Premierul Victor Ponta l-a propus pe secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank), în locul lui Radu Gheţea, după cum declară sursele de presă.
---
Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Finanţelor Publice, a declarat astăzi că nu domnia sa este cel care numeşte conducerea CEC, ci doar aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru de resort Daniel Chiţoiu.
Prim-ministrul a explicat: "Nu am discutat cu domnhul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în Adunarea Generală a Acţionarilor şi în Consiliul de Administraţie vor desemna conducerea".
Şeful executivului a precizat că numirile în AGA şi CA sunt făcute de ministrul de Finanţe: "Deci nu eu, personal, numesc conducerea, evident ministrul de Finanţe face numirile în AGA şi mai departe în CA".
Joi, Ponta a a preluat mandatul interimar de ministru al Finanţelor şi a anunţat că, în această calitate, va semna decizia de eliberare a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank), precizând că proiectul de ordin a fost deja pregătit de fostul ministru Daniel Chiţoiu, iar schimbarea va fi efectuată, cel mai probabil, luni.
Întrebat dacă în această perioadă de interimat va schimba structura conducerii la CEC, pentru a-l înlocui pe Radu Gheţea din funcţia de preşedinte, premierul a răspuns afirmativ: "Da. Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni. Domnul Chiţoiu a pregătit ordinul, dar nu a mai apucat să-l semneze".
În noiembrie, Chiţoiu afirma că fusese sunat de Traian Băsescu, care îl rugase ca Radu Graţian Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie. Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, luase, pe 9 septembrie, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 de hectare în judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.