Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, conferinţă despre acordarea autorizaţiilor pentru utilizarea neonicotinoidelor

V.G.
Companii / 27 ianuarie 2023

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, conferinţă despre acordarea autorizaţiilor pentru utilizarea neonicotinoidelor

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, care reunşte organizaţiile LAPAR, Federaţia Naţională PRO AGRO, UNCSV şi Forumul APPR, au organizat astăzi o conferinţă de presă care a avut ca scop principal apărarea dreptului României, ca stat membru U.E., de a acorda autorizaţii de urgenţă pentru utilizarea temporară a substanţelor de protecţie a plantelor din gama insecticidelor neonicotinoide, în baza regulamentului european de punere în aplicare a regulamentului cadru privind punerea pe piaţă a pesticidelor, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere Guvernului României şi Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale să facă toate demersurile necesare pentru ca România să poată apela în continuare la tratamentul seminţelor cu insecticide neonicotinoide (în baza art. 53 din Reg. (CE) 1107/2009), până la momentul în care industria produselor de protecţia plantelor va pune pe piaţă o altă moleculă care să asigure o protecţie cel puţin la fel de eficientă ca neonicotinoidele faţă de dăunătorii de sol specifici zonei bazinului Mării Negre.

"De ce ne dorim acest lucru? Fiindcă România este primul producător de floarea-soarelui şi porumb, după cum este şi cel de-al treilea producător de seminţe (material semincer) pentru aceleaşi culturi la nivelul U.E. În condiţiile pierderii dreptului femierilor de a-şi proteja eficient ogoarele, aceştia nu vor mai putea înfiinţa cele două culturi de importanţă majoră, ceea ce ar însemna un dezastru economic pentru sectorul agricol românesc şi, implicit, pentru securitatea alimentară a partenerilor săi de export intra- şi extra-comunitari. În aceste condiţii, este vital să apelăm la tratamentul cu neonicotinoide al seminţelor acolo unde se depăşeşte Pragul Economic de Dăunare (PED), întrucât, singură, rotaţia culturilor nu poate ţine sub control populaţiile de dăunători, iar substanţele de protecţia plantelor au un rol recunoscut ştiinţific în gestionarea integrată a bolilor şi dăunătorilor", arată reprezentanţii alianţei.

Aşadar, aceştia susţin cu fermitate necesitatea utilizării neonicotinoidelor în agricultura românească. Totodată, în cadrul acestei întâlniri, Alianţa a subliniat faptul că România are condiţii pedo-climatice specifice, diferite faţă de cele ale majorităţii ţărilor U.E., şi, ca atare, tehnologiile agricole aplicate la noi sunt diferite faţă de tehnologiile folosite în altă parte. Totodată, a fost subliniat faptul că şi fermierii din România caută soluţii de reducere a amprentei asupra mediului şi de se conforma aceloraşi condiţii exigente de protejare a acestuia.

"Ca fermieri, ne-am exprimat şi continuăm să ne manifestăm îngrijorarea în ceea ce priveşte asigurarea securităţii alimentare a României, dar şi a U.E. Fermierii români fac parte cu demnitate din marea familie a mediului asociativ agricol european şi doresc să îşi apere rezilienţa afacerilor în spaţiul economic european", mai transmite Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.

Potrivit Alianţei, în urma acestui eveniment, statul român, prin intermediul tuturor instituţiilor sale, trebuie să adopte o poziţia fermă în a-şi apăra interesele economice agricole, iar instituţiile europene, atunci când stabilesc politicile de mediu, trebuie să ţină cont de specificul regional, inclusiv cel din zona României, ţară care ocupă poziţia 5, ca suprafaţă agricolă, după Franţa, Spania, Germania şi Polonia şi la egalitate cu Italia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. POATE VĂ GÂNDIȚI ȘI LA ALBINE ....!!!!!?

    Eu cred că se poate micșora doza de insecdicide pentru a nu mai avea remanență în flori și chiar în produsul finit ( semințe , boabe .....) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb