Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, referitor la noua subvariantă de SARS-COV-2, că important este ce variantă este dominantă la un anumit moment. "Nu există date în momentul de faţă privind o gravitate mai mare a infecţiilor cu aceste tulpini noi, ceea ce este o informaţie bună", adaugă el, menţionând că deşi numărul de infectări este în creştere, nu sunt "elemente de îngrijorare" apropo de capacitatea de spitalizare, inclusiv la ATI, informează News.ro.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, astăzi, într-o conferinţă de presă, despre noua subvariantă COVID-19.
"N-are niciun fel de importanţă dacă sunt două sau dacă sunt zece, nu este relevant acest lucru, important este dacă o astfel de variantă este dominantă într-un anumit moment şi cel mai important lucru este dacă varianta care este dominantă într-un anumit moment, fie că este BA4, BA5, fie că este XBB produce îmbolnăviri printr-o transmisibilitate mai mare şi cel mai important e dacă există mai multe spitalizări. Nu există date în momentul de faţă privind o gravitate mai mare a infecţiilor cu aceste tulpini noi, ceea ce este o informaţie bună. Sigur, numărul de cazuri vedeţi că este în creştere, dar nu avem elemente de îngrijorare apropo de capacitatea de spitalizare inclusiv în zona de Terapie Intensivă", a explicat el.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în România a fost confirmat, până la 1 ianuarie, un caz de infectare cu subvarianta XBB a tulpinii Omicron.
Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a explicat într-un interviu acordat News.ro ce impact are noua subvariantă SARS-CoV-2, xbb1.5, denumită şi Kraken, din datele care se cunosc până acum. Această nouă tulpină produce deja un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA şi a ajuns deja şi în mai multe ţări europene.