ALERT ORA 23.00 FTSE: BVB, în monitorizare, pentru trecerea la piaţă emergentă

ADINA ARDELEANU
Piaţa de Capital / 29 septembrie 2016

AmCham Romania: Decizia FTSE este un semnal pozitiv pentru investitori

Ludwik Sobolewski: "Este o zi istorică pentru România"

Sergiu Oprescu, ARB: "Este preconizată creşterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor străini, pentru piaţa de capital din România"

Bursa de Valori Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a FTSE, în vederea trecerii la statutul de piaţă emergentă, conform unui comunicat din această seară.

Potrivit FTSE, România este clasificată, în prezent, ca piaţă de frontieră şi este adăugată pe "Watch List" pentru o posibilă promovare la statutul de piaţă emergentă secundară. Comunicatul FTSE arată: "România îndeplineşte opt din cele nouă criterii necesare pentru statutul de piaţă emergentă secundară, după recente dezvoltări în infrastructura pieţei care au fost receptate pozitiv de investitorii internaţionali. Singurul criteriu rămas de îndeplinit este "suficientă lichiditate pentru a susţine o investiţie de o dimensiune semnificativă la nivel global."

Decizia FTSE este un semnal pozitiv pentru investitori, confirmând progresul înregistrat de piaţa de capital locală, atât în ceea ce priveşte infrastructura cât şi cadrul de reglementare, potrivit unui comunicat AmCham Romania.

Cristian Agalopol, preşedintele grupului de lucru pentru piaţa de capital din cadrul AmCham Romania, a declarat: "Mulţumim membrilor AmCham împlicaţi în formularea şi promovarea recomandărilor pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, al cărei poţential confirmat de includerea pe lista de monitorizare FTSE pentru pieţe emergente creează premise ce pot aduce numeroase oportunităţi de investiţii pentru ţara noastră. În următorul orizont de timp, eforturile de continuare a procesului de reformă a pieţei de capital vor trebui amplificate pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a acesteia. Sub presiunea complexităţii schimbărilor globale, dialogul constructiv între comunitatea de afaceri, autorităţile de supraveghere şi reglementare şi ceilalţi decidenţi, va avea un rol esenţial pentru reuşita demersului de promovare la statutul de piaţă emergentă cât mai curând" .

AmCham a mai transmis: "FTSE revizuieşte anual clasificarea ţărilor în cele patru categorii - pieţe de capital dezvoltate, pieţe de capital emergente avansate, pieţe de capital emergente secundare, şi pieţe de capital de frontieră, prin analizarea a 21 de criterii care urmăresc cadrul de reglementare, custodia şi decontarea, cadrul de tranzacţionare, operaţiunile cu derivative. Perioada de monitorizare care debutează acum şi pentru România, durează minimum un an, astfel că orice modificare a statutului României va fi anunţată cu ocazia raportului intermediar publicat de FTSE în martie, urmând ca deciziile finale să fie comunicate odată cu publicarea raportului anual în luna septembrie".

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti consideră: "Aceasta este o zi istorică pentru România, întregul sector financiar şi pentru piaţa de capital. Am fost recunoscuţi ca fiind o piaţă ascendentă. Acum, trebuie să ne continuăm munca pentru a face piaţa de capital una dintre cele mai puternice branduri moderne ale României secolului XXI. Liderii acestui zbor către calitate, şi toţi aliaţii acestui mare proces de modernizare a pieţei de capital româneşti au demonstrat că sunt capabili de a câştiga, în ciuda condiţiilor extrem de dificile de pe piaţă care au marcat anul 2015 şi începutul acestui an. Acesta este motivul pentru care privim cu optimism spre viitor".

Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat: "Asociaţia Română a Băncilor, prin intermediul Comisiei sale de Pieţe de Capital şi Trezorerie, a realizat demersuri importante pentru creşterea nivelului de comunicare şi dialog cu companiile furnizoare de indici de acţiuni la nivel mondial, în vederea susţinerii eforturilor întregii pieţe de capital româneşti pentru promovarea de la statutul de "piaţă de frontieră" la cel de monitorizare pentru "piaţă emergentă". Este preconizată creşterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor străini, pentru piaţa de capital din România care poate deveni astfel o alternativă viabilă de finanţare şi un stimulent al creşterii economice durabile".

Având o viziune integrată asupra infrastructurii pieţei de capital din România, ARB a iniţiat şi a susţinut un dialog permanent cu Banca Naţională a României, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, Ministerul Finanţelor Publice, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, dialog care a avut drept rezultat îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a aspectelor operaţionale aplicabile tuturor participanţilor şi investitorilor care accesează piaţa de capital din România, a spus Ioana Apa, Preşedintele Comisiei Pieţe de Capital şi Trezorerie din cadrul ARB.

FTSE Russell este o companie parte a London Stock

Exchange Group, specializată în furnizarea de calcul de indici, care realizează începând cu anul

1985 un model de evaluare a pieţelor de frontieră, emergente şi dezvoltate, model extins în prezent

la nivelul a 72 de ţări.

În urmă cu câteva luni, Bursa noastră a anunţat că agenţia de rating FTSE Russell i-a transmis faptul că piaţa de capital locală îndeplineşte toate criteriile necesare promovării în categoria superioară (la piaţă emergentă), cu o singură excepţie - criteriul de lichiditate.

Anul trecut, agenţia MSCI nu a inclus BVB pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb