ALERT PIB a scăzut cu 1% în termeni reali, în al doilea trimestru

V.B.
Macroeconomie / 14 august 2014

Actualizare Eurostat: România, cea mai mare scădere a economiei din UE în trimestrul II

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru.

Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.

Datele Eurostat arată că economiile Germaniei şi Italiei s-au contractat în al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.

Totuşi, în comparaţie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul României a urcat cu 1,4%, iar în primul trimestru cu 3,8% faţă de perioada similară din 2013.

Creşterea economică a României se situează în trimestrul al doilea peste cea consemnată de ţări ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).

În comparaţie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.

-------

Actualizare 12:09 Ponta: "Mergeam cu maşina cu 130 km/h, iar acum cu 100 km/h"

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook un mesaj în care afirmă că situaţia prezentă este ca şi când, până în prezent, "mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 kilometri la oră", demnitarul precizând că ţara noastră îşi continuă drumul înainte, având mare nevoie de reducerea CAS, "măcar de la 1 octombrie", pentru a nu scădea ritmul creşterii.

"Datele oficiale confirmă vestea bună - România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una din cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră - dar mergem tot înainte! Avem mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales că în regiune sunt şi semne proaste. Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci şi am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!", este mesajul prim-ministrului.

---

Actualizare 11:12 Guvernul: "Menţinem prognoza de creştere economică de 2,5% pentru 2014"

Ţara noastră continuă creşterea economică, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor, consideră Guvernul, bazându-se pe creşterea economică de 2,6% în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013 (serie ajustată), anunţată azi de INS, Executivul susţinând că România continuă să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa.

"România continuă să aibă una dintre cele mai solide creşteri din Uniunea Europeană, în contextul în care o serie de măsuri prevăzute în pachetul mai amplu de măsuri de stimulare a economiei şi creare de noi locuri de muncă, precum reducerea CAS, nu au fost încă implementate", este punctul de vedere al Guvernului, exprimat într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Executivul punctează că indicatori economici precum consumul şi exporturile au crescut în primul semestru cu 8%, iar şomajul nu a sporit, în contextul unui nivel în continuare scăzut al inflaţiei.

"Prin urmare, Guvernul României menţine prognoza de creştere economică de 2,5% pentru anul 2014, regăsită în Programul de convergenţă 2014-2017. În acest moment, România continuă să aibă spaţiu fiscal de 2% din PIB din deficit, necesar stimulării creşterii economice, pe fondul continuării investiţiilor publice, în contextul în care la rectificare bugetară nu au fost tăiate fonduri de la investiţii. Guvernul României subliniază că în această perioadă au fost luate măsuri importante, precum creşterea salariului minim, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aceste măsuri vor fi dublate de reducerea impozitării muncii, prin reducerea CAS, măsură care va aduce beneficii concrete în creşterea numărului de locuri de muncă nou create, precum şi a creşterii investiţiilor străine directe în România", mai transmite sursa citată.

---

Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 1% în termeni reali, în al doilea trimestru din acest an, comparativ cu primele trei luni din 2014 (date ajustate sezonier), a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, faţă de acelaşi trimestru din 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I din 2014, indicatorul a crescut, comparativ cu acelaşi semestru din 2013: cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Ca serie brută, PIB estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere (în termeni reali) cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, conform datelor provizorii revizuite.

În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul a fost estimat, pentru intervalul ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în urcare (în termeni reali) cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% în raport cu trimestrul I 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Desigur, mai usor ca va ia radarul!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb