ALEXANDRU RAFILA, DESPRE NOUA TULPINĂ: "Sunt informaţii că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta"

J.P.
Miscellanea / 27 noiembrie 2021

"Sunt informaţii că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat vineri seara, la Digi24, care sunt datele existente în prezent despre noua tulpină sud-africană a coronavirusului, numită Omicron şi catalogată de OMS drept "variantă îngrijorătoare". Potrivit lui Rafila, criteriul care a determinat includerea în această categorie "de preocupare" ar fi legat de transmisibilitate. "Sunt informaţii că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina iniţială", a mai spus ministrul.

"Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, "variantă de interes', mai puţin importantă pentru sănătatea publică şi a doua, cu potenţial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potenţial de a produce infecţii la scară globală şi a deveni dominante.

Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente şi, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacităţii măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experţi să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de faţă criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puţin îngrijorător decât celelalte două, dar nu ştim dacă nu cumva dă forme mai uşoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai şi noroc, nu ştiu dacă vom avea noroc sau ghinion", a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

Întrebat dacă această nouă tulpină va ajunge şi în România, după ce primul caz din Europa a fost depistat vineri în Belgia, Rafila a precizat că încă "este încă proaspătă", identificarea ei fiind făcută în urmă cu două zile.

"Această secvenţiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, şi tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculaţii foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii şi intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă. Din cauza asta, probabil că şi noi o să recomandăm cel puţin românilor, turiştilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2 - 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (...) Va ajunge şi în România, sigur", a spus Alexandru Rafila.

Datele existente arată că tulpina africană ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta.

"Sunt informaţii că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care şi ea e mai transmisibilă de trei ori decât tulpina clasică. Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina iniţială", a precizat ministrul.

Întrebat dacă vaccinul este eficient împotriva tulpinii africane, Alexandru Rafila a spus că nu sunt date ştiinţifice în legătură cu acest subiect.

"Se pare că această mutaţie multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbeşte, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obţinuţi în urma vaccinării nu ar mai fi eficienţi. Dar în acest moment nu avem informaţii ştiinţifice. Abia s-a secvenţiat şi nu putem şti, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat şi fundamentat. Sunt doar speculaţii", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Primul caz de infectare cu tulpina super-mutantă în Europa

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă.

Tulpina fost descoperită în Europa o persoană din Belgia. Este vorba despre un pacient care recent a călătorit în străinătate, au anunţat autorităţile belgiene.

"Avem un caz care este acum confirmat cu această variantă. Este vorba despre cineva venit din străinătate. Cineva care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Cineva care nu era vaccinat", a declarat ministrul sănătăţii Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă.

Experţii OMS au decis vineri că noua variantă de coronavirus secvenţiată de cercetătorii din Africa de Sud este o "variantă îngrijorătoare", care are un potenţial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Cunoscută până acum ca tulpina B.1.1.529, noua tulpină a primit şi un nume: Omicron.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. prea putine data ca sa zici ca e de 4 ori mai trsnsmisibila. si bazinul de infectati e mic inca si timpul care a trecut de la descoperire e mic. E bine ca iau rapid masuri totusi, dupa ce a fost acum 2 ani. Numai sa nu o luam de la capat ca acum doi ani, nu are rost o tot tii asa, distrugi economia si vietile majoritatii oamenilor.

    vad ca a incetinit cresterea si in Africa de Sud, de la 2500 joi la 2800 pe zi vineri. miercuri fusesera 1300. 

    ...interesant ca zic de potential de reinfectare, nu de infectare

    1. Adica ii reinfecteaza pe cei care au trecut prin Covid si nu ii infecteaza pe cei care nu au fost niciodata pana acum infectati Covid?

      M-am dus pe site-ul OMS, sa vad despre ce e vorba de fapt

      Criteriul de transmisibilitate din cele 3 de care vorbeste dl.Rafila este "increase in transmissibility or detrimental change in COVID-19 epidemiology". Deci e vorba de crestere de transmisibilitate SAU o schimbare in rau a epidemiologiei COVID-19. 

      Si ca sa vezi, in acelasi comunicat se specifica clar ca incadrarea ca VOC a fost facuta ca urmare a unei schimbari in rau a epidemiologiei. 

      "Based on the evidence presented indicative of a detrimental change in COVID-19 epidemiology, the TAG-VE has advised WHO that this variant should be designated as a VOC, and the WHO has designated B.1.1.529 as a VOC, named Omicron." 

      care este acea schimbare in rau? riscul de reinfectare 

      "Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant, as compared to other VOCs" 

    inca o minciuna scoasa din jobenul OMS

    1. poate, dar macar OMS e moderat in declaratii

      politicienii parca abia asteapta o repetare a lui martie 2020. abia asteapra sa bage restrictii si obligativitati la cateva cazuri. Daca in martie 2020 am avut stare de urgenta la 30 de cazuri de covid, acum mi se pare realist un scenariu im care vor baga stare de urgenta la 30 de cazuri de omicron-covid. e aceeasi atmosfera ca atunci, doar ca poate fi mai rau cu represiunea. 

    Rafi, despre tulpina asta și beneficiile inteparii cât o sa mai vorbim?

    Premiza pe care se bazează pandemia și restricțiile aferente este aceea că "Infectat înseamnă bolnav". Aceasta este falsă.

    Câtă vreme vom lucra cu această presupunere eronată, nu vom scăpa de pandemie. Există suficiente litere în alfabet, astfel încât nu vom duce lipsă de variante de virus.  

    Opriți testarea celor sănătoși, opriți știrile apocaliptice! Numărul de cazuri nu înseamnă nimic, marea majoritatea nu au simptome. Oricât de transmisibil ar fi virusul, depinde de imunitatea omului dacă face boala sau nu.  

    1. Problema de fapt e exact ceea ce spui tu: media și $$$ kings i-au prostit pe oameni că "dacă ne vaccinăm, virusul dispare". De parcă a dispărut vreodată gripa...

    Dl Rafila nu mai panicati oamenii cu tulpinile astea de la mii de km de Romania... Interzice-ti zborurile dinspre si spre continentul african si China unde au aparut aceste focare. Atentie la Belgia si Olanda care au aceste cazuri se impune oprirea zborurilor si dinspre aceste tari europene. In rest sa ne bucuram ca ,cazurile de covid in tara noastra sunt in scadere si fara o vaccinare obligatorie.... Romanii sunt rezistenti...

    1. probabil e interzis sa mai impui restrictii de genul asta pentru tari din UE, eu stiu ca asta a fost decizia, ca sa nu se mai repete haosul din martie 2020. carantine, testari , dar nu interzicerea calatoriilor.

      S-a vazut si la delta, cand, din UE, era doar in Portugalia, ca nu a mai fost dezordinea si panica din 2020.

      Probabil cateva cazuri sunt in majoritatea tarilor din vest 

      Realist, prin oprirea zborurilor realizezi, din punct de vedere epidemiologic, un singur lucru: întrârzii transmiterea variantei în țara ta.

      Însă, mai devreme sau mai târziu, varianta respectivă, dacă devine dominantă, ajunge prin orice cotlon al globului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb