Alianţa DA se îneacă cu preşedinţia CNSAS

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 31 martie 2006

Liberalii nu pot să treacă uşor peste pierderea preşedinţiei CNSAS. Ei continuă seria ameninţărilor şi invectivelor la adresa PD-ului, prin care speră că Ticu Dumitrescu va ajunge, pînă la urmă, în postul care îi fusese promis - cel de şef al Colegiului.

"După ceea ce s-a întîmplat cred că niciunui liberal nu îi trece prin minte o construcţie politică de genul unei fuziuni cu PD", a declarat ieri vicepreşedintele liberalilor, Puiu Haşoti. El a adăugat: "Noi sîntem liberali din convingere, nu din oportunism".

Premierul Tăriceanu încearcă o poziţie ponderată, care nici să nu rişte un divorţ în Alianţă, dar nici să nu lase lucrurile aşa cum vrea PD-ul. El a declarat că PNL trebuie să facă presiuni în continuare pentru ca democraţii să înţeleagă greşeala pe care au făcut-o prin susţinerea lui Turianu la preşedinţia CNSAS. Pe de altă parte, el afirmă: "Nu vreau ca aceste lucruri să mineze încrederea în Alianţă, încrederea între doi parteneri". După cîteva fraze, tonul premierului se schimbă, însă, devenind de-a dreptul ameninţător: "Am convingerea că, după un moment de rătăcire, aliaţii noştri vor găsi justa măsură şi îi vor cere domnului Turianu să se retragă", afirmă premierul, care continuă spunînd că altfel liberalii vor fi forţaţi să încerce prin lege să îi revoce pe cei desemnaţi în colegiul CNSAS.

Protestele liberalilor, care consideră că eşecul candidaturii lui Ticu Dumitrescu la şefia Colegiului marchează lipsa de dorinţă a clasei politice pentru aflarea adevărului se îmbină cu protestele societăţii civile.

Zilele trecute, majoritatea organizaţiilor şi asociaţiilor marcante din domeniul apărării democraţiei şi a drepturilor omului şi-au arătat susţinerea pentru Constantin Ticu Dumitrescu. Ieri aceeaşi poziţie a fost formulată şi de Alianţa Civică şi organizaţiile revoluţionarilor, Blocul Naţional al Revoluţionarilor şi Asociaţia "21 Decembrie 1989".

Patru dintre membrii CNSAS, susţinători ai lui Ticu Dumitres-cu, încearcă o altă abordare a problemei. Ladislau Antoniu Csendes, Mircea Dinescu, Constantin Ticu Dumitrescu şi Claudiu Secaşiu au trimis ieri Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor o sesizare privind necesitatea repetării alegerilor pentru preşedinţia CNSAS. Ei acuză că votul unuia dintre membri colegiului este afectat de un viciu de consimţămînt. "Comportamentul domnului Dan Lazea anterior, în timpul precum şi ulterior alegerii conducerii CNSAS constituie dovada vicierii liberului consimţămînt al acestuia. Starea de şoc, pe care subsemnaţii au observat-o în toate aceste momente, a fost certificată şi de demisia sa, altfel inexplicabilă", consideră cei patru membri CNSAS.

În acest scandal, toată lumea aştepta punctul de vedere al preşedintelui Băsescu. Presiunile pe care le-au făcut liberalii aveau ca scop şi să-l forţeze pe acesta să facă un pas înapoi. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, Băsescu a fost cît se poate de clar: el a afirmat că violenţa liberalilor îl dezamăgeşte, fiind o bătălie pentru imagine care nu are substanţă. Şeful statului a fost deosebit de dur la adresa PNL, afirmînd că CNSAS a fost condus pînă acum de un reprezentant al lor şi nu s-a făcut nimic în cei şase ani de mandat. Băsescu a negat, însă, că ar fi tras sfori pentru Corneliu Turianu ca acesta să fie ales şef la Colegiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb