Grupul bancar Alfa Bank Ukraine, parte a conglomeratului deţinut de miliardarul rus Mihail Fridman, a anunţat ieri că va opri activităţile bancare din Peninsula Crimeea, în condiţiile în care nu mai are o bază legală să deruleze operaţiuni în regiune, dar clienţii vor putea să-şi închidă conturile şi să-şi transfere fondurile din depozite înainte de închidere, informează Reuters.
Ucraina şi Occidentul nu recunosc anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, iar o serie de bănci ucrainene şi occidentale au început să-şi închidă oficiile din peninsulă. O subsidiară a băncii austriece Raiffeisen Bank International a anunţat, recent, că îşi va închide toate sucursalele din Crimeea până la mijlocul lunii aprilie. La rândul lor, First Ukrainian International Bank (deţinută de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk) şi banca ucraineană de stat Ukrgasbank au anunţat că vor înceta operaţiunile în Ucraina după 17 aprilie.
Conform estimărilor Băncii Naţionale a Ucrainei, înainte de anexarea de către Rusia, în Crimeea existau 1.022 de oficii bancare şi peste 20 de grupuri bancare, cu active şi pasive în valoare de 20-22 miliarde de grivne (1,7-1,9 miliarde de dolari).
Reuters mai scrie că băncile ruseşti au început să acopere golul lăsat de cele ucrainene şi occidentale, iar Russian National Commercial Bank a devenit prima instituţie de credit din Rusia care şi-a deschis o sucursală în Crimeea după anexare. Banca rusească Şi banca rusească Just Bank intenţionează să opereze în Crimeea, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a Băncii Centrale a Rusiei.
La sfârşitul lunii martie, preşedintele Vladimir Putin a promulgat legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia, precum şi legea privind primirea în componenţa Federaţiei Ruse de noi subiecţi (Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol), documente aprobate anterior de cele două camere ale Parlamentului federal rus.