Alianţa pentru Agricultura şi Cooperare cere reglementarea de urgenţă a arendei

A.D.
Politică / 11 noiembrie

Alianţa pentru Agricultura şi Cooperare cere reglementarea de urgenţă a arendei

Alianţa pentru Agricultura şi Cooperare propune modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă.

Potrivit comunicatului primit la redacţie, acest proiect legislativ este pentru fermieri, cel mai important proiect legislativ din 1989 până în prezent. Aceştia au nevoie de predictibilitate şi posibilitatea de a continua activitatea agricolă într-un context oricum incert, cauzat de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică, inflaţie, constrângeri legislative impuse de la nivel european, lipsă de condiţii reciproce, în oglindă pentru produsele produse/importate în UE, crize etc.

"Am avut în România până în 2007 o perioadă minimă de arendare de 5 ani. Este nevoie de predictibilitate, minimum 7 ani, similar ca în majoritatea statelor din UE, pentru a putea conserva calitatea solului, realiza rotaţie, adapta tehnologiile către min/no/strip till, asuma investiţii în irigaţii, perdele de protecţie, tehnologie, valoare adăugată, accesa credite, proiecte, pentru a putea menţine numărul de fermieri din România, asigura continuitatea activităţii agricole şi nu încuraja specula şi acapararea terenurilor de fondurile de investiţie străine," susţin reprezentanţii Alianţei în scrisoarea adresată parlamentarilor.

Conform aceleiaşi surse, maximum 10% din suprafaţa arabilă se utilizează pe locaţia deţinută în titlul de proprietate. Pentru că terenurile sunt foarte fragmentate şi nu pot fi lucrate, din moment ce sunt multe parcele care au lăţimi de 2-3 m, mai mici decât lăţimea de lucru a utilajelor agricole existente, fermierii şi proprietarii de terenuri au fost

forţaţi să facă schimburi şi înţelegeri verbale pentru a comasa terenurile şi a putea fi lucrate într-un mod sustenabil.

Alianţa trage un semnal de alarmă ca legea să permită schimburile de terenuri între proprietari/arendaşi aşa cum este prevăzut în Plx - 435/2024.

"Este nevoie ca proiectul de lege Plx - 435/2024 să fie aprobat în Parlament în regim de urgenţă, până cel târziu pe 20 Noiembrie 2024, promulgat de Preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial până pe 30 Noiembrie 2024. După intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor aduse prin Plx 435/2024, la începutul anului 2025, se poate şi trebuie venit de noul Parlament cu un proiect de Lege Specială pentru Arendă, care să aibă anexată un contract cadru echilibrat cu aplicabilitate la nivel naţional," susţine Alianţa.

Drept urmare, organizaţiile Membre AAC fac apel la colaborare parlamentară şi consens privind participarea şi susţinerea la vot a Legii Arendei pentru a fi asigurate cvorumul necesar şi adoptarea legislaţiei atât de necesare pentru agricultura românească. Mai mult, se cere şi o asumare publică şi politică în acest sens cu privire la acest proiect legislativ de interes strategic naţional.

Alianţa menţionează că îşi păstrează încrederea că parlamentarii

vor da dovadă de responsabilitate şi nu vor mai sabota în niciun fel dreptul celor care vor să lucreze legal pământul. Totodată, ei dau asigurări, că fermierii vor vota în acord cu implicarea, participarea şi votul politic dat pentru adoptarea Legii

Arendei în forma Pl-x nr. 435/2024 propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil.

Scrisoarea este semnată în numele tuturor membrilor şi organizaţiilor membre ale celor 4 organizaţii: PRO AGRO LAPAR, UNCSV si AFF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa speram ca nici de aceasta data nu va fi avizat acest abuz! contractul este legea partilor, nu a unei singure parti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb