ALEXANDRU CRISTESCU, SALES AND MARKETING DIRECTOR, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT: "Investiţiile în tranşe contribuie la diminuarea semnificativă a riscurilor"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2022

Alexandru Cristescu

Alexandru Cristescu

Cu toate că pieţele de acţiuni au avut scăderi în prima parte a anului, investitorii au preferat totuşi această clasă de active, în condiţiile în care bursa locală a supraperformat faţă de pieţele externe, ne-a spus Alexandru Cristescu, Sales&Marketing director al Raiffeisen Asset Management.

"În plus, investitorii în acţiuni manifestă o toleranţă mai ridicată la volatilitate şi abordează corecţiile de preţ drept opotunităţi foarte bune de a cumpăra", afirmă reprezentantul societăţii de adminstrare a investiţiilor, ale cărui fonduri de acţiuni au avut o creştere de 60% a numărului de investitori, în ultimele douăsprezece luni.

Conform ultimului raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la finele lunii iunie, numărul investitorilor în fondurile de acţiuni locale distribuite în ţara noastră ajunsese la aproape 50.400, cu 75% mai mulţi faţă de iulie anul trecut, o tendinţă relativ asemănătoare manifestându-se şi în cazul fondurilor diversificate. În schimb, numărul investitorilor în fondurile de obligaţiuni a scăzut cu 7%, după ce în noiembrie anul trecut atinsese un maxim de aproape 260.700.

Alexandru Cristescu ne-a transmis: "Creşterea accelerată a inflaţiei la nivel global a reprezentat factorul determinat pentru evoluţia pieţelor financiare şi, implicit, a fondurilor de investiţii, în ultimele luni.

Conflictul din Ucraina, pe lângă reacţia iniţială de panică şi drama socială produsă, a contribuit de asemenea la accelerarea spiralei inflaţioniste, în special prin impactul avut în creşterea preţurilor energiei şi a produselor agricole. Ţintind încetinirea creşterii inflaţiei, băncile centrale, inclusiv BNR, au fost forţate să adopte un ritm mai agresiv de creştere a dobânzilor de politică monetară, acest mediu de dobânzi în creştere fiind nefavorabil în special instrumentelor cu venit fix, printre care se numără şi obligaţiunile sau titlurile de stat.

"Randamentele oferite de obligaţiuni au crescut semnificativ, ajungând la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani"

Alexandru Cristescu subliniază că, efectele negative exercitate asupra pieţelor financiare s-au reflectat în scăderea activelor fondurilor locale de investiţii. "Am avut pe de o parte investitori care au retras active din fonduri, în special pe fondul panicii declanşată la debutul conflictului din Ucraina, iar pe de altă parte, scăderea preţurilor instrumentelor în care fondurile investesc (titluri de stat, acţiuni, etc) a avut impact", a spus directorul de la al Raiffeisen Asset Management.

Reprezentantul societăţii de administrare a investiţiilor a adăugat: "Deşi corecţiile din prima parte a anului nu au ocolit nici pieţele de acţiuni, investitorii au preferat totuşi această clasă de active, în condiţiile în care bursa locală a supraperformat faţă de pieţele externe, în principal datorită unei ponderi ridicate a companiilor din sectorul energetic, care beneficiază de contextul economic curent, dar şi unei baze solide de investitori instituţionali, care şi-au menţinut sau chiar crescut expunerea pe acţiuni în această perioadă. În plus, investitorii în acţiuni manifestă o toleranţă mai ridicată la volatilitate şi abordează corecţiile de preţ drept opotuniăţi foarte bune de a cumpăra".

Conform directorului de la Raiffeisen Asset Management, ajustarea pieţelor de obligaţiuni are însă şi o latura pozitivă: "Randamentele oferite de aceste instrumente au crescut semnificativ, pentru a ţine pasul cu inflaţia şi creşterile dobânzilor de politică monetară, ajungând în acest fel la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani. De exemplu, un titlu de stat cu maturitatea de un an, poate aduce în prezent un randament net de peste 8%. Astfel, investiţiile în fondurile de instrumente cu venit fix, care oferă access la piaţa titlurilor de stat, reprezintă o bună oportunitate investiţională în această perioadă. Ca în orice investiţie însă, trebuie să ne asumăm un orizont de timp investiţional mai mare şi să nu reacţionăm emoţional în momentele de volatilitate".

În cazul fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management, contextul recent de piaţă a condus la creşterea cu 60% a numărului de investitori în fondurile de acţiuni în ultimele douăsprezece luni, în timp ce în cazul fondurilor diversificate (acţiuni şi obligaţiuni) numărul investitorilor s-a majorat cu 36% în aceeaşi perioadă, spune Alexandru Cristescu.

"Un impact important în creşterea numărului de investitori în fondurile noastre diversificate a fost reprezentat de interesul tot mai mare al clienţilor pentru planurile recurente de investiţii. Acestea reprezintă o modalitate eficientă şi simplă de a acumula rezerve de capital, iar efortul financiar foarte redus pe care îl presupun (200 lei/luna) le face accesibile pentru o masă largă de investitori. În plus, investiţiile în tranşe, contribuie la diminuarea semnificativă a riscurilor unei investiţii", a conchis reprezentantul societăţii de administrare a investiţiilor.

La finele lunii iunie, activele nete ale tuturor fondurilor deschise locale distribuite în ţara noastră erau de 19,7 miliarde de lei (patru miliarde de euro), în scădere cu 5,2% faţă de cele din luna anterioară. Raiffeisen Asset Management avea o cotă de piaţă de 19%, cu active administrate de circa 3,7 miliarde de lei, conform datelor AAF.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. bun articol.

    mesajele din el sunt clare si certe, edificatoare.  

    mesajul meu: sunt un uber-bear pe titluri de stat. Gigelul din articol e un super-dulce cum impacheteaza el titlurile de stat (fata de actiuni) intr-un pitch exersat excelent.... dar... si copiii de la gradinita stiu ca titlurile de stat tocmai din Ianuarie 2020 au inceput sa formeze o piata bear multianuala (pana in 2032-2034).  

    Va continua cresterea dobanzilor (la nivel multianual, nu ma refer la miscari zilnice, saptamanale sau lunare), deci va continua SCADEREA VALORII NOMINALE de tranzactionare a titlurilor de stat (cele 2 - dobanzi versus valoare neta de tranzationare pt titluri de stat - sunt invers corelate).  

    Bravo Sefule Alex, era cat pe ce sa ma convingi pe titlurile de stat :))) ...cat despre actiuni ... urmeaza o piata bear zguduitoare (abia am vazut la nivel lunar doar primul val descendent...stai sa vezi ce o sa dansam disco pe valul 3 descendent in cateva luni !!!)  

    Esti un dulce, Sefule Alex!

    Ai speech in tine de nu se poate! ..adevarul e ca e omul potrivit la locul potrivit cu functia sa. Are papagal in el.  

    1. Vali, tot prost ai ramas. Valoarea NOMINALA a titlurilor de stat e constanta. De fapt se numeste PRINCIPAL. Se schimba doar valoarea de TRANZACTZIONARE.

      Vezi că mai sus a zis valoarea nominală de tranzacționare... Cred că s.a grăbit și le.a pus toate grămadă. Dar prost nu e omul. Dimpotrivă. Prea te grăbești cu concluziile monșer.

      Iti place sa te lauzi singur Vali? Suferi de sindromul Elena Udrea?

      :)

      nu am nici un raspuns pentru tine.  

      probabil ca nu sunt prost.  

      oricum "prost, destept, urat, frumos...." sunt termeni comparativi. . . nimeni nu e prost in sine ...A e mai prost ca B si B mai prost ca C. La fel si in cazul urateniei/frumusetii, etc...  

      Nu exista prostie in absolut.  

      Am strecurat un cuvant in plus, destul cat sa mi se sara la jugulara :)) dar de ideile de acolo ai ceva de zis sau te iei de un cuvant in plus ?

      Hai la tata cu ideile ca alea sunt de baza... lasa un cuvant in plus sau minus sau litere mancate sau altele de genul asta.  

      ??? nu eram eu prietene la 1.2

      si cei de la Bursa pot vedea (probabil) ip-urile de pe care se posteaza.  

      La 1.2 e un om rational, normal care nu troleaza si care vede si chestiile negative si cele pozitive si e echilibrat.

      Adica un om, nu un troll.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb