ALERT - UN NOU RECORD Profit net de 3,9 miliarde lei pentru Petrom

A. T.
Piaţa de Capital / 21 februarie 2013

Profit net de 3,9 miliarde lei pentru Petrom

UPDATE 12:43:

Legea de aprobare a contractului de privatizare al Petrom prevede ca nivelul actual al redevenţelor petroliere să fie menţinut până la sfârşitul anului viitor.

Mariana Gheorghe, director general al Petrom, a declarat, în urmă cu puţin timp, că nu numai Petrom beneficiază de acest nivel stabil al redevenţelor, ci toţi deţinătorii de licenţe petroliere.

Domnia sa a subliniat că o schimbare a nivelului de redevenţe înainte de finalul anului viitor trebuie să fie agreată nu numai de Petrom, ci de toţi operatorii din domeniu.

Directorul general al Petrom a menţionat că deţinătorii de licenţe petroliere poartă discuţii cu reprezentanţii statului privind schimbarea nivelului de redevenţe şi consideră că viitorul nivel al acestor taxe trebuie să fie unul optim, convenabil atât pentru companii, cât şi pentru bugetul de stat.

Doamna Gheorghe a subliniat că investiţiile necesare pentru dezvoltarea produselor de petrol şi gaze sunt foarte mari, iar un nivel foarte mare al redevenţelor va avea un impact asupra acestor investiţii.

Petrom planifică, pentru acest an, investiţii totale de peste un miliar de euro. Bugetul de investiţii şi nivelul dividendelor care va fi acordat acţionarilor urmează să fie stabilite într-o AGA din luna aprilie.

Pentru acest an, conducerea Petrom preconizează un anumit grad de stabilitate al preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale, dar şi o anumită stabilitate prividnd cererea de produse energetice (combustibili, gaze, electricitate).

---

Petrom a raportat, pentru 2012, un profit net de 3,9 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de cel înregistrat în 2011. Vânzările Petrom au urcat, anul trecut, la 26, 2 miliarde lei, fiind cu 16% mai mari decât cele raportate în 2011.

Petrom a contribuit, anul trecut, cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol şi gaze, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul 2011.

EBIT-ul (profit înainte de dobânzi şi taxe) grupului de anul trecut este de 5,66 miliarde lei, în creştere cu 15% faţă de 2011.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a declarat: "După o perioadă recentă, caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţa operaţională.

În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze."

Explorare şi Producţie: EBIT excluzând elementele speciale în creştere

EBIT-ul excluzând elementele speciale al Petrom în activitatea de Explorare şi Producţie a crescut cu 6% faţă de 2011, ajungând la 5.754 milioane lei, influenţat de efectul favorabil al ratei de schimb (aprecierea USD faţă de RON) şi de preţurile mai ridicate la ţiţei. Impactul instrumentelor de acoperire a riscului asupra EBIT-ului a fost de -394 milioane lei, faţă de -404 milioane lei în 2011.

EBIT-ul raportat a ajuns la 5.467 milioane lei, cu 4% mai mare decât in 2011, reflectand elementele speciale negative mai ridicate, respectiv 287 milioane lei, aferente, în cea mai mare parte, unui proiect comunitar, litigiului din Kazakstan pentru creanţe neîncasate şi restructurării (T2/12).

Preţul mediu al ţiţeiului Ural a crescut, anul trecut, cu 1% comparativ cu 2011, ajungând la 110,76 USD/bbl. Preţul mediu realizat la ţiţei al Grupului Petrom a rămas la 94 USD/bbl, cu 1% mai mare decât în 2011.

Costurile de producţie ale Petrom, exprimate în USD/bep, au scăzut cu 5% faţă de 2011, la 15,37 USD/bep, ca efect al ratei de schimb favorabile. Costurile de producţie din România, exprimate în USD/bep, au scăzut cu 6%, la 14,91 USD/bep, dat fiind că USD s-a apreciat cu 14% faţă de RON.

Majorare a investiţiilor de exploare

Investiţiile de explorare au crescut cu 21% comparativ cu 2011, până la 530 milioane lei, ca urmare a campaniilor ample de seismică şi a forării sondelor onshore. În 2012, cheltuielile de explorare au însumat 328 milioane lei, cu 22% sub valoarea din 2011, care a fost afectată de deprecierea contabilă a licenţei de explorare a zăcământului Kultuk din Kazahstan şi de înregistrarea a opt sonde de explorare fără rezultat în România.

Scădere cu 1 % a producţiei de ţiţei

Producţia de ţiţei, gaze şi condensat a Grupului Petrom a totalizat 66,9 milioane bep în 2012, cu 1% sub nivelul din 2011. În România, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a scăzut la 62,4 mil bep, cu 2% mai mică faţă de anul anterior.

Producţia domestică de ţiţei a fost de 28,7 milioane bbl, cu 2% mai mică decât în 2011, programele noi de foraj şi reparaţii capitale nereuşind să compenseze integral efectele iernii dificile de la începutul anului trecut şi declinul natural.

Producţia domestică de gaze a ajuns la 33,7 mil bep, cu 1% sub nivelul din 2011.

La 31 decembrie 2012, rezervele totale dovedite de ţiţei şi gaze ale Grupului Petrom au ajuns la 775 milioane bep (România: 750 milioane bep), în timp ce rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze au ajuns la 1.091 milioane bep (România: 1.039 milioane bep).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Pe langa gadilatul la ureche cu realizari si publicitate agresiva gen " dormi linistit cand FNI lucreaza pentru tine ", doamna Gheorghe ne prezinta si dorintele austriecilor : redevente pe termen lung(probabil de la 10 ani in sus), stabil (adica cele mai mici din Europa) si rezonabil(asta poate explica doamna Gheorghe ce a vrut sa zica). Bineinteles autoritatile(la noi statul e autoritatile iar autoritatile politicienii, iar in concluzie OMV e statul) vor avea partea lor de comision pentru a lua decizii favorabile OMV.

    Eu as face o noua lege a energiei in care sa nu mai iasa nici o picatura de petrol sau metru cub de gaze din tara pentru asigurarea securitatii energetice in urmatorii 25 de ani. Export numai daca este satisfacuta cererea interna si la un pret nu mai mic decat mic decat media europeana a importurilor. Fiscul sa fie mai atent la importurile si exporturile de petrol si produse petroliere intre OMV, OMV Petrom si OMV Petrom Marketing srl ! 

    OMV contribuie la bugetul de stat cu taxele pe care le platim la pompa iar investitiile cam ies din Romania prin achizitii intragrup. 

    1. dupa ce ai primit vreo 62 milioane de barrelölequivalent in afara tarii acum faci si mofturi "în timp ce nivelul

      rezervelor totale dovedite la sfârşitul lunii 

      decembrie 2011 era de aproximativ 812 mil." ----"As of December 31, 2012, Petrom Group’s total proved oil and gas reserves amounted to 775 mn boe 

      (Romania: 750 mn boe), while proved and probable oil and gas reserves amounted to 1,091 mn boe 

      (Romania: 1,039 mn boe). The Group’s three-year average reserve replacement rate stood at 61% in 

      2012 (2011: 70%), while in Romania it stood at 61% (2011: 71%). For the single year 2012, the Group’s 

      rate was 44% (2011: 70%), while the reserve replacement rate in Romania was 42% (2011 rate stood

      at 70%, mainly as a result of reservoir studies performed)". Deci cam asa sunt investitiile in E&P. Cu cat cresti volumul cu atat scade capacitatea de inlocuire a rezervelor. Se adevereste zicala ca nu tot ce e scump e si bun. Incheiem aceasta transmisie hilaro-bursiera cu unul din sloganurile celui mai bun prieten al doamnei Gheorghe: " O fi oare bine ce faceti :-)". Al dvs. etern admirator Virgil Bestea Borisov :-) DEMNITATE SI ONOARE! 

      Bine ca acum cind este privat Petrom a obtinut un profit de aproape un miliard de euro Noi am fost si prosti si handicapati nu am stiut sa obtinem profi Sa le multumim celor care au vindut aceasta closca cu pui de aur Marii oameni politici Niste pacalici nicte maimutoi de doi leii Sa sti-ti ca poporul ROMAN NU UITA cine ia pacalit

      TOTAL DE ACORD! CONCIS SI LA OBIECT!!!

      Nu sunt lacom dar vazand atata lacomie la austriecii de la OMV nu pot decat sa le arat si cealalta extrema stapanilor doamnei Gheorghe. Si noi putem fi mai mult decat lacomi adica nu mai dam nimic. OMV a licitat pentru 2 rafinarii si 300 benzinarii in nici un caz pe rezervele de petrol si gaze. Banii investiti in majorarea de capital prin care sa dobandit controlul sau dus imediat inapoi la OMV pe cateva zeci de benzinarii cu taxa catre OMV ca loloseste brandul si prin achizitia aia tot de la OMV din Kazahstan de 100 de milioane de dolari dar care nu produce nimic. Privind la Oltchim cred ca si acea majorare de capital poate fi anulata. Statul poate face si alte legi daca constata ca cele actuale nu sunt bune. Eu cred ca plecarea OMV din Romania ar avea efecte benefice pentru mediul economic. Bineinteles ca nu vor pleca nici daca punem redeventele la media europeana, vor castiga suficient de mult si atuci numai ca vor fura mai putin si vor fi mai eficienti. Rata de inlocuire este o strutocamila, cu fiecare an care trece rezervele nu pot fi inlocuite pentru ca si Pamantul are o masa critica, deci ar trebui sa aduca petrol de pe luna. E ceva in genul "Mircea fa-te ca lucrezi"

    ca investitiile costa asta poate sa vada orice persoana in stare sa citeasca. Ceva insa nu se pupa : "Doamna Gheorghe a subliniat că investiţiile necesare pentru dezvoltarea produselor de petrol şi gaze sunt foarte mari, iar un nivel foarte mare al redevenţelor va avea un impact asupra acestor investiţii." Explicati-mi cum se poate ca la cat investiti rata de inlocuire a rezervelor sa scada la 40% in 2012 de la 70%. Daca aveti si aici nevoie de vreun port la Pitesti cum a fost cand v-ati hotarat sa inchideti rafinaria atunci e intr-adevar logic...Si cum e cu 7% Gearing fata de mai mult de 25% comparativ cu mamica OMV? Sa nu uitam si de faptul ca trebuie sa ajutam la pastrarea procentului pe grupul OMV in ceea ce priveste valoarea taxelor , caci de cand s-a reluat productia in Libia si aceasta cifra s-a urcat pe tavan :-) :-):-) "Die effektive Steuerquote betrug 37% (2011: 29%). Dieser Anstieg resultierte hauptsächlich aus dem signifikant höheren Ergebnisbeitrag der hoch besteuerten, libyschen Gesellschaften" Sper ca intre timp salariatii dvs. de la IR au prins cate un pic din limba prietenului meu Goethe sa nu mai primesc raspunsuri de genul ca limba germana inca nu o cunosc LIEBE FRAU GESCHÄFTSFÜHRERIN GHEORGHE!

    ESTE NORMAL SA SCADA PRODUCTIA DE TITEI!!?? S_A EXPLOATAT LA MAXIMUM PANA ACUM!!! MAI AVEM PUTIN SI AUZIM "REFRENUL"CELOR DE LA MECHEL___ADIO SI N_AM CUVINTE!!! CU MAFIOTII DIN FRUNTEA STATULUI AJUNGEM CAT DE CURAND LA FALIMENT--CA TARA !!!

    1. “Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.” 

      (Octavian Goga, 1916) 

      si tu esti un barbat adevarat reusind sa ni-l aduci in actualitate. Trebuie sa ies din birou sa nu ma vada colegii cum imi curg lacrimile !

      "Noi vrem pământ!  

      Flămând şi gol, făr-adăpost, 

      Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut, 

      Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut 

      Şi câine eu ţi-am fost! 

      Ciocoi pribeag, adus de vânt, 

      De ai cu iadul legământ 

      Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi! 

      Răbdăm poveri, răbdăm nevoi 

      Şi ham de cai, şi jug de boi 

      Dar vrem pământ! 

      O coajă de mălai de ieri 

      De-o vezi la noi tu ne-o apuci. 

      Băieţii tu-n război ni-i duci, 

      Pe fete ni le ceri. 

      Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt: 

      Nici milă n-ai, nici crezământ! 

      Flămânzi copiii-n drum ne mor 

      Şi ne sfârşim de mila lor - 

      Dar toate le-am trăi uşor 

      De-ar fi pământ! 

      De-avem un cimitir în sat 

      Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug. 

      Şi-n urma lacomului plug 

      Ies oase şi-i păcat! 

      Sunt oase dintr-al nostru os: 

      Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos 

      Din case goi, în ger şi-n vânt, 

      Ne-aţi scos şi morţii din mormânt; - 

      O, pentru morţi şi-al lor prinos 

      Noi vrem pământ! 

      Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim 

      Că ni-or sta oasele-ntr-un loc, 

      Că nu-şi vor bate-ai voştri joc 

      De noi, dacă murim. 

      Orfani şi cei ce dragi ne sunt 

      De-ar vrea să plângă pe-un mormânt, 

      Ei n-or şti-n care şanţ zăcem, 

      Căci nici pentr-un mormânt n-avem 

      Pământ - şi noi creştini suntem! 

      Şi vrem pământ! 

      N-avem nici vreme de-nchinat. 

      Căci vremea ni-e în mâni la voi; 

      Avem un suflet încă-n noi 

      Şi parcă l-aţi uitat! 

      Aţi pus cu toţii jurământ 

      Să n-avem drepturi şi cuvânt; 

      Bătăi şi chinuri, când ţipăm, 

      Obezi şi lanţ când ne mişcăm, 

      Şi plumb când istoviţi strigăm 

      Că vrem pământ! 

      Voi ce-aveţi îngropat aici? 

      Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi 

      Noi mame şi surori şi fraţi! 

      În lături, venetici! 

      Pământul nostru-i scump şi sfânt, 

      Că el ni-e leagăn şi mormânt; 

      Cu sânge cald l-am apărat, 

      Şi câte ape l-au udat 

      Sunt numai lacrimi ce-am vărsat - 

      Noi vrem pământ! 

      N-avem puteri şi chip de-acum 

      Să mai trăim cerşind mereu, 

      Că prea ne schingiuiesc cum vreu 

      Stăpâni luaţi din drum! 

      Să nu dea Dumnezeu cel sfânt, 

      Să vrem noi sânge, nu pământ! 

      Când nu vom mai putea răbda, 

      Când foamea ne va răscula, 

      Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa

      Nici în mormânt!" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb