ALEXANDRU ILISIE, OTP ASSET MANAGEMENT: "Ponderea României în MSCI Frontier Markets 100 va creşte de la 8% la 10,26%, conform simulărilor MSCI"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2020

Alexandru Ilisie

Alexandru Ilisie


Kuweitul va intra în liga pieţelor emergente la 1 decembrie, ceea ce va duce la creşterea importanţei acţiunilor de la BVB în indicele pieţelor de frontieră al MSCI Este posibil ca agenţia să includă şi Transelectrica în indicele MSCI Frontier Markets 100, spune Directorul de Investiţii de la OTP Asset Management "Probabil cele mai mari volume de tranzacţionare vor apărea în data 27 noiembrie", apreciază Alexandru Ilisie

Ponderea ţării noastre în indicele pieţelor de frontieră al MSCI (MSCI Frontier Markets 100) va creşte de la 8%, cât este în prezent, la 10,26% în luna noiembrie 2021, conform simulărilor agenţiei americane de rating, ne-a transmis Alexandru Ilisie, Director de Investiţii în cadrul OTP Asset Management, în condiţiile în care marţi, MSCI a promovat Kuweitul în liga pieţelor emergente.

MSCI anunţase reclasificarea Kuweitului din rândul pieţelor de frontieră în rândul celor emergente în data de 18 decembrie 2019, iar trecerea efectivă trebuia să aibă loc în luna mai a acestui an dar, ţinând cont de contextul pandemiei, evenimentul a fost amânat pentru sfârşitul lunii noiembrie 2020, spune Alexandru Ilisie.

Director de Investiţii de la OTP Asset Management ne-a transmis: "Ţinând cont de faptul că ponderea Kuweitului în indicii pieţelor de frontieră este semnificativă, iar reclasificarea ar fi putut aduce probleme de implementare pentru fondurile care urmăresc pieţele de frontieră, în baza unei consultări publice, MSCI a decis să modifice modalitatea de calcul.

Astfel, ponderile ţărilor rămase în indicii de frontieră vor fi majorate succesiv în cinci faze, respectiv: noiembrie 2020, februarie 2021, mai 2021, august 2021, ultima faza fiind în noiembrie 2021, moment în care se va ajunge la implementarea completă, astfel fiind atenuate potenţialele probleme".

În plus, ţinând cont de evaluările MSCI prin care au fost observate deteriorări ale criteriilor calitative, în special cel al accesibilităţii în cazul Bangladeshului, Libanului şi Nigeriei, ponderile celor trei ţări vor rămâne neschimbate în indicii pieţelor de frontieră, pe parcursul celor cinci faze, a adăugat Alexandru Ilisie.

Este contextul în care, conform simulărilor MSCI, ponderea ţării noastre în indicele MSCI Frontier Markets 100 va creste de la 8% în prezent, la 10,26% în luna noiembrie 2021 - ultima etapă a majorării importanţei ţărilor rămase în indicii de frontieră după promovarea Kuweitului.

"Odată cu prima fază, care va fi implementată la data de 1 decembrie 2020, este posibil ca MSCI să includă în indicele MSCI Frontier Markets 100 şi compania Transelectrica", spune Alexandru Ilisie, în condiţiile în care transportatorul naţional de energie se găseşte în simulările făcute de agenţie, alături de Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz, BRD-Groupe Societe Generale, Electrica şi Transgaz (companii ce deja fac parte din indice).

Banca Transilvania, cea mai lichidă acţiune de la Bursa de Valori Bucureşti, are în prezent o pondere de 3,33% în indicele MSCI Frontier Markets 100, iar în noiembrie 2021 se estimează că va avea o pondere de 4,15%, conform simulărilor agenţiei de rating, pe care ni le-a transmis echipa de la OTP Asset Managemet (Vezi tabel).

OMV Petrom va trece de la o pondere de 1,39% în prezent la 1,77% la finele lunii noiembrie a anului viitor, în timp ce pentru Transelectrica, MSCI indică o pondere de 0,06% după prima fază a procesului, adică de la 1 decembrie, şi de 0,33% în noiembrie anul viitor.

Reclasificarea Kuweitului în categoria pieţelor emergente de către MSCI este pozitivă pentru bursa noastră, apreciază Alexandru Ilisie, deoarece este posibil să asistăm la valori crescute de tranzacţionare până la implementarea primei faze.

"După cum s-a observat şi în cazul reclasificării României în indicii FTSE Russell, cele mai mari volume de tranzacţionare s-au putut observa chiar în ziua anterioară datei efective, fiind realizate de către fondurile pasive (ETF) care urmăresc aceşti indici", ne-a transmis managerul de fond de la OTP Asset Management, adăugând: "Ţinând cont de faptul că data implementării este 1 decembrie, iar data de 30 noiembrie este zi liberă la bursa noastră, probabil cele mai mari volume de tranzacţionare vor apărea în data 27 noiembrie (n.r. 28 şi 29 noiembrie fiind sâmbătă şi duminică)".

De asemenea, pentru cele şase companii de la BVB este posibil sa vedem volume crescute de tranzacţionare şi în perioada următoare implementării primei faze, generate de către fondurile active de acţiuni care au drept benchmark indicii MSCI de pieţe de frontieră, deoarece acestea au o libertate mai mare în alocarea investiţiilor, a conchis Alexandru Ilisie.

MSCI estimează că, după încheierea procesului majorării importanţei ţărilor rămase în indicii de frontieră în urma promovării Kuweitului în categoria pieţelor emergente, România va avea a cea mai mare pondere în MSCI Frontier Markets 100, după Vientam - 28,76% şi Maroc - 12,47%.

Obţinerea statutului de piaţă emergentă sub umbrela MSCI este unul dintre principalele obiective ale conducerii Bursei de Valori Bucureşti, după cum ne-a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB, la finele lunii septembrie a anului trecut.

Începând cu data de 21 septembrie a acestui an, piaţa noastră de capital a intrat în eşalonul celor emergente secundare al FTSE Russell. Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi TeraPlast sunt cele trei companii de la Bursa de Valori Bucureşti incluse de agenţia londoneză în diferiţi indici din seria FTSE Global Equity Index.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dupa cum se vede tot prosti am ramas. Pai ce ai facut ma poporule, iar ai votat PSD si PNL, iar acum te vei vaita ca astea nu fac nimic pentru tine. Pai ma poporule ce iti mai place sa te vaieti si sa votezi PSD si PNL care ti-au vandut resursele pe gratis (petrol si gaz). Avem gaz de exportat la ungurii sa le fie cald si bine, iar ai tai sa stea in frig ca nu ai fost in stare sa maresti infrastructura (35% acoperire in Romania fata de 95% in Ungaria) si tu popor vii si ii votezi, iar si iar sau lasi sistemul la nesfarsit sa decida pentru tine. Mafioti si Hoti asta votezi mai poporule, daca ai fi normal PSD=PNL=1%.

    1. Bravo. Un comentariu pertinent. Exact la subiect. Esti foarte bun! Felicitari!

      nu votez neomarxistii de la usr-plus nici sa ma omori!

      produs in laboratoarele sri  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb