Guvernul rus trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor des-tinate proiectelor de infrastructură, astfel încît să-şi atingă obiectivul de creştere economică de 6%, stabilit pînă în anul 2008, declară ministrul de finanţe din Federaţia Rusă, Alexei Kudrin. Acesta este de părere că administraţia lui Vladimir Putin trebuie să foloseas-că veniturile record obţinute din tranzacţiile cu petrol (în condiţiile în care preţurile de pe piaţa de profil au crescut puternic) pentru majorarea rezervelor valutare şi plata datoriilor. Potrivit spuselor lui Kudrin, cheltuielile excesive ar putea consolida rubla, situaţie care îi va afecta pe exportatori. "Un scenariu pesimist anticipează că veniturile mari de capital, generate de preţul record al petrolului, nu sînt acumulate de economie, fapt care determină o creştere a inflaţiei şi o apreciere a rublei", a afirmat Kudrin.
Rusia, al doilea exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, intenţionează să-şi extindă sistemul de transport al ţiţeiului şi gazelor şi să-şi amelioreze condiţiile din porturile maritime, astfel încît să livreze mai mult ţiţei la exterior. Rusia produce 470 milioa-ne de tone de petrol anual, din care exportă aproximativ jumătate. Federaţia Rusă şi-a majorat exporturile de petrol cu aproximativ 50% după 1999 şi plănuieşte o creştere de 18% pentru viitorul apropiat. În acest an, producţia de petrol a Rusiei va fi mai mare cu 30 de milioane de tone, respectiv cu 3% comparativ cu anul trecut, potrivit spuselor lui Kudrin.
Proiectul de buget al Rusiei pe 2006 prevede creşterea cu 20% a cheltuielilor guvernamentale faţă de anul trecut, la 4.300 miliarde de ruble (150 miliarde de dolari).