ALERTOPCOM şi BRM au primit licenţele pentru tranzacţionarea gazelor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 iulie 2013

OPCOM şi BRM au primit licenţele pentru tranzacţionarea gazelor

Update 11:55:

Comitetul de reglementare din cadrul ANRE a aprobat, astăzi, acordarea licenţelor pentru OPCOM şi BRM, care vor administra platformele de tranzacţionare a gazelor.

---------

ANRE: "Bursele de gaze, funcţionale din august"

Aproximativ jumătate din consumul de gaze al ţării noastre este vândut, în prezent, la un preţ reglementat, mult mai mic decât cotaţiile internaţionale, pentru că avem avantajul unei producţii interne generoase (acoperă 70% din consum). În următorii ani, gazul intern va trebui să ajungă la media preţurilor practicate în regiune, ceea ce înseamnă o majorare de 160%. Transparentizarea tranzacţiilor, prin înfiinţarea burselor de gaze, este foarte importantă, în acest context, pentru consumatori, care au nevoie să aibă siguranţa că preţul pe care îl plătesc furnizorului este unul corect. O bursă asigură nu numai transparenţa cantităţilor şi preţurilor tranzacţionate, ci şi accesul nediscriminatoriu la gaze.

Bursele de gaze naturale, administrate de OPCOM (operatorul pieţei de energie) şi Bursa Română de Mărfuri (BRM), vor fi funcţionale începând cu luna august, ne-a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie).

Domnia sa ne-a precizat: "Regulamentul privind piaţa centralizată de gaze naturale a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. ANRE trece acum la licenţierea OPCOM şi BRM şi la aprobarea regulamentelor de tranzacţionare. Comitetul de Reglementare va avea aceste puncte pe agendă în următoarele şedinţe, astfel încât în august să se poată tranzacţiona gaze pe OPCOM şi BRM".

ANRE a primit spre aprobare, încă din iarnă, de la OPCOM şi BRM, regulamentele de funcţionare a unor platforme de tranzacţionare a gazelor. Surse din piaţă afirmă că, de la a avea pe hârtie două burse a gazelor şi până la tranzacţionarea efectivă, mai este cale lungă. Primele luni de tranzacţionare din acest an vor aduce doar cantităţi mici de gaze pe burse. Sursele noastre mai spun că, deşi operatorii au fost reticenţi la început, acum vor să vină să tranzacţioneze transparent: "Romgaz, companie de stat care urmează să fie listată în toamnă, cu siguranţă va veni să tranzacţioneze. Petrom a spus, recent, autorităţilor că sprijină tranzacţionarea transparentă. E.ON şi GDF Suez, cei mai mari distribuitori şi furnizori, vor face, de asemenea, tranzacţii".

Operatorii ar fi solicitat, potrivit surselor noastre, ca tranzacţiile să fie anonime, în sensul publicării preţului şi cantităţilor fără numele companiilor. Multinaţionalele tranzacţionează pe mai multe pieţe şi şi-au exprimat îngrijorarea că preţurile încă scăzute de pe piaţa noastră le vor face probleme în alte ţări, unde tarifele sunt mult mai mari.

Regulile generale aprobate de ANRE stipulează: "Titularii licenţei de administrare a pieţei centralizate publică pe site-ul propriu rezultatele sesiunii de licitaţie a gazelor, precizând preţul de pornire, preţul de adjudecare, cantitatea contractată, perioada de livrare, precum şi lista participanţilor la licitaţie, după încheierea sesiunii de licitaţie".

O altă problemă ridicată de operatori ar fi, după cum susţin sursele noastre, că ANRE stabileşte lunar cota de importuri şi trimestrial este anunţat procentul de creştere a preţului gazelor interne, în cadrul procesului de liberalizare. Această situaţie nu le oferă operatorilor predictibilitate, iar ritmul de creştere a preţului în cadrul procesului de liberalizare este stabilit de ANRE.

Conform surselor citate, şi Romgaz are emoţii cu tranzacţionarea transparentă întrucât compania ar avea sume importante de bani de recuperat în urma vânzării gazelor. Romgaz ar recupera aceste sume prin eşalonare, iar tranzacţionarea bursieră (n.r. va avea sisteme de garantare) riscă, în unele cazuri, să-i spulbere şansele de recuperare a creanţelor.

OPCOM a propus, în urma consultării cu mai mulţi operatori din piaţă, un tip de produs cu aplicabilitate pe piaţa noastră de gaze, caracterizată prin concurenţă mult mai redusă decât piaţa de energie, respectiv contractul lunar pentru livrare în bandă.

BRM are tot un sistem de licitaţii simplu sau dublu competitive, pentru perioade de tranzacţionare de la o lună la un an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb