ALERT Percheziţii la Media Pro pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

E.D.
Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2014

Percheziţii la Media Pro pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Actualizare - Domnul Vişinescu Mihai, regizor, a fost achitat în Dosarul nr. 324/P/2015, prin clasarea cauzei, conform Ordonanţei Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, din data de 31.01.2019.

---------

Actualizare 17:37 11 persoane au fost reţinute după percheziţiile de la MediaPro

Unsprezece persoane au fost reţinute astăzi după percheziţiile care au avut loc la MediaPro, iar în cauză s-a dispus sechestrul asupra bunurilor inculpaţilor, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, măsura reţinerii pentru 24 de ore a fost luată pentru următoarele persoane: Bilciurescu Tudorel, Şoachete Valentin, Dorobanţu Silviu Ştefan, Petchi Roxana, Tudor Ion, Vişinescu Mihai, Răileanu Dan Cristian, Răduţiu Răzvan Adrian, Panaitescu Vlad-Ioan, Calapereanu Elena şi Prescure Puiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune.

Din probele administrate în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009 - 2014, inculpaţii au conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens două moduri de operare, după cum urmează:

- inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la un număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă", ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip "fantomă", de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări, şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora;

- inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă", încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor - realizându-se astfel "ascunderea" faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare săvârşirii infracţiunilor deevaziune fiscală este estimat la suma de 1.500.000 euro.

Sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la suma de aproximativ 10.000.000 euro.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor, până la concurenţa prejudiciului produs ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi în vederea confiscării speciale a sumelor ce au format obiectul infracţiunilor de spălare a banilor.

Inculpaţii urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

---

Actualizare 14:11 Ponta: "Nu am avut informaţii despre descinderile de la Media Pro"

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că nu a avut nicio informaţie despre descinderile poliţiei la sediul Media Pro din Buftea, când a declarat, ieri seară, la un post de televiziune că Adrian Sârbu (fostul acţionar majoritar al trustului) a fost în biroul prim-ministrului şi i-a cerut să pună capăt controalelor Fiscului la firmele sale, transmit surse din presă.

Şeful Guvernului a explicat: "Nu am avut niciun fel de informaţie - a fost o întâmplare. Nu ştiu ce se întâmplă azi, nu am aflat decât din presă. Eu ştiu că din 2012 sau 2013 ANAF îşi face datoria şi controlează toate firmele şi eu nu pot să opresc şi nici nu vreau să opresc vreun control de la ANAF, chiar dacă asta presupune să fiu în conflict cu vreun proprietar de media"

Premierul a adăugat că Sârbu i-a spus, în birou, că este vorba despre controale ANAF. Totuşi, Ponta a menţionat că, neexistând înregistrări din biroul său, nu îşi aminteşte detalii exacte despre discuţie.

Afirmaţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la Ministerul Muncii, la întrebările presei.

---

Actualizare 07:40 Percheziţii la Media Pro pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Poliţiştii Capitalei efectuează, în această dimineaţă, percheziţii în 26 de locuri din Bucureşti şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat de 1,5 milioane euro, surse din Poliţia Capitalei declarând, pentru ziarul BURSA, că, printre altele, sunt vizate studiourile Media Pro din Buftea.

"În fapt, poliţiştii bucureşteni au documentat activitatea infracţională a grupului identificat, stabilind că 66 de societăţi comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi-fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA-ului şi a impozitului pe profit. Valoarea serviciilor şi a produselor achiziţionate fictiv este de 10 milioane de euro", se arată în comunicatul Poliţiei.

La acţiune, participă 90 de poliţişti şi 3 procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, urmând a fi puse în executare 13 mandate de aducere.

Poliţiştii desfăşoară percheziţiile sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

---

Premierul Victor Ponta a susţinut luni că Adrian Sârbu, proprietarul agenţiei de presă Mediafax şi al cotidianului Gândul, a venit la el în birou pentru a-l întreba dacă poate opri controale ale Fiscului asupra firmelor sale, transmit sursele de presă.

Acesta ar fi motivul, potrivit lui Ponta, pentru care se insistă asupra subiectului legat de un presupus trafic de influenţă în biroul său, în dosarul baronului PSD Adrian Duicu.

"Singurul care a fost (la mine în birou) a fost domnul (Adrian) Sârbu, care mi-a zis că are nişte controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc. I-am spus că nu pot", a spus Ponta, invitat la un post de televiziune, unde a fost întrebat cum comentează pasajul din referatul procurorilor DNA legat de un presupus trafic de influenţă în biroul sau: "Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre (şeful Poliţiei Române - n.red) la Guvern. La solicitarea primului ministru, Tobă s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu Duicu care i-a solicitat menţinerea temporară a lui Ponea în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord".

Victor Ponta consideră că acesta este motivul pentru care agenţia Mediafax şi cotidianul Gândul, pe care le-a mai atacat în trecut, scriu pe marginea acestui subiect.

"Că să înţelegeţi de ce se insistă", a subliniat Ponta, precizând că din punctul sau de vedere nu există "moguli" buni sau răi, ci doar patroni de presă care îşi plătesc taxele sau nu.

"Stilul asta practicat mulţi ani, vrei să îţi plătesc taxe, ia să vezi că te cert un pic în trust, ia mai lasă-mă cu ANAF şi încep să te laud ... Eu un lucru pe care nu l-am acceptat şi nu îl accept", a susţinut primul ministru.

În ceea ce priveşte cazul Duicu, Victor Ponta a precizat că Petre Tobă s-a prezentat la DNA unde a declarat "sub imperiul legii" că nu a existat o chemare a să la guvern de către primul ministru, ci doar "o declaraţie la telefon a domnul Duicu care putea să spună sunt la Ponta sau sunt la Traian Băsescu" în birou.

Sârbu, despre Ponta: "Minte!"

În replică, tot ieri seară, Adrian Sârbu a declarat laconic pentru presă: "Minte!", sugerând, astfel, că afirmaţiile prim-ministrului sunt neadevărate.

Sârbu: "Ponta nu e nici primul, şi ultimul politician care confundă media cu Disneyland-ul propagandei"

Pe 10 iunie, Adrian Sârbu declara că s-a întâlnit de mai multe ori cu Victor Ponta, dar că afirmaţia premierului din interviul televizat în seara precedentă, în legătură cu o discuţie pe care cei doi ar fi avut-o, este "pură fantezie".

În interviul respectiv (difuzat din biroul său de la Palatul Victoria), premierul Victor Ponta susţinuse că are "o mică neînţelegere deja de lungă durată" cu Adrian Sârbu, pornind de la o discuţie avută cu acesta.

"Dânsul mi-a zis că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine. Şi i-am spus că nu, mulţumesc, aş prefera să-şi plătească taxele. Şi de atunci suntem în relaţii foarte reci", spusese Ponta.

Ca reacţie, Sârbu a explicat: "M-am întâlnit de multe ori cu domnul Ponta, şi nu la cererea mea. Afirmaţia făcută în interviul servit de România TV este o pură fantezie personală. Cariera politică a domniei sale nu a fost şi nu este obiectul activităţilor mele. Nu am neînţelegeri şi nimic de tranzacţionat cu Victor Ponta şi nici cu camarila sa, deranjaţi până la obsesie de existenţa Gândul şi Mediafax. Victor Ponta nu este nici primul şi nici ultimul politician român care, odată ajuns la putere, confundă media cu Disneyland-ul propagandei".

Declaraţia lui Ponta a fost făcută ca răspuns la întrebarea dacă a renunţat la biroul de la MApN, pus la dispoziţie după ce în presă apăruseră stenogramele unor înregistrări făcute de DNA în cazul Duicu. Ponta a răspuns că nu a renunţat la biroul de la MapN, dar că prin acest birou a vrut să contracareze o anumită campanie de media.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci ANAF are interzis la Romania TV si trustul Intact. Sau astia si-au platit absolut totul la zi, ba chiar in avans?!

    1. da deci mediapro e dat la caini.la fel si realitatea si intact (care ramane fara mentor)catigator rds si romaniatv pe2! posturile psdiste si ale puterii!!

      Inteleg de la voi ca nu conteaza ca Adrian Sarbu nu-si achita obligatiile la buget de fix 20 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb