Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, referindu-se la noul Registru electronic de vaccinare, că un nou soft a fost implementat în cazul acestuia şi că "au fost anumite greutăţi, ca la orice început". El infirmă informaţii precum cele legate de nevoia introducerii manuale a datelor din ultimii 10 ani. ". Ştiu că există colegi mai vocali, totdeauna nemulţumiţi de deciziile autorităţilor. Să ştiţi că şi noi încercăm, cel puţin în aceeaşi măsură ca şi dânşii, să ne facem datoria", spune Alexandru Rafila, potrivit News.ro.
Rafila a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, ce măsuri are în vedere Ministerul Sănătăţii în condiţiile în care medicii de familie reclamă sincope în funcţionarea Registrului electronic pentru vaccinări
"Au fost discuţii legate de sporirea funcţionalităţii registrului, e vorba de un nou soft, pilotat timp de o lună. Ca la orice început, au fost anumite greutăţi, sunt sigur că ele se vor rezolva. Dar în niciun caz - am văzut diverse exagerări că, de exemplu, toate CNP-urile şi toate datele copiilor vaccinaţi în ultimii 10 ani vor trebuie reintroduse manual - sunt simple speculaţii. Eu aş vrea să avem o abordare constructivă, nu o abordare distructivă. Ştiu că există colegi mai vocali, totdeauna nemulţumiţi de deciziile autorităţilor. Să ştiţi că şi noi încercăm, cel puţin în aceeaşi măsură ca şi dânşii, să ne facem datoria şi dacă apar inconveniente să încercăm să le reparăm", a răspuns Alexandru Rafila.
Întrebat care ar fi orizontul de timp în care registrul să redevină complet funcţional, ministrul a răspuns:" cât mai repede posibil"; subliniind că mai multe instituţii publice sunt implicate în gestionarea acestui registru.
Mai mulţi medici de familie şi-au anunţat pacienţii, în ultima perioadă, că nu pot vaccina pentru că nu au acces la Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV).