ALEXANDER HUGHES: "Europa Centrală şi de Est are cei mai tineri manageri de corporaţii"

Adina Lateş
Companii / 2 noiembrie 2015

Europa Centrală şi de Est are cei mai tineri manageri de corporaţii (53 de ani in medie), Asia pe cei mai în vârstă (62 de ani), iar America de Nord are cele mai multe femei în consiliile de administraţie, se arată într-un studiu despre top managementul din marile corporaţii mondiale, derulat de compania de executive search Alexander Hughes.

Alexander Hughes a analizat componenţa consiliilor de administraţie ale marilor companii la nivel internaţional, prin prisma unor puncte esenţiale: gen, vârstă, expatriere, nivel de educaţie, mobilitate internă şi durata serviciului. Studiul a cuprins peste 9.600 de persoane cu funcţii de conducere din companii din Europa Centrală şi de Est, Europa de Vest, precum şi din America de Nord şi Asia/Pacific. Au fost analizate opt sectoare diferite de activitate: energie, utilităţi şi servicii; industrie; tehnologie, media, telecom; imobiliare, construcţii, infrastructură, inginerie; servicii financiare; piaţa de consum; bio-ştiinţe; servicii profesionale.

Executivii şi managerii de top din marile companii au, în marea majoritate, nivele superioare de educaţie în management general sau în domenii tehnice, în special managerii şi excutivii din domenii precum bio-ştiinţe, servicii financiare şi industrie.

« Bio-ştiinţele sunt categoria cu cea mai înaltă educaţie, 46% dintre executivi având studii post-universitare, ceea ce este, probabil, explicabil prin orientarea către activităţi de cercetare, care atrag mulţi absolvenţi de doctorat. De asemenea, domeniul serviciilor financiare are unele din cele mai inalte standarde educaţionale pentru directori de board şi executivi, 42% având studii post-universitare", se arată în studiul derulat de compania Alexander Hughes.

Factorul educaţie va continua să fie un criteriu necesar de selecţie pentru generaţiile viitoare de lideri, estimează experţii Alexander Hughes.

Executivii de top din consiliile de administratie ale marilor companii asigură mandate care variază ca medie între 18 ani (Grecia), 16 ani (Germania, SUA) şi doar 5 ani (Rusia, Danemarca).

"Experienţa într-un consiliu de administraţie este un activ valoros pentru companii, dar la fel este şi entuziasmul liderilor noi. Executivii experimentaţi, care au traversat mai multe cicluri de business, au o perspectivă complexă, care le permite să ofere îndrumare şi leadership companiilor în perioade dificile. La rândul lor, liderii nou-numiţi în consilii, în ascensiune a carierei, pot pune sub semnul întrebării «gândirea de grup» şi, prin urmare, contribuie la transformarea metodelor de lucru în companiile lor", se mai precizează în comunicat.

Tendinţa generală în mediul de afaceri este de diminuare a diferenţelor de gen pentru manageri şi executivi de top, deşi balanţa se înclină în continuare semnificativ în favoarea bărbaţilor. Cea mai mare pondere a femeilor cu funcţii de top se regăseşte în America de Nord, unde acestea ocupă 20% din totalul general. În Europa de Vest, 17% dintre membrii consiliilor de management sunt femei, comparativ cu Europa Centrală şi de Est, unde totalul acestora este cu 7% mai scăzut.

Dacă în Franţa procentul femeilor depăşeşte media pe regiune, 20% dintre directori fiind femei, în Cehia lucrurile stau cu totul altfel - doar 8% dintre managerii de top sunt femei.

Industria bunurilor de consum angajează pe plan internaţional cele mai multe femei în posturi de conducere (20%), urmată de sectorul bio-ştiinţelor, unde 18% din membrii board-urilor sunt femei. Cel mai mic procent de reprezentare a femeilor în posturi de conducere este întâlnit în servicii profesionale şi industrie: 13%, respectiv 12%.

Conform Danei Noujeim, Managing Partner al filialei locale Alexander Hughes, "În România, ştim că 34% din acţionarii companiilor sunt femei, deci o rată de reprezentare teoretic bună în cadrul afacerilor locale. La nivel de prezenţă în board-urile marilor companii, estimăm ca diversitatea de gen este peste media de 10% a Europei de Est. Există multe exemple absolut remarcabile de femei care conduc unele din cele mai mari companii din România. Romania este o ţară atipică în regiune - deşi reprezentarea femeilor la nivel politic şi în administraţia publică este foarte scăzută la nivel inalt, în mediul de business femeile sunt active, performante şi au succese durabile în companiile în care activează".

În urma globalizării, tot mai multe companii angajează expatriati pentru poziţiile de top management. Tendinţa este mai clara în tările a caror economie se bazeaza masiv pe exporturi.

Mai mult de jumătate (56%) din top managementul marilor companii din Cehia sunt străini, internaţionalizarea leadership-ului fiind o tendinţă în creştere pe plan global. În Marea Britanie, 52% dintre directorii seniori sunt străini, în Germania 30%, iar cel mai mic procentaj de expatriaţi este întâlnit în Spania, doar 10%.

Diversitatea de generatii in componenţa consiliilor de administraţie ale companiilor conferă echilibru şi o mai bună stabilitate, prin experienţa seniorilor şi curajul inovator al liderilor tineri.

Cei mai tineri directori şi manageri de top se află în Europa Centrală şi de Est, cu o medie de vârstă de doar 53 de ani, în timp ce la polul opus se află regiunea Asia/Pacific cu 62 de ani.

"Cu oameni de diferite vârste la conducere , este mai uşor pentru managementul superior să înţeleagă nevoile in schimbare ale consumatorilor, în diversitatea lor. Acest lucru le conferă un avantaj competitiv în dezvoltarea de produse şi servicii inovatoare pe care le doresc consumatorii, ajută la stimularea şi menţinerea creşterii Având în vedere generaţia de millenials, care se estimează că va reprezenta 75 % din forţa de muncă până în 2025, punctele de vedere ale managerilor mai tineri ar putea influenţa strategiile şi practicile de resurse umane, generând în acelaşi timp inovaţii în produsele şi marketing-ul adresat acestui grup de consumatori, care este în creştere", spune Dana Noujeim.

Înfiinţată în 1957, Alexander Hughes este o companie internaţională de executive search, activând în 46 de ţări. În România, Alexander Hughes este prezentă din 1996.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb