ALERT Restructurarea agenţiilor din subordine

F.A.
Politică / 12 august 2009

Membrii Guvernului au prezentat, ieri, modalitatea în care reformează agenţiile guvernamentale din subordine, cu numărul de disponibilizaţi şi cheltuielile ce vor fi făcute în prin această măsură.

Un număr de 10.200 de oameni vor fi disponibilizaţi, în total, în 2009, din societăţile şi companiile naţionale aflate în subordinea Ministerului Economiei. Potrivit ministrului de resort, Adriean Videanu, un număr de 30 de societăţi şi companii naţionale din subordinea ME sunt şi vor continua restructurarea. Astfel, de la începutul anului au fost disponibilizaţii 4.800 de angajaţi şi până la sfârşitul lui 2009 vor mai fi concediaţi încă 5.400.

Agenţia pentru Deşeuri Radioactive va fi comasată cu cea pentru Activităţi Nucleare, iar competenţele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei vor intra la Agenţia de Reglementare în Domeniul Energiei. Toate cele 14 institute naţionale de cercetare din subordinea Ministerului Economiei nu vor mai primi, de la 1 ianuarie 2010, subvenţii de la bugetul de stat, urmând să lucreze pe baza comenzilor pe care le au.

Personalul Biroului Român de Metrologie se va reduce cu 20 la sută, ca şi cel al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR.

În structura Ministerului Agriculturii un număr de 1.220 de posturi vor fi reduse prin comasarea a 10 agenţii din subordine. Dintre cele 31 de structuri, Ministerul Agriculturii va rămâne cu 21.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu a anunţat că Agenţia Domeniilor Statului /ADS/ nu va fi desfiinţată, dar personalul va fi redus cu 20 la sută, o astfel de reducere fiind aplicată şi la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare /ANIF/.

"Autoritatea Hipică Română se va desfiinţa, la fel ca şi Societatea Naţională de Produse Agricole", a mai spus Sârbu.

El a a adăugat că Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare /SNIF/ va fi transferată la AVAS pentru privatizare.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat miercuri, restructurarea a circa 627 de posturi din cadrul agenţiilor aflate în subordinea ministerului. MTI va desfiinţa două agenţii şi cinci companii şi centre.

"Vom desfiinţa Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, care va trece la Direcţia de sănătate a Ministerului, precum şi Agenţia pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale (Radionav), Compania Adminstraţia Porturilor Dunări Fluviale, iar Centrul Naţional de Calificate Feroviară (CENAFER), Societatea Feroviară de Turism (SFT) şi Societatea de Administrare Active Feroviare Feroviare (SAAF) vor trece la CFR SA. În total, desfiinţăm 627 de posturi", a precizat Berceanu.

Ministrul a spus că porturile dunărene de mici dimensiuni, Giurgiu, Turnu Măgurele, Bechet şi Calafat vor trece fie în subordinea consiliilor locale, fie la Compania Naţională Administraţia Portului Constanţa (CNAPMC) dacă autorităţile locale nu vor dori să preia porturile.

Berceanu a precizat că la cele 627 de posturi se adaugă cele 4.986 de persoane disponibilizate de la începutul anului la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă, şi că disponibilizările vor continua la aceste societăţi şi în a doua jumătate a anului, în urma unor discuţii cu sindicatele, mai ales că cele trei societăţi sunt monitorizate de FMI, în cadrul acordurilor pentru pachetul de finanţare.

Un număr de 314 posturi vor fi reduse în structura Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, economiile ce vor fi făcute fiind de 70,4 milioane lei, a anunţat miercuri ministrul de resort, Gabriel Sandu. MCSI a anunţat desfiinţarea Agenţiei pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI).

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei va rămâne, în urma restructurării, fără 271 de posturi, din care 240 erau bugetate, a anunţat miercuri ministrul de resort, Vasile Blaga.

"Din cele trei agenţii pe care le avem în prezent, renunţăm, practic la una", a spus Blaga

Un număr de 477 de posturi vor fi reduse din structura Ministerului Finanţelor, ceea ce reprezintă o economie de 500.000 lei lunar la bugetul de stat, a anunţat şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Pentru ANAF se vor produce două măsuri: reorganizare internă în urma consultării cu experţii FMI şi pe de altă parte vom desfiinţa 477 de posturi. 440 sunt ocupate. Discutăm de 50 de administraţii fiscale la comune şi oraşe", a afirmat Pogea.

Reducerea posturilor va însemna o economie la bugetul de stat de 500.000 lei lunar, a adăugat acesta.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirsschi, a anunţat că dintre cele 11 agenţii aflate în subordinea instituţiei pe care o conduce vor rămâne opt, reducerea de posturi fiind de 444, economia la buget atingând valoarea de aproape 17 milioane de lei.

"Din cele 11 agenţii din Ministerul Mediului rămân numai opt. Trei institute de cercetare, respectiv Institutul de Cercetare Devoltare a Mediului, Institutul de Cercetare Dezvoltare Grigore Antipa şi Institutul de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, se vor comasa într-o singură agenţie, respectiv în Institutul de Cercetare Dezvoltare a Mediului (...) Economia la buget după restructurarea a 444 de posturi este de 16 milioane lei anual", a spus Nemirschi.

El a mai anunţat comasarea Institutului Naţional de Hidrologie şi a Administraţiei Naţionale de Meteorologie în Administraţia Naţională de Hidrologie şi Meterologie.

În privinţa Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, instituţie care la ora actuală este nefuncţională, Nemisrchi a specificat că aceasta va deveni un departament în cadrul Ministerului Mediului, şi va avea 15 angajaţi.

La Ministerul Muncii, aparatul central al ministerului nu suferă modificări, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"La Ministerul Muncii, aparatul central al ministerului nu suferă modificări. De asemenea, ANOFM nu este afectată de restructurare", a spus acesta.

În total, 1.316 de posturi de la agenţiile din subordinea ministerului vor fi reduse, iar, potrivit lui Sârbu, "economia va fi de 30 de milioane de lei"

Ministrul pentru IMM, comerţ şi mediul de afaceri, Constantin Niţă, a precizat că numărul total al locurilor de muncă desfiinţate în Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA) şi agenţiile subordonate va fi de aproximativ 260, ceea ce va conduce la o economie de 3,313 milioane lei.

Dintre agenţiile subordonate MIMMCMA, Centrul Român pentru Promovarea Comerţului (CRPC) se va uni cu Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS), iar structura nou rezultată va avea ca obiect de activitate atât promovarea comerţului, cât şi a investiţiilor străine, ceea ce va însemna reducerea a 70 de locuri de muncă.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului va continua să funcţioneze, dar vor fi reduse circa 40 de posturi, a spus ministrul IMM-urilor, comerţului şi mediului de afaceri.

De la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) vor fi desfiinţate 63 de posturi, iar din schema Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM vor dispărea 75 de posturi.

Ministrul Niţă a mai adăugat că din subordinea ministerului pe care îl conduce vor mai dispărea 2 posturi de la un Centru de formare şi management pentru comerţ, organizaţie care de fapt nu a funcţionat niciodată şi care fusese concepută ca un parteneriat public - privat.

Dintre cele 260 de locuri de muncă desfiinţate, 10 vor fi de la MIMMCMA.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, miercuri, că vor fi reduse 401 posturi din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, implicând o economie de 12 milioane de lei anual.

Andronescu a afirmat că vor fi comasate două centre pentru formarea continuă a cadrelor didactice din Mediaş şi Bucureşti.

Ministerul Administraţiei şi Internelor va restructura cele 1.225 de posturi care fuseseră deja blocate, urmând să facă în acest fel o economie de 75 de milioane de lei pe an, a anunţat ministrul de resort, Dan Nica, după şedinţa de Guvern în care s-a discutat despre restructurarea instituţiilor.

El a precizat că prin comasarea unor instituţii din subordinea MAI se va face o reducere a funcţiilor de conducere, vor fi mai puţini angajaţi în diverse servicii. Astfel, vor fi concediate aproximativ 100 de persoane, iar numărul directorilor se va reduce la jumătate prin restructurare.

Ministrul a reiterat că la MAI restructurările au avut loc, în cea mai mare parte, încă din luna martie, când din 27 de direcţii generale 22 s-au desfiinţat şi au rămas doar cinci.

Prin decizia Guvernului, vor fi comasate Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, despre care Dan Nica a spus că au activităţi similare şi că este bine să funcţioneze împreună.

De asemenea, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici se va comasa şi va funcţiona în cadrul Institutului Naţional de Administraţie, iar Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Peroanelor se va comasa cu Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidenţa Persoanei.

Potrivit lui Nica, angajaţii instituţiilor care se autofinanţau nu vor mai avea salarii stabilite la nivel de agenţie. Întrucât veniturile lor vor fi încasate la bugetul de stat, angajaţii vor fi plătiţi corespunzător normelor de salarizare proprii bugetarilor

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, miercuri, că, după restructurare, în subordinea MS vor mai rămâne 10 agenţii.

Potrivit lui Bazac, nu vor fi desfiinţate Agenţia Naţională a Medicamentului şi Agenţia Naţională de Transplant. Dar, cele şase institute de sănătate publică existente în mai multe localităţi din ţară vor fi comasate în Institutul Naţional de Sănătate Publică. Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar va fi comasat cu Şcoala Naţională de Management Sanitar, formându-se o instituţie nouă cu mai puţine posturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb