Liderul formaţiunii de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania), Alexander Gauland, a declarat, ieri, că decizia serviciilor de informaţii germane de a pune partidul sub supraveghere ar putea descuraja alegătorii şi ar putea împiedica activitatea formaţiunii, relatează dpa.
Alexander Gauland a declarat pentru postul ARD că decizia agenţiei pentru securitate internă (Verfassungsschutz) "este problematică în raport cu alegătorii şi pune piedici" activităţii politice a AfD.
Anunţată la începutul acestei săptămâni, decizia serviciilor de informaţii a fost luată pe fondul îngrijorărilor că membri ai partidului, înfiinţat în 2013 şi prezent în parlament după ultimele alegerile legislative, încearcă să submineze ordinea constituţională a Germaniei.
Gauland a afirmat că AfD ia în considerare să atace decizia, argumentând că "nu există absolut nicio condiţie prealabilă pentru orice fel de supraveghere".
Agenţia pentru securitate internă (Verfassungsschutz) a anunţat că, în cazul AfD, va intensifica monitorizarea, însă nu va recurge la o supraveghere deplină, care ar include agenţi sub acoperire şi alte instrumente de investigaţie.
AfD şi-a început activitatea ca partid eurosceptic, însă a adoptat ulterior o poziţie mai ferventă anti-sistem şi anti-migranţi, în urma deciziei din 2015 a guvernului german de a deschide frontierele în faţa refugiaţilor.
Mai mulţi membri ai acestui partid au fost criticaţi constant pentru comentariile laudative faţă de trecutul nazist al Germaniei sau pentru încurajarea violenţei la adresa migranţilor, relatează Agerpres.