ALERT Uniunea Europeană a suspendat tranşa de 8 miliarde de euro pentru Grecia

F. A.
Internaţional / 3 noiembrie 2011

UPDATE: Referendumul din Grecia nu va mai avea loc

UPDATE: Premierul Papandreou dezminte faptul că ar fi urmat să demisioneze

UPDATE: BBC: Premierul elen Papandreou îşi va prezenta demisia

UPDATE: Obama: Sarcina prioritară a G20 este de a rezolva problema zonei euro

UPDATE: Guvernul grec pierde majoritatea în Parlament pentru votul de încredere

UPDATE: Juncker: "Nu-i putem face fericiţi pe greci dacă ei nu vor"

UPDATE: Şedinţă de urgenţă a guvernului din Grecia

UPDATE: Tabloidul german Bild: "Luaţi-le euro grecilor"

Grecia, somată să se hotărască dacă va rămâne sau nu în zona euro

Miza referendumului din 4 decembrie, deblocarea tranşei de opt miliarde de euro

Referendumul din Grecia nu va mai avea loc

Premierul elen Papandreou a declarat că renunţă la planul său controversat cu privire la efectuarea unui referendum.

Premierul Papandreou dezminte faptul că ar fi urmat să demisioneze

Premierul Greciei, Georgios Papandreou, dezminte informaţiile potrivit cărora ar fi urmat să demisioneze.

BBC: Premierul elen Papandreou îşi va prezenta demisia

Potrivit BBC, premierul grec Georgios Papandreou îşi va da demisia din funcţia pe care o deţine.

Obama: Sarcina prioritară a G20 este de a rezolva problema zonei euro

Barack Obama şi Nicolas Sarkozy s-au întâlnit la Cannes şi au făcut împreună o scurtă baie de mulţime. Într-o declaraţie de presă, Obama a afirmat că "sarcina prioritară a G20 este de a rezolva problema zonei euro".

Guvernul grec pierde majoritatea în Parlament pentru votul de încredere

Două deputate ale majorităţii socialiste din Grecia au anunţat că nu vor acorda vineri votul de încredere Guvernului grec, care pierde astfel majoritatea în Parlament, redusă la 150 de voturi din totalul de 300, a anunţat televiziunea publică Net, citată de AFP.

Guvernul lui Georges Papandreou încă mai poate, teoretic, să câştige acest vot, în funcţie de numărul de deputaţi care vor participa la scrutin, dar supravieţuirea sa pare totuşi improbabilă.

Deputatele disidente protestează astfel faţă de proiectul de referendum privind planul european de ajutor, cerut de Papandreou, contestat de asemenea de cinci miniştri.

Un vot de încredere în Parlamentul grec, cerut de Papandreou privind acordul european pentru ştergerea parţială a datoriei, este prevăzut vineri.

Papandreou se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate şi abandonarea suveranităţii naţionale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

Juncker: "Nu-i putem face fericiţi pe greci dacă ei nu vor"

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat pentru televiziunea germană ZDF, preluată de Le Parisien, că "nu-i putem face fericiţi pe greci dacă ei nu vor".

Juncker, şeful Eurogrupului, este un fervent susţinător al monedei unice europene, dar şi un politician recunoscut pentru adresările sale directe.

Şedinţă de urgenţă a guvernului din Grecia

Premierul grec George Papandreou a convocat, de urgenţă, o şedinţă a cabinetului său, potrivit unei surse din guvern.

Tabloidul german Bild: "Luaţi-le euro grecilor"

"Luaţi-le euro grecilor", titrează azi tabloidul german Bild, furios din cauza proiectului de referendum din Grecia şi cerând ca poporul german să se poată pronunţa de asemenea pentru "scoaterea grecilor falimentari din zona euro".

"Acum, ajunge! Noi garantăm sute de miliarde de euro pentru a salva grecii falimentari, iar acum, ei vor întâi să decidă prin referendum dacă vor să facă economii", exclamă Bild. "Doamnă (cancelar Angela) Merkel, vrem şi noi un referendum!", adaugă publicaţia. "Vrem să decidem şi noi dacă vom continua să ajutăm grecii cu miliarde" de euro. Cotidianul nu mai vrea ca germanii să plătească pentru "bazarul grec, haos", pentru statul "putred şi corupt".

"Ar trebui să avem un referendum în Germania şi privind schimbarea preconizată a tratatelor europene care prevede un mecanism de salvare durabil. Decizii de o asemenea importanţă nu ar trebui luate fără popor", a declarat pentru Bild Thomas Silberhorn, un membru al CSU, partidul conservator bavarez care face parte din coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel.

Din cauza experienţei nazismului, Legea fundamentală germană nu prevede recurgerea la referendum pentru a legifera.

Uniunea Europeană a suspendat tranşa de 8 miliarde de euro pentru Grecia, potrivit Financial Times

Liderii europeni i-au cerut Greciei să se decidă dacă va rămâne sau nu în zona euro şi totodată, să-şi clarifice poziţia cu privire la planul de salvare, decis la summitul de la Bruxelles, dacă va dori să obţină tranşa de opt miliarde din ajutorul financiar promis, relatează AFP.

Nicolas Sarkozy: Grecia nu va primi tranşa din împrumut până nu-şi clarifică poziţia

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat azi noapte, la finalul unei reuniuni de criză la care au participat lideri ai Uniunii Europene şi FMI, precum şi premierul elen, că, în cazul în care într-adevăr va avea loc un referendum în Grecia, proporul grec este cel care ar trebui să se pronunţe asupra apartenenţei Greciei la zona euro. "Grecia vrea sau nu să rămână în zona euro?", s-a întrebat el. "Sperăm că da, dar asupra acestui subiect se va pronunţa poporul grec, dacă va fi organizat un referendum", a mai spus Sarkozy.

Totodată, el a afirmat că punerea în aplicare a planului decis săptămâna trecută la Bruxelles va fi "accelerată".

"Am spus clar autorităţilor elene, atât majorităţii, cât şi opoziţiei că europenii şi FMI nu pot avea în vedere deblocarea celei de-a şasea tranşe a programului de ajutor până când Grecia nu va adopta integral pachetul de măsuri din 27 octombrie şi până când incertitudinile privind rezultatul referendumului nu vor dispărea", a adăugat Nicolas Sarkozy, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel.

Angel Merkel: Vrem stabilitate în zona euro cu sau fără Grecia

Angela Merkel a declarat, miercuri seara, că Germania doreşte stabilitatea zonei euro, de preferinţă cu Grecia, însă obligaţia menţinerii acestei stabilităţi este, în cele din urmă, mai importantă decât salvarea statului elen, susţine cancelarul german.

Parisul şi Berlinul nu vor renunţa la zona euro, chiar dacă poporul grec va decide să se retragă, a afirmat Merkel, vorbind de o "situaţie extrem de gravă".

"Dacă poporul grec va hotărî (ca Grecia să nu rămână în zona euro-n.r.), noi vom respecta decizia, însă nu vom renunţa la euro", a spus cancelarul.

"Noi suntem pregătiţi", a declarat cancelarul, răspunzând unei întrebări legate de posibila ieşire a Greciei din zona euro, dând însă asigurări că Germania şi Franta vor, în continuare, să ajute Atena.

"Vrem stabilitatea zonei euro, de preferinţă cu Grecia, însă obligaţia de a menţine această stabilitate rămâne prioritară", a declarat Merkel.

"Situaţia psihologică s-a schimbat acum", din cauza referendumului din Grecia, a precizat cancelarul.

Referindu-se la dineul de lucru de miercuri seara cu premierul grec, Giorgios Papandreou, lideri europeni şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, Angela Merkel a afirmat că a fost "o sesiune dificilă". "A fost greu", a spus Merkel pe un ton grav.

Georgios Papandreou: Referendumul naţional ar putea avea loc pe 4 decembrie

Premierul grec George Papandreou a anunţat că referendumul naţional ar putea avea loc pe 4 decembrie, adăugând că autorităţile de la Atena nu au luat o decizie referitoare la întrebarea pentru referendum, însă miza va fi "în mod clar" legată de apartenenţa statului elen la zona euro.

"Putem avea un referendum pe 4 decembrie. Miza este să aflăm dacă vrem să rămânem în zona euro. Este foarte clar", a spus premierul. "Avem nevoie de un consens larg (...) şi cred că poporul grec îşi doreşte ca noi să fim un partener solid în euro - aceasta este miza", a afirmat Papandreou, imediat după încheierea conferinţei de presă comune susţinute de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Şeful FMI: Avizul privind împrumutul pentru Grecia, după referendum

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat că avizul pentru deblocarea tranşei de opt miliarde pentru statul elen va depinde de referendumul din Grecia.

"De îndată ce referendumul va fi finalizat şi toate incertitudinile vor fi eliminate, voi face o recomandare Consiliului de administraţie al FMI privind a şasea tranşă a împrumutului pentru susţinerea programul economic al Greciei", a spus Lagarde.

Referendumul naţional din Grecia încurcă planurile europenilor pentru reuniunea G20

Atena a şocat Europa şi pieţele financiare, anunţând marţi, spre surprinderea tuturor, decizia de a supune unui referendum acordul european privind susţinerea financiară a ţării. După pierderile masive de marţi, pieţele bursiere şi moneda euro şi-au revenit uşor miercuri, însă au rămas în expectativă.

Ameninţarea unei posibile intensificări a crizei din zona euro a fost invocată şi de către directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde, care va recomanda Consiliului de administraţie al FMI deblocarea celei de-a şasea tranşe a împrumutului pentru susţinerea programul economic al Greciei, "de îndată ce referendumul va fi finalizat şi toate incertitudinile vor fi eliminate".

Decizia Greciei în privinţa organizării unui referendum naţional a bulversat întreaga strategie a reuniunii G20. Scopul iniţial al summitului de la Cannes a fost dezbaterea, printre altele, a măsurilor adoptate în cadrul summitului de la Bruxelles şi a situaţiei economice la nivel mondial.

Europenii urmează să prezinte partenerilor săi planul prin care intenţionează să pună capăt crizei, plan al cărui scop a fost, printre altele, să restabilească încrederea pieţelor financiare şi să dea asigurări, în privinţa unei soluţii, Statelor Unite şi ţărilor emergente, îngrijorate de faptul că problemele europene pot frâna creşterea economică globală. Însă punerea în aplicare a acestui plan este acum ameninţată de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

Lung timp un subiect tabu, acest scenariu nu mai este exclus în condiţiile în care grecii urmează să se pronunţe prin referendum asupra planului de salvare a ţării şi implicit asupra menţinerii în zona euro.

Referendumul naţional din Grecia, care ar putea avea loc pe 4 decembrie, a ştirbit şi eforturile preşedinţiei franceze de a obţine din partea marilor puteri emergente o participare clară la efortul împotriva riscului declanşării unei noi recesiuni şi o contribuţie financiară la Fondul European de Stabilitate Financiară. Acestea din urmă, în frunte cu China, au cerut europenilor să restabilească calmul în pieţe înainte de a lua o decizie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb