Alexandru Rafila: "Problema aprovizionării cu medicamente este problema întregii UE"

S.B.
Politică / 30 mai

Alexandru Rafila: "Problema aprovizionării cu medicamente este problema întregii UE"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, că problema aprovizionării cu medicamente este problema întregii UE, iar accesul neîntrerupt la medicamente al pacienţilor din România se poate realiza în cadrul unui grup de lucru inter-instituţional, format din ministerele Economiei şi Sănătăţii, în calitate de coordonatori, informează news.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat în şedinţa de Guvern că "problema aprovizionării cu medicamente este problema întregii Uniuni Europene.

"Ca urmare, încă de la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg pentru care s-au semnalat discontinuităţi în toate statele membre. Am participat la reuniunea miniştrilor sănătăţii care a dus la operaţionalizarea acestei alianţe", a spus ministrul.

El a precizat că la nivel naţional, există preocupare faţă de două elemente.

"Primul este accesul neîntrerupt la medicamente al pacienţilor din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru inter-instituţional, cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătăţii, ca şi coordonatori ai acestui domeniu de producţie a medicamentelor, dar şi alte agenţii aflate în subordinea celor două ministere şi ca reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ca invitaţi. Cel de-al doilea element, extrem de important, este cel legat de importanţa majoră a industriei farmaceutice, ca şi contributor la PIB-ul României", a explicat ministrul.

Alexandru Rafila. a subliniat că în cadrul acestui grup de lucru vor încerca să găsească soluţii pe care alte state le-au aplicat, el dând ca exemplu de bună practică Spania, care a dus la încurajarea investiţiilor în acest sector şi crearea unei independenţe în privinţa producţiei de medicamente şi materiei prime, care vine în mare parte din zona Asiei, India şi China.

"Stabilirea unei independenţe a Uniunii Europene în ceea ce priveşte materiile prime din care se fac aceste medicamente este de asemenea o condiţie esenţială", a mai afirmat el.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul va crea un grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită accesul pacienţilor la medicamente esenţiale, la preţuri rezonabile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dă-le Doamne mintea românului de pe urmă! După ce au distrus industria românească de medicamente și cea mai mare parte a cercetării legate de aceasta ca să facă piață pentru companii ca Pfizer și Astra-Zeneca și au înlocuit-o cu producția de publicitate și marketing, acum în plină criză de medicamente de toate felurile au găsit "soluția": încă o comisie interministerială ca să se văicărească bilunar la o cafeluță că nu au bani pentru sănătate. Când soluția o știe toată lumea. Amânați achiziția de F-35, reduceți donațiile de muniție, echipamente și energie către Ukraina și construiți în următorii doi-trei ani cele 3-4 fabrici de medicamente cu participarea financiară a Ministerului sănătății, a Caselor de asigurări sociale și de sănătate și a unui grup de bănci românești.

    1. Nu banii ne lipsesc pentru a face medicamente, asa ca F35 si toate celelalte raman!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb