ALEXANDRU RAFILA: "Nu facem pledoarie pentru ca cineva să folosească pastile cu iod"

G.D
Miscellanea / 30 martie 2022

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii (Sursa foto: www.facebook.com/ Alexandru Rafila)

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii (Sursa foto: www.facebook.com/ Alexandru Rafila)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, reafirmă că distribuirea de pastile cu iodură de potasiu reprezintă "o acţiune de sănătate publică", preventivă, el spunând că nu există în ţara noastră informaţii despre posibilitatea unui incident din care să rezulte radiaţii nucleare. În ceea ce priveşte campania de informare cu privire la administrarea acestor comprimate, ministrul declară că "nu este pro ceva, este doar o campanie de informare, nu facem pledoarie pentru cineva să folosească pastile cu iod, dimpotrivă, facem pledoarie să nu le folosească decât într-o situaţie care ar putea să apară", notează News.ro.

"Aş vrea să fim foarte sinceri şi să nu generăm îngrijorări nefondate. Nu ştim nimic în ceea ce priveşte posibilitatea unui incident care să afecteze populaţia României şi cred că e foarte greu să existe o persoană să afirme că ştie că un astfel de lucru se poate întâmpla. Pe de altă parte, totuşi noi suntem oameni responsabili şi trebuie să asigurăm cea mai bună protecţie posibilă cetăţenilor români. Nu este vorba de niciun fel de situaţie care în acest moment să pună problema unui incident care să ducă la apariţia unor radiaţii crescute pe teritoriul României, dar în mod evident, odată cu apariţia conflictului din Ucraina şi cu diverse informaţii legate de siguranţa centralelor nucleare din Ucraina, luptele care se dădeau în apropierea acestor centrale, lumea, în mod evident, s-a îngrijorat şi au încercat să-şi procure produse pe bază de iod neştiind de foarte multe ori de ce sunt necesare sau când sunt necesare", a explicat Alexandru Rafila, ieri seară, la TVR, decizia autorităţilor române de a comanda producţia de comprimate cu iodură de potasiu pe care urmează să le distribuie săptămâna viitoare populaţiei.

El a subliniat că nu există "niciun fel de informaţie că s-ar putea întâmpla ceva în viitorul apropiat", dar acest lucru nu exclude măsurile de precauţie.

Rafila a amintit de incidentul nuclear din 1986 de la centrala de la Cernobîl, din Ucraina, când "a existat o perioadă de opacitate", iar timp de zile întregi incidentul nu a fost adus la cunoştinţa publicului.

Medicul a explicat că o eventuală acumulare de iod radioactiv la persoanele tinere, cu vârste sub 40 de ani, poate duce la afecţiuni la nivelul glandei tiroide.

"În afară de iod radioactiv, există mulţi alţi izotopi, stronţiu, de exemplu, care sunt periculoşi, sau chiar mai periculoşi decât iodul în cazul unui astfel de incident. (...) Sperăm să nu fie o astfel de situaţie, este puţin probabilă, dar totdeauna trebuie să evaluezi un anumit risc, iar conflictul de la graniţa ţării noastre reprezintă o astfel de situaţie", a spus el.

Rafila a menţionat că şi alte ţări europene au făcut demersuri similare cu privire la distribuirea comprimatelor cu iod.

El a reamintit că cetăţenii vor fi instruiţi, printr-o campanie publică de informare, privind situaţiile în care trebuie administrat iodul.

"Primeşti pastile cu iod pe care nu le iei decât dacă există un anunţ explicit al autorităţilor în acest sens, iar lucrul ăsta trebuie făcut într-un interval de opt ore, de obicei, de la anunţ. Noi nu vrem să fim neapărat promotorii unei campanii care să implice diverse personaje care să convingă lumea, noi nu trebuie să-i convingem de nimic. Pur şi simplu este vorba despre informaţii care vor fi difuzate, aici nu este pro ceva, este doar o campanie de informare, nu facem pledoarie pentru cineva să folosească pastile cu iod, dimpotrivă facem pledoarie să nu le folosească decât într-o situaţie care ar putea să apară şi care sperăm să nu afecteze vreodată ţara noastră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-ţi faci treaba, să iei o măsură preventivă", a mai spus medicul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci noi avem nuclear electrica in tara cu potentiale probleme nucleare si noi am asteptat pana dupa ce a aparut problema de razboi nuclear sa distribuim niste pastile de iod in teritoriu?

    Ce facea tara asta daca exploda un reactor? Astepta 3 saptamani sa inceapa producatorii de medicamente? Cereau ajutor international din prima, corect? Pentru ca nu exista gandire pe termen lung de nici un fel. 

    Se face vre-o comisie sa analizeze de ce nu *aveam* deja treaba asta? Desigur ca nu, asta ar insemna sa vrei sa imbunatatesti ceva in tara asta. Patetic. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb