Actualizare 19:35 Solicitarea DNA privind arestarea deputaţilor Voicu şi Păun, trimisă Comisiei Juridice
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis astăzi să sesizeze Comisia Juridică în legătură cu solicitările DNA pentru reţinerea şi arestarea deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, deputaţii din comisie având termen până luni să dea un aviz şi să întocmească raportul, informează surse din presă.
"Urmează a fi sesizată Comisia Juridică. Vor fi anunţaţi cei doi deputaţi, începând de astăzi după-amiază, cu posibilitatea de a studia materialul probator.(...) Termenul prevăzut de Regulament este de trei zile, în situaţia aceasta Biroul Permanent a aprobat cele trei zile, respectiv de astăzi până luni, pentru că este vorba despre trei zile lucrătoare şi luni, la prânz, aşteptăm un raport din partea Comisiei, urmând ca următorul Birou Permanet, pe baza raportului pe care îl va primi de la Comisia Juridică, să stabilească în continuare calendarul", a declarat secretarul Biroului Permanent, Nicolae Mircovici.
(S.A.)
----------
Actualizare 18:54 Ministrul Finanţelor le-a cerut demisia preşedintelui şi vicepreşedintelui ANAF
Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut astăzi demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ministerului de profil.
"Fiscul este una dintre cele mai importante instituţii din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situaţie, în care preşedintele şi vicepreşedintele ANAF sunt puşi sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrităţii conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în poziţiile pe care le deţin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrităţii pe care ANAF, ca instituţie, o reclamă", a declarat Dragu.
Ministrul a subliniat că activitatea ANAF se desfăşoară normal, ceea ce este cel mai important lucru în acest moment.
"Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF şi urmează să luăm o decizie cât de curând posibil", a mai afirmat Dragu.
(S.A.)
-----------
Actualizare 18:36
Procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Gelu Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, acuzat de favorizarea făptuitorului şi abuz in serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În acelaşi dosar mai sunt citate alte nouă persoane.
Mihai Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedintele ANAF este acuzat, de asemenea, de favorizarea făptuitorului şi abuz in serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Gheorghe Ivan, manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", este acuzat de comiterea infracţiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri; spălarea banilor, toate în formă continuată.
Vasilica Grigore, Carmen Olteanu, Valentin Pepenel sunt urmăriţi de DNA pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor, în formă continuată.
Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului "Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine", este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei; deturnarea de fonduri, spălarea banilor, influenţarea declaraţiilor.
Potrivit DNA, Bogdan Florin Paraschiv este urmărit pentru comiterea infracţiunii de: influenţarea declaraţiilor, în formă continuată.
Irina-Valeria Radu, manager general al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa" este acuzată, în acelaşi dosar, de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei; deturnarea de fonduri, spălarea banilor, influenţarea declaraţiilor.
De asemenea, Florentina Rotariu, responsabil financiar este acuzată de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei; deturnarea de fonduri; spălarea banilor; cumpărarea de influenţă; influenţarea declaraţiilor;
Din ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii anterior menţionaţi, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
"1.Cu referire la proiectul "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi" finanţat cu fonduri europene:
Grupul ţintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urma neavând cunoştinţă despre faptul ca au făcut parte din grupul ţintă.
Pentru a-şi însuşi în mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", managerul de proiect Ivan Gheorghe împreună cu membrii echipei de management, Grigore Vasilica - soţia lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina - responsabil financiar, Pepenel Valentin - coordonator naţional, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului. În acest sens, în perioada derulării proiectului, persoanele anterior menţionate au încasat următoarele sume, după cum urmează:
Ivan Gheorghe - 1.066.186 lei în perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
Grigore Vasilica - 676.255 lei în perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
Rotariu Florentina - 277.367 lei în perioada 24.09.2010 - 06.08.2013
Pepenel Valentin - 459.244 lei în perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
2. Cu referire la proiectul"Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine", finanţat cu fonduri europene:
În cadrul proiectului, în vederea stimulării persoanelor din grupul ţintă, managerul proiectului, Paraschiv Iulian a propus acordarea unei subvenţii de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesională prin intermediul proiectului. Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnată de preşedintele Nicolae Păun propunerea a fost validată.
A rezultat ca persoane din cadrul grupului ţintă, care urmau să participe la cursurile de formare, au fost chemate în diverse locaţii din localităţile aparţinând judeţelor vizate de proiect şi au fost informate că vor avea loc nişte cursuri de calificare pe diverse meserii (florar, lucrător comerţ, bucătar, lucrător construcţii) şi vor primi şi bani din fonduri europene. Ulterior, unele dintre aceste persoane au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei. Alţi participanţi, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs şi totuşi, unii dintre ei, au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc.
3. Reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor " Pro Europa" ar fi deturnat de asemenea şi fondurile alocate de la bugetul de stat
Pentru deturnarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, conducerea Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", împreuna cu departamentul de contabilitate (reprezentat de Rotariu Florentina si Radu Irina Valeria) a întocmit în fals mai multe convenţii civile ce presupuneau angajarea fictivă, pe o perioada determinata, în cadrul Asociaţiei Partida Romilor, a unor membri ai asociaţiei din judeţele tarii. Aceştia trebuia să fie plătiţi cu circa 1500 lei, sumă pe care aceştia nu au primit-o niciodată şi nici nu aveau cunoştinţă despre aceasta. Pentru întocmirea acestor convenţii civile, Rotariu Florentina a folosit datele de identitate înscrise pe copii ale cărţilor de identitate ale membrilor Asociaţiei Partida Romilor, care se aflau la sediul din Bucureşti.
Modalitatea frauduloasă de deturnare a fondurilor primite de la bugetul de stat a fost descoperită în contextul în care, o parte dintre persoanele angajate în mod fictiv (prin convenţii civile) au primit la domiciliu de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de la A.N.A.F., decizii de impunere prin care li se solicita plata contribuţiilor sociale datorate în baza "presupuselor activităţi" efectuate in cadrul Asociaţiei Partida Romilor.
În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat soţiei acestuia Olteanu Carmen, un salariu (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.
Tot în vederea disimulării actelor nelegale întreprinse, Păun Nicolae a iniţiat următoarele activităţi:
- colectarea (prin intermediul reprezentanţilor regionali ai Asociaţiei Partidei Romilor "Pro Europa") a deciziilor de impunere deja recepţionate de persoanele care au fost incluse fictiv în proiectele finanţate cu fonduri europene
- solicitarea reprezentanţilor regionali ai Asociaţiei Partidei Romilor "Pro Europa" să transmită persoanelor ce au primit decizii de impunere că situaţia va fi rezolvata fără ca acestea sa fie nevoite să plătească sumele de bani imputate de A.N.A.F.
- influenţarea declaraţiilor date în calitate de martor de către persoane angajate sau beneficiare in cadrul proiectelor, inclusiv prin oferirea unor sume de bani.
De asemenea, în acelaşi context, ca urmare a demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Ştefan, împreună cu vicepreşedintele A.N.A.F., Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată.
Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.
Aceste acţiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuţiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial în beneficiul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa".
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
---------------------
Actualizare 17:32
Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, este pus sub acuzare în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, transmit televiziunile de ştiri.
La ieşire din sediul DNA, Diaconu a declarat că "din momentul în care dosarul se va clarifica, vă voi da mai multe detalii".
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, preşedintele ANAF a fost pus acuzare pentru trafic de influenţă.
În dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, spun surse judiciare, a fost pus sub învinuire şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea Vătăşoiu.
(A.L.)
---------------------
Actualizare 17:00 Preşedintele ANAF, audiat la DNA
Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, s-a prezentat astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie fiind citat de procurori în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, transmit televiziunile de ştiri.
La intrarea în sediul DNA, Gelu Ştefan Diaconu nu a dorit să facă declaraţii presei.
(S.A.)
---------
Actualizare 16:40 Mădălin Voicu: "S-a sărit o etapă, urmează o explicaţie"
Deputatul PSD Mădălin Voicu a afirmat astăzi că s-a sărit o etapă în ceea ce priveşte cererea DNA trimisă Parlamentului privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, fără a da alte amănunte în acest sens, potrivit unor surse din presă.
''Nu are rost să discutăm în plus, că nu ştiu despre ce este vorba. Nu am văzut dosarul, n-am văzut amănunte, n-am văzut argumente, n-am văzut nimic.(...) Nu, nu, cum să mă aştept (n.r. la cererea DNA). Urma să ne întâlnim din nou, să vedem dosarul, ce probe au. Aşa e normal. S-a sărit o etapă. Eu nu înţeleg. Acum urmează să existe o explicaţie'', a declarat Voicu la Palatul Parlamentului.
(S.A.)
---------
Actualizare 16:30 Vicepreşedintele ANAF Mihai Gogancea-Vătăşoiu, la DNA
Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Mihai Gogancea-Vătăşoiu s-a prezentat astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce a fost citat de procurori în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, transmit surse din presă.
Acesta nu a dorit să facă declaraţii presei, nici la intrarea în sediul DNA, nici la plecare.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:24 ICCJ a trimis MJ cererile în baza cărora poate fi solicitată Parlamentului încuviinţarea arestării celor doi deputaţi
Prim-adjunctul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei cererile în baza cărora să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, potrivit unui comunicat al ICCJ trimis redacţiei.
Mădălin Voicu acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălarea banilor.
Deputatul Nicolae Păun este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, deturnare de fonduri, spălarea banilor, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărarea de influenţă şi influenţarea declaraţiilor.
ICCJ precizează că faptele reţinute în sarcina acestora formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
(S.A.)
---------
Actualizare 15:29 Carmen Olteanu, soţia deputatului Mădălin Voicu, la DNA
Carmen Olteanu, soţia deputatului PSD Mădălin Voicu, s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citată de procurori, transmit canalele de ştiri.
(I.D.)
---
Actualizare 14:13 Dragnea afirmă că PSD nu se opune cererilor Justiţiei în cazul deputaţilor Voicu şi Păun
Liderul PSD, Liviu Dragnea, afirmă că social-democraţii nu se vor opune solicitării Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, transmit surse din presă.
"Nu mai este o noutate care este atitudinea PSD la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu părere de rău, dar am mai spus că nu noi trebuie să decidem.(...) Îmi pare rău, dar PSD va acţiona ca şi până acum", a declarat Dragnea astăzi la Parlament.
(S.A.)
----------
Actualizare 13:51 DNA cere aviz pentru reţinerea şi arestarea lui Mădălin Voicu şi a lui Nicolae Păun
DNA cere aviz pentru reţinerea şi arestarea lui Mădălin Voicu şi a lui Nicolae Păun, ambii citaţi de procurori pentru a fi audiaţi într-un dosar privind finanţarea Partidei Romilor, informează un comunicat de presă al DNA, remis redacţiei.
Mădălin Voicu a declarat, la ieşirea de la DNA, că printre acuzaţii se numără şi cea de spălare de bani.
Mădălin Voicu a plecat de la DNA, iar la scurt timp după aceea a sosit Nicolae Păun. Ambii sunt vizaţi de un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), referitor la finanţarea Partidei Romilor, informează Antena3.ro.
(I.D.)
---------
Actualizare 12:12 Mădălin Voicu despre acuzaţiile procurorilor: "Sunt multe, cu spălare de bani"
Deputatul PSD Mădălin Voicu a declarat miercuri la ieşire din sediul DNA că el şi alte persoane au calitatea de suspecţi şi că acuzaţiile procurorilor anticorupţie se referă la mai multe infracţiuni, inclusiv spălare de bani, potrivit televiziunilor de ştiri.
Întrebat care sunt acuzaţiile procurorilor, Mădălin Voicu a spus: "Sunt multe, cu spălare de bani".
"Domnul procurorul Ţuluş m-a rugat să ne întâlnim pentru detaliere. Le-am promis că o să colaborăm şi că o să existe un dialog legat de ceea ce cercetează domniile lor şi urmează să ne reîntâlnim. (...) Toţi suntem în aceeaşi situaţie, suntem suspecţi. Se face o anchetă pe care eu, sincer să fiu, pot să o înţeleg, că nu e numai la Partida Romilor. Anchete se fac peste tot, la toate instituţiile. Au ajuns probabil la "P" şi Partida Romilor e în vizor", a susţinut Mădălin Voicu.
(I.D.)
--------
Deputatul PSD Mădălin Voicu s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori, transmite Agerpres.
Acesta este audiat într-un dosar privind finanţarea Partidei Romilor, formaţiune pe care el o conduce, transmite realitatea.net.
Mădălin Voicu a declarat că a fost chemat la audieri în calitate de suspect.
La intrare în sediul DNA, Mădălin Voicu a spus între altele: "Toţi dintre cei care am fost chemaţi suntem suspecţi".
"Probabil sunt nişte nereguli, nişte lucruri pe care ei (procurorii - n.r.) vor să le verifice. (...) Probabil că există o verificare generală, nu numai a organizaţiilor romilor, vor să vadă ce au făcut cu banii, unde sunt", a adăugat Mădălin Voicu, susţinând că a fost chemat la DNA "nu numai ca membru al etniei, ci şi ca membru fondator şi preşedinte de onoare", transmit televiziunile de ştiri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 17:28)
Borcanul cu miere, o degustare