asupra cărora fuseseră informaţi greşit, să nu spun dezinformaţi. A ajuns acest mesaj, prin dezinformare. Am explicat de 9 ori că România nu are nicio legătură cu situaţia juridică în care se află Polonia, pentru că în România nimeni nu a pus problema nerespectării deciziilor CCR, nimeni nu a schimbat procurorii-şefi sau preşedinţii de instanţe, ministrul Justiţiei nu are astfel de competenţe. Ne aflăm într-o cu totul altă paradigmă, prezentată deformat".

Ministrul a abordat de asemenea subiectul modului în care DNA au prioritizat instrumentarea cazurilor: "decapare e cuvântul cheie, e absolut contrară oricărui stat de drept. O cauza penală are rostul ei, nu sunt cauze penală mai importante şi mai puţin, pentru că in joc e destinul unui om egal cu toţi ceilalţi. Cauzele trebuie rezolvate aşa cum au fost organele sesizate, nu după funcţii".

Toader a amintit şi faptul că procurorul-şef al DNA nu s-a implicat în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive ale procurorilor: "neimplicarea procurorului-şef DNA în identificarea şi eliminarea comportamtenlor abuzive presupuse a fi comise de procurori. Spaţiul public e plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu, el a fost apreciat, în loc să fie luate măsuri de verificare".

A fost totodată evidenţiate situaţii precum: "falsificarea transcierii unor convorbiri telefonice, înregistrarea are un conţinut, transcriptul are alt conţinut". În acest sens, Toader a precizat: "Am aici notate multe hotărâri judecătoreşti prin care instanţa a statuat neconcordanţă între înregistrare şi transcriere, motiv pentru care cauza a fost trimisă înapoi".

În concluzie, ministrul Justiţiei a reamintit articolul 1 din Constituţia României, explicând că "în România s-a dezvoltat componenta de prevenire dar şi de combatere a corupţiei. Buna activitate a DNA din acest ultim punct de vedere e consemnată în documentele interne şi internaţionale".

În cele din urmă, Toader a declarat: "Pentru aceste fapte , în temeiul legii, am declanşat propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA."

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dragnea l-ai sacrificat pe acesta.

    1. Clubul milițienilor securiști așteaptă decizia președintelui.

      O va revoca Iohannis pe Laura Codruța Kovesi doar pentru că a încălcat Constituția sau merg amândoi pe lungul drum al pârnăii fără sfârșit? 

    Io Hann is in curtea ta!.... Ce facem?. 

    Date fiind argumentele menționate de Toader, îl felicit pentru acțiunea de revocare. Bravo.

    1. Si cu pensia ce faci, daca nici acum nu-ti ajunge?. 

    MIȘTO : ÎMPĂCATĂ și CAPRA și VARZA !!!

    de ce oare tudorel face public raportul acum dupa campania media ant3 si romTV?? daca faptele, aşa cum au fost prezentate de ministrul Justiţiei, sunt fără precedent.... din decembrie si pina cum a dormit tudorel??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb